Quantcast
Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωεκλογές 2019 | Η ευρωφοβική επέλαση που δεν έγινε

image_print

Παρά τις νίκες της Μαρίν Λεπέν στην Γαλλία, του Ματέο Σαλβίνι στην Ιταλία και του Νάιτζελ Φάρατζ στο Ηνωμένο Βασίλειο, η επέλαση των ευρωσκεπτικιστών στις ευρωεκλογές αποτράπηκε, σε μία ψηφοφορία που χαρακτηρίσθηκε από τα θετικά εκλογικά αποτελέσματα των οικολόγων.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις που ανανεώνονταν κατά την διάρκεια της νύκτας, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα παραμένει, με 179 έδρες, έναντι 216, η πρώτη πολιτική δύναμη στο ημικύκλιο.

Ενισχυμένο από τη νίκη αυτή, οι ηγέτες του διεκδικούν την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον επικεφαλής υποψήφιό τους, τον Spitzenkandidat, τον γερμανό Μάνφρεντ Βέμπερ, έναν συντηρητικό με διχαστικό προφίλ.

Οι σοσιαλδημοκράτες (S7D), η δεύτερη πολιτική δύναμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με 150 έδρες (έναντι 185), απέρριψαν αυτήν την διεκδίκηση της προεδρίας της Κομισιόν, ανοίγοντας τον δρόμο των μακρών διαβουλεύσεων στην κούρσα που πλέον ανοίγει για την πλήρωση των κορυφαίων πόστων των ευρωπαϊκών θεσμών.

Εάν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οι Σοσιαλδημοκράτες παραμένουν οι δύο μεγάλες παρατάξεις των ευρωπαϊκού Ημικυκλίου, χάνουν την δυνατότητά τους να συγκροτήσουν μόνες τους μία πλειοψηφία για την ψήφιση των νομοθετικών κειμένων. Τέλος εποχής!

Συντηρητικοί και σοσιαλδημοκράτες θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να συνεργάζονται με τους οικολόγους, που εξασφαλίζουν 70 έδρες (από 52) , χάρις στα θετικά τους αποτελέσματα στην Γερμανία και την Γαλλία, και με τους φιλελεύθερους του Alde, στο οποίο συγκαταλέγεται και το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν, που εξασφαλίζει 107 έδρες, έναντι 69 στο απερχόμενο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, ένας από τους πλέον προσηλωμένους στη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ευρωπαίους ηγέτες, έχασε στην μονομαχία του με το κόμμα της Μαρίν Λεπέν, τον Εθνικό Συναγερμό, σε ένα εκλογικό αποτέλεσμα που είναι πιθανόν να φρενάρει τις φιλοδοξίες του για την πορεία της Ευρώπης.

Ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν, που εξασφάλισε το 24%, των ψήφων απηύθυνε αμέσως έκκληση για την συγκρότηση μίας «ισχυρής ομάδας» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την συμμετοχή των ευρωσκεπτικιστικών σχηματισμών, ετερόκλιτών πολιτικών δυνάμεων που στο παρελθόν δεν κατάφεραν να συνεργασθούν.

Η ευρωφοβική επέλαση που δεν έγινε

Η Μαρίν Λεπέν ελπίζει, μαζί με την Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, που εξασφάλισε το 30% των ψήφων, όπως αναμενόταν, στον σχηματισμό μίας ευρείας συμμαχίας εθνικιστικών, ευρωσκεπτικιστικών και λαϊκιστικών κομμάτων. Η ομάδα Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας εξασφαλίζει 58 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (έναντι 37).

Ωστόσο σήμερα φαίνεται δύσκολη μία προσέγγιση με την λαϊκιστική Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας, όπου συμμετέχει το ιταλικό Κίνημα των 5 Αστέρων και όπου θα ενταχεθί το νέο ευρωφοβικό κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ, το Κόμμα του Brexit που εξασφαλίζει το 31,5% των ψήφων και 24 έδρες στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αφού οι διαφωνίες τους είναι μεγάλες.

Ακόμη και αν στις δύο αυτές ομάδες προστεθούν οι 58 έδρες του ECR όπου συμμετέχουν οι βρετανοί Τόρις και οι Πολωνοί του PiS, νικητές των ευρωεκλογών) η άκρα δεξιά οι ευρωσκεπτικιστές και οι ευρωφοβικοί παραμένουν, με 172 έδρες, πολύ μακριά από την πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (376 έδρες).

Από την πλευρά τους, τα κόμματα της άκρας αριστεράς περνούν από τις 52 στις 38 έδρες.

«Το κύμα των εθνικιστικών και των ευρωσκεπτικιστικών κόμματων περιορίσθηκε, αν βάλουμε στην άκρη τον Εθνικό Συναγερμό και την Λέγκα», σύμφωνα με τον Ερίκ Μορίς, της Fondation Robert Schuman.

«Εάν ο (ούγγρος λαϊκιστής πρωθυπουργός) Βίκτορ Ορμπάν δεν μετακινηθεί, δεν βλέπω πώς θα μετακινηθούν οι σημερινές γραμμές αυτών των σχηματισμών».

Νικητής των ευρωεκλογών στην Ουγγαρία, το κόμμα του Ορμπάν, το Fidesz, έχει προσωρινά τεθεί εκτός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος λόγω των αντιευρωπαϊκών του παρεκτροπών.

Στην Αυστρία , το συντηρητικό κόμμα του καγκελαρίου Σεμπάστιαν Κουρτς είναι ο νικητής των ευρωεκλογών μπροστά από τους σοσιαλδημοκράτες και το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων επλήγη από το σκάνδαλο Ιμπιζα γκέιτ.

Στην Ισπανία, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ είναι ο μόνος σοσιαλιστής που βγήκε νικητής των χθεσινών εκλογών σε μεγάλη χώρα.

«Στα σύννεφα»

Αυτές οι Ευρωεκλογές χαρακτηρίσθηκαν από την άνοδο των οικολόγων, που ελπίζουν να εξελιχθούν σε υποχρεωτικό συνομιλητή εντός ενός περισσότερο από ποτέ κατακερματισμένου πολιτικού τοπίου.

Στην Γαλλία, οι οικολόγοι είναι τρίτη δύναμη, με ένα απροσδόκητο 12%, ενώ στη Γερμανία καταλαμβάνουν την δεύτερη θέση, μόλις πίσω από τους χριστιανοδημοκράτες της Αγγελα Μέρκελ, που καταγράφουν ιστορικό χαμηλό.

«Μεγάλη νίκη!», είπε η επικεφαλής της λίστας των οικολόγων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Σκα Κέλερ. «Είμαι στα σύννεφα», δήλωσε ο βέλγος ευρωβουλευτής Φιλίπ Λάμπερτς.

Αν και το ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές παραμένει χαμηλότερο σε σχέση με τις εθνικές εκλογές, έφθασε ωστόσο το 50,5%, στο υψηλότερο επίπεδό της εδώ και 20 χρόνια, βάζοντας τέλος στην συνεχή πτώση που χαρακτήριζε την συμμετοχή στην ψηφοφορία από το 1979.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Ουκρανικά πλήγματα σε πλοία και ενεργειακές υποδομές

image_print

Σε εγκαταστάσεις και θαλάσσιους στόχους που συνδέονται με τη λειτουργία της ρωσικής πολεμικής μηχανής επικεντρώθηκε νέο κύμα ουκρανικών επιθέσεων μεγάλης εμβέλειας.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε το Σάββατο 25 Ιουλίου ότι οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν συντονισμένα πλήγματα σε διαφορετικές περιοχές της Ρωσίας, στοχοποιώντας στρατιωτικές, βιομηχανικές, ενεργειακές και μεταφορικές υποδομές.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις επιχειρήσεις στην Κασπία Θάλασσα. Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, επλήγη ένα ρωσικό πολεμικό πλοίο, καθώς και σκάφη που φέρονται να συμμετέχουν στη μεταφορά στρατιωτικού φορτίου.

Το Κίεβο υποστηρίζει ότι μέρος των συγκεκριμένων μεταφορών συνδέεται με τη συνεργασία Ρωσίας και Ιράν στον τομέα του στρατιωτικού εξοπλισμού.

Στο επίκεντρο η Κασπία Θάλασσα

Περισσότερες πληροφορίες για τη θαλάσσια επιχείρηση έδωσε η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας. Η SBU ανακοίνωσε ότι μεταξύ των στόχων βρίσκονταν τα φορτηγά πλοία Port Olya 2 και Begey.

Κατά τους ουκρανικούς ισχυρισμούς, τα δύο πλοία αξιοποιούνται για τη μεταφορά στρατιωτικού υλικού μεταξύ της Ρωσίας και του Ιράν μέσω της Κασπίας Θάλασσας.

Στην ίδια επιχείρηση φέρεται να επλήγη και η πετρελαϊκή πλατφόρμα Φιλανόβσκι της ρωσικής ενεργειακής εταιρείας Lukoil. Η συγκεκριμένη εξέλιξη δείχνει ότι οι ουκρανικές επιθέσεις δεν περιορίστηκαν σε καθαρά στρατιωτικούς στόχους, αλλά επεκτάθηκαν και σε υποδομές που παράγουν ή διακινούν ενεργειακούς πόρους.

Ο Ζελένσκι έκανε λόγο για ιδιαίτερα σημαντικά αποτελέσματα στην Κασπία, χωρίς ωστόσο να δώσει αναλυτικά στοιχεία για την κατάσταση των πλοίων ή το μέγεθος των ζημιών.

Πλήγματα βαθιά στη ρωσική επικράτεια

Οι ουκρανικές επιχειρήσεις επεκτάθηκαν σε περιοχές που βρίσκονται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα των δύο χωρών.

Στο Κίροφ, σε απόσταση περίπου 1.200 χιλιομέτρων από την Ουκρανία, στόχος αποτέλεσε εργοστάσιο που, σύμφωνα με τον Ζελένσκι, κατασκευάζει εξαρτήματα για ρωσικά οπλικά συστήματα.

Επίθεση αναφέρθηκε επίσης σε διυλιστήριο πετρελαίου στην περιφέρεια Τιουμέν, καθώς και σε εγκατάσταση εφοδιαστικής υποστήριξης στην Αικατερινούπολη. Στο Ροστόφ επί του Ντον, οι ουκρανικές δυνάμεις φέρονται να έπληξαν αποθήκη καυσίμων και λιπαντικών.

Η επιλογή των στόχων δείχνει προσπάθεια του Κιέβου να προκαλέσει προβλήματα σε διαφορετικά στάδια της ρωσικής στρατιωτικής εφοδιαστικής αλυσίδας, από την παραγωγή εξαρτημάτων και την παροχή ενέργειας έως την αποθήκευση και τη μεταφορά υλικού.

«Απάντηση στις ρωσικές επιθέσεις»

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, την οποία συνόδευσε με οπτικό υλικό, ο Ουκρανός πρόεδρος παρουσίασε τα πλήγματα ως απάντηση στις συνεχιζόμενες επιθέσεις της Μόσχας.

Όπως υποστήριξε, η Ουκρανία θα εξακολουθήσει να χρησιμοποιεί όπλα μεγάλης εμβέλειας εναντίον εγκαταστάσεων που συμβάλλουν στη συνέχιση του πολέμου.

Μέχρι στιγμής, η ρωσική πλευρά δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα για το σύνολο των ουκρανικών ανακοινώσεων. Παράλληλα, οι πληροφορίες σχετικά με τα αποτελέσματα των επιθέσεων και τις πιθανές ζημιές δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Σαουδική Αραβία: Συναγερμός μετά το πλήγμα στην Aramco

image_print

Σε αυξημένη επιφυλακή τίθενται τα εμπορικά πλοία που κινούνται κοντά στις ακτές της Σαουδικής Αραβίας, μετά τις πληροφορίες για συνδυασμένη επίθεση εναντίον εγκατάστασης της Saudi Aramco στην πόλη Τζιζάν.

Η περιοχή βρίσκεται πολύ κοντά στην Ερυθρά Θάλασσα, μία θαλάσσια ζώνη στην οποία οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις έχουν ήδη αυξήσει σημαντικά τους κινδύνους για τα πληρώματα και τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις.

Η EOS Marine ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωσή της ότι η ενεργειακή εγκατάσταση φέρεται να δέχθηκε επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη περίπου στις 03:00 UTC της 25ης Ιουλίου 2026.

Μετά το περιστατικό κυκλοφόρησαν εικόνες και βίντεο στα οποία διακρίνονται φλόγες και πυκνός καπνός στον χώρο των εγκαταστάσεων. Τα συγκεκριμένα στοιχεία, πάντως, δεν επαρκούν ακόμη για να προσδιοριστεί το μέγεθος των καταστροφών.

Μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν υπήρξαν νεκροί ή τραυματίες, ενώ άγνωστο παραμένει ποιος βρίσκεται πίσω από την επίθεση. Οι αρμόδιες αρχές συνεχίζουν την έρευνα και αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις για τις συνθήκες υπό τις οποίες εκδηλώθηκε το πλήγμα.

Η EOS Marine αξιολογεί με μέτρια βεβαιότητα τις διαθέσιμες πληροφορίες, υπογραμμίζοντας ότι η εικόνα μπορεί να αλλάξει καθώς προκύπτουν νέα δεδομένα.

Ενισχύεται η απειλή στην Ερυθρά Θάλασσα

Η φερόμενη επίθεση δεν αφορά μόνο την ασφάλεια των ενεργειακών υποδομών της Σαουδικής Αραβίας. Η γειτνίαση της Τζιζάν με σημαντικές θαλάσσιες διαδρομές δημιουργεί πρόσθετη ανησυχία για τα εμπορικά πλοία που διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν.

Οι δύο περιοχές αποτελούν βασικό πέρασμα για τη μεταφορά πετρελαίου, καυσίμων, πρώτων υλών και εμπορευμάτων. Μια νέα στρατιωτική κλιμάκωση θα μπορούσε να επηρεάσει τα δρομολόγια, το κόστος ασφάλισης και τις αποφάσεις των εταιρειών σχετικά με τη διέλευση των πλοίων τους.

Για τον λόγο αυτό, οι διαχειριστές πλοίων καλούνται να επανεξετάζουν συνεχώς τις εκτιμήσεις ασφαλείας και να προσαρμόζουν τον επιχειρησιακό σχεδιασμό τους στις προειδοποιήσεις των αρμόδιων αρχών.

Οι οδηγίες προς πλοία και πληρώματα

Η EOS Marine συνιστά την αδιάλειπτη οπτική και ηλεκτρονική παρακολούθηση του θαλάσσιου και εναέριου χώρου γύρω από τα πλοία. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην πλήρη εφαρμογή των διαδικασιών που προβλέπονται από τις Best Management Practices.

Τα πληρώματα καλούνται επίσης να αναφέρουν χωρίς καθυστέρηση κάθε ύποπτη κίνηση ή ασυνήθιστη δραστηριότητα στα αρμόδια ναυτιλιακά και στρατιωτικά κέντρα.

Παράλληλα, οι γέφυρες των πλοίων πρέπει να παρακολουθούν διαρκώς τις επίσημες ειδοποιήσεις για πυραυλικές ή εναέριες απειλές. Σε περίπτωση εμφάνισης drones, πυραύλων ή περιφερόμενων πυρομαχικών, θα πρέπει να ενεργοποιούνται άμεσα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας και να ακολουθούνται οι οδηγίες των στρατιωτικών αρχών.

Το περιστατικό στην Τζιζάν προσθέτει ακόμη έναν παράγοντα αβεβαιότητας στο ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον ασφαλείας της Ερυθράς Θάλασσας. Οι ναυτιλιακές εταιρείες παρακολουθούν πλέον τις εξελίξεις σε πραγματικό χρόνο, καθώς οποιαδήποτε νέα επίθεση μπορεί να μεταβάλει άμεσα το επίπεδο κινδύνου για πλοία, πληρώματα και ενεργειακές μεταφορές.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Πλήγματα κατά των Χούθι στη Χοντέιντα

image_print

Σε στρατιωτικά πλήγματα κατά εγκαταστάσεων των Χούθι στην επαρχία Χοντέιντα προχώρησαν οι δυνάμεις του αραβικού συνασπισμού, παρουσιάζοντας την επιχείρηση ως απάντηση στις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το Κοινό Επιχειρησιακό Στρατηγείο του συνασπισμού ανακοίνωσε ότι οι βομβαρδισμοί είχαν περιορισμένο και στοχευμένο χαρακτήρα, με αποκλειστικό σκοπό την καταστροφή στρατιωτικών θέσεων που φέρονται να χρησιμοποιούνται για επιθέσεις κατά της διεθνούς ναυσιπλοΐας.

Ο εκπρόσωπος του συνασπισμού, υποστράτηγος Τούρκι Αλ-Μάλκι, κατηγόρησε τους Χούθι ότι συνεχίζουν να θέτουν σε κίνδυνο τα εμπορικά πλοία που κινούνται σε μία από τις σημαντικότερες θαλάσσιες οδούς του παγκόσμιου εμπορίου.

Εκτός στόχων το λιμάνι της Χοντέιντα

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, το λιμάνι της Χοντέιντα δεν επλήγη κατά τη διάρκεια της επιχείρησης. Ο συνασπισμός υποστήριξε ότι όλα τα λιμάνια της Υεμένης, μεταξύ των οποίων τα Χοντέιντα, Ρας Ίσα και Σαλίφ, παραμένουν ανοικτά και λειτουργούν κανονικά.

Οι λιμενικές εγκαταστάσεις συνεχίζουν, σύμφωνα με την ίδια πηγή, να εξυπηρετούν πλοία που μεταφέρουν τρόφιμα, εμπορεύματα, καύσιμα και οικοδομικά υλικά, τα οποία είναι απαραίτητα για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού.

Κατηγορίες για το αεροδρόμιο της Σαναά

Ο αραβικός συνασπισμός κατηγόρησε παράλληλα τους Χούθι ότι εμποδίζουν τη λειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου της Σαναά. Όπως υποστηρίζει, η κατάσταση αυτή επιδεινώνει την ανθρωπιστική κρίση στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της οργάνωσης.

Το Κοινό Επιχειρησιακό Στρατηγείο ανακοίνωσε ότι οι επιχειρησιακοί στόχοι της επιχείρησης επιτεύχθηκαν, επισημαίνοντας ότι τα πλήγματα πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Προειδοποίηση για νέα στρατιωτική απάντηση

Ο συνασπισμός προειδοποίησε ότι θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα για την προστασία των πλοίων, των στρατηγικών εγκαταστάσεων και των συμφερόντων των κρατών που συμμετέχουν σε αυτόν.

Παράλληλα, διεμήνυσε ότι τυχόν συνέχιση των επιθέσεων των Χούθι κατά της εμπορικής ναυτιλίας θα οδηγήσει σε νέα και πιο αποφασιστική στρατιωτική απάντηση.

Η κλιμάκωση ενισχύει τις ανησυχίες της ναυτιλιακής κοινότητας, καθώς η Ερυθρά Θάλασσα αποτελεί κρίσιμη δίοδο για τη μεταφορά ενεργειακών προϊόντων και εμπορευμάτων μεταξύ Ασίας και Ευρώπης.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en