«Με την αναστροφή των διακινητών πάνω στην Εγνατία συμβαίνουν πράγματα για τα όποια κανένας αυτοκινητόδρομος δεν έχει σχεδιαστεί και προβλεφθεί», σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εγνατίας Οδού, Αντώνης Πασχάλης.
«Η Εγνατία Οδός – σημειώνει – συνεργάζεται με της αστυνομικές αρχές για την πάταξη και έλεγχο του φαινόμενου, έχει πυκνώσει της περιπολίες τεχνικής αστυνόμευσης. Έχουμε αποφασίσει και έχουμε δώσει εντολή για να λειτουργήσει, μια εφαρμογή κάτι αντίστοιχο με την εφαρμογή 112 που θα έχει όμως πιο γρήγορη και άμεση ανταπόκριση, που θα ενημερώνει με μήνυμα στο κινητό τους για τα έκτακτα συμβάντα τους διερχομένους οδηγούς, μια εφαρμογή που θα λειτουργήσει πιλοτικά τους επομένους μήνες και ελπίζουμε ότι θα έχουμε θετικά αποτελέσματα την επομένη περίοδο, είναι κάτι πρωτοποριακό που η ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε έχει επενδύσει σε αυτή την καινούρια εφαρμογή».
Ο κ. Πασχάλης συνεχίζοντας επισημαίνει: «Από κει και πέρα, για διάφορα τεχνικά μέτρα αποτροπής που ακούγονται και γράφονται, δεν μπορούν να εφαρμοστούν, γιατί είναι παράνομα ,οτιδήποτε μπαίνει πάνω στο δρόμο πρέπει να περιγράφεται από τον Κωδικό Οδικής Κυκλοφορίας συμφώνα με την υπαρκτή νομοθεσία, κανένα τέτοιο εγκάρσιο μετρό δεν μπορεί να τοποθετεί σε αυτοκινητόδρομο ή σε δρόμο εθνικό η σε δρόμο επαρχιακού δικτυού. Όλα αυτά που λέγονται δεν υπάρχει περίπτωση να εφαρμοστούν ,πουθενά δεν έχουν εφαρμοστεί, που εκτός από παράνομα είναι φυσικά και πολύ επικίνδυνα».
Καύσιμα: Σταθερά υψηλές οι τιμές στην αγορά – “Σανίδα” σωτηρίας οι πιθανές επιδοτήσεις
Τα καύσιμα κίνησης εξακολουθούν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα με την απλή αμόλυβδη να πωλείται στα 2,040 ευρώ το λίτρο (μέση πανελλαδική τιμή) και το πετρέλαιο κίνησης στα 1,853 ενώ το Brent καταγράφει μικρές, ωστόσο απότομες αυξομειώσεις, καθώς οι επενδυτές σταθμίζουν τις ανησυχίες για τη ζήτηση που προέρχονται από μια αβέβαιη οικονομική προοπτική έναντι των προσδοκιών για πιο περιορισμένη προσφορά για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους.
Την Τρίτη το απόγευμα, το πετρέλαιο διαπραγματευόταν στα 93,80 δολάρια το βαρέλι και παρά τις προβλέψεις των διεθνών οίκων, όπως εκείνη της JP Morgan ότι το Brent θα μπορούσε να κινηθεί προς τα 150 δολάρια το βαρέλι μέχρι το 2026, το ισχυρότερο δολάριο και η πολιτική των κεντρικών τραπεζών κρατούν υπό πίεση τα προϊόντα διύλισης.
Οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του κόσμου, η Fed και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επανέλαβαν τις τελευταίες ημέρες τη δέσμευσή τους να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό, σηματοδοτώντας ότι η αυστηρή νομισματική πολιτική μπορεί να διατηρηθεί περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως. Τα υψηλότερα επιτόκια επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη, γεγονός που περιορίζει τη ζήτηση πετρελαίου και κατ’ επέκταση συμπιέζει τις τιμές. Ομοίως, ως το κύριο νόμισμα που χρησιμοποιείται για την τιμολόγηση του πετρελαίου, ένα ισχυρότερο δολάριο συνήθως επιβαρύνει τη ζήτηση πετρελαίου καθώς γίνεται πιο ακριβό για τους εισαγωγείς σε σχέση με το τοπικό τους νόμισμα.
Κορονοϊός: Aύξηση θετικότητας, εισαγωγών και διασωληνώσεων
Τα επιδημιολογικά δεδομένα για τη γρίπη και τον κορονοϊό της τελευταίας εβδομάδας ανακοίνωσε, σήμερα Πέμπτη ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Όπως προκύπτει από την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ
Συνοπτικά την εβδομάδα 38/2023:
Γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου)
παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα
Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19
Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα
Ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 (n=869) παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και αύξηση 30% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες