Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φέτα: Πού θα φτάσει η τιμή της – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Σε εκτίναξη της τιμής της φέτας πρόκειται να οδηγήσει η καταστροφή στην Θεσσαλία από την κακοκαιρία Daniel

Οι καταστροφές από τις πλημμύρες προκαλούν μεγάλο πρόβλημα στην παραγωγή του «λευκού χρυσού» καθώς στην Θεσσαλία βρίσκεται περίπου το 40% του συνόλου της αιγοπροβατοτροφίας, που παράγουν το γάλα το οποίο χρησιμοποιείται για την παρασκευή της.

Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για μείωση της παραγωγής της εγχώριας φέτας κατά 10% -15% λόγω της καταστροφικής πλημμύρας. Η φετινή παραγωγή αναμένεται μειωμένη με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για την κάλυψη των αναγκών τόσο της εγχώριας αγοράς όσο και των εξαγωγών.

Η τιμή της φέτας

Την ίδια στιγμή, δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για τη φέτα καθώς η τιμή του κιλού της φέτας ανέρχεται στα 13 ευρώ με 16 ευρώ, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναμένεται να ξεπεράσει τα 20 ευρώ.

Παρ’ ότι η φέτα, ένα από τα πολυτιμότερα assets των ελληνικών εξαγωγών, μπορεί να παραχθεί σε άλλες έξι περιφέρειες, η Θεσσαλία διακρίνεται, τόσο στην παραγωγή πρώτης ύλης (πρώτη σε πρόβειο γάλα, δεύτερη σε κατσικίσιο), όσο και στην παραγωγή τυριού (πρώτη περιφέρεια με 40% της παραγωγής μαλακού τυριού και του 23% της παραγωγής σκληρών τυριών).

Έτσι η απώλεια χιλιάδων αιγοπροβάτων στον Θεσσαλικό κάμπο, σημαίνει ότι μέχρι να καλυφθεί το κενό (αν καλυφθεί, αφού το κόστος για μια μεσαία κτηνοτροφική μονάδα με 400 πρόβατα κυμαίνεται σε τουλάχιστον 200.000 ευρώ) η παραγωγή φέτας θα είναι μειωμένη.

Η παραγωγή

Μιλώντας στον ΟΤ ο πρόεδρος ΣΕΚ Παναγιώτης Πεβερέτος, αναφέρει ότι «η ζημιά που υπέστη η κτηνοτροφία στην Θεσσαλία θα επηρεάσει αρχικώς τις τιμές, αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό. Σε δυο μήνες θα έχει επανέλθει η παραγωγή παρά τις τεράστιες απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο».

Αναφορικά με τις μεγάλες ανατιμήσεις σημείωσε ότι «δεν δικαιολογούνται. Και αυτό γιατί υπάρχει προϊόν που έχει παραχθεί και είναι έτοιμο προς διάθεση. Υπάρχει απόθεμα που φτιάχτηκε πριν μερικούς μήνες με τις προηγούμενες τιμές. Το κλειδί για να κρατηθούν οι τιμές και να μην παρατηρηθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας είναι οι έλεγχοι».

Σκληρή κριτική έκανε, ο κ. Πεβερέτος, σε όσους πουλάνε από 12,5 ευρώ το κιλό τη φέτα, ενώ δεν θεωρεί ότι θα φτάσει στα 20 ευρώ το κιλό η φέτα.

Συνέχισε λέγοντας ότι «η μεγάλη αύξηση των τιμών θα οδηγήσει σε δραστική μείωση της κατανάλωσης. Ακόμη και στα επίπεδα των 15 ευρώ, με 16 ευρώ το κιλό θα υποχωρήσει η ζήτηση. Τα νοικοκυριά θα στραφούν στα λευκά τυριά που παράγονται από αγελαδινό γάλα. Οι εξαγωγές φέτας σε αξία ανέρχονται σε 650 εκατ. ευρώ. Η συνολική παραγωγή φέτας είναι 144 χιλ. τόνους, εκ των οποίων περίπου 90.000 εξάγονται στο εξωτερικό».

«Βασίλισσα» η φέτα

Για να χαρακτηριστεί ένα τυρί ΠΟΠ  πρέπει να έχει ορισμένα στοιχεία: Να παράγεται και να ωριμάζει εντός αυστηρά προκαθορισμένης γεωγραφικής ζώνης. Η πρώτη ύλη απ’ όπου προέρχεται να παράγεται επίσης εντός της ίδιας ζώνης. Να μην χρησιμοποιούνται χημικά πρόσθετα κατά την παραγωγή του. Να κατασκευάζεται με παραδοσιακές τεχνικές σε φυσικές συνθήκες.

Οι αναφορές για την ανάπτυξη της τυροκομίας στην Ελλάδα υπάρχουν από αρχαιοτάτων χρόνων. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η τέχνη της τυροκομίας δόθηκε ως πολύτιμο δώρο στους θνητούς από τους θεούς του Ολύμπου.

Σήμερα, η Ελλάδα διαθέτει πληθώρα τυριών, τα οποία μπορούν να καταναλωθούν με ποικίλους τρόπους και να ικανοποιήσουν τις γευστικές επιθυμίες και των πιο απαιτητικών. Εκτός από τη φέτα, η φήμη της οποίας έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, η Ελλάδα έχει προστατεύσει σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία άλλες 23 ονομασίες τυριών, με πιο πρόσφατη αυτή του προϊόντος τυριού «Τσαλαφούτι».

Το Ανεβατό, το Γαλοτύρι,  οι Γραβιέρες Αγράφων, Κρήτης και Νάξου, το Καλαθάκι Λήμνου, το Κασέρι , το Κατίκι Δομοκού, η Κεφαλογραβιέρα, η Κοπανιστή, το Λαδοτύρι Μυτιλήνης, το Μανούρι, το Μετσοβόνε, ο Μπάτζος η Ξυνομυζήθρα Κρήτης, το Πηχτόγαλο Χανίων, το Σαν Μιχάλη ΠΟΠ, η Φέτα, η Σφέλα, η Φορμαέλλα Αράχωβας Παρνασσού, το Ξύγαλο Σητείας ή Ξίγαλο Σητείας, το Κρασοτύρι Κω/Τυρί της Πόσιας ΠΓΕ και το Αρσενικό Νάξου κοσμούν την λίστα των ελληνικών τυριών που έχουν καταχωριστεί ως Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης.

tanea.gr

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εορταστικό ωράριο: Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα την Κυριακή των Βαϊων και την Μεγάλη Εβδομάδα

Σε εφαρμογή έχει μπει  το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων ενόψει του Πάσχα.

Ξεκίνησε το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στην Αθήνα και την Κυριακή των Βαϊων 28 Απριλίου θα είναι ανοικτά τα μαγαζιά.

Το εορταστικό ωράριο διαμορφώνεται:

-Πέμπτη 25/04 09:00 – 21:00 , 09:00 – 21:00 (πολυκαταστήματα)

-Παρασκευή 26/04 09:00 – 21:00 , 09:00 – 21:00 (πολυκαταστήματα),

-Σάββατο 27/04 09:00 – 18:00 , 09:00 – 20:00 (πολυκαταστήματα),

-Κυριακή βαΐων 28/04 11:00 – 18:00 , 11:00-20:00 (πολυκαταστήματα),

-Μ. Δευτέρα 29/04 έως Μ. Πέμπτη 02/05 09:00 – 21:00 , 09:00 – 21:00 (πολυκαταστήματα),

-Μ. Παρασκευή 03/05 13:00 – 19:00 , 13:00-21:00 (πολυκαταστήματα),

-Μ. Σάββατο 04/05 09:00 – 15.00 , 09:00-21:00 (πολυκαταστήματα).

Οι αργίες

Κλειστά θα είναι τα καταστήματα:

-Κυριακή του Πάσχα 05/05/2024,

-Δευτέρα 06/05/2024,

-Τρίτη 07/05/2024 (λόγω μεταφοράς της αργίας της Πρωτομαγιάς).

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τέλη κυκλοφορίας: Ανοίγει το MyCar για πληρωμή με τον μήνα – Αναλυτικά η διαδικασία

Τέλη κυκλοφορίας: Πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ για όσους κινούν το όχημά τους, ενώ το έχουν δηλώσει σε ακινησία

Όσοι κάτοχοι οχημάτων τα έχουν θέσει σε ακινησία, θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε άρση της ακινησίας, πληρώνοντας τα τέλη με τον μήνα. Αυτοί λοιπόν που επιθυμούν να πάρουν πίσω τις πινακίδες τους, μπορούν να το πράξουν αλλά όχι για διάστημα μικρότερο από ένα μήνα, με το ύψος των τελών κυκλοφορίας να υπολογίζεται αναλογικά με βάση το χρονικό διάστημα επανακυκλοφορίας.

Η πλατφόρμα myCar, μέσω της οποίας πληρώνονται τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα, προγραμματίζεται να ανοίξει την 1η Μαΐου, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης.

Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, ανέφερε ότι η πλατφόρμα myCar, μέσω της οποίας πληρώνονται τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα, όπως προγραμματίζεται να ανοίξει την 1η Μαΐου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι «από 1η Μαΐου θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία πληρωμής των τελών ανά μήνα. Ασφαλώς όμως ισχύει ως έχει το πρόστιμο που προβλέπεται για την περίπτωση που κάποιος κινεί το όχημά του, ενώ το έχει δηλώσει σε ακινησία. Και είναι ένα πρόστιμο ύψος 10.000 ευρώ, διότι πρόκειται για μια πολύ σοβαρή παράβαση».

 

Οι φορολογούμενοι θα μπορούν πριν το Πάσχα δηλαδή να προχωρήσουν σε ψηφιακή άρση της ακινησίας του οχήματός τους και να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας για όσους μέηνες του χρόνου θέλουν.

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων που έχουν θέσει σε ακινησία τα οχήματά τους, θα μπορούν και φέτος, να προχωρήσουν σε άρση της ακινησίας, πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα. Το ποσό που θα πρέπει να καταβληθεί εξαρτάται από τους μήνες που θα επιλέξουν οι ιδιοκτήτες να κυκλοφορούν το όχημα. Για έναν μήνα θα πληρώσουν το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12, για 3 μήνες τα 3/12, για 4 μήνες τα 4/12 και ούτω καθεξής. Π.χ. Ο ιδιοκτήτης ενός Ι.Χ. με ετήσια τέλη 120 ευρώ, αν προχωρήσει σε ψηφιακή άρση της ακινησίας του οχήματός τους για ένα μήνα, για τον Απρίλιο, θα πληρώσει τέλη 10 ευρώ.

Αν δεν έχεις ασφάλεια δεν γίνεται άρση ακινησίας

Οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες Ι.Χ. θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ (mycar.aade.gov.gr) κάνοντας χρήση των κωδικών TaxisNet, στην οποία θα συμπληρώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία και τα στοιχεία του οχήματος.

Αφού προηγηθεί αυτόματος έλεγχος και εφόσον το όχημα είναι ασφαλισμένο, υποβάλλεται το αίτημα. Στη συνέχεια, ο χρήστης πρέπει να καταβάλλει όσα δωδεκατημόρια των ετήσιων τελών κυκλοφορίας αντιστοιχούν στους μήνες της άρσης ακινησίας. Έτσι θα μπορεί να επανατοποθετήσει τις πινακίδες στο αυτοκίνητό του και να το κυκλοφορήσει

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τράπεζες: Κλείνουν πάνω από μία εβδομάδα – Τι θα γίνει με τις πληρωμές και τις μισθοδοσίες

Το Ορθόδοξο Πάσχα αλλά και η μεταφορά της Πρωτομαγιάς οδηγούν σε «πάγωμα» συναλλαγών στις τράπεζες για έξι ημέρες.

Λόγω της εορτής του Πάσχα και της μεταφοράς της αργίας της Πρωτομαγιάς, οι πληρωμές οφειλών και τα εμβάσματα που θα καταχωρούνται από τη Μεγάλη Πέμπτη 02 Μαΐου, θα εκτελεσθούν την Τετάρτη 08 Μαΐου που θεωρείται ως η επόμενη εργάσιμη.

Η καταβολή του Δώρου Πάσχα δεν πρόκειται να επηρεασθεί από αυτές τις τροποποιήσεις, καθώς οι εργοδότες οφείλουν να το καταβάλουν έως την Τετάρτη 01 Μαΐου. Οι μεταφορές θα εκτελεστούν κανονικά, αλλά με ημερομηνία αξίας την Τετάρτη 08 Μαΐου. Για την εκτέλεση των μισθοδοσιών θα πρέπει να καταχωρηθεί στο αρχείο μισθοδοσίας ως ημερομηνία εκτέλεσης η Τετάρτη 08 Μαΐου.

Οι μεταχρονολογημένες και μελλοντικές εντολές με ημερομηνία εκτέλεσης την Τρίτη 07 Μαΐου θα γίνουν την Τετάρτη 08 Μαΐου. Επίσης, το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών θα παραμείνει κλειστό την Παρασκευή 03 Μαΐου, τη Δευτέρα 06 Μαΐου και την Τρίτη 07 Μαΐου.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en