Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EuroWorking Group | Δυσπιστία απέναντι στο κυβερνητικό σχέδιο για έξοδο από τα Μνημόνια

image_print

«Χλιαρή» ήταν η υποδοχή του ολιστικού αναπτυξιακού πλάνου της κυβέρνησης κατά το χθεσινοβραδινό δείπνο των 19 εκπροσώπων των Κρατών Μελών της ευρωζώνης, που στο πλαίσιο του EWG, ασχολήθηκε με το ελληνικό ζήτημα, ενόψει και του Εurogroup της Σόφιας. 

Την ίδια ώρα παραμένουν σε τεχνικό επίπεδο και οι διαφωνίες για την μέθοδο και πολύ περισσότερο για την αιρεσιμότητα της 2ης φάσης ελάφρυνσης του χρέους, καθώς πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις φοβούνται υπαναχώρηση της Ελλάδας μετά την 20ή Αυγούστου. 

Συγκεκριμένα, πέραν του ότι το ελληνικό αναπτυξιακό πλάνο δεν ήταν αρκούντως λεπτομερές στα δημόσια οικονομικά και δεν έδινε την απαραίτητη πολιτική προτεραιότητα στις εξαγωγές, οι κυβερνήσεις φοβούνται τον ελληνικό εκλογικό κύκλο και επιθυμούν να δώσουν στην ελληνική πλευρά κίνητρο να μην ξηλώσει τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις μεταρρυθμίσεις. 

Ως εκ τούτου αφού οι 19 άκουσαν αναλυτικά την πλευρά του ESM να παρουσιάζει την τεχνική εργασία που έχει ολοκληρωθεί σε σχέση με τις επιλογές ελάφρυνσης του χρέους, διαφώνησαν στο αν αυτή θα πρέπει να εκτελεστεί σε δύο ή τρεις δόσεις (με την τρίτη δόση να είναι ο γαλλικός μηχανισμός), αλλά και για το αν όλες οι δόσεις θα συνδέονται με όρους. 

Στην πράξη όλοι συμφωνούν ότι η πρώτη δόση, που θα εκτελεστεί πριν τις 20 Αυγούστου, με χρήματα του προγράμματος, θα έχει μόνο ένα όρο – την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης. Γερμανία, Αυστρία, Φιλανδία, Ολλανδία, Σλοβακία, Σλοβενία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο επιθυμούν όρους (μη αναστροφής των μεταρρυθμίσεων και εκτέλεσης νέων) τόσο για τη 2η δόση (μεταφορές ANFAS και SMPs) αλλά και το “γαλλικό” μηχανισμό (που θεωρείται τρίτη δόση), ενώ θεωρητικά Πορτογαλία Γαλλία και Ιταλία θέλουν το γαλλικό μηχανισμό να είναι ανεξάρτητος όρων. 

Το πρόβλημα έγκειται πάντα στην ελληνική πολιτική βούληση. Οι χώρες που θέλουν όρους σε όλα εκτιμούν ότι δεν είναι δυνατόν να επιβραβεύεται η ελληνική πλευρά σε περίπτωση που πετυχαίνει χαμηλότερη ανάπτυξη (με μέσο όρο ανάπτυξης 5ετίας κάτω του 3% μειώνονται ή παγώνουν οι πληρωμές χρέους), τη στιγμή που η ανάπτυξη εξαρτάται από τις ιδιωτικοποιήσεις, το επιχειρηματικό περιβάλλον, την ελληνική νομοθεσία, τη φορολογία, τις μεταρρυθμίσεις και γενικών τις ελληνικές πολιτικές επιλογές. 

Το ΔΝΤ όμως δεν ενδιαφέρεται για τις διαφωνίες στο εσωτερικό της ΕΕ, ούτε για το αν υπάρχει εμπιστοσύνη στην ελληνική πλευρά. Θεωρεί ότι η 2η και 3η δόση της ελάφρυνσης πρέπει να είναι άνευ όρων, για λόγους δημοσιονομικής μηχανικής. 

Για το ΔΝΤ ο γαλλικός μηχανισμός ταυτίζεται με τη μακροπρόθεσμη δέσμευση της ΕΕ (Μάιος -Ιούνιος 2016). Φυσικά με το ΔΝΤ παραμένουν και διαφωνίες και στο επίπεδο των άλλων δεικτών της οικονομίας, όπως το επίπεδο των επιτοκίων των αγορών και το επίπεδο της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης τη δεκαετία του 2030 και μετά. 

Οι διαφωνίες δεν μειώθηκαν ούτε κατά την άτυπη συνεδρίαση του Washington Group, με τη συμμετοχή Τόμσεν, Ρέγκλιγκ, Μπούτι και των εκπροσώπων των Υπ.Οικ Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας. Η συνέχεια θα δοθεί τόσο στην εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, όσο και στο ίδιο του eurogroup της 27ης Απριλίου.

businessnews.gr

Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Είμαστε υπέρ της δίκαιης «τρέλας» για την καταβολή 13ης σύνταξης

image_print

Η αντικοινωνική ρητορική Μητσοτάκη, για το τάχα δημοσιονομικό ανέφικτο της καταβολής 13ης σύνταξης, αυτής που όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την εισήγαγε στη Βουλή, η Νέα Δημοκρατία την ψήφισε για να την καταργήσει στη συνέχεια, βρίσκει αναμενόμενο σύμμαχο τον Διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα.

Ο «ισόβιος» εθνικός τραπεζίτης έκανε λόγο για «τρέλες» σε συνέντευξή του, αναφερόμενος σε παροχές, όπως η 13η σύνταξη, που σύμφωνα με αυτόν δεν έχουν αντίκρισμα παραγωγικότητας και δημοσιονομικού χώρου.

Η απόλυτη διάσταση ανάμεσα στη δεξιά, νεοφιλελεύθερη πολιτική και τα συμφέροντα της πλειοψηφίας της κοινωνίας εμφανίζεται ανάγλυφη για μία ακόμη φορά.

Με τους συνταξιούχους να υφίστανται τις οδυνηρές συνέπειες της ακρίβειας στα τρόφιμα, των υψηλών υγειονομικών δαπανών, της ακριβής ενέργειας και στέγης, η στήριξή τους, έστω με ένα μέρος, από τα υπερπλεονάσματα θεωρείται «τρέλα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δηλώνει υπέρ αυτής της «τρέλας». Έχοντας καταθέσει και σχετική τροπολογία από κοινού με τη Νέα Αριστερά, επαναλαμβάνει τη θέση του για: την επαναφορά της 13ης σύνταξης, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, και την κατάργηση/ενσωμάτωση προσωπικής διαφοράς.

Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού και υπέρ των «αναξιοπαθούντων» μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Γι’ αυτά πάντα θα υπάρχει «δημοσιονομικός χώρος».

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παπαθανάσης: Έργα υγείας και επενδύσεις στη Δυτική Μακεδονία

Ο Νίκος Παπαθανάσης κατά την επίσκεψή του σε έργα και επενδύσεις στη Δυτική Μακεδονία.
image_print

Τη σύνδεση της αναπτυξιακής πορείας της ελληνικής οικονομίας με τη στήριξη της κοινωνίας, της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, κατά την επίσκεψή του στη Δυτική Μακεδονία μαζί με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κατά την περιοδεία παρουσιάστηκε η πορεία έργων στους τομείς της υγείας, των υποδομών, των επενδύσεων και της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.

Έργα άνω των 3 εκατ. ευρώ σε Κοζάνη και Σέρβια

Στο πλαίσιο της επίσκεψης πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του ανακαινισμένου Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης και του Κέντρου Υγείας Σερβίων.

Τα έργα έχουν συνολικό προϋπολογισμό άνω των 3 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτήθηκαν με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε η κατασκευή νέας πτέρυγας στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, στην οποία θα στεγαστεί Ογκολογική Κλινική. Η παρέμβαση, μαζί με την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού, θα έχει συνολικό προϋπολογισμό 27 εκατ. ευρώ.

Ο Νίκος Παπαθανάσης συνεχάρη τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό, τους οποίους χαρακτήρισε «πυλώνες του ΕΣΥ», ενώ ανέφερε ότι σε ολόκληρη τη χώρα ανακαινίζονται 93 νοσοκομεία και 156 Κέντρα Υγείας με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και εθνική χρηματοδότηση.

Όπως υποστήριξε, η υλοποίηση έργων υγείας και υποδομών αποτελεί αποτέλεσμα της πορείας της οικονομίας και της αξιοποίησης των διαθέσιμων ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων.

Πόροι 1,4 δισ. ευρώ για τη Δυτική Μακεδονία

Κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Δημαρχείο Εορδαίας παρουσιάστηκε και η πορεία του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός, από τον Ιούνιο του 2022 έχουν διασφαλιστεί περίπου 2,35 δισ. ευρώ από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους για ιδιωτικές επενδύσεις, έργα υποδομής και καινοτομίας, καθώς και δράσεις ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού στις περιοχές της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.

Από το συνολικό ποσό, περίπου 1,4 δισ. ευρώ έχουν δεσμευτεί για έργα στη Δυτική Μακεδονία, τα οποία, σύμφωνα με το υπουργείο, συνδέονται με τη δημιουργία περισσότερων από 3.500 θέσεων εργασίας.

Επένδυση 127 εκατ. ευρώ της WONDERPLANT

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην επένδυση της WONDERPLANT για την ανάπτυξη σύγχρονων υδροπονικών θερμοκηπίων και μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας ισχύος 30 MW.

Η συνολική επένδυση αναμένεται να ξεπεράσει τα 127 εκατ. ευρώ και, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, να δημιουργήσει περίπου 300 νέες θέσεις εργασίας.

Παρουσιάστηκε επίσης η πρόσκληση ύψους 25 εκατ. ευρώ για την περιβαλλοντική εξυγίανση έκτασης 506 στρεμμάτων του πρώην βιομηχανικού συγκροτήματος αζωτούχων λιπασμάτων της ΑΕΒΑΛ. Στόχος είναι η αξιοποίηση της περιοχής για την ανάπτυξη του Βιοτεχνικού Πάρκου Πτολεμαΐδας.

Στις παρεμβάσεις περιλαμβάνεται και το έργο για το Πράσινο Υδρογόνο που υλοποιείται από το ΕΚΕΤΑ Πτολεμαΐδας, προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ, με σκοπό την ενίσχυση της έρευνας, της καινοτομίας και της Ζώνης Καινοτομίας Δυτικής Μακεδονίας.

«Υπερδιπλασιάσαμε τους πόρους προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από την ενεργειακή μετάβαση, να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας», ανέφερε ο Νίκος Παπαθανάσης.

Κατά την περιοδεία πραγματοποιήθηκαν ακόμη τα εγκαίνια της επένδυσης της WONDERPLANT, επισκέψεις στην ΑΕΒΑΛ – Κόμβο Υδρογόνου και στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός παρέστη και στα εγκαίνια του νέου οδικού άξονα Ε65.

Φωτογραφικό υλικό:

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

ΚΚΕ: Να αποζημιωθούν πλήρως οι πυρόπληκτοι ελαιοπαραγωγοί του Έβρου

Καμένες ελιές και αγροτική έκταση στον Έβρο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές.
image_print

Το ζήτημα των αποζημιώσεων των ελαιοπαραγωγών που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2023 στον Έβρο φέρνουν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης.

Με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζητούν, μεταξύ άλλων, να μην επιστραφούν οι προκαταβολές που είχαν χορηγηθεί στους πληγέντες, να αναθεωρηθεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση και να αποζημιωθούν πλήρως οι παραγωγοί για την απώλεια φυτικού κεφαλαίου, παραγωγής και εισοδήματος.

Ακολουθεί η ερώτηση:

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Να αποζημιωθούν πλήρως οι πυρόπληκτοι ελαιοπαραγωγοί του Έβρου

Σχεδόν τρία χρόνια μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2023 στον Έβρο, η κυβέρνηση προχώρησε στην έκδοση της ΚΥΑ υπ’ αριθμ. 144758/05-06-2026 (ΦΕΚ Β’ 3262/09-06-2026) για τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων ελαιοπαραγωγών του Έβρου. Αντί όμως να αποκαθιστά τις ζημιές και να στηρίζει το εισόδημα των πληγέντων, η ΚΥΑ δημιουργεί νέα, σοβαρά προβλήματα.

Με βάση την παραπάνω ΚΥΑ, σημαντικός αριθμός παραγωγών καλούνται να επιστρέψουν, μάλιστα με τόκους από την ημερομηνία καταβολής της προκαταβολής, ποσά που έλαβαν ως πρώτη ενίσχυση. Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση οφείλεται στον διαφορετικό τρόπο υπολογισμού: η αρχική προκαταβολή δόθηκε οριζόντια και μαζικά (βάσει της ΚΥΑ υπ’ αριθμ. 23205/2024, ΦΕΚ Β’ 1891/26-03-2024) υπολογιζόμενη κατά προσέγγιση ανά στρέμμα μέσω ψηφιακών και δορυφορικών δεδομένων (όπως το Copernicus), ενώ η τελική εκκαθάριση της νέας ΚΥΑ υπολογίζεται εξατομικευμένα ανά δέντρο κατόπιν ελέγχων του ΕΛΓΑ.

Επιπλέον, η τελική ΚΥΑ ενσωματώνει μια βαθιά άδικη μεταχείριση εναντίον των μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, καθώς προβλέπει δραστικά μειωμένα ποσοστά ενίσχυσης (για παράδειγμα, 35% επί της βάσης σε ολική καταστροφή έναντι 70% που λαμβάνουν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και τα νομικά πρόσωπα), αφήνοντας απροστάτευτη μια τεράστια μερίδα μικροκαλλιεργητών που εξαρτούν επίσης το εισόδημά τους από τον ελαιώνα.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση αθετεί τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει απέναντι στους πυρόπληκτους παραγωγούς. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί για τριετή αποζημίωση λόγω απώλειας εισοδήματος. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση επικαλέστηκε ότι κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται από το ευρωπαϊκό πλαίσιο και διαβεβαίωνε ότι οι ελαιοπαραγωγοί θα αποζημιωθούν μέσω του Μέτρου 23. Τελικά, οι ελαιοπαραγωγοί αποκλείστηκαν και από το συγκεκριμένο μέτρο, με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να επικαλείται ότι η ελιά δεν μπορούσε να ενταχθεί λόγω του μεγάλου αριθμού των δέντρων που κάηκαν.

Έτσι, οι πληγέντες παραγωγοί βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο όχι μόνο να μη λάβουν ουσιαστική αποζημίωση για την καταστροφή που υπέστησαν, αλλά ακόμη και να επιστρέψουν χρήματα που είχαν λάβει ως προκαταβολή.

Την ίδια στιγμή ελαιοπαραγωγοί που δεν κάνουν δήλωση καλλιέργειας δεν έχουν αποζημιωθεί. 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τί μέτρα θα πάρει ώστε:

– Να μην υποχρεωθεί κανένας πυρόπληκτος ελαιοπαραγωγός να επιστρέψει τις προκαταβολές που έλαβε, ούτε να επιβαρυνθεί με τόκους.

– Να αναθεωρηθεί η ΚΥΑ 144758/2026 (ΦΕΚ Β’ 3262/2026), ώστε να αρθούν οι διακρίσεις και οι αδικίες σε βάρος των μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, αποδίδοντάς τους δίκαια ποσοστά ενίσχυσης.

– Να προσαρμοστούν οι αποζημιώσεις για να ανταποκρίνονται στο πραγματικό κόστος αποκατάστασης των κατεστραμμένων ελαιώνων.

– Να αποζημιωθούν πλήρως οι πυρόπληκτοι ελαιοπαραγωγοί για την απώλεια του φυτικού κεφαλαίου, της παραγωγής και του εισοδήματός τους για όλο το διάστημα μέχρι την πλήρη επαναφορά των καλλιεργειών στην παραγωγική τους κατάσταση.

–  Να βρεθεί λύση για τους ελαιοπαραγωγούς που κάηκαν τα δέντρα τους και δεν έχουν αποζημιωθεί λόγω του ότι δεν έκαναν δήλωση καλλιέργειας.

– Να υλοποιηθούν, έστω και τώρα, οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για ουσιαστική στήριξη των πυρόπληκτων παραγωγών.

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Στολτίδης Λεωνίδας

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en