Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Πότε και πώς φορολογείται η δωρεάν παραχώρηση ακινήτων

Χωρίς φόρο το τεκμαρτό εισόδημα από δωρεάν παραχώρηση κατοικίας μέχρι 200 τ.μ. προς τα παιδιά ή τους γονείς του φορολογούμενου.

Φορολογική «παγίδα» αποτελεί για χιλιάδες φορολογούμενους η ιδιοχρησιμοποίηση αλλά και η δωρεάν παραχώρησης χρήσης γης και ακινήτων. Στην περίπτωση της ιδιοχρησιμοποίησης ή της δωρεάν παραχώρησης ακινήτων θεωρείται ότι ο φορολογούμενους αποκτά εισόδημα το οποίο υπολογίζεται με τεκμαρτό τρόπο. Σύμφωνα με τον νόμο. «Το εισόδημα από ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση τεκμαίρεται ότι συνίσταται στο 3% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου».

Η αντικειμενική αξία προκύπτει με βάση τα φύλλα υπολογισμού τις αντικειμενικής αξίας για τα εντός σχεδίου και τα έντυπα Κ για τα ακίνητα που βρίσκονται εκτός του αντικειμενικού υπολογισμού της αξίας των ακινήτων (εκτός σχεδίου).

Αν για παράδειγμα ένα ακίνητο που ιδιοχρησιμοποιείται έχει αντικειμενική αξία 100.000 ευρώ, το έσοδο που θα πρέπει να δηλωθεί είναι 100.000 Χ3% = 3.000 ευρώ.

Το ποσό αυτό στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα θα φορολογηθεί ως εισόδημα στο φυσικό πρόσωπο, με τους συντελεστές της κλίμακας (με συντελεστή 22% έως και 45%, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος). Στα νομικά πρόσωπα, επειδή όλα τα έσοδα τους θεωρούνται έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα, το ποσό αυτό είναι φορολογικά ουδέτερο αφού ο συντελεστής φορολόγησης είναι 29%. Στην περίπτωση που κάποιος φορολογούμενος χρησιμοποιεί ως έδρα την κατοικία του δεν υπολογίζεται αντικειμενική αξία.

Εξαιρέσεις

Το τεκμαρτό εισόδημα από δωρεάν παραχώρηση κατοικίας μέχρι 200 τ.μ. προς τα τέκνα ή τους γονείς του φορολογούμενου ή προς άλλους ανιόντες ή κατιόντες εξ αίματος ή εξ αγχιστείας συγγενείς, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κύρια κατοικία, δεν υπάγεται σε φόρο. Το ποσό αυτό δεν αναγράφεται στη δήλωση. Δεν δύναται να δηλωθεί μέρος της κατοικίας ως δωρεάν παραχωρούμενο και το υπόλοιπο να δηλωθεί ως κενό.

Στην επιφάνεια των 200 τ.μ. προσμετρώνται εκτός από κύριους και οι βοηθητικοί χώροι (θέσεις στάθμευσης, αποθήκες κ.λπ.), ακόμη κι αυτοί που βρίσκονται σε διαφορετική οικοδομή απ’ αυτή όπου βρίσκεται η κύρια κατοικία, πλησίον αυτής, και εφόσον δεν υπάρχουν στην οικοδομή της κύριας κατοικίας τέτοιοι χώροι.

 

Πηγή: newsbeast.gr

Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνταξιούχοι: Πώς θα πληρωθούν τα αναδρομικά

Tον «κουμπαρά» του ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών) σχεδιάζει να εξετάσει η κυβέρνηση ως λύση-σωσίβιο για την εφάπαξ καταβολή των αναδρομικών σε όσους (370.000) συνταξιούχους προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και δικαιώθηκαν.

Το κόστος των αναδρομικών (σε όσους προσέφυγαν) έχει υπολογιστεί στα 450 εκατ. ευρώ και θα μπορούσε να πληρωθεί – σε μία δόση – από τους τόκους μιας χρονιάς των αποθεματικών του ΑΚΑΓΕ που ανέρχονται στα 500 εκατ. ευρώ.

Στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών μέχρι στιγμής έχουν σωρευθεί πάνω από 17 δισ. ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν μελλοντικά, όταν θα κορυφωθούν οι συνέπειες της δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού, ώστε να μπορούν να πληρώνονται απρόσκοπτα οι συντάξεις.

Πάντως το οικονομικό επιτελείο ξεκαθαρίζει ότι δεν θα υπάρξει οριζόντια ρύθμιση για όλους (2,5 δισ. ευρώ είναι το συνολικό κόστος). Στην πράξη, αναδρομικά θα καταβάλλονται μόνο σε εκείνους που έχουν προσφύγει στα δικαστήρια και έχουν δικαιωθεί.

Στο μεταξύ, χιλιάδες αγωγές που είχαν διακοπεί το 2024 για τα αναδρομικά από τα κομμένα δώρα και τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων θα συνεχιστούν μετά την προχθεσινή απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου.

Μετά την απόφαση του ΑΕΔ, οικονομικές διεκδικήσεις διατηρούν μόνο οι 370.000 συνταξιούχοι που είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη πριν από τον νόμο Βρούτση (2020), καθώς συνεχίζουν να δικαιούνται αναδρομικά από τα κομμένα δώρα ύψους 800 ευρώ στις κύριες συντάξεις τους, καθώς και αναδρομικά από τα δώρα στις επικουρικές τους συντάξεις.

Αντίθετα, δεν δικαιούνται τις διαφορές οι συνταξιούχοι του Μετοχικού Ταμείου της Τράπεζας της Ελλάδος, για τους οποίους είχε εκδοθεί η απόφαση του Αρείου Πάγου που έκρινε συνταγματικές τις περικοπές τους.

Για τους υπόλοιπους, η κυβέρνηση θα κρίνει αν θα προχωρήσει σε μαζικές πληρωμές του συνόλου των συνταξιούχων, ώστε να μη συνεχιστούν οι δικαστικές διεκδικήσεις, οι οποίες είχαν παγώσει εν αναμονή της απόφασης του ΑΕΔ.

Πρόκειται για αναδρομικά ποσά που προέρχονται από τις περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και τη 13η και 14η σύνταξη για το 11μηνο από 11/6/2015 έως 11/5/2016 που είχαν κριθεί αντισυνταγματικές από το ΣτΕ για περίπου 370.000 συνταξιούχους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι είχαν προσφύγει στα δικαστήρια έως 21 Ιουλίου 2020.

Οπως τονίζουν νομικοί, με μια ουδέτερη απόφαση το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο απέφυγε να εμπλακεί στο φλέγον θέμα των διεκδικήσεων αναδρομικών από τους συνταξιούχους των οποίων οι μνημονιακές περικοπές στις επικουρικές τους συντάξεις καθώς και το «μαχαίρι» σε δώρα και επιδόματα σε κύριες και επικουρικές τούς στέρησαν ποσά που κυμαίνονται από 700 ευρώ έως και 4.000 ευρώ.

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος χρόνου για έκπτωση έως 20% στον ΕΝΦΙΑ

Στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου θα φτάσει ο νέος λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ σε περίπου 6,2 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων με την προθεσμία πληρωμής της πρώτης από τις δώδεκα μηνιαίες δόσεις του φόρου να λήγει στις 31 Μαρτίου 2025.

Οι περισσότεροι φορολογούμενοι θα διαπιστώσουν ότι θα κληθούν να πληρώσουν το ίδιο ποσό που κατέβαλαν το 2024, περίπου 250.000 φορολογούμενοι με κατοικίες αξίας έως 500.000 ευρώ οι οποίες είναι ασφαλισμένες για φυσικές καταστροφές θα έχουν φέτος μεγαλύτερη έκπτωση έως 20%, ενώ όσοι απέκτησαν ακίνητα το περασμένο έτος λόγω αγοράς, γονικής παροχής, δωρεάς ή κληρονομιάς θα δουν το ραβασάκι να έχει «φουσκώσει» λόγω μεταβολής στην περιουσιακή τους εικόνα.

Το ίδιο θα συμβεί και στους φορολογούμενους που προχώρησαν στην τακτοποίηση αυθαίρετων επιφανειών.

Αντίθετα οι φορολογούμενοι που πούλησαν ή μεταβίβασαν ακίνητα στα παιδιά ή τα εγγόνια τους θα δουν το νέο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ να έχει «ξεφουσκώσει» ενώ περίπου 1 εκατ. φορολογούμενοι θα έχουν εκπτώσεις έως 50% ακόμα και πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Για να «κλειδώσουν» την έκπτωση έως 20% στον ΕΝΦΙΑ οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους κατοικίες ασφαλισμένες για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα θα πρέπει μέχρι αύριο 14 Φεβρουαρίου να υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ.

 

Ηδη, η ΑΑΔΕ έχει αποστείλει στους δικαιούχους ειδοποιητήρια υπενθύμισης με τα οποία τους ενημερώνει για τις κινήσεις που θα πρέπει να κάνουν προκειμένου να εξασφαλίσουν την έκπτωση έως 20% για τις ασφαλισμένες κατοικίες τους στον φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.

Διπλάσια έκπτωση

Πάντως, ο διπλασιασμός της έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ από 10% σε 20% για τις κατοικίες αξίας έως 500.000 ευρώ φαίνεται πως δεν αποτέλεσε τόσο ελκυστικό κίνητρο για την αύξηση των ασφαλίσεων. Στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς εκτιμούν ότι οι δικαιούχοι της έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ αναμένονται να φτάσουν φέτος τους 250.000, δηλαδή 35.000 περισσότεροι σε σχέση με το 2024.

Οι ασφαλισμένες κατοικίες υπολογίζονται σε 1,1 εκατ. σε σύνολο 6,3 εκατομμυρίων κατοικιών αλλά μόλις 250.000 έχουν κάλυψη και για τους τρεις κινδύνους, με ασφαλιστέα αξία τουλάχιστον 900 ευρώ το τετραγωνικό και δικαιούνται την έκπτωση.

Πολλοί ιδιοκτήτες οι οποίοι έχουν ασφαλίσει τα σπίτια τους δεν έχουν περιλάβει και τις τρεις απαιτούμενες καλύψεις για πλημμύρα, φωτιά και σεισμό, με αποτέλεσμα να χάνουν την έκπτωση στον φόρο ακινήτων.

Στο μεταξύ η ΑΑΔΕ προχωρά στην ανάρτηση νέων εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2023 και 2024 για πάνω από 110.000 φορολογούμενους οι οποίοι δικαιούνται απαλλαγή από τον φόρο.

Από την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ έτους 2023 απαλλάσσονται 64.627 φορολογούμενοι καθώς τα ακίνητά τους υπέστησαν ζημιές από πυρκαγιές ή πλημμύρες τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2023 και η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ έτους 2024 αφορά 48.485 φορολογούμενους τα ακίνητα των οποίων υπέστησαν ζημιές από πυρκαγιές ή πλημμύρες που εκδηλώθηκαν εντός του έτους 2024.

tanea.gr

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παπαθανάσης και Χατζηδάκης συζήτησαν για τον Νέο Εξωδικαστικό Μηχανισμό

Οβουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Θανάσης Παπαθανάσης, είχε μια σημαντική συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε εκτενώς η εφαρμογή του νέου εξωδικαστικού μηχανισμού. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για την ενίσχυση της προστασίας των οφειλετών.

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χατζηδάκης τόνισε τη σημασία της παροχής μιας ευκαιρίας στους οφειλέτες πριν από οποιαδήποτε διαδικασία πλειστηριασμού, με υποχρέωση των δανειστών να προτείνουν ρυθμίσεις. Αυτές οι ενέργειες στοχεύουν στη μείωση των οφειλών και την ανακούφιση δεκάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, καθώς, ήδη, 30.000 οφειλέτες έχουν ευνοηθεί από την εφαρμογή του νέου μηχανισμού.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, υπογραμμίστηκε επίσης ο διπλασιασμός των εισοδηματικών κριτηρίων που επιτρέπουν στους δανειολήπτες να συμμετάσχουν στις διαδικασίες του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στα ζητήματα του νομού Αιτωλοακαρνανίας και στις αναπτυξιακές προοπτικές που δημιουργούνται εν όψει και της παρουσίασης του Τοπικού Σχεδίου Ανάπτυξης που θα παρουσιαστεί την επόμενη περίοδο.

Τέλος αναφορά έγινε στην προώθηση πολιτικών που στοχεύουν στην ανακούφιση των συμπολιτών μας και την προώθηση μιας κοινωνικά δίκαιης οικονομικής πολιτικής.

Πηγή:newsbomb.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
blue circle with steel construction
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en