Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έρχεται ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά στους δήμους

image_print

Ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα δηλώσουν αδήλωτα τετραγωνικά στους δήμους σχεδιάζει να δημιουργήσει το υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των ενδιαφερομένων και να ολοκληρωθεί ταχύτερα η διαδικασία.

Σημειώνεται ότι, ένα μήνα μετά την ψήφιση της ρύθμισης από την Βουλή, δεν έχεο εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος με αποτελέσμα να έχει ξεκινήσει ξ διαδικασία δήλωσης» Η εγκύκλιος αναμένεται στα τέλη του μήνα και η προθεσμία για τη δήλωση της επιπλέον επιφάνειας εκπνέει στις 31 Μαρτίου.

Ο δεκάλογος της ΠΟΜΙΔΑ για την δήλωση αδήλωτων εμβαδών

Πραγματική σύγχρονη «Σεισάχθεια» αποτελεί για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων σε όλη τη χώρα με λανθασμένα δηλωμένα εμβαδά στους Δήμους, η διάταξη του άρθρου 51 παρ. 2 του Ν. 4647/2019 (ΦΕΚ 204/Α) που νομοθετήθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκου. Η διάταξη, που υπήρξε πολυετές επίμονο αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ, απαλλάσσει τους ιδιοκτήτες από πρόστιμα και αναδρομικά και επιπλέον θα φέρει άμεση και σημαντική επαύξηση των ετήσιων εσόδων των ΟΤΑ, ορίζει τα εξής:

«Οι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης για τον καθορισµό της επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτου περί του υπολογισµού φόρων, τελών και εισφορών προς τους ΟΤΑ Α΄ βαθµού µπορούν να υποβάλουν δήλωση µε τα ορθά στοιχεία µέχρι 31-3-2020, χωρίς την επιβολή προστίµων για τη µη υποβολή ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης. Διαφορές στους αναλογούντες φόρους, τέλη και εισφορές εκ των δηλώσεων του προηγούµενου εδαφίου υπολογίζονται και οφείλονται µόνο από την 1.1.2020».

Η ΠΟΜΙΔΑ ΚΑΛΕΙ όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων της χώρας, ήτοι αυτούς που από παλαιά έχουν δηλώσει τα εμβαδά των ιδιοκτησιών τους στους Δήμους, αυτούς που πρόσφατα τακτοποίησαν αυθαίρετα, αλλά και όσους έχουν αδήλωτα εμβαδά για οποιοδήποτε λόγο, να σπεύσουν να ελέγξουν μέσα από τους λογαριασμούς ρεύματος τα δηλωμένα εμβαδά των ακινήτων τους και να προβούν έγκαιρα στις τυχόν απαιτούμενες διορθωτικές δηλώσεις, ώστε να επωφεληθούν από τη μοναδική αυτή ρύθμιση, η εκτεταμένη εφαρμογή της οποίας θα δώσει στους Δήμους τη δυνατότητα να μειώσουν τα δημοτικά τέλη για όλους τους πολίτες. Επίσης καλεί και τους ιδιοκτήτες κενών και μη ρευματοδοτουμένων ακινήτων να τα δηλώσουν στους οικείους Δήμους, για να μη χρεώνονται δημοτικά τέλη τόσο για το παρελθόν, όσο και για το μέλλον.

Για την ενημέρωση των μελών της και κάθε ενδιαφερόμενου ιδιοκτήτη ακινήτου, η ΠΟΜΙΔΑ παραθέτει ένα Δεκάλογο με τις βασικές ερωτήσεις και απαντήσεις στα παραπάνω θέματα:

Ποιος είναι δικαιούχος στη ρύθμιση αυτή;

Κάθε ιδιοκτήτης κτίσματος ή οικοπέδου που δεν το έχει δηλωμένο στον οικείο ΟΤΑ καθώς κάθε ιδιοκτήτης που το έχει δηλώσει με μικρότερο εμβαδόν από το πραγματικό, όπως διαμερίσματα, μονοκατοικίες, καταστήματα, γραφεία, αποθήκες, βοηθητικούς χώρους κτιρίων και πολυκατοικιών, βιοτεχνικούς και βιομηχανικούς και ακάλυπτους χώρους, νόμιμα ή τακτοποιημένα αυθαίρετα.

Ποιες επιφάνειες ακινήτων υπάγονται στη ρύθμιση αυτή;

Η ρύθμιση αυτή ρητά καλύπτει ενδεικτικά τις επιφάνειες ακινήτων που είχαν δηλωθεί ελλιπώς, επιφάνειες ακινήτων τα οποία δεν δηλώθηκαν ποτέ για την υποβολή τους σε δημοτική φορολογία αλλά και τις επιφάνειες ακινήτων που δεν ηλεκτροδοτήθηκαν ποτέ.

Τι δικαιούται να κάνει και γιατί;

Να υποβάλει δήλωση με τα πλήρη και ορθά στοιχεία των επιφανειών όλων των ακινήτων του, ηλεκτροδοτούμενων και μη, με την οποία θα απαλλαγεί από όλες τις αναδρομικές οφειλές πολλών ετών και από οποιοδήποτε πρόστιμο ή προσαύξηση, όπως προέβλεπε η σχετική νομοθεσία, ιδιαίτερα για τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων ακινήτων.

Από ποιες κατηγορίες φόρων και τελών απαλλάσσει αναδρομικά η ρύθμιση αυτή;

Η ρύθμιση αυτή καταλαμβάνει κάθε είδους φόρους, τέλη και εισφορές προς τους Δήμους της χώρας, ήτοι τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) και το δημοτικό φόρο.

Που και πως πρέπει να υποβληθούν οι δηλώσεις αυτές;

Οι δηλώσεις αυτές πρέπει να υποβληθούν στις υπηρεσίες εσόδων των οικείων Δήμων. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προσκομίσουν και να συνυποβάλλουν φωτοτυπίες από τον τίτλο ιδιοκτησίας τους, τον τίτλο τακτοποίησης (αν υπάρχει), το Ε9 τους από το οποίο προκύπτει και το ΑΦΜ τους, πρόσφατο λογαριασμό ρεύματος και την αστυνομική ταυτότητά τους.

Μέχρι πότε πρέπει να υποβληθούν οι δηλώσεις αυτές;

Η προθεσμία που ορίζει η διάταξη αυτή είναι μέχρι την 31η Μαρτίου 2020.

Από πότε θα αρχίσει να τρέχει η χρέωση για τα πρόσθετα εμβαδά που θα δηλωθούν;

Η χρέωση των δημοτικών φόρων και τελών των πρόσθετων εμβαδών θα αρχίσει από την 1.1.2020, όποτε και αν δηλωθούν αυτά.

Τι θα συμβεί αν δεν δηλωθούν εμπρόθεσμα τα πρόσθετα εμβαδά;

Μετά τη λήξη της προθεσμίας οικειοθελούς δήλωσης, θα ισχύσουν ξανά οι προηγούμενες διατάξεις που προέβλεπαν αναδρομικές οφειλές με πρόστιμα, οι οποίες θα ενεργοποιηθούν είτε όταν αρχίσουν οι διασταυρώσεις των στοιχείων του ΔΕΔΔΗΕ με τα στοιχεία του Ε9, στα οποία έχουν πλέον πρόσβαση οι ΟΤΑ της χώρας, είτε όταν ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης ή οι κληρονόμοι του ζητήσουν πιστοποιητικό μη οφειλής ΤΑΠ για μεταβίβαση, γονική παροχή ή αποδοχή κληρονομιάς του ακινήτου.

Τι θα συμβεί με όσους υπέβαλαν δηλώσεις πριν από τη δημοσίευση του παραπάνω νόμου, και βεβαιώθηκαν εις βάρος τους τα σχετικά ποσά δημοτικών τελών;

Σε ό,τι αφορά οφειλές από διαφορές δηλωμένων επιφανειών ακινήτων, που βεβαιώθηκαν με οικειοθελή προσέλευση των ενδιαφερομένων, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Παν. Θεοδωρικάκος δήλωσε ότι για λόγους ισονομίας των πολιτών και ιδιαίτερα των συνεπών εκείνων που έσπευσαν οικειοθελώς να τις δηλώσουν, με ερμηνευτική εγκύκλιο που θα εκδοθεί άμεσα από το υπουργείο Εσωτερικών, δεν θα ζητηθεί η είσπραξη των συγκεκριμένων οφειλών, εφόσον δεν έχουν ήδη καταβληθεί στους Δήμους.

Τι ισχύει σχετικά με τις δηλώσεις για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα;

Σε απάντηση του από 5.12.2019 υπομνήματος της ΠΟΜΙΔΑ για παράταση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, αλλά και για πάγια επίλυση του προβλήματος αυτού, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος δήλωσε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία για να δοθεί νομοθετικά παράταση έως τις 30 Ιουνίου 2020 στην προθεσμία υποβολής δηλώσεων για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, η οποία έληγε την 31η Δεκεμβρίου 2019. Παράλληλα θα εξεταστεί η δυνατότητα μόνιμης επίλυσης του προβλήματος αυτού.

2 Comments

Απάντηση

ΔΡΑΜΑ

Δράμα: Παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης του Βιολογικού Καθαρισμού

image_print

Παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης του Βιολογικού Καθαρισμού Δράμας, μια σημαντική παρέμβαση που αναμένεται να ενισχύσει τις υποδομές διαχείρισης λυμάτων και να βελτιώσει την προστασία του περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή.

Κατά την παρουσίαση επισημάνθηκε ότι το έργο περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, με στόχο την αύξηση της αποδοτικότητας της μονάδας, τη συμμόρφωση με τα σύγχρονα περιβαλλοντικά πρότυπα και την κάλυψη των αυξημένων αναγκών της περιοχής για τα επόμενα χρόνια.

Οι αρμόδιοι υπογράμμισαν ότι η αναβάθμιση του Βιολογικού Καθαρισμού αποτελεί έργο υψηλής σημασίας για τη Δράμα, καθώς θα συμβάλει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, στην προστασία των υδάτινων πόρων και στη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.

Με την ολοκλήρωσή του, το έργο αναμένεται να προσφέρει μια σύγχρονη και πιο αποτελεσματική εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων, καλύπτοντας τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Πλούσιο θεατρικό καλοκαίρι στην Καβάλα

image_print

Πλούσιο είναι και φέτος το πολιτιστικό καλοκαίρι στην Καβάλα, με θεατρικές παραστάσεις που προσελκύουν το ενδιαφέρον του κοινού και μετατρέπουν την πόλη σε σημείο αναφοράς για τους φίλους του θεάτρου.

Με ένα πρόγραμμα που συνδυάζει αρχαίο δράμα, κλασική κωμωδία, μουσικοθεατρικές παραγωγές και ποιοτικές παραστάσεις, η Καβάλα επιβεβαιώνει και φέτος τον ρόλο της ως ένας από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας, προσφέροντας στο κοινό μοναδικές θεατρικές εμπειρίες κάτω από τον καλοκαιρινό ουρανό.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Συναγερμός για τις πυρκαγιές – Έκκληση της Πυροσβεστικής προς τους πολίτες

image_print

Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία, απευθύνοντας ισχυρή έκκληση προς τους πολίτες να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή, καθώς το τελευταίο διάστημα καταγράφονται πολλές πυρκαγιές σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Οι υψηλές θερμοκρασίες, οι ισχυροί άνεμοι και η παρατεταμένη ξηρασία δημιουργούν συνθήκες που ευνοούν την εκδήλωση και την ταχεία εξάπλωση των πυρκαγιών. Για τον λόγο αυτό, οι αρμόδιες αρχές καλούν τους πολίτες να αποφεύγουν κάθε δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει φωτιά στην ύπαιθρο, όπως η καύση ξερών χόρτων και υπολειμμάτων καλλιεργειών ή η χρήση εργαλείων που παράγουν σπινθήρες.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση που κάποιος αντιληφθεί καπνό ή φωτιά, θα πρέπει να ενημερώνει άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ώστε να είναι δυνατή η έγκαιρη επέμβαση των δυνάμεων πυρόσβεσης. Η προστασία της ανθρώπινης ζωής, των περιουσιών και του φυσικού περιβάλλοντος αποτελεί ευθύνη όλων.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en