Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εξόρμηση μελών του Ε.Ο.Σ. Καβάλας 1933 στον Ταΰγετο

image_print

Η επιθυμία για μια ανάβαση στον μυθικό Ταΰγετο υπήρχε εδώ και  πολλά χρόνια στα μέλη του Ε.Ο.Σ. Καβάλας 1933, αλλά η μακρινή  απόσταση δυσκόλευε την πραγματοποίηση της. Φέτος όμως οκτώ μέλη του συλλόγου, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν το  πολυπόθητο ταξίδι το τετραήμερο από 29/6 μέχρι τις 2/7

Ο Ταΰγετος, με ύψος 2407 μέτρα, είναι το ψηλότερο βουνό της Πελοποννήσου και ένα από ομορφότερα και επιβλητικότερα βουνά της χώρας μας. Στην μεγαλοπρέπεια του έχουν αναφερθεί πολλοί λογοτέχνες όπως ο Ουράνης, ο Βρεττάκος, ο Μυριβήλης ενώ υπάρχουν πλήθος ιστοριών και δοξασιών σχετικά με την διαχρονική ιερότητα του.

Κατά τους Βυζαντινούς χρόνους, ο Ταΰγετος ονομαζόταν και Πενταδάκτυλος, εξ’ αιτίας των πέντε κορυφών που ξεχωρίζουν στην ψηλότερη μακρόστενη κορυφογραμμή της ανατολικής πλευράς του.

Την διάσχιση αυτής της κορυφογραμμής επέλεξαν να πραγματοποιήσουν οι καβαλιώτες ορειβάτες καθώς  η διάσχιση του Πενταδάκτυλου  θεωρείται μια από τις πιο όμορφες ορεινές διαδρομές στον ελλαδικό χώρο, υψηλής αισθητικής, με υπέροχη αέρινη θέα και ποικιλία τοπίων, ενώ αποτελεί και μεγάλη ορειβατική πρόκληση εξ αιτίας των δυσκολιών που παρουσιάζει.

Έτσι τα οκτώ μέλη του Ε.Ο.Σ. Καβάλας 1933, μαζί με άλλα δύο μέλη από τον Ε.Ο.Σ. Ηλιούπολης, αφού διανυκτέρευσαν το βράδυ της Πέμπτης 29/6 στο ορεινό χωριό της Αναβρυτής,  ξεκίνησαν την επομένη το πρωί την ανάβαση τους για την πρώτη κορυφή   όπου έφτασαν σε 3 περίπου ώρες.

Για την συνέχεια της πορείας χρειάστηκε να προσπεράσουν άλλες τρεις κορυφές και δύο αναρριχητικά περάσματα για να καταλήξουν μετά από 10 ώρες στην ψηλότερη κορυφή του Ταϋγέτου, τον «Προφήτη Ηλία», στα 2407 μέτρα.

Με την ικανοποίηση για την κατάκτηση της κορυφής να μετριάζεται από την ομίχλη που δεν επέτρεπε να θαυμάσουν την υπέροχη θέα, τα μέλη του ΕΟΣ Καβάλας 1933 κατηφόρισαν στο καταφύγιο του ορειβατικού συλλόγου της Σπάρτης όπου και διανυκτέρευσαν.

Το Σάββατο 1/7 η ομάδα, παρά την κούραση της προηγούμενης μέρας, ανέβηκε στην ομορφότερη, για πολλούς, κορυφή του Ταϋγέτου, το «Χαλασμένο», μια κορυφή 2204 μέτρων, που ξεχωρίζει για το οξύ πυραμοειδές σχήμα της και τα απότομα βράχια της.

Την Κυριακή 2/7, η ομάδα από το καταφύγιο επέστρεψε και πάλι στην Αναβρυτή, ακολουθώντας το εθνικό μονοπάτι Ε4 που διασχίζει τις κατάφυτες, με έλατα και πεύκα, πλαγιές του βουνού. Έκλεισε έτσι ένα πλούσιο και χορταστικό ορειβατικό τριήμερο, γεμάτο δράσεις, όμορφες εικόνες και έντονα συναισθήματα που μετρίασαν την κούραση της δεκάωρης επιστροφής στην πόλη της Καβάλας.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Πρόσκληση σε επιχειρήσεις της ΑΜΘ για συμμετοχή στην Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας

Αφίσα της 34ης Εμποροβιοτεχνικής και Γεωργικής Έκθεσης Δυτικής Μακεδονίας 2026, με τις ημερομηνίες 23–27 Σεπτεμβρίου και το Εκθεσιακό Κέντρο στα Κοίλα Κοζάνης.
image_print

Τη δυνατότητα συμμετοχής επιχειρήσεων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην 34η Εμποροβιοτεχνική και Γεωργική Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας 2026 γνωστοποιεί το Επιμελητήριο Καβάλας.

Οι επιχειρήσεις μπορούν να λάβουν μέρος μέσω οργανωμένης παρουσίας σε περίπτερο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η πρωτοβουλία εντάσσεται στη δράση του Επιμελητηρίου ως μέλους του ευρωπαϊκού δικτύου υποστήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων Enterprise Europe Network Hellas.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη 23 έως και την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2026 στο Εκθεσιακό Κέντρο Κοζάνης, στα Κοίλα.

Πρόκειται για έναν καθιερωμένο εκθεσιακό θεσμό, με στόχο την προβολή της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας, της παραγωγικής δραστηριότητας και των αναπτυξιακών δυνατοτήτων των συμμετεχουσών επιχειρήσεων.

Η διοργάνωση πραγματοποιείται από το Επιμελητήριο Κοζάνης και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, υπό την αιγίδα των Επιμελητηρίων Γρεβενών, Καστοριάς και Φλώρινας.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα παρέχεται στις επιχειρήσεις και η δυνατότητα λιανικής πώλησης, ώστε να μπορούν να προωθήσουν και να διαθέσουν τα προϊόντα τους απευθείας στο καταναλωτικό κοινό.

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις καλούνται να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής έως τη Δευτέρα 10 Αυγούστου 2026, αποστέλλοντάς την στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@chamberofkavala.gr.

Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται από το Επιμελητήριο Καβάλας, μέσω της Σούζης Μαυρομμάτη, στο εσωτερικό 4, και της Κωνσταντίνας Αϊβαζίδου, στο εσωτερικό 11.

Αίτηση συμμετοχής

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να κατεβάσουν και να συμπληρώσουν την «Εκδήλωση Ενδιαφέροντος Συμμετοχής» για την 34η Εμποροβιοτεχνική και Γεωργική Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας 2026.

Η αίτηση περιλαμβάνει τα στοιχεία της επιχείρησης, τη δραστηριότητά της και τα στοιχεία του αρμόδιου προσώπου επικοινωνίας. Οι δηλώσεις συμμετοχής υποβάλλονται έως τη Δευτέρα 10 Αυγούστου 2026 στο info@chamberofkavala.gr.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ 2026

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελευθερούπολη: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τη «Λευκή Νύχτα»

Αφίσα της εκδήλωσης «Λευκή Νύχτα» στην Ελευθερούπολη, με την Έλενα Παπαρίζου και πληροφορίες για τη διοργάνωση της 30ής Ιουλίου 2026.
image_print

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν στην Ελευθερούπολη Καβάλας, με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καβάλας, λόγω της πραγματοποίησης των εκδηλώσεων «Λευκή Νύχτα».

Σύμφωνα με την απόφαση, θα εφαρμοστούν οι ακόλουθες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:

  • Από τις 20:00 της Τετάρτης 29 Ιουλίου έως τις 06:00 της Παρασκευής 31 Ιουλίου 2026, απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην οδό Φρίξου Παπαχρηστίδη, από τη συμβολή της με την οδό Εθνικής Αντίστασης έως τη συμβολή της με την οδό Ιουστινιανού.
  • Από τις 18:00 της Πέμπτης 30 Ιουλίου έως τη 01:00 της Παρασκευής 31 Ιουλίου 2026, απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην ίδια οδό, από τη συμβολή της με την οδό Εθνικής Αντίστασης έως τη συμβολή της με την οδό Δήμου Δημάδη.

Κατά τη διάρκεια των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, η κίνηση των οχημάτων θα πραγματοποιείται μέσω της περιμετρικής οδού, σύμφωνα με τις υποδείξεις των τροχονόμων και την υπάρχουσα οδική σήμανση.

Η Διεύθυνση Αστυνομίας Καβάλας καλεί τους οδηγούς να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή, να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αστυνομικών και να προγραμματίζουν έγκαιρα τις μετακινήσεις τους, ώστε να αποφευχθεί η ταλαιπωρία κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ευαγγελία Λαούντου: «Οι Λειψοί είναι ένα διαμάντι του Αιγαίου»

Η Δήμαρχος Λειψών Ευαγγελία Λαούντου κατά τη διάρκεια της συνέντευξής της στην εκπομπή «Olga On Air».
image_print
Τη Δήμαρχο Λειψών, Ευαγγελία Λαούντου, φιλοξένησε η εκπομπή «Olga On Air», σε μια συζήτηση αφιερωμένη στην ομορφιά, την ιστορία και την ιδιαίτερη ταυτότητα του ακριτικού νησιού.
Η κ. Λαούντου μίλησε για τη μοναδική αρχιτεκτονική των Λειψών, τα γραφικά σοκάκια που διατηρούν αναλλοίωτο τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα και τις εντυπωσιακές παραλίες με τα κρυστάλλινα νερά, που αποτελούν πόλο έλξης για επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην πλούσια ιστορία του νησιού, η οποία εκτείνεται σε βάθος αιώνων και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής του κληρονομιάς. Όπως τόνισε, οι Λειψοί συνδυάζουν αρμονικά την παράδοση με τη φυσική ομορφιά, διατηρώντας τον αυθεντικό χαρακτήρα τους.
Η Δήμαρχος υπογράμμισε ακόμη τη σημασία της φιλοξενίας των κατοίκων, επισημαίνοντας ότι οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν έναν τόπο που προσφέρει ηρεμία, αυθεντικές εμπειρίες και εικόνες απαράμιλλης ομορφιάς.
Οι Λειψοί, αν και ένα μικρό νησί του Αιγαίου, αποτελούν έναν ξεχωριστό προορισμό, με πλούσια ιστορία, σημαντική πολιτιστική κληρονομιά και φυσικό κάλλος που κερδίζει τις εντυπώσεις. Ένα πραγματικό διαμάντι του Αιγαίου, που αποδεικνύει πως η αυθεντικότητα και η παράδοση αποτελούν τα μεγαλύτερα συγκριτικά του πλεονεκτήματα.
DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en