Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φέτα: Πού θα φτάσει η τιμή της – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Σε εκτίναξη της τιμής της φέτας πρόκειται να οδηγήσει η καταστροφή στην Θεσσαλία από την κακοκαιρία Daniel

Οι καταστροφές από τις πλημμύρες προκαλούν μεγάλο πρόβλημα στην παραγωγή του «λευκού χρυσού» καθώς στην Θεσσαλία βρίσκεται περίπου το 40% του συνόλου της αιγοπροβατοτροφίας, που παράγουν το γάλα το οποίο χρησιμοποιείται για την παρασκευή της.

Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για μείωση της παραγωγής της εγχώριας φέτας κατά 10% -15% λόγω της καταστροφικής πλημμύρας. Η φετινή παραγωγή αναμένεται μειωμένη με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για την κάλυψη των αναγκών τόσο της εγχώριας αγοράς όσο και των εξαγωγών.

Η τιμή της φέτας

Την ίδια στιγμή, δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για τη φέτα καθώς η τιμή του κιλού της φέτας ανέρχεται στα 13 ευρώ με 16 ευρώ, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναμένεται να ξεπεράσει τα 20 ευρώ.

Παρ’ ότι η φέτα, ένα από τα πολυτιμότερα assets των ελληνικών εξαγωγών, μπορεί να παραχθεί σε άλλες έξι περιφέρειες, η Θεσσαλία διακρίνεται, τόσο στην παραγωγή πρώτης ύλης (πρώτη σε πρόβειο γάλα, δεύτερη σε κατσικίσιο), όσο και στην παραγωγή τυριού (πρώτη περιφέρεια με 40% της παραγωγής μαλακού τυριού και του 23% της παραγωγής σκληρών τυριών).

Έτσι η απώλεια χιλιάδων αιγοπροβάτων στον Θεσσαλικό κάμπο, σημαίνει ότι μέχρι να καλυφθεί το κενό (αν καλυφθεί, αφού το κόστος για μια μεσαία κτηνοτροφική μονάδα με 400 πρόβατα κυμαίνεται σε τουλάχιστον 200.000 ευρώ) η παραγωγή φέτας θα είναι μειωμένη.

Η παραγωγή

Μιλώντας στον ΟΤ ο πρόεδρος ΣΕΚ Παναγιώτης Πεβερέτος, αναφέρει ότι «η ζημιά που υπέστη η κτηνοτροφία στην Θεσσαλία θα επηρεάσει αρχικώς τις τιμές, αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό. Σε δυο μήνες θα έχει επανέλθει η παραγωγή παρά τις τεράστιες απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο».

Αναφορικά με τις μεγάλες ανατιμήσεις σημείωσε ότι «δεν δικαιολογούνται. Και αυτό γιατί υπάρχει προϊόν που έχει παραχθεί και είναι έτοιμο προς διάθεση. Υπάρχει απόθεμα που φτιάχτηκε πριν μερικούς μήνες με τις προηγούμενες τιμές. Το κλειδί για να κρατηθούν οι τιμές και να μην παρατηρηθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας είναι οι έλεγχοι».

Σκληρή κριτική έκανε, ο κ. Πεβερέτος, σε όσους πουλάνε από 12,5 ευρώ το κιλό τη φέτα, ενώ δεν θεωρεί ότι θα φτάσει στα 20 ευρώ το κιλό η φέτα.

Συνέχισε λέγοντας ότι «η μεγάλη αύξηση των τιμών θα οδηγήσει σε δραστική μείωση της κατανάλωσης. Ακόμη και στα επίπεδα των 15 ευρώ, με 16 ευρώ το κιλό θα υποχωρήσει η ζήτηση. Τα νοικοκυριά θα στραφούν στα λευκά τυριά που παράγονται από αγελαδινό γάλα. Οι εξαγωγές φέτας σε αξία ανέρχονται σε 650 εκατ. ευρώ. Η συνολική παραγωγή φέτας είναι 144 χιλ. τόνους, εκ των οποίων περίπου 90.000 εξάγονται στο εξωτερικό».

«Βασίλισσα» η φέτα

Για να χαρακτηριστεί ένα τυρί ΠΟΠ  πρέπει να έχει ορισμένα στοιχεία: Να παράγεται και να ωριμάζει εντός αυστηρά προκαθορισμένης γεωγραφικής ζώνης. Η πρώτη ύλη απ’ όπου προέρχεται να παράγεται επίσης εντός της ίδιας ζώνης. Να μην χρησιμοποιούνται χημικά πρόσθετα κατά την παραγωγή του. Να κατασκευάζεται με παραδοσιακές τεχνικές σε φυσικές συνθήκες.

Οι αναφορές για την ανάπτυξη της τυροκομίας στην Ελλάδα υπάρχουν από αρχαιοτάτων χρόνων. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η τέχνη της τυροκομίας δόθηκε ως πολύτιμο δώρο στους θνητούς από τους θεούς του Ολύμπου.

Σήμερα, η Ελλάδα διαθέτει πληθώρα τυριών, τα οποία μπορούν να καταναλωθούν με ποικίλους τρόπους και να ικανοποιήσουν τις γευστικές επιθυμίες και των πιο απαιτητικών. Εκτός από τη φέτα, η φήμη της οποίας έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, η Ελλάδα έχει προστατεύσει σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία άλλες 23 ονομασίες τυριών, με πιο πρόσφατη αυτή του προϊόντος τυριού «Τσαλαφούτι».

Το Ανεβατό, το Γαλοτύρι,  οι Γραβιέρες Αγράφων, Κρήτης και Νάξου, το Καλαθάκι Λήμνου, το Κασέρι , το Κατίκι Δομοκού, η Κεφαλογραβιέρα, η Κοπανιστή, το Λαδοτύρι Μυτιλήνης, το Μανούρι, το Μετσοβόνε, ο Μπάτζος η Ξυνομυζήθρα Κρήτης, το Πηχτόγαλο Χανίων, το Σαν Μιχάλη ΠΟΠ, η Φέτα, η Σφέλα, η Φορμαέλλα Αράχωβας Παρνασσού, το Ξύγαλο Σητείας ή Ξίγαλο Σητείας, το Κρασοτύρι Κω/Τυρί της Πόσιας ΠΓΕ και το Αρσενικό Νάξου κοσμούν την λίστα των ελληνικών τυριών που έχουν καταχωριστεί ως Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης.

tanea.gr

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προσλήψεις 554 μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού | Αναλυτικά τα ονόματα και η κατανομή

Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την πρόσληψη 554 μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΕΠ-ΕΒΠ) ως προσωρινούς αναπληρωτές με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου, πλήρους ωραρίου, για το τρέχον διδακτικό έτος 2023-2024.

Συγκεκριμένα αφορούν:

  • Στις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ) → 126
  • Στην Εξειδικευμένη Εκπαιδευτική Υποστήριξη (παράλληλη) → 315
  • Στα Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ) → 9
  • Στα Σχολικά Δίκτυα Εκπαιδευτικής Υποστήριξης (ΣΔΕΥ) στα ΚΕΔΑΣΥ → 7
  • Σε Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) → 31
  • Σε σχολικές μονάδες γενικής εκπαίδευσης → 66

Οι προσλαμβανόμενοι/ες οφείλουν να παρουσιαστούν και να αναλάβουν υπηρεσία από τη Δευτέρα 4 έως και την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023.

Τα ονόματα των προσλαμβανόμενων εδώ.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυξημένη η οικοδομική δραστηριότητα το πρώτο οκτάμηνο του 2023, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ

Αύξηση 17,4% καταγράφηκε στον όγκο της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας, στο σύνολο της χώρας, τον Αύγουστο εφέτος, καθώς, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, εκδόθηκαν 1.595 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 392.123 m2 επιφάνειας και 2.080.877 m3όγκου.

Έτσι, παρουσιάστηκε μείωση κατά 4,3% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, μείωση κατά 7,8% στην επιφάνεια και αύξηση κατά 17,4% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022. Το 8μηνο, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει, στο σύνολο της χώρας, αύξηση κατά 9,4% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, αύξηση κατά 12,3% στην επιφάνεια και αύξηση κατά 16,5% στον όγκο, σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου- Αυγούστου 2022.

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προσλήψεις 4.593 εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ως προσωρινών αναπληρωτών

Στην πρόσληψη 4.593 αναπληρωτών εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προχωρά το υπουργείο Παιδείας για το διδακτικό έτος 2023-2024. Αναλυτικά:

Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση:

α) 1.400 εκπαιδευτικοί κλάδων/ειδικοτήτων στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (ΕΑΕ), και

β) 529 εκπαιδευτικοί κλάδων/ειδικοτήτων στην Γενική Εκπαίδευση.

Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση:

α) 632 εκπαιδευτικοί κλάδων/ειδικοτήτων στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (ΕΑΕ),

β) 2.012 εκπαιδευτικοί κλάδων/ειδικοτήτων στην Γενική Εκπαίδευση, και

γ) 12 εκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ79.01 και ΤΕ16 σε Μουσικά Σχολεία για τη διδασκαλία μουσικών ειδικεύσεων.

Επιπλέον, διατίθενται για πρόσληψη στη Σιβιτανίδειο Δημόσια Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων, με απόφαση του οικείου Διοικητικού Συμβουλίου, τρεις προσωρινοί αναπληρωτές για την Γενική Εκπαίδευση και πέντε στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «Υποστήριξη εγγραμματισμών και κοινωνικοσυναισθηματικής ανάπτυξης μαθητών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης».

Οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν και να αναλάβουν υπηρεσία από τη Δευτέρα 4 έως και την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023.

Επί της διαδικασίας τοποθέτησης σε σχολικές μονάδες (για τις περιπτώσεις που απαιτείται) και ανάληψης υπηρεσίας, οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να ανατρέξουν στην διεύθυνση www.minedu.gov.gr/anaplirotes όπου έχουν αναρτηθεί οι απαραίτητες πληροφορίες και διευκρινίσεις.

Δείτε αναλυτικά τους πίνακες με τα ονόματα εδώ.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: