Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιτυχημένη Ολοκλήρωση του Συνεδρίου “Do I.T. – Do In Thrace”

Η Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Thinc Thrace Incubator, ολοκλήρωσε με επιτυχία το Συνέδριο Επιχειρηματικότητας “Do I.T. – Do In Thrace”. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου, στο Αμφιθέατρο Εκδηλώσεων του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, στα Κιμμέρια Ξάνθης.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Πρύτανης του ΔΠΘ κ. Φώτης Μάρης ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό.

Στη συνέχεια η Καθηγήτρια του ΔΠΘ και Επιστημονικά Υπεύθυνη της Θερμοκοιτίδας κα Μαρία Μιχαλοπούλου, παρουσίασε τις δράσεις έρευνας και καινοτομίας του Πανεπιστημίου. Ακολούθησε η παρουσίαση της Θερμοκοιτίδας από τον κ. Μιχάλη Πουσπουρίκα, Project Manager της Thinc, ο οποίος ανέπτυξε το αντικείμενο και τις δράσεις της Τhinc.

Το συνέδριο χωρίστηκε σε δύο ενότητες. Στην πρώτη ενότητα πραγματοποιήθηκαν ομιλίες και συνεντεύξεις από διακεκριμένους επιχειρηματίες από διάφορους τομείς, οι οποίοι μοιράστηκαν τις εμπειρίες και την πορεία τους προς την επιτυχία.

Την παρουσίαση και τον συντονισμό του συνεδρίου ανέλαβε η Μαρία Χρύσα Σταμπουλίδου, Δημοσιογράφος του ThrakiNet, ενώ το κομμάτι των συνεντεύξεων κάλυψαν οι:

  • Μαρία Μιχαλοπούλου, Επιστημονικά Υπεύθυνη Θερμοκοιτίδας, Καθηγήτρια ΔΠΘ
  • Βασίλης Λωλίδης, Δημοσιογράφος, ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • Σταύρος Αμοιράς, Project Manager, Thinc – Thrace incubator
  • Μιχάλης Πουσπουρίκας, Project Manager, Thinc – Thrace incubator 
  • Τηλέμαχος Αρναούτογλου, Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης “Όμορφη Πόλη” 

Η έναρξη των συνεντεύξεων έγινε με τον Γιώργος Μυλωνάς, Πρόεδρος & CEO της Alumil, ενός μεγάλου ομίλου που δραστηριοποιείται γύρω από το αλουμίνιο με πάνω από τριάντα θυγατρικές εταιρείας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο κ. Μυλωνάς μίλησε για την αφετηρία της επαγγελματικής του διαδρομής από την πόλη της Ξάνθης. Ακόμα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην πρόκληση της παραγωγής και της εξωστρέφειας μιας επιχείρησης που δεν βρίσκεται στα μεγάλα αστικά κέντρα. Ο ανταγωνισμός ήταν η έννοια που κυριάρχησε στην κουβέντα με την κα Μιχαλοπούλου, ως το βασικό στοιχείο που οδήγησε στην ενδυνάμωση της εταιρείας και τους έδωσε το κίνητρο για να κάνουν το καλύτερο δυνατό ανοίγοντας τον δρόμο της επιτυχίας και καθιστώντας την εταιρεία ως μία από τις πέντε καλύτερες στην Ευρώπη.

Στη συνέχεια, ακολούθησε ο Δρ Γιώργος Σπανός, Αντιπρόεδρος & CEO της DOMES RESORTS, μία εκ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων εταιρειών στην Ευρώπη στον τομέα των πολυτελών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Η συζήτηση άνοιξε με το ερώτημα αν ένας καλός γιατρός μπορεί να είναι ταυτόχρονα και καλός επιχειρηματίας. Ο καλεσμένος, Δρ Σπανός έκανε λόγο για τις απαραίτητες δεξιότητες που κατέχει ένας άνθρωπος και στις δύο περιπτώσεις, όπως, η αντοχή, η επιμονή, η αναλυτική ικανότητα, η γρήγορη ανάλυση καταστάσεων και η αποφασιστικότητα. Ο Δρ Σπανός αναφέρθηκε στην έναρξη της πορείας του στον τομέα της ιατρικής και στη συνέχεια στο επιτυχημένο επιχειρηματικό ξεκίνημα στον τουρισμό. Μεγάλη πρόκληση στην πορεία του υπήρξε η γραφειοκρατία και η περίοδος των Capital Control, που παρά τις δυσκολίες ο όμιλος κατάφερε να ανταπεξέλθει και να αναπτυχθεί.

Ο τρίτος ομιλητής του Συνεδρίου Επιχειρηματικότητας “Do I.T.” ήταν ο Απόστολος Παπαδόπουλος, CEO της Meat Company. Ο κ. Παπαδόπουλος προέβη σε μια ιστορική αναδρομή από το ξεκίνημα μέχρι σήμερα, αναδεικνύοντας τη δύναμη και τις προκλήσεις που συνοδεύουν την οικογενειακή επιχείρηση, ενώ στη συνέχεια μίλησε για τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που τον οδήγησαν στην επιτυχία. Κατά τη διάρκεια του διαλόγου με τον συντονιστή Σταύρο Αμοιρά, αναφέρθηκε στις εμπειρίες και τις δυσκολίες της οικογενειακής επιχείρησης, επισημαίνοντας πως η εταιρική κοινωνική ευθύνη είναι το κλειδί για τη βιωσιμότητα μιας επιχείρησης.

Ο τέταρτος ομιλητής ήταν ο καταξιωμένος Πρώην Διεθνής Ποδοσφαιριστής και Επιχειρηματίας, Βασίλης Τοροσίδης. Με λόγο ευθύ και πολύ χιούμορ, ο διεθνής ποδοσφαιριστής μίλησε για το δύσκολο ξεκίνημά του στο άθλημα από τον τόπο στον οποίο μεγάλωσε, τον Πετεινό Ξάνθης, την επιτυχημένη καριέρα του στις ομάδες της Ελλάδας και του εξωτερικού, φτάνοντας στο σήμερα και στα επιχειρηματικά του βήματα. Μεγάλη αναφορά έκανε στην πειθαρχία και στα χαρακτηριστικά που τον έφεραν στο μονοπάτι της επιτυχίας. Προς το κλείσιμο της ομιλίας του δέχτηκε 10 γρήγορες ερωτήσεις από τον συντονιστή κ. Μιχάλη Πουσπουρίκα σχετικά με την πορεία του στο ποδόσφαιρο και τις ομάδες στις οποίες έπαιξε. 

Ο πέμπτος ομιλητής του συνεδρίου ήταν ο Δημήτρης Σαράντης, Πρόεδρος Διευθυντικού Συμβουλίου της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΑ Α.Ε. Η εταιρεία διαθέτει επτά εργοστάσια σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία, με έναν ρυθμό επενδύσεων που αγγίζει τα 40 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Ο κ. Σαράντης περιέγραψε παραστατικά την σκληρή δουλειά που τον συνόδεψε ξεκινώντας στην οικογενειακή επιχείρηση και συνεχίζοντας τη λειτουργία της μαζί με τον αδερφό του. Ωστόσο δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά για τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες της Θεσσαλίας και τις ζημιές που υπέστησαν. Ωστόσο, όπως ο ίδιος τόνισε, μαζί με τον αδελφό του και τα παιδιά τους κατάφεραν να ορθοποδήσουν.

Ο τελευταίος ομιλητής του συνεδρίου ήταν ο Γιώργος Γιορδαμλής, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Prisma Electronics από το 1991 και μέλος Δ.Σ. εταιρειών στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, ολοκληρώνοντας τον κύκλο των ομιλιών. Ο ίδιος του έκανε λόγο για το ξεκίνημα της Prisma Electronics από οικογενειακή επιχείρηση και αναπτύχθηκε σε μια πετυχημένη και ευρέως διαδεδομένη εταιρεία. Η συνεχής αναζήτηση νέων τεχνολογιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό συνέβαλε στην εξέλιξη και στην μεγάλη επιτυχία της εταιρείας.

Στη δεύτερη ενότητα του συνεδρίου διεξήχθη Διαγωνισμός Παρουσίασης Επιχειρηματικών Ιδεών από τις ομάδες της Θερμοκοιτίδας, οι οποίες παρουσίασαν τις καινοτόμες επιχειρηματικές τους ιδέες, ενώπιον ενός διακεκριμένου πάνελ κριτών και του κοινού, για την διεκδίκηση χρηματικών επάθλων.

Οι ομάδες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό ήταν οι:

– Ivoluntry

– CARU – CARPOOLING APP

– Environmental Energy Solutions

– e-Αιμοδότες

– B-Hydrogen

– Glossonauts

– Syko Bookings

– EnvRio

– GreenWave

– Pickup

– Cicloo

Η αξιολόγηση των ιδεών βασίστηκε στην κρίση της κριτικής επιτροπής, που αποτελούνταν από καθηγητές, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, καθώς και από επιφανείς επιχειρηματίες, αλλά και από την ψηφοφορία του κοινού που βρισκόταν στην αίθουσα.

Την πρώτη θέση του διαγωνισμού κατέκτησε η ομάδα Green Wave, κερδίζοντας το χρηματικό έπαθλο των δύο χιλιάδων ευρώ. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η ομάδα  Glossonauts με έπαθλο χίλια ευρώ και το βραβείο κοινού κατέκτησε η ομάδα e-Αιμοδότες με χρηματικό έπαθλο πεντακοσίων ευρώ.

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε σε εορταστικό κλίμα με μουσική συναυλία από τους Underhill West, ολοκληρώνοντας μια ημέρα γεμάτη έμπνευση, δικτύωση και ενδυνάμωση των δημιουργικών δυνατοτήτων.

Από την Πρυτανεία του Δ.Π.Θ.

Κομοτηνή, 7/12/2023

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

ΕΕ: «Η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος της οικονομικής κρίσης λόγω της υπερφόρτωσης της τουριστικής της βιομηχανίας

H Pravda αναφέρει ότι η αρμόδια επιτροπή της Ευρωβουλής δημοσίευσε μια έκθεση που επισημαίνει την ανάγκη για ριζική αναμόρφωση του τουριστικού προϊόντος.

Η αύξηση των τουριστών ασκεί πίεση σε ιστορικούς χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος όπως η Ακρόπολη, η οποία έχει αναγκαστεί να επιβάλει προσωρινούς περιορισμούς στις επισκέψεις.

Παράλληλα, η Pravda αναδεικνύει τον κρίσιμο και ευαίσθητο ρόλο που κατέχει η βιομηχανία του τουρισμού, στο συνολικό τοπίο της ελληνικής οικονομίας.

«Ο τουρισμός αποτελεί βασικό τομέα της ελληνικής οικονομίας, καλύπτοντας το 25% του ΑΕΠ της χώρας, αλλά η ανάπτυξή του προκαλεί σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα, ενώ επιφέρει ελλείψεις σε πόσιμο νερό και ηλεκτρική ενέργεια» σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Για την επίλυση αυτών των προβλημάτων, είναι απαραίτητο να αναπτυχθεί ένα μοντέλο βιώσιμου τουρισμού που θα εξισορροπεί τα συμφέροντα της κοινωνίας και τα οικονομικά οφέλη», προσθέτει.

«Διαφορετικά, η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες», καταλήγει με νόημα.

H βρετανική  Mirror αναδεικνύοντας μελέτη του Ευρωκοινοβουλίου προειδοποιεί για πιθανή κατάρρευση του τουρισμού στην Ελλάδα μέσα στα επόμενα 10 χρόνια εάν δεν πραγματοποιηθούν σημαντικές αλλαγές!

«Ο τουρισμός στην Ελλάδα θα μπορούσε να καταρρεύσει σε 10 χρόνια εάν δεν γίνουν σημαντικές αλλαγές στον κλάδο, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Το hotspot των διακοπών [σ.σ. την Ελλάδα] υποφέρει από «υπερ-τουρισμό» και δεν απέχει πολύ μια μεγάλη κατάρρευση του κλάδου, αποκάλυψε μελέτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το τρέχον τουριστικό μοντέλο δεν είναι βιώσιμο και θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάλυση του τουριστικού τομέα και μεγάλου μέρους της ελληνικής οικονομίας μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, προειδοποιεί η έκθεση», υπογραμμίζει το βρετανικό έντυπο.

«Ο τρόπος διαχείρισης του νερού και της ενέργειας, η φροντίδα των πολιτιστικών και ιστορικών τοποθεσιών και η διατήρηση της παράκτιας ζώνης σε καλή κατάσταση αποτελούν τομείς, όπου προκύπτουν τεράστια προβλήματα, τονίζεται στο εν λόγω δημοσίευμα.

Η επιτροπή ζήτησε την ανάπτυξη ενός βιώσιμου μοντέλου για τον τουριστικό τομέα στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει «έλλειψη οράματος και στρατηγικής».

Οι ελληνικές ακτές έχουν επίσης πληγεί, καθώς oι ανεξέλεγκτες αφίξεις έχουν επιφέρει τεράστια προβλήματα στο περιβάλλον, υπογραμμίζεται

.
«Η γενικευμένη αίσθηση των πολιτών είναι ότι η παράκτια ζώνη και η δημόσια χρήση της απειλούνται ολοένα και περισσότερο από την απερίσκεπτη, και μερικές φορές αυθαίρετη, τουριστική ανάπτυξη», αναφέρει παραιτέρω η Daily Mirror, επικαλούμενη κι αυτή με τη σειρά της την έρευνα της Ευρωβουλής.

«Λόγω του αυξανόμενου αριθμού επισκεπτών, πολλές διαφορετικές ελληνικές τοποθεσίες αντιμετωπίζουν αυξημένη ζήτηση για καταλύματα.

pronews.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Στράβωσαν οι σιδηροδρομικές γραμμές στην Πάτρα λόγω καύσωνα

Ένα απίστευτο περιστατικό που καταδεικνύει τις ακραίες θερμοκρασίες που επικρατούν στην Ελλάδα έλαβε χώρα στην Πάτρα όπου στράβωσαν οι σιδηροδρομικές γραμμές από τη ζέστη!

«Λόγω των συνθηκών καύσωνα που επικρατούν στην περιοχή της Πάτρας, δημιουργήθηκε στρέβλωση γραμμής στην περιοχή της ισόπεδης διάβασης της οδού Κανελλοπούλου», αναφέρει συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή του ο ΟΣΕ.Σύμφωνα με τον ΟΣΕ, λόγω του προβλήματος στις γραμμές αποφασίστηκε η διακοπή των δρομολογίων του προαστιακού μεταξύ Πάτρας και Ρίου.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Ν. Παναγιωτόπουλος: Άδεια διαμονής να σημαίνει αυτομάτως και έκδοση ΑΜΚΑ

Στις παρεμβάσεις για τη βελτίωση της διοικητικής διαδικασίας ώστε να μην παρατηρούνται καθυστερήσεις στην έκδοση ή ανανέωση των αδειών διαμονής των νόμιμων μεταναστών, αναφέρθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή.

Σε αυτές περιλαμβάνονται η έναρξη της λειτουργίας των κέντρων βιομετρικών δεδομένων που απλουστεύουν και επιταχύνουν την όλη διαδικασία, η ψηφιοποίηση του αρχείου αδειών διαμονής και η διοικητική υποστήριξη των «Υπηρεσιών Μίας Στάσης» με προσλήψεις.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε επίσης, ότι θα προχωρήσουν οι αναγκαίες διαδικασίες ώστε “άδεια διαμονής να σημαίνει αυτομάτως και έκδοση ΑΜΚΑ” για τους νόμιμους μετανάστες που έρχονται να εργαστούν στη χώρα.

Το θέμα συζητήθηκε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου και επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Ψυχογιού, που αναφέρθηκε στις μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση και ανανέωση των αδειών διαμονής μεταναστών που νομίμως βρίσκονται στη χώρα.

«Υπάρχουν αγροτικές περιοχές της χώρας που έχουν ανάγκη από εργαζόμενους στην πρωτογενή παραγωγή. Εκεί συμβαίνει το φαινόμενο, να έχει εκδοθεί άδεια διαμονής, αλλά να μην έχει δοθεί άδεια εργασίας ή να μην έχει δοθεί το ΑΜΚΑ, με αποτέλεσμα αυτοί οι άνθρωποι να είναι εκτεθειμένοι», είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος. «Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να τακτοποιήσουμε αυτές τις δύο φάσεις. Η άδεια διαμονής θα σημαίνει αυτομάτως έκδοση ΑΜΚΑ και η έκδοση ΑΜΚΑ, όπως καταλαβαίνετε, ανοίγει και την πρόσβαση στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και υγείας και κατοχυρώνει κάποια από αυτά τα δικαιώματα για τα οποία κάνατε λόγο. Διαφορετικά, ο εργαζόμενος αλλά και ο εργοδότης, θα είναι εκτεθειμένοι απέναντι στα σώματα ελέγχου και θα παρατηρείται το παράδοξο, εργαζόμενοι που έχουν ήδη την άδεια διαμονής, να πιάνονται ως ανασφάλιστοι στους ελέγχους και να έχουν συνέπειες, τόσο αυτοί, όσο και οι εργοδότες. Ζητήματα σαν αυτά θα πρέπει να θεραπευτούν» συμπλήρωσε.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι υπάρχει ζήτηση για την έκδοση αδειών διαμονής. «Πολλοί είναι αυτοί, που για διάφορους λόγους θέλουν να έρθουν και να ζήσουν στη χώρα, να σταδιοδρομήσουν στη χώρα και να μετακινηθούν κατά τις ανάγκες τους», είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου. Ο συνολικός αριθμός των αδειών διαμονής, είτε σε ισχύ, είτε σε εκκρεμότητα που διαχειρίζονται οι «Υπηρεσίες Μιας Στάσης» ανέρχεται σε περίπου 750.000. Από αυτές, μόνο οι 45.000 είναι αντικείμενο επεξεργασίας από το υπουργείο Μετανάστευσης, οι υπόλοιπες που είναι σε εκκρεμότητα είναι αρμοδιότητα των αποκεντρωμένων διοικήσεων και «άρα το πρόβλημα εντοπίζεται στις αποκεντρωμένες διοικήσεις». Με τα δεδομένα αυτά συνεπώς, είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, το θέμα είναι να ενδυναμωθούν με προσωπικό οι αποκεντρωμένες διοικήσεις στη χώρα.

Παράλληλα επισήμανε, ότι στο πλαίσιο του νέου Μεταναστευτικού Κώδικα, έχει προβλεφθεί η ομαδοποίηση και απλοποίηση των τύπων αδειών διαμονής σε δώδεκα κατηγορίες, η ενιαία τριετής διάρκεια ισχύος για την πλειονότητα των τύπων των αδειών διαμονής και η κοινή διαδικασία έκδοσης για συναφείς άδειες διαμονής. Επίσης προβλέφθηκε διαδικασία έγκρισης απασχόλησης από τις υπηρεσίες μιας στάσης, για όλες τις κατηγορίες εισδοχής και εργασίας, άρση της απαγόρευσης αλλαγής σκοπού κατηγορίας άδειας διαμονής, έμφαση στην 5ετή άδεια διαμονής για την εποχική εργασία. «’Αρα έχουμε ένα άρτιο πλαίσιο. Πάντα τα προβλήματα εντοπίζονται στην εφαρμογή του πλαισίου», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος – και πρόσθεσε ότι έχουν εκδοθεί οι περισσότερες των αναγκαίων αποφάσεων σε εφαρμογή του Μεταναστευτικού Κώδικα.

makthes.gr

 

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en