ΕΒΡΟΣ

Έξαρση της εποχικής γρίπης | Σε πλήρη ετοιμότητα το ΠΓΝΑ για H1N1 και κορονοϊό

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης τόσο σε υλικά όσο και σε προσωπικό για την αντιμετώπιση κρουσμάτων του ιού της Γρίπης αλλά και για τυχόν ύποπτα περιστατικά Κορονοϊού, είπε σε δήλωσή του στο evrospress, ο διοικητής Βαγγέλης Ρούφος.

Όπως δήλωσε, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποιο σοβαρό περιστατικό που να νοσηλεύεται στη ΜΕΘ με τον ιό της Γρίπης Η1Ν1 και τόνισε πως οι ασθενείς που έχουν νοσήσει και έχουν εξεταστεί από γιατρούς του ιδρύματος, κατά κύριο λόγο βρίσκονται αντιμέτωποι με τον τύπο Α’.

Ο ιός της γρίπης Α/Η1Ν1, που απομονώθηκε,  είναι ένας υπότυπος του ιού της γρίπης που προσβάλλει και τους ανθρώπους. Περιέχει γονίδια από τον ιό της γρίπης των χοίρων, των πτηνών και των ανθρώπων. Επίσης, είναι πλέον βέβαιο ότι ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ο ιός της γρίπης στην Ελλάδα σήμερα 

Συνολικά 21 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές της γρίπης, 8 μόνο την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ)

Από τα θύματα, οι 19 (90,5%) ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου, για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη και εξ’ αυτών εμβολιασμένοι ήταν οι 8 (42,1%).

Οι 13 θάνατοι αφορούν σε κρούσματα που χρειάστηκαν νοσηλεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και 8 σε κρούσματα που δεν νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Πρόκειται για 11 άνδρες και 10 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 4 έως 91 έτη.

Επίσης, δηλώθηκαν 34 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον αριθμό των νοσηλευθέντων σε ΜΕΘ σε 88. Συνολικά έχουν καταγραφεί 100 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης. Από το σύνολο των ασθενών αυτών, μόνο 42 (42%) είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, μεγάλη αύξηση παρουσιάζουν οι επισκέψεις σε γιατρό για γριπώδη συνδρομή την τελευταία εβδομάδα, καθώς συνεχίζουμε να βρισκόμαστε σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης και τονίζεται η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης.

evrospress

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version