Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Ευρωεκλογές 2024: «Γαλάζια» επικράτηση αλλά με απώλειες

Με την ενσωμάτωση να πλησιάζει το 100% ξεκαθαρίζει πλέον το τοπίο για τα ποσοστά των κομμάτων και τους ευρωβουλευτές που εκλέγουν μετά τη διαδικασία των ευρωεκλογών 2024. Η ΝΔ βρίσκεται στην πρώτη θέση με διαφορά από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο οποίος με τη σειρά του απέχει λίγο παραπάνω από 2 μονάδες από το τρίτο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Σε κάθε περίπτωση, θέση στο Ευρωκοινοβούλιο «κλειδώνουν» επτά κόμματα, ενώ η Φωνή Λογικής και η Αφροδίτη Λατινοπούλου φαίνεται να κερδίζει την έδρα.

Πώς διαμορφώνονται οι θέσεις

Το κυβερνών κόμμα λαμβάνει ποσοστό 27,90% και καταλαμβάνει 7 έδρες, μία λιγότερη σε σχέση με την προηγούμενη ευρωκοινοβουλευτική περίοδο. Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 14,93% και κερδίζει 4 έδρες, δύο λιγότερες σε σχέση με τις εκλογές του 2019.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής με 12,88%, ποσοστό που είναι αυξημένο κατά περίπου 5,5%, με αποτέλεσμα να κερδίζει 3 έδρες, μία επιπλέον σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.

Ακολουθεί το ΚΚΕ με ποσοστό 9,30% (+4% σε σχέση με το 2019) και διατηρεί τις δύο έδρες.

Με βάση τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, τρία ακόμα κόμματα κερδίζουν για πρώτη φορά έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο. Πρόκειται για τη ΝΙΚΗ λαμβάνει ποσοστό 4,42%, την Πλεύση Ελευθερίας με 3,42% και τη Φωνή Λογικής με 3,06%, για την οποία, ωστόσο, η Singular Logic προχώρησε στην εκτίμηση ότι τελικά δεν θα καταφέρει να εκλέξει ευρωβουλευτή.

Το ποσοστό των κομμάτων που μένουν εκτός Ευρωβουλής διαμορφώνεται αθροιστικά στο 14,55%, εκ των οποίων το ΜέΡΑ25 λαμβάνει 2,39%, η Νέα Αριστερά 2,37%, οι Πατριώτες 1,46%, οι Δημοκράτες 1,40% και ο Κόσμος 1,02%.

Τρομάζει η αποχή

Πάντως, στις ευρωεκλογές 2024 πρώτη με διαφορά αναδείχθηκε η… αποχή που «άγγιξε» το 60% συνολικά, σε όλη την Ελλάδα.

Μάλιστα, σχεδόν σε όλους τους νομούς, μεμονωμένα, ξεπέρασε το 50%, μεταδίδει η ΕΡΤ. Πρωταθλήτρια της αποχής αναδείχθηκε η Φλώρινα με ποσοστό 74,61% και ακολουθεί ο νομός Κεφαλληνίας με ποσοστό 72,06% και ο νομός Λακωνίας με ποσοστό 70,55%.

Οι νομοί με τη μεγαλύτερη αποχή:

 • Φλώρινας: 74,61%
 • Κεφαλληνίας: 72,06%
 • Λακωνίας: 70,55%
 • Δωδεκανήσου: 68,08%
 • Ευρυτανίας: 67,34%
 • Αρκαδίας: 66,81%
 • Λέσβου: 66,55%
 • Κέρκυρας: 66%
 • Θεσπρωτίας: 65,59%
 • Σερρών: 65,05%
 • Ροδόπης: 64,91%
 • Δράμας: 64,85%
 • Ξάνθης: 64,73%
 • Μεσσηνίας: 64,63%
 • Χίου 64,58%
 • Ζακύνθου: 64,37%
 • Λευκάδας: 64,35%
 • Σάμου: 63,79%
 • Ηλείας: 63,28%
 • Καστοριάς: 63,18%
 • Β’ Δυτικής Αττικής: 62,94%
 • Καβάλας: 62,53%
 • Κιλκίς: 61,87%
 • Έβρου: 61,58%
 • Κυκλάδων: 60,90%

Ποιοι προηγούνται στη μάχη του σταυρού

Ο Γιώργος Αυτιάς κερδίζει την πρωτιά στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ, καθώς προηγείται σε σταυρούς με αρκετά μεγάλη διαφορά από τους συνυποψηφίους του. Με ενσωματωμένο σχεδόν το 15% της σταυροδοσίας, ακολουθεί ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης με ασφαλή διαφορά από τον τρίτο που είναι ο κρατούμενος στις αλβανικές φυλακές Φρέντι Μπελέρης.

Τις υπόλοιπες τέσσερις θέσεις που εξασφαλίζουν έδρα στην Ευρωβουλή καταλαμβάνουν η Ελίζα Βόζεμπεργκ, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, η Ελεονώρα Μελέτη και ο Δημήτρης Τσιόδρας.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, που κερδίζει τέσσερις έδρες, προηγούνται κατά σειρά ο Κώστας Αρβανίτης, ο Νίκος Φαραντούρης, ο Νίκος Παππάς και η Έλενα Κουντουρά.

Προβάδισμα στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής έχει ο Νίκος Παπανδρέου, ενώ για τις άλλες δύο έδρες προηγούνται ο Γιάννης Μανιάτης και ο Σάκης Αρναούτογλου.

Στην Ελληνική Λύση την πρωτιά εξασφαλίζει άνετα ο Φραγκούλης Φράγκος, ενώ προβάδισμα για τη δεύτερη έδρα έχει η Γαλάτω Αλεξανδράκη.

Στο ΚΚΕ τις δύο έδρες φαίνεται πως κερδίζουν ο Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος και ο Κωνσταντίνος Παπαδάκης.

Για τη μία έδρα που καταλαμβάνουν η ΝΙΚΗ, η Πλεύση Ελευθερίας και ίσως η Φωνή Λογικής προηγούνται, αντίστοιχα, ο Νίκος Αναδιώτης, η Μαρία Ζαχαρία και η Αφροδίτη Λατινοπούλου.

Σε ποιες περιφέρειες τα κόμματα πέτυχαν τις υψηλότερες επιδόσεις

Μπλε βάφτηκε ο χάρτης της Ελλάδας, καθώς η ΝΔ προηγείται σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες, εκτός από δύο στην Κρήτη, όπου προηγείται το ΠΑΣΟΚ και δύο στη Θράκη, όπου την πρωτιά κέρδισε το μουσουλμανικό Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας.

Ποσοστά πάνω από 30% έλαβε σε άλλες 13 εκλογικές περιφέρειες η ΝΔ

Η ΝΔ πέτυχε τα υψηλότερα ποσοστά στο παραδοσιακό εκλογικό «κάστρο» της, τη Λακωνία, με 35,19%, ωστόσο έχασε 7,64% σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές.

Ποσοστά πάνω από 30% έλαβε σε άλλες 13 εκλογικές περιφέρειες, με τις υψηλότερες επιδόσεις να καταγράφονται στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, στη Χίο, στην Ανατολική Αττική, την Καρδίτσα και την Α’ Πειραιώς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν προηγείται σε καμία περιφέρεια, καταγράφει τα υψηλότερα ποσοστά του στην Άρτα με 22,71%, (αλλά με -12,07% σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές) και ακολουθούν η Κεφαλλονιά (20,46%), η Κέρκυρα (19,22%), ο Δυτικός Τομέας Αθηνών (18,86%) η Αχαΐα (18,45%) και η Β’ Πειραιώς (18,30%).

Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε την πρώτη θέση στο Λασίθι με 29,41% και στο Ηράκλειο με 26,63%, ενώ υψηλά ποσοστά ελαβε και στο Ρέθυμνο με 25,28% και στην Ηλεία με 22,91%.

Σε έξι εκλογικές περιφέρειες η Ελληνική Λύση κατέλαβε τη δεύτερη θέση και έλαβε ποσοστά από 18,48% έως 15, 61%. Πρόκειται για τις εκλογικές περιφέρειες Ημαθίας, Πέλλας, Κιλκίς, Β’ Θεσσαλονίκης, Σερρών και Δράμας.

Αντίστοιχα, το ΚΚΕ έλαβε τα υψηλότερα ποσοστά του και κατέλαβε τη δεύτερη θέση σε τρία παραδοσιακά εκλογικά «κάστρα» του, συγκεκριμένα σε Σάμο (20,39%), Ζάκυνθο (17,87%) και Λέσβο (15,58%).

Η ΝΙΚΗ έλαβε το υψηλότερο ποσοστό της στην Πιερία με 10,48%, η Πλεύση Ελευθερίας στη Β’ Πειραιώς με 4,56% και η Φωνή Λογικής στον Έβρο με ποσοστό 6,40%.

Σε ό,τι αφορά το Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας, του οποίου η πανελλαδική δύναμη έφτασε το 0,74%, κέρδισε την πρωτιά στη Ροδόπη με ποσοστό 36,95% (-1,05% σε σχέση με το 2019) και στην Ξάνθη με 27,42% (+2,18%).

Μητσοτάκης: Δεν πιάσαμε τον στόχο μας

«Οι ευρωβουλευτές θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό στην αποστολή που τους περιμένει», είπε και παραδέχθηκε πως η ΝΔ δεν έπιασε τον στόχο που είχε βάλει. «Γνωρίζαμε πως οι εκλογές αυτές θα ήταν δύσκολες. (…) Προεκλογικά έλειψε ο ουσιαστικός διάλογος για το μέλλον της Ευρώπης και τη θέση της πατρίδας μας. Υπήρξαν πολλοί ψηφοφόροι που ήθελαν να διαμαρτυρηθούν για θέματα καθημερινότητας», είπε ο πρωθυπουργός.

«Σημειώνω ότι στη Γαλλία και στη Γερμανία κραταιά κυβερνητικά κόμματα υποχώρησαν ενώ στην Ελλάδα η ΝΔ παραμένει κυρίαρχη» είπε στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε ότι «οι εκλογές αυτές γίνονται αφετηρία μιας νέας διαδρομής πριν το 2027. Από αύριο στρεφόμαστε με μεγαλύτερη ένταση στα προβλήματα. Έχουμε 3 χρόνια μπροστά μας χωρίς εκλογές. Όπως η Ελλάδα του 2024 είναι καλύτερη από το 2019 έτσι και η Ελλάδα του 2027 θα είναι καλύτερη από τη σημερινή».

Κασσελάκης: Το άλλοθι του 41% έχει τελειώσει

«Το άλλοθι του 41% έχει τελειώσει», τόνισε κατά τις δηλώσεις του μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών ο Στέφανος Κασσελάκης.

Αρχικά, ευχαρίστησε τους πολίτες «πάρα πολύ για τον αγώνα που έχετε δώσει αυτές τις εβδομάδες, αυτούς τους μήνες» και είπε πως «είμαστε ένα κόμμα που έχει περάσει πάρα πολλά».

«Περάσαμε από δύο διασπάσεις, από μια πορεία μεγάλης μεταβλητότητας μέχρι να φτάσουμε στο μόνο ευρωψηφοδέλτιο το οποίο το επέλεξε η κοινωνία», πρόσθεσε.

«Καταφέραμε να μειώσουμε τη διαφορά από το 23% στο 13%. Το άλλοθι του 41% έχει πλέον τελειώσει», τόνισε μετά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αυτό είναι μια επιλογή του ελληνικού λαού, μια επιλογή που σε μία εκλογική διαδικασία την οποία ανέδειξε ο πρωθυπουργός ως ένα διακύβευμα ο κόσμος είπε “όχι, υπάρχει μια άλλη επιλογή”», συμπλήρωσε.

«Δεν έχω τύψεις για τίποτα, ο ελληνικός λαός μού έχει δώσει τον χρόνο να χτίσω κυβερνητική εναλλακτική πρόταση, ξέρω και συνειδητοποιώ απόλυτα τη σημασία της ευθύνης και αυτό θα κάνω», είπε έπειτα.

«Μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε σε μια εκλογική διαδικασία στην Ευρώπη που έχει φέρει τα πάνω κάτω. Κάτι δεν πάει καλά στην Ευρώπη, δεν εμπνέει τους λαούς», είπε προς το τέλος των δηλώσεών του.

Στη συνέχεια είπε πως «έγινε ένα στυγνό διευθυντήριο και οι ευρωβουλευτές μας θα κάνουν τα πάντα για την Ευρώπη των πολλών. Και προφανώς θα υποστηρίζουν τα εθνικά μας συμφέροντα, ιδιαίτερα στην Κύπρο».

Ζήτησε, τέλος, η Ελλάδα να γίνει από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που θα αναγνωρίσουν το Παλαιστινιακό Κράτος.

Ανδρουλάκης: Θα πάρω πρωτοβουλίες για μία εναλλακτική πρόταση εξουσίας

Στην πρωτοφανή αποχή και την άνοδο της ακροδεξιάς αναφέρθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης στις δηλώσεις του μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών 2024 λέγοντας πως πρόκειται για τα δύο ισχυρά μηνύματα της κάλπης.

«Δεν συμβιβάζομαι με μία τέτοια πολύ αρνητική εξέλιξη γι’ αυτό και θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις έτσι ώστε να η πολιτική να συγκινεί, να δίνει λύσεις να γοητεύει και να προκαλεί απέχθεια και νέα αδιέξοδα», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο οποίος είπε ότι η κυβέρνηση «εξέθρεψε την ακροδεξιά».

«Σε αυτές τις εκλογές η ΝΔ έχει υποστεί μία βαριά ήττα χάνοντας 14 μονάδες από τον πήχη των εθνικών εκλογών και 5 από εκείνο των ευρωεκλογών. Αποδοκιμάστηκε η περιφρόνηση που έδειξε σε ζητήματα της κοινωνίας. Τιμωρήθηκε η αλαζονεία της, η ασυδοσία της και η διαφθορά», τόνισε στη συνέχεια.

«Δικό μας χρέος είναι να συνεχίσουμε με δυναμισμό τη σοβαρή, αξιόπιστη αντιπολίτευση για να ανοίξει ο δρόμος για μία προοδευτική διακυβέρνηση στην Ελλάδα. Θα πάρω συνεπώς όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες με τις αναγκαίες αλλά πάνω απ’ όλα προοδευτικε΄ς δυνάμεις της κοινωνίας», συνέχισε.

«Προτεραιότητά μας είναι πριν τις επόμενες εθνικές εκλογές να έχουμε διαμορφώσει την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνηση της χώρας», επεσήμανε.

ethnos.gr

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Αναταραχές στο ΠΑΣΟΚ – “Βόμβες” Νίκου Παππά για κοινό ψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ

Στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει έντονη κινητικότητα, με τηλεφωνήματα, μυστικά ραντεβού, βολιδοσκοπήσεις, συνεννοήσεις, παζάρια για αλλαγή στρατοπέδων, αλλά και συμμαχίες. Όλοι αναμένουν τις κινήσεις του κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος θα ανοίξει τα χαρτιά του σήμερα, με τη συνέντευξή του στην ΕΡΤ και στον Γιώργο Κουβαρά, δύο 24ωρα πριν ξεκινήσει το κρίσιμο Πολιτικό Συμβούλιο όπου θα διεξαχθεί η πρώτη εσωκομματική «αναμέτρηση».

Η αρχική άποψη της Χ. Τρικούπη είναι «διαδικασίες με βάση το καταστατικό», που σημαίνει τον Οκτώβριο του 2025. Είναι προφανές ότι ένα τέτοιο κλίμα δεν μπορεί να σέρνεται επί ενάμιση χρόνο, ως εκ τούτου άπαντες αναμένουν μια συμβιβαστική λύση περί τον Οκτώβριο – Νοέμβριο 2024.

Η τολμηρή πρόταση να στηθούν αιφνιδιαστικά κάλπες μέσα στον Ιούλιο, που δέχθηκε ως εισήγηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δείχνει να «καίγεται», καθώς άπαντες την απορρίπτουν λόγω φόβου μικρής συμμετοχής. Οι αμφισβητίες απαντούν «εκλογές όποτε θέλει, μέσα στο 2024, εκτός φυσικά από Ιούλιο-Αύγουστο». Υπάρχει ακόμη σκέψη στη Χ. Τρικούπη να προταθούν εκλογές στην εκπνοή του έτους, μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού και με κλειστή Βουλή, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, η οποία ωστόσο επίσης δεν γίνεται δεκτή από τους διαφωνούντες.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Υπό μερικό έλεγχο φωτιά στο Χαλκερό Καβάλας

Το μεσημέρι της Δευτέρας 17 Ιουνίου, ξέσπασε φωτιά σε οικόπεδο στο Χαλκερό Καβάλας, η οποία εξαπλώθηκε σε διπλανά οικόπεδα.

Τρία πυροσβεστικά οχήματα έφτασαν άμεσα στο σημείο και έθεσαν την πυρκαγιά υπό μερικό έλεγχο.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Συνάντηση της Δημάρχου Σερρών με τον Πρύτανη του ΑΠΘ

Η Δήμαρχος Σερρών κ. Βαρβάρα Μητλιάγκα επισκέφθηκε τον Πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Χαράλαμπο Φείδα, συνοδευόμενη από τον Αντιδήμαρχο Διοικητικού Σχεδιασμού και Αναδιάρθρωσης κ. Νικόλαο Κουφοτόλη.

Τη συνάντηση προκάλεσε η Δήμαρχος Σερρών κ. Βαρβάρα Μητλιάγκα, καθώς στις Σέρρες λειτουργεί το Πανεπιστημιακό τμήμα και συγκεκριμένα το ΤΕΦΑΑ

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν και επισφραγίστηκαν τρόποι περαιτέρω συνεργασίας του Δήμου και του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος, προς όφελος όλων των φοιτητών και φοιτητριών.

Η κ. Μητλιάγκα, ανέφερε ότι το ΤΕΦΑΑ έχει μια πολύχρονη παρουσία και σημαντική προσφορά στη πόλη των Σερρών, τονίζοντας ότι ο Δήμος στηρίζει τη λειτουργία της πανεπιστημιακής δομής και θα είναι αρωγός σε κάθε προσπάθειά της.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en