Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ευρωεκλογές | Tι σημαίνουν τα αποτελέσματα για την οικονομία της ΕΕ

Πολιτικός «σεισμός» έχει προκληθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) από τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών της Κυριακής 9ης Ιουνίου 2024.

Η κάλπη των Ευρωεκλογών ανέδειξε ως κερδισμένη την ακροδεξιά η οποία πολλαπλασίασε τις δυνάμεις της, φέρνοντας τριγμούς και ανησυχία σχετικά με τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν στην ΕΕ.

Αναμφίβολα, η άνοδος των ακροδεξιών δυνάμεων σε χώρες με μεγάλο ειδικό βάρος όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία, θα έχει συνέπειες και στην οικονομία της ηπείρου, καθώς θα προωθείται πιο αποτελεσματικά η ατζέντα των εν λόγω παρατάξεων, αμφισβητώντας ακόμα και πυλώνες της ΕΕ, όπως επισημαίνουν και διεθνείς αναλυτές.

Μετανάστευση και βιομηχανία

Μετά από τη νίκη των ξενοφοβικών δυνάμεων της Ευρώπης, η μετανάστευση όχι απλά θα παραμείνει στο επίκεντρο της πολιτικής ατζέντας του επόμενου ευρωκοινοβουλίου, αλλά θα αποσπάσει ακόμα μεγαλύτερη προσοχή, με τα ακροδεξιά κόμματα να αναμένεται να υποστηρίξουν αυξημένη ασφάλεια των συνόρων και αυστηρότερη στάση απέναντι στις αφίξεις μεταναστών από χώρες εκτός ΕΕ.

Η εφαρμογή της μεταναστευτικής πολιτικής θα παραμείνει ένα βασικό σημείο αντιπαραθέσεων, με σαφείς διαιρέσεις μεταξύ του Βορρά και του Νότου σχετικά με την πιο αξιόπιστη στρατηγική. Αν υπάρξουν ριζικές αλλαγές στην μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, αναμένεται να επηρεαστεί και ο κρίσιμος τομέας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, καθώς «τρέφεται» από την «εισαγόμενη» εργατική δύναμη, όπως για παράδειγμα στη πρώτη βιομηχανική δύναμη, Γερμανία.

Συνέπειες επαπειλούνται και για τη συνολική βιομηχανική στρατηγική της ΕΕ, καθώς η ένωση κινείται σε μια λεπτή ισορροπία στη ρήξη μεταξύ του στενού συμμάχου της, ΗΠΑ, και του βασικού εμπορικού εταίρου της, Κίνας.

Σύμφωνα με αναλυτές που επικαλείται το CNBC, η ΕΕ πιθανότατα θα συνεχίσει να εστιάζει στους κλάδους υψηλής τεχνολογίας και στις πράσινες βιομηχανίες, συνεχίζοντας την Ευρωπαϊκή Πράξη για τα τσιπ του 2023 και την Πράξη για τις κρίσιμες πρώτες ύλες, ενώ ενδεχομένως θα τηρήσει ακόμα πιο σκληρή στάση απέναντι στις κινεζικές εισαγωγές.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα νέα ευρωπαϊκά όργανα που θα προκύψουν, αναμένεται να ενισχύσουν τις τάσεις προς μεγαλύτερο προστατευτισμό και παρέμβαση σε στρατηγικούς κλάδους.

Πράσινη Συμφωνία και Αγρότες

Σημείο τριβής αναμένεται να δημιουργηθεί και στις ευρωπαϊκές πολιτικές για το κλίμα, οι οποίες έχουν ήδη δεχθεί πιέσεις εν μέσω της κρίσης κόστους ζωής και της ισχνής οικονομικής ανάπτυξης, καθιστώντας το τώρα ακόμα πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν περαιτέρω αντιδράσεις.

Η ψήφιση της «Πράσινης Συμφωνίας» – το εμβληματικό πρόγραμμα ουδέτερου άνθρακα της ΕΕ – βρίσκεται πλέον σε «πραγματικό κίνδυνο» με το Κοινοβούλιο να έχει ήδη αποδυναμώσει κάποια νομοθεσία για να κατευνάσει τη Δεξιά.

Έτσι, στον τομέα της γεωργικής πολιτικής πιθανότατα δεν θα υπάρξουν περαιτέρω περιορισμοί, μετά και από τις κινητοποιήσεις των αγροτών νωρίτερα φέτος στις οποίες η ακροδεξιά ενεπλάκη κρατώντας επικριτική στάση για τις πράσινες πολιτικές.

Εν τω μεταξύ, τα σχέδια για την εφαρμογή της απαγόρευσης της πώλησης νέων οχημάτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης έως το 2035 θα μπορούσαν επίσης να καταργηθούν ενώ επιδράσεις ενδέχεται να υπάρξουν και στον τομέα της ενέργειας, μετατοπίζοντας την εστίαση από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη στήριξη φθηνότερων ενεργειακών προμηθειών, υποστηρίζοντας σχέδια για περισσότερα πυρηνικά εργοστάσια ή ακόμη και fracking φυσικού αερίου, σύμφωνα με αναλυτές της Citi.

Ουκρανία και ευρωπαϊκή άμυνα

Ακόμα και η υποστήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία τίθεται υπό αμφισβήτηση λόγω των δεσμών ορισμένων κρατών μελών με τη Ρωσία.

Το ζήτημα της ευρωπαϊκής άμυνας -και του τρόπου χρηματοδότησής της- θα αποτελέσει καυτό θέμα, ιδίως εν μέσω της συζήτησης για τον κοινό αμυντικό προϋπολογισμό της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται πως στα μέσα Μαΐου στην ΕΕ δόθηκε το «πράσινο φως» για την στήριξη της Ουκρανίας με 50 δισ. ευρώ έως το 2027.

Αν και οι δυνάμεις της ακροδεξιάς είναι παραδοσιακά υπέρ της ενισχυμένης ασφάλειας και των πολεμικών εξοπλισμών, αρκετά από τα εν λόγω κόμματα της Ευρώπης έχουν στενούς δεσμούς με τη Ρωσία και την Κίνα, γεγονός που θα μπορούσε ενδεχομένως να τα κάνει να εμποδίσουν περισσότερες αμυντικές δαπάνες, σύμφωνα και πάλι με τους αναλυτές της Citi.

«Αλλά είναι επίσης αντίθετα στην επιρροή των ΗΠΑ στην Ευρώπη, γεγονός που θα μπορούσε να τα κάνει να υποστηρίξουν μια πιο επικεντρωμένη στην Ευρώπη αμυντική αρχιτεκτονική», προσθέτουν.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Συγχαρητήριο Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Μιχαήλ Μουρβετίδη στον Βουλευτή Ν. Καβάλας Νίκο Παναγιωτόπουλο για την υπουργοποίησή του

Ως Αντιπεριφερειάρχης Δράμας, εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια στον Βουλευτή Ν. Καβάλας της Ν.Δ. κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, για την τοποθέτησή του ως Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου.

Εύχομαι καλή δύναμη και κάθε επιτυχία στην άσκηση των καθηκόντων του, σε ένα τόσο κρίσιμο τομέα ευθύνης λόγω του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος. Είμαι βέβαιος ότι ο κ. Παναγιωτόπουλος θα συμβάλει στην ορθή αντιμετώπισή του, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, καθώς και προς όφελος της περιοχής της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στη δίνη των μεταναστευτικών ροών από τη γείτονα Τουρκία.

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μητσοτάκης στο Υπουργικό συμβούλιο : Περισσότερη δουλειά, λιγότερα λάθη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα

Μήνυμα στους υπουργούς του ότι θα είναι αυστηρός στην αξιολόγησή τους, τόσο ως προς το παραγόμενο έργο, όσο και ως προς την ομαδικότητά τους έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική του ομιλία στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει από τις 10 το πρωί, υπό τη νέα του σύνθεση.

Ο κ.Μητσοτάκης έκανε εκτενή αναφορά στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, σημειώνοντας ότι οι πολίτες επέλεξαν την αποχή, όχι την αντιπολίτευση.

«Οι πολίτες μας ζήτησαν περισσότερη δουλειά και λιγότερα λάθη, είπε ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Το 41% των εθνικών εκλογών εξακολουθεί να καθορίζει τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς. Αυτή η κυβέρνηση δεν φοβάται να κοιτάζει τις αδυναμίες της. οι πολίτες μας έστειλαν το μήνυμα σας εμπιστευόμαστε αλλά, πατήστε γκάζι και όχι φρένο, είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει με τη νέα του σύνθεση.

Η εναλλαγή προσώπων δεν δείχνει κάτι άλλο, παρά την προσπάθεια να είμαστε καλύτεροι στο έργο μας. Όπως είπε, χρειαζόμασε επιτελείο μάχης να έχουμε ορατό έργο και αποτελέσματα σε συγκεκριμένο χρόνο, σημειώνοντας ότι θα είναι αυστηρός σε ό,τι αφορά την εργατικότητα και την ομαδικότητα της κυβέρνησης, «όπως και οι πολίτες που μας κρίνουν».

Για την προεδρία της Κομισιόν, ο κ.Μητσοτάκης σημείωσε ότι η πρόταση θα είναι η επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Σε ό,τι αφορά την προοπτική, είναι τρεις λέξεις: «Μαζί στα καλύτερα», είπε και ευχήθηκε καλή αρχή στο νέο συμβούλιο.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Παναγιωτόπουλος: Το μεταναστευτικό είναι μία πολυπαραγοντική εξίσωση

«Είμαστε περήφανοι για την πολιτική μας και τα αποτελέσματά της» δήλωσε κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ο απερχόμενος υπουργός Δημήτρης Καιρίδης στον Νίκο Παναγιωτόπουλο που αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο.

Ο κ. Καιρίδης αφού έκανε μια αποτίμηση του έργου του, τους τελευταίους μήνες, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την ευκαιρία που του έδωσε. «Είμαστε περήφανοι για την πολιτική μας και τα αποτελέσματά της. Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη μεγάλη ευκαιρία που μου έδωσε να συμμετέχω στο κυβερνητικό έργο και να προσφέρω όσο μπορώ για μία καλύτερη Ελλάδα. Τον ευχαριστώ για τη μακρά εμπιστοσύνη του εδώ και χρόνια. Στην πολιτική είμαστε όλοι μέλλοντες τέως και ήρθε η ώρα και για μένα να γίνω τέως υπουργός. Παραμένω ωστόσο βουλευτής και στρατιώτης της παράταξης στον μεγάλο αγώνα που έχουμε μπροστά μας υπό την ηγεσία του Κ. Μητσοτάκη» τόνισε ο κ. Καιρίδης και πρόσθεσε:

«Χαίρομαι ειλικρινά που παραδίδω σε ένα συμπατριώτη μου, με τον οποίο γνωριζόμαστε από παιδιά. Χαίρομαι που ως Καβαλιώτης παραδίδωσε έναν Καβαλιώτη. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος δεν χρειάζεται συστάσεις Είναι ένα από τα πιο έμπειρα στελέχη της παράταξης και είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρει περίφημα. Φίλε Νίκο, καλωσόρισες στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και καλή επιτυχία στο έργο σου. Οι συνεργάτες μου και εγώ θα είμαστε δίπλα σου σε ότι χρειαστείς. Έχετε πάρα πολλά να κάνετε. Πραγματικά καλή επιτυχία».

Από πλευράς του ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι όλα όσα συμβαίνουν σε μία πολιτική διαδρομή είναι κομμάτια μιας πορείας, η οποία δίνει πολλές φορές την εντύπωση ότι σταματάει αλλά στην ουσία ποτέ δεν σταματάει. Συνεχίζεται, εξελίσσεται και πολλές φορές οδηγεί σε ένα πιο καινούργιο, πιο ενδιαφέρον μονοπάτι.

«Σκοπεύω να συνεχιστεί το έργο του πάρα πολύ κρίσιμου εθνικά υπουργείου, στις σωστές κατευθύς που έχουν τεθεί, στους στόχους απάνω που ετέθη από την πολιτική ηγεσία» τόνισε και πρόσθεσε:

«Το μεταναστατικό είναι μία πολύπαραγοντική εξίσωση. Υπάρχει η ευρωπαϊκή διάσταση σε μία συγκυρία ιδιαίτερα κρίσιμη για την Ευρώπη με πάρα πολλές αναδυόμενες και ήδη εκεφρασμένες προκλήσεις και εντάσεις γεωπολιτικής φύσης και άλλης που κατά την προσωπική μου εκτίμηση πρόκειται να εντείνουνε και το πρόβλημα των πιέσεων, άρα ο βαθμός ετοιμότητας ασφαλώς και δεν χαλαρώνει, αντιθέτως θα πρέπει και να ενταθεί ανάλογα με τη συγκυρίες. Έχει όμως και την εθνική του διάσταση και εθνική του διάσταση».

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en