Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έρχονται οι νέες ταυτότητες με τσιπ, αποτύπωμα και ομάδα αίματος

Στην τελική ευθεία βρίσκονται πλέον οι νέες ελληνικές ταυτότητες, που θα έχουν μέγεθος και σχήμα πιστωτικής κάρτας.

Τις επόμενες μέρες θα προκηρυχθεί με την απόρρητη διαδικασία ο μειοδοτικός διαγωνισμός ανάθεσης του έργου, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο εξάμηνο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», προοπτική κόστους για τον Έλληνα πολίτη είναι κάτω από 7 ευρώ συν τα έξοδα των φωτογραφιών. Τσιπ με φωτογραφίες, δακτυλικό αποτύπωμα, ομάδα αίματος προαιρετικά και ό,τι άλλο… απόρρητο θα εμπεριέχεται στη νέα ταυτότητα.

Η δέσμευση του μέγιστου ποσού που προϋπολογίζεται για το έργο για την επόμενη 15ετία ανέρχεται περίπου στα 500.000.000 ευρώ, δηλαδή 30.000.000 ευρώ το χρόνο, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία.

Ποσά που αναμένεται να μειωθούν σημαντικά από τις προσφορές των εταιρειών, οι οποίες εκτιμάται ότι θα είναι πάνω από 10 και ενδεχομένως θα επιχειρήσουν να πάρουν το έργο δίνοντας τη φθηνότερη προσφορά.

Η εταιρεία ή η κοινοπραξία που θα είναι η «απόλυτα φθηνότερη» θα… κερδίσει το έργο.

Φυσικά θα πρέπει να πληροί τις απαιτούμενες προδιαγραφές, να έχει αναλάβει αντίστοιχο έργο σε χώρα της ΕΕ και να έχει τυπώσει αριθμό τεμαχίων που αντιστοιχεί στους περίπου 10 εκατ. κατοίκους της Ελλάδας.

Οι «ζώνες» ασφαλείας

Οι ψηφιακές προδιαγραφές ασφαλείας χωρίζονται σε επτά ζώνες:

Εμπρόσθια όψη

Ζώνη 1: Αριθμός Ταυτότητας (card number).
Ζώνη 2: Φύλο / Sex (Άρρεν/ Θήλυ Male/Female), Επώνυμο, Όνομα, Ημερομηνία Γέννησης, Ιθαγένεια,
Ζώνη 3: Ημερομηνίας Λήξης, Αριθμός Πρόσβασης Κάρτας, Αρχή Έκδοσης.
Ζώνη 4: Υπογραφή Κατόχου.
Ζώνη 5: Φωτογραφία

Οπίσθια όψη

Ζώνη 6: Όνομα Πατέρα, Όνομα Μητέρας, Τόπος Γέννησης, Ημερομηνία Έκδοσης, Ομάδα Αίματος, Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), ψηφιακό δακτυλικό αποτύπωμα

Ζώνη 7: Ζώνη Μηχανικής Ανάγνωσης (Machine Readable Zone-MRZ)

Στη νέα ταυτότητα έχουν τοποθετηθεί ο θυρεός της Ελληνικής Δημοκρατίας, το όνομα της χώρας (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ / HELLENIC REPUBLIC), ο τύπος εγγράφου (ΔΕΛΤΙΟ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ / IDENTITY CARD), το σήμα ICAO (Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας), το ενσωματωμένο RFID chip.

Στο ενσωματωμένο ηλεκτρονικό μέσο αποθήκευσης περιέχονται: φωτογραφία, στοιχεία κατόχου, ύψος (μετά τη συμπλήρωση του 24ου έτους), στοιχεία που απαιτούνται για υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, δήμος εγγραφής, αριθμός δημοτολογίου, τόπος έκδοσης δελτίου. Ο τύπος του δελτίου ταυτότητας, όπως περιγράφεται στην ΚΥΑ, είναι μορφότυπο σύμφωνα με τις συστάσεις του ICAO (Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας).

Στο ενσωματωμένο ηλεκτρονικό μέσο αποθήκευσης περιλαμβάνονται : φωτογραφία, στοιχεία κατόχου, ύψος (μετά τη συμπλήρωση του 24ου έτους), στοιχεία που απαιτούνται για υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, δήμος έγγραφής, αριθμός δημοτολογίου, τόπος έκδοσης δελτίου.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Τέμπη – Ασλανίδης για Ευρωβουλή | «Λύθηκαν τα χέρια» της Ευρωπαίας Εισαγγελέως

«Στο Ευρωκοινοβούλιο βρήκαμε αυτό που δεν βρήκαμε στην Ελλάδα», ανέφερε μεταξύ άλλων στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ο Παύλος Ασλανίδης, πατέρας του 26χρονου Δημήτρη, θύματος της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη, αναφορικά με όσα έγιναν την Δευτέρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με το αίτημα των συγγενών θυμάτων να μείνει ανοιχτή η υπόθεση και η έρευνα.

«Όλο το Ευρωκοινοβούλιο βρισκόταν στο πλευρό μας. Είναι το πιο ξεκάθαρο έγκλημα που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία της Ελλάδας», είπε ο κ. Ασλανίδης, προσθέτοντας ότι «η Κυβέρνηση επί έναν χρόνο τώρα προσπαθεί να συγκαλύπτει. Οι Ευρωπαίοι Εισαγγελείς είναι ανώτεροι από τους Έλληνες Εισαγγελείς. Έχουν λυθεί τα χέρια της Ευρωπαίας Εισαγγελέως τώρα. Ακόμη και η Κομισιόν ήταν μαζί μας και δήλωσε υπέρ μας. Αυτό που έγινε στην Ευρωβουλή, έπρεπε να έχει γίνει πριν από έναν χρόνο στην χώρα μας».

Όπως είπε ο πατέρας του άτυχου 26χρονου, αντί να δευτερολογήσουμε με την κ. Καρυστιανού, επιλέξαμε να προβληθεί το βίντεο για το δυστύχημα και έκλαιγαν οι πάντες, ακόμη και η Πρόεδρος της Επιτροπής της Ευρωβουλής.

Σημείωσε ακόμη ότι «Αν οι υπουργοί νομίζουν ότι είναι αθώοι, να παραιτηθούν της ασυλίας τους και να δικαστούν».

Όσον αφορά τις 1,35 εκατομμύρια υπογραφές πολιτών που έχουν συγκεντρωθεί, ο κ. Ασλανίδης είπε «σε νομικό επίπεδο δεν ξέρω πως μπορεί να χρησιμοποιηθούν οι υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί: είναι 1,35 εκατομμύρια και νομίζω ότι θα φτάσουν τα 2 με 2,5 εκατομμύρια οι υπογραφές».

Τέλος ο κ. Ασλανίδης είπε ότι «από εδώ και πέρα, θα μας κατευθύνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

newsbomb.gr

Continue Reading

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Φρίκη με κύκλωμα που εξωθούσε ανήλικα κορίτσια στην πορνεία στην Αθήνα | Η 25χρονη που τις στρατολογούσε και ο ρόλος του 54χρονου ταξιτζή

Μια υπόθεση-φρίκη αποκαλύφθηκε και αφορά ένα κύκλωμα, το οποίο, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, εξωθούσε ανήλικες από 14 έως και 17 ετών στην πορνείαΠρωταγωνιστικό ρόλο είχε ένας 54χρονος ταξιτζής, ενώ μια 25χρονη είχε αναλάβει να στρατολογεί τα κορίτσια. Οι ερωτικές συνευρέσεις κόστιζαν από 50 έως 400 ευρώ.

Σε ορισμένες περιπτώσεις εκτός από χρήματα, έδιναν στις ανήλικες και ναρκωτικές ουσίες, και συγκεκριμένα κοκαΐνη.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες ενώπιον του εισαγγελέα, τους ασκήθηκε ποινική δίωξη και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την υπόθεση αναφέρει τα εξής: «Στο πλαίσιο διερευνώμενης υπόθεσης εξώθησης στην πορνεία ανήλικων κοριτσιών σε ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας, από την Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, σχεδιάστηκε και συντονίστηκε με άρτιο και μεθοδικό τρόπο ευρεία αστυνομική επιχείρηση κατά το διήμερο 17 έως 18 Μαρτίου 2024 σε Βύρωνα, Αιγάλεω και πλατείες Αττικής και Ομονοίας.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν δυνάμει ενταλμάτων τέσσερις ημεδαποί (25χρονη, 25χρονος, 54χρονος και 21χρονη) για το αδίκημα της εμπορίας ανθρώπων κατά συρροή, άπαξ και κατ’ εξακολούθηση.

Η 25χρονη συνελήφθη επιπρόσθετα και για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών βάσει του εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε σε βάρος της.

Ειδικότερα, η 25χρονη από το καλοκαίρι του 2023 στρατολόγησε επτά ανήλικα κορίτσια που είχαν συμπληρώσει τα 14 έτη, αφού προηγουμένως είχε αναπτύξει φιλική σχέση μαζί τους, διευκολύνοντας στην πραγματοποίηση συναντήσεων με πελάτες, με σκοπό τη γενετήσια εκμετάλλευση τους σε ξενοδοχεία ημιδιαμονής στο κέντρο της Αθήνας.

Από τις συναντήσεις η 25χρονη λάμβανε μέρος των χρημάτων και πολλές φορές τις συνόδευε η ίδια στα σημεία συνάντησης. Ακόμη, σε κάποιες περιπτώσεις αντί χρημάτων προμήθευε το θύματα με ναρκωτικές ουσίες.

Ο 25χρονος και 54χρονος υποστήριζαν τη μεταφορά και παράδοση των κοριτσιών στα ξενοδοχεία με τη χρήση των οχημάτων τους.

Η 21χρονη προήγαγε στη γενετήσια εκμετάλλευση μία εκ των ανήλικων κοριτσιών, έχοντας λάβει μέρος των χρημάτων.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης, κατασχέθηκαν ψηφιακά πειστήρια και μικοποσότητα ναρκωτικών ουσιών.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική και μετέπειτα στην ανακριτική αρχή».

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Κατώτατος μισθός | Αντίστροφη μέτρηση για τη νέα αύξηση

Στο Υπουργικό Συμβούλιο της προσεχούς Παρασκευής (22/03) αναμένεται να «κλειδώσει» ο νέος κατώτατος μισθός, ο οποίος θα συμπαρασύρει περισσότερα από δέκα επιδόματα, ενώ, θα επηρεάσει και τις τριετίες. Η αύξηση θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Απριλίου.

Τα δέκα επιδόματα που αναμένεται να αυξηθούν και οι τριετίες:

  • Το επίδομα τακτικής επιδότησης ανεργίας: το ύψος του επιδόματος ανεργίας ορίζεται σε ποσοστό 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ανεξαρτήτως του αν ο άνεργος αμειβόταν με μηνιαίο μισθό ή ημερομίσθιο (προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος).
  • Το ειδικό βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας: ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.
  • Το ειδικό εποχικό βοήθημα: το ύψος του προκειμένου για οικοδόμους ορίζεται στο 70% του 37πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, ενώ για τα επαγγέλματα των μουσικών-τραγουδιστών, ηθοποιών κ.λπ. στο 70% του 25πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη.
  • Το βοήθημα ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων-ασφαλισμένων: το μηνιαίο ποσό της παροχής ισούται με το μηνιαίο επίδομα ανεργίας, το οποίο εξαρτάται από το κατώτατο νομοθετημένο ημερομίσθιο.
  • Το ειδικό βοήθημα της ΔΥΠΑ, που σήμερα ανέρχεται σε 718 ευρώ και αφορά 18.000 άτομα, μονογονεϊκές οικογένειες, θύματα έμφυλης βίας και βίας εμπορίας ανθρώπων, αποφυλακισμένους και απεξαρτημένους, το οποίο θα αυξηθεί στα 764,6 ευρώ.
  • Τα προγράμματα επιχορήγησης επιχειρήσεων για απασχόληση σπουδαστών Α.Τ.Ε.Ι-ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΣΕΛΕΤΕ), που ισούνται με το 50% του 80% του νόμιμου κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργάτη.
  • Οι αποδοχές στους μαθητές-σπουδαστές που απέχουν από την εργασία τους για συμμετοχή στις γραπτές εξετάσεις της σχολής που φοιτούν και ισούνται για τους προπτυχιακούς φοιτητές με το 30πλάσιο του νόμιμου κατώτατου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη και για τους μεταπτυχιακούς με το 10πλάσιο αυτού.
  • Τα προγράμματα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας, όπου καταβάλλεται στους ωφελούμενους αποζημίωση ίση με τον κατώτατο μισθό.
  • Τα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα, που καταβάλλουν καθαρές αμοιβές οι οποίες αντιστοιχούν στις κατώτατες νομοθετημένες μεικτές αποδοχές του ανειδίκευτου εργάτη, ενώ καλύπτεται και το μη μισθολογικό κόστος.
  • Τα προγράμματα νέων θέσεων εργασίας που συνδέονται έμμεσα με τον κατώτατο μισθό, καθώς η επιχορήγηση κυμαίνεται από 50% έως 80% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους.

Όσον αφορά τις τριετίες, οι οποίες ενεργοποιήθηκαν εκ νέου από την 1η Ιανουαρίου 2024, ο Υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Σπανάκης, τόνισε πως «σημαίνει το επίδομα προϋπηρεσίας ή το επίδομα τριετίας που έχει ένας εργαζόμενος. Πότε “πάγωσαν”; Στις 14 Φεβρουαρίου 2012. Τι είπε η κυβέρνηση; Ότι από την 1η Ιανουαρίου 2024, “ξεπαγώνουν”».

«Άρα, για παράδειγμα, αν κάποιος εργαζόμενος είχε 2,5 χρόνια τη 14η Φεβρουαρίου και δεν είχε πάρει το επίδομα προϋπηρεσίας, το επίδομα τριετίας από την 1η Ιανουαρίου του 24 μετρά ένα εξάμηνο για να καλύψει την τριετία και να λάβει την αύξηση της τριετίας.

Η καταβολή των τριετιών είναι υποχρεωτική και αν κάποιος εργοδότης δεν τηρήσει το μέτρο, υπάρχουν διοικητικές και ποινικές κυρώσεις που ελέγχονται από την Επιθεώρηση Εργασίας», τόνισε ακόμη.

Χωρίς τριετίες: 820€ ή 830€ (από 780€).

– 1 τριετία: 902€ ή 913€ (από 858€).

– 2 τριετίες: 984€ ή 996€ (από 936€).

– 3 τριετίες: 1.066€ ή 1.079€ (από 1.014€).

– Έγγαμοι: +83€.

newsbomb.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en