Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

“Έργο Τώρα”: Ο Υποψήφιος Δημήτρης Μαρμάνης για τα αιωρούμενα σωματίδια

Με αφορμή το δημοσίευμα στην εφημερίδα Guardian που κάνει λόγωγια αυξημένη ρύπανση για τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, αλλά καιγια την Καβάλα, παραθέτουμε ορισμένα βασικά στοιχεία για τααιωρούμενα σωματίδια. Τα αιωρούμενα σωματίδια είναι πολύ μικρά σεμέγεθος σωματίδια, που μπορεί να είναι στερεά ή υγρά και τα οποίαλόγω του μικρού μεγέθους τους, μπορούν να αιωρούνται στον αέρα γιαμεγάλα χρονικά διαστήματα.

Συνήθως είναι η σκόνη, ο καπνός, ηομίχλη, η αιθάλη, η ιπτάμενη τέφρα ακόμη και οι μικρές σταγόνεςθαλασσινού νερού. Διαχωρίζονται ανάλογα με την διάμετρό τους πουμετριέται σε μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Τα μικρότερα σεδιάμετρο (ΡΜ 10 και ΡΜ 2,5 ) είναι περισσότερο επικίνδυνα γιατί μπορεί ναδιεισδύσουν στα πνευμόνια μας και να δημιουργήσουν σοβαράπροβλήματα υγείας. Διακρίνονται σ’ αυτά που προέρχονται απόφυσικές πηγές όπως, οι μεγάλες δασικές πυρκαγιές, οι εκρήξειςηφαιστείων, η γύρη και σ’ αυτά που οφείλονται στις ανθρώπινεςδραστηριότητες.

Στις αστικές περιοχές οφείλονται συνήθως στην βαριβιομηχανία, στους καυστήρες για την θέρμανση των σπιτιών, στηνκαύση ξύλων σε σόμπες και τζάκια, στην κατασκευή έργων και στααυτοκίνητα. Η επίδρασή τους στο περιβάλλον και στο κλίμα είναισημαντική. Η πλέον σημαντική επίπτωσή τους, όμως είναι ηυποβάθμιση της ποιότητας του αέρα που αναπνέουμε στις πόλεις μας.

Οι βλαβερές συνέπειές τους στην υγεία των ανθρώπων είναι σοβαρέςκαι χρόνιες και επηρεάζουν κυρίως τα πνευμόνια (βρογχίτιδες, άσθμα),τα μάτια (ερεθισμοί), την καρδιά και το δέρμα.Οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου ΟργανισμούΥγείας αναφέρουν ότι οι μέσες ετήσιες συγκεντρώσεις PM 2,5 δεν πρέπεινα υπερβαίνουν τα 5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο (μg/m3 ).

ΣτηνΕλλάδα έχουμε κατά μέσο όρο 10-12 µg/m 3 , ενώ στην Καβάλα οιμετρήσεις φτάνουν τα 16-19 µg/m3, δηλαδή σχεδόν τέσσερις φορέςπάνω από το όριο.

Στην βελτίωση της ποιότητας του αέρα και στην μείωση τωναιωρούμενων σωματιδίων (ΡΜ 2,5 και ΡΜ10 ) μπορεί να βοηθήσει ηδιαβροχή των δρόμων με υδροφόρα του Δήμου, όπως γινότανε παλιά.

Σχετικά με την ρύπανση από τη βιομηχανία συστήνεται η συστηματική παρακολούθηση των ρύπων και ένα σύστημα μέτρησής τους σεπραγματικό χρόνο στην πόλη της Καβάλας και στην ΒΙΠΕ.

Η πρόταση γιατο κυκλοφοριακό, είναι η ολοκλήρωση της περιμετρικής, ηχρησιμοποίηση ΜΜΜ (αστικά και υπεραστικά λεωφορείαηλεκτροκίνητα για μηδενικούς ρύπους) και η δημιουργία parking.

Γιατην θέρμανση προτείνεται, η σταδιακή χρησιμοποίηση του φυσικούαερίου, των αντλιών θερμότητας και η συστηματική συντήρηση των καυστήρων.

Τα προαναφερόμενα μέτρα θα έχουν θετική επίδραση στηναντιμετώπιση και των υπολοίπων αέριων ρύπων.

 

Δημήτρης Μαρμάνης

Αναπληρωτής Καθηγητής ΔΙΠΑΕ

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Καβάλας

«ΕΡΓΟ ΤΩΡΑ»

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Αναβαθμίζεται με πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας

Ο Διοικητής της 4 ης ΥΠΕ Μακεδονίας & Θράκης ενέκρινε τη διενέργεια ανοικτής διαδικασίας για την επιλογή αναδόχου κατασκευής του έργου:

«ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ, ΑΝΑΔΙΑΡΡΥΘΜΙΣΗ, ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΚΑΙ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ», με αξιολόγηση μελέτης που υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης- NextGeneration EU, εκτιμώμενης αξίας 2.471.000,00 € (πλέον Φ.Π.Α. ύψους 24% ανερχόμενου σε 539.040,00 €).

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ
ΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΧΙΛΛΕΥΣ

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Μάκης Παπαδόπουλος | Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού (5 Δεκεμβρίου), η δημοτική παράταξη Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ διοργανώνει εκδήλωση – αφιέρωμα στον Εθελοντισμό, με σκοπό να αναδείξει την αξία και την χρησιμότητα του Εθελοντισμού στην κοινωνία μας και να τιμήσει φορείς και πρόσωπα της Τοπικής μας Κοινωνίας που έχουν αποδεδειγμένο και καταξιωμένο έργο στον τομέα της εθελοντικής δράσης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023, στις 6.00 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας.

Μάκης Παπαδόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος Καβάλας

Επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης

Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ

Δελτίο τύπου

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Ι.Μ Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου | 15 υποτροφίες σε νέους φοιτητές εις μνήμην Μητροπολίτου ΦΝΘ Προκοπίου

Στην προκήρυξη της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, που δημοσιεύθηκε πριν από δύο μήνες και αφορούσε στην χορήγηση 15 υποτροφιών για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 ανταποκρίθηκαν 34 ενδιαφερόμενοι από την Πόλη μας και από την ευρύτερη περιοχή των Φιλίππων, του Νέστου και της Θάσου, οι οποίοι επέτυχαν εφέτος την εισαγωγή τους στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδος και  υπέβαλαν την σχετική αίτησή τους με τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά στους Εφημερίους των Ενοριών τους και μέσα στην καθορισθείσα προθεσμία.    

Για την επιτυχία του σκοπού της εν λόγω πρωτοβουλίας ενημερώθηκαν εγκαίρως με σχετικό υπηρεσιακό έγγραφο τόσο η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας, ώστε μέσα από τις κατά τόπους Σχολικές Μονάδες να λάβουν γνώση οι τελειόφοιτοι μαθητές και μαθήτριες, όσο και οι Σύλλογοι Πολυτέκνων και Τριτέκνων Ν. Καβάλας για την ενημέρωση των οικογενειών, για τις οποίες υπήρξε ιδιαίτερη και ευνοϊκή πρόβλεψη στους όρους της προκηρύξεως. 

Η συσταθείσα τριμελής επιτροπή του Ταμείου Υποτροφιών της Ιεράς Μητροπόλεως για την αξιολόγηση των 34 αιτήσεων που υποβλήθηκαν, εξέτασε όλες τις περιπτώσεις με βάση τα απ΄ αρχής τεθέντα και δημοσιευθέντα κριτήρια απονομής της χρηματικής υποτροφίας και κατέληξε στην σχετική μοριοδότηση για την διάκριση των 15 πρώτων υποτρόφων. Τα σχετικά αποτελέσματα έχουν κοινοποιηθεί ήδη στους αρμόδιους ιερείς-Εφημερίους των Ενοριών, δια των οποίων υπεβλήθησαν οι αιτήσεις των υποψηφίων υποτρόφων, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να έχουν την δυνατότητα να πληροφορηθούν όλα τα αναλυτικά στοιχεία που τους αφορούν. Πληροφορίες δίδονται και από τα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως και στον αριθμό τηλεφώνου 2510223141.

Μέσα από την προνοιακή αυτή πρωτοβουλία της τοπικής μας Εκκλησίας, η οποία ανταποκρίνεται στην επιθυμία του μακαριστοὺ Μητροπολίτου Προκοπίου,σύμφωνα με την ιδιόγραφη διαθήκη του,  15 οικογένειες της περιοχής μας θα απολάβουν την οικονομική συνδρομή των 1.500,οο€ η κάθε μία (15 Χ 1.500,οο€= 22.500,οο€), ως έπαινο τιμής και δίκαιη ανταμοιβή και αναγνώριση για την επιτυχία του παιδιού τους στις τελευταίες πανελλαδικές εξετάσεις και για την ενίσχυση της φοιτητικής τους σταδιοδρομίας σε καιρούς δυσκόλους με την δυσμενή οικονομική συγκυρία.   

Η απονομή των υποτροφιὼν θα γίνει με την επίδοση ισόποσων τραπεζικών επιταγών από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Στέφανο στους υποτρόφους φοιτητές μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας της 1ης Ἰανουαρίου 2024 (περί ώρα 10.15 π.μ.) στον ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Αποστόλου Παύλου Καβάλας.

Εκ της Ιερὰς Μητροπόλεως

Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου

 

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
gear and tool as logo pavlidis

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: