Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Enterprise Europe Network Hellas: Στο επίκεντρο οι ελληνικές ΜμΕ

Enterprise Europe Network Hellas – 2η Συνάντηση στο Ηράκλειο για την καινοτομία και την εξωστρέφεια των ελληνικών ΜμΕ
image_print

Με επίκεντρο την ενδυνάμωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω της καινοτομίας, της εξωστρέφειας και της βιώσιμης ανάπτυξης, πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης, στις 7 και 8 Μαΐου 2026, η 2η Συνάντηση της κοινοπραξίας του Enterprise Europe Network Hellas.

Η συνάντηση έγινε υπό τον συντονισμό του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου, με τη διοργάνωση και φιλοξενία του Δικτύου ΠΡΑΞΗ / ΙΤΕ και του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

Στη διοργάνωση συμμετείχαν εκπρόσωποι 15 φορέων από όλη την Ελλάδα, με στόχο τον συντονισμό της νέας προγραμματικής περιόδου του Δικτύου και την αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Νέες στρατηγικές και εργαλεία για τις επιχειρήσεις

Η συνάντηση αποτέλεσε σημαντικό σημείο συντονισμού για τη νέα περίοδο, με έμφαση στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ΜμΕ, την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και τη διαμόρφωση κοινής στρατηγικής, σε ευθυγράμμιση με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν ζητήματα καινοτομίας, διεθνοποίησης, βιωσιμότητας, ψηφιακής μετάβασης και ενίσχυσης της ανθεκτικότητας των επιχειρήσεων.

Οι χαιρετισμοί στην έναρξη

Την έναρξη των εργασιών χαιρέτησαν ο Γιώργος Ματαλλιωτάκης, Εντεταλμένος Σύμβουλος της Περιφέρειας Κρήτης για θέματα διασύνδεσης με ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα, ο καθηγητής Βασίλης Χαρμανδάρης, Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΙΤΕ, ο Ευάγγελος Καρκανάκης, Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ηρακλείου, ο Δρ Κυριάκος Τόλιας, Διευθυντής του ΕΚΤ, και ο Δρ Κωνσταντίνος Βαβέκης, Τεχνικός Προϊστάμενος του Δικτύου ΠΡΑΞΗ.

Το νέο EU for Business Network

Στην έναρξη των ομιλιών, ο Χρήστος Σκούρας, Policy Officer DG GROW της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρουσίασε το όραμα για το νέο Δίκτυο της επόμενης περιόδου, EU for Business Network 2028-2034.

Οι άξονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικεντρώνονται στη βελτίωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος, στην ενίσχυση των επενδύσεων και στην προώθηση της διεθνοποίησης.

Στόχος είναι η βελτίωση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας μέσω του νέου European Competitiveness Fund.

Η πορεία του Enterprise Europe Network Hellas

Ιδιαίτερη βαρύτητα είχε η παρέμβαση του Μάκη Τικφέση, Project Adviser της European Innovation Council and SMEs Executive Agency, ο οποίος παρουσίασε την πορεία υλοποίησης του έργου Enterprise Europe Network Hellas 2025-2028.

Ο ίδιος συνεχάρη τους εταίρους του Δικτύου για τη διοργάνωση της συνάντησης και την ενεργό συμμετοχή τους, επισημαίνοντας ότι η συμβολή των μελών της κοινοπραξίας είναι καθοριστική σε μια περίοδο πολλαπλών προκλήσεων για τις επιχειρήσεις.

Παράλληλα, αναγνωρίστηκε η θετική εικόνα της ελληνικής κοινοπραξίας ως προς τη συμμετοχή σε δράσεις, την παραγωγή περιεχομένου και την ετοιμότητα υποβολής ιστοριών επιτυχίας.

Εργαλεία, καλές πρακτικές και καινοτομία

Στη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκαν εξειδικευμένα εργαλεία και υπηρεσίες για τις επιχειρήσεις, όπως το EU Sanctions Helpdesk, καθώς και δράσεις υποστήριξης της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανταλλαγή καλών πρακτικών και εμπειριών μεταξύ των εταίρων του Δικτύου, αλλά και στην ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα σε ερευνητικούς και επιχειρηματικούς φορείς.

Επίσκεψη στο C Nest Accelerator

Στο πλαίσιο της πρώτης ημέρας πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο C Nest Accelerator, τη σύγχρονη θερμοκοιτίδα επιχειρηματικότητας της Κρήτης.

Εκεί παρουσιάστηκαν επιτυχημένα παραδείγματα καινοτόμων επιχειρήσεων και τα αποτελέσματα δράσεων υποστήριξης επιχειρηματικότητας.

Η επίσκεψη αποτέλεσε ευκαιρία σύνδεσης των εταίρων του Δικτύου με το τοπικό οικοσύστημα επιχειρηματικότητας και καινοτομίας.

Οι εργασίες της δεύτερης ημέρας

Η δεύτερη ημέρα περιλάμβανε θεματικές συνεδρίες για την ανάπτυξη ικανοτήτων του Δικτύου, την αξιοποίηση της πλατφόρμας IT του Enterprise Europe Network, την προώθηση των υπηρεσιών του Δικτύου και τη λειτουργία της ομάδας SME Feedback.

Παρουσιάστηκαν επίσης ζητήματα στρατηγικής διανοητικής ιδιοκτησίας και καινοτομίας, καθώς και η πρόοδος, οι στόχοι και τα αποτελέσματα των πακέτων εργασίας του Enterprise Europe Network Hellas.

Ξεχωριστή αναφορά έγινε στο Κέντρο Υποστήριξης Μικροπιστώσεων από το Επιμελητήριο Ηρακλείου, που λειτουργεί ως δομή ενημέρωσης και υποστήριξης των πολύ μικρών επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών του Νομού Ηρακλείου.

Εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα

Η διήμερη συνάντηση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των επόμενων στόχων και προτεραιοτήτων της κοινοπραξίας.

Οι δράσεις που σχεδιάζονται στοχεύουν στην περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρέφειας, της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σχετικά με το Enterprise Europe Network Hellas

Το Enterprise Europe Network υποστηρίζει από το 2008 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να καινοτομήσουν και να αναπτυχθούν διεθνώς.

Αποτελεί το μεγαλύτερο δίκτυο υποστήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων παγκοσμίως, με 450 οργανισμούς σε 56 χώρες.

Στην Ελλάδα εκπροσωπείται από την κοινοπραξία Enterprise Europe Network Hellas, με συντονιστές το ΕΚΤ και το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ.

Συνολικά, δεκαέξι οργανισμοί παρέχουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες σε επιχειρήσεις με διεθνείς φιλοδοξίες, υποστηρίζοντας τη βιωσιμότητα, την ανθεκτικότητα, την καινοτομία και την ψηφιακή μετάβαση.

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Το «Σύνδρομο Ξεχασμένου Μωρού» και ο κίνδυνος στα αυτοκίνητα

image_print

Το λεγόμενο «Σύνδρομο Ξεχασμένου Μωρού» (Forgotten Baby Syndrome) βρίσκεται στο επίκεντρο της επιστημονικής έρευνας, καθώς επιχειρεί να εξηγήσει πώς ακόμη και στοργικοί και υπεύθυνοι γονείς μπορεί, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, να ξεχάσουν το παιδί τους μέσα σε αυτοκίνητο, με τραγικές συνέπειες.

Αφορμή αποτέλεσαν περιστατικά όπως ο θάνατος ενός βρέφους στη Γερμανία, αλλά και η υπόθεση του 9 μηνών Μπράις στις ΗΠΑ το 2007, ο οποίος πέθανε από θερμοπληξία όταν η μητέρα του τον ξέχασε στο αυτοκίνητο αντί να τον αφήσει στον παιδικό σταθμό.

Πώς λειτουργεί το «Σύνδρομο Ξεχασμένου Μωρού»

Ο παιδίατρος Νίμπρας Ναάμι εξηγεί ότι ένα αυτοκίνητο μπορεί να μετατραπεί σε θανάσιμη παγίδα μέσα σε λίγα λεπτά. Με εξωτερική θερμοκρασία 30°C, η θερμοκρασία στο εσωτερικό μπορεί να ξεπεράσει τους 50°C μέσα σε μία ώρα.

Σύμφωνα με ειδικούς, το σύνδρομο σχετίζεται με τη λειτουργία της προοπτικής μνήμης, δηλαδή της ικανότητας να θυμόμαστε ενέργειες που πρέπει να πραγματοποιήσουμε αργότερα.

Ο ψυχολόγος Ντέιβιντ Ντάιαμοντ, που μελετά το φαινόμενο εδώ και δεκαετίες, αναφέρει ότι παράγοντες όπως:

  • η έλλειψη ύπνου,
  • το έντονο στρες,
  • η απόσπαση προσοχής,
  • το multitasking,
  • η αλλαγή της καθημερινής ρουτίνας και
  • η απουσία οπτικών υπενθυμίσεων,

μπορούν να οδηγήσουν τον εγκέφαλο να λειτουργήσει στον «αυτόματο πιλότο», δημιουργώντας ακόμη και ψευδείς αναμνήσεις ότι το παιδί έχει ήδη μεταφερθεί με ασφάλεια.

Πρόθεση ή τραγικό λάθος;

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι κάθε υπόθεση εξετάζεται ξεχωριστά, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις αμέλειας αλλά και περιπτώσεις όπου δεν προκύπτει πρόθεση.

Οι ψυχολόγοι αξιολογούν το ιστορικό, τη συμπεριφορά και τις συνθήκες που επικρατούσαν τη συγκεκριμένη ημέρα, ενώ η τελική κρίση για τυχόν ποινικές ευθύνες ανήκει στα δικαστήρια.

Μέτρα πρόληψης

Σε αρκετές χώρες εφαρμόζονται πλέον μέτρα για την αποτροπή τέτοιων περιστατικών. Στην Ιταλία, από το 2019, τα παιδικά καθίσματα για παιδιά έως τεσσάρων ετών διαθέτουν υποχρεωτικά σύστημα συναγερμού που ειδοποιεί τον γονέα αν το παιδί παραμείνει στο αυτοκίνητο.

Παράλληλα, οι ειδικοί προτείνουν απλές πρακτικές, όπως η τοποθέτηση του κινητού τηλεφώνου ή της τσάντας στο πίσω κάθισμα ή ενός παιδικού αντικειμένου στη θέση του συνοδηγού ως υπενθύμιση, χωρίς όμως κανένα από αυτά τα μέτρα να εγγυάται απόλυτη προστασία.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καβάλα: Από 1η Ιουλίου η έκδοση και ανανέωση δελτίων μετακίνησης ΑμεΑ

Ανακοίνωση της ΠΕ Καβάλας για έκδοση και ανανέωση δελτίων μετακίνησης ΑμεΑ το 2026
image_print

Από την Τετάρτη 1 Ιουλίου 2026 έως και τις 30 Νοεμβρίου 2026 θα πραγματοποιείται στην Π.Ε. Καβάλας η έκδοση νέων δελτίων μετακίνησης ΑμεΑ και η θεώρηση – ανανέωση παλαιότερων δελτίων για το έτος 2026.

Η ανακοίνωση γίνεται από την ΠΑΜΘ – Π.Ε. Καβάλας και ειδικότερα από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας.

Η διαδικασία αφορά όσους δικαιούνται δωρεάν μετακίνηση με το Αστικό ΚΤΕΛ Καβάλας και έκπτωση 50% με το Υπεραστικό ΚΤΕΛ, σύμφωνα με τη σχετική διευκρινιστική εγκύκλιο του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Τα δικαιολογητικά για έκδοση και ανανέωση

Για την έκδοση ή ανανέωση των δελτίων μετακίνησης ΑμεΑ απαιτείται αίτηση – υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/86 του δικαιούχου, του κηδεμόνα ή άλλου εξουσιοδοτημένου ατόμου, περί μόνιμης κατοικίας στον Νομό Καβάλας και μη παραλαβής δελτίου από άλλη Περιφερειακή Ενότητα ή ΚΕΠ.

Απαιτείται επίσης γνωμάτευση Υγειονομικής Επιτροπής ΚΕΠΑ σε ισχύ, όπου θα αναγράφεται ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω. Όσοι διαθέτουν Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας σε ισχύ με σήμανση «ΙΙ» ή «ΙΙΙ» δεν χρειάζεται να προσκομίσουν γνωμάτευση Υγειονομικών Επιτροπών.

Εναλλακτικά, μπορεί να προσκομιστεί βεβαίωση χορήγησης επιδόματος από τον ΟΠΕΚΑ για όσους λαμβάνουν επίδομα ΑμεΑ, στην οποία θα αναγράφεται η ημερομηνία λήξης του δικαιώματος λήψης του επιδόματος. Για τους δικαιούχους προνοιακού επιδόματος δεν απαιτείται ελάχιστο ποσοστό αναπηρίας 67%.

Γίνεται επίσης δεκτή απόφαση διοικητικού διευθυντή του ασφαλιστικού φορέα στον οποίο ανήκουν οι δικαιούχοι, με παθολογοανατομική βλάβη άνω του 67%.

Για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ γίνεται δεκτή βεβαίωση από το μηχανογραφημένο μητρώο του Οργανισμού που έχει περιέλθει στον ΕΦΚΑ, στην οποία θα βεβαιώνεται ότι ο ενδιαφερόμενος είναι συνταξιούχος λόγω αναπηρίας, σύμφωνα με απόφαση Υγειονομικής Επιτροπής τουλάχιστον 67% και εφ’ όρου ζωής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, δεν γίνονται δεκτές αποφάσεις βάσει των διατάξεων του Ν. 2643/98.

Ακόμη απαιτούνται δελτίο αστυνομικής ταυτότητας και φωτοαντίγραφό του, καθώς και δύο πρόσφατες φωτογραφίες, συν μία επιπλέον όταν υπάρχει κάρτα συνοδού, σε περίπτωση έκδοσης, φθοράς ή απώλειας του δελτίου.

Πότε χρειάζεται εκκαθαριστικό

Όσοι επιθυμούν εκπτωτικό κουπόνι για το Αστικό ΚΤΕΛ Καβάλας θα πρέπει να προσκομίσουν εκκαθαριστικό τελευταίας φορολογικής δήλωσης, δηλαδή του 2026 για τα δηλωθέντα εισοδήματα του 2025.

Για το 2026, το όριο του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος είναι 29.000 ευρώ και του ατομικού 23.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.600 ευρώ για κάθε επιπλέον άτομο με αναπηρία 67% που συνοικεί και εξαρτάται από τον φορολογούμενο.

Όσοι δεν επιθυμούν ή δεν δικαιούνται μετακίνηση με έκπτωση στο Αστικό ΚΤΕΛ Καβάλας, αλλά μόνο στα υπεραστικά λεωφορεία των ΚΤΕΛ, δεν υποχρεούνται να προσκομίσουν φορολογική δήλωση.

Παράλληλα, στους κατόχους Ψηφιακών Καρτών Αναπηρίας με σήμανση κλιμακίου ΙΙ και ΙΙΙ παρέχεται δικαίωμα μετακίνησης με έκπτωση 50% με το Υπεραστικό ΚΤΕΛ. Δικαίωμα μετακίνησης με συνοδό παρέχεται στις περιπτώσεις όπου υπάρχει η σήμανση «Σ».

Πού γίνεται η διαδικασία

Οι κάτοχοι δελτίων μετακίνησης ΑμεΑ μπορούν να ανανεώνουν τα δελτία τους για το 2026 και στα κατά τόπους ΚΕΠ του Δήμου όπου ανήκουν, προσκομίζοντας τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Η έκδοση δελτίων μετακίνησης ΑμεΑ για νέους δικαιούχους θα γίνεται αποκλειστικά από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Καβάλας και ειδικότερα από το Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στον τρίτο όροφο, στο γραφείο 367 της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.

DNews Widget
Continue Reading

Ιατροί – Ιατρικά εργαστήρια – Διατροφολόγοι

Μύθοι και αλήθειες για την εξωσωματική γονιμοποίηση

Ενημέρωση για την εξωσωματική γονιμοποίηση και την υπογονιμότητα - 2026
image_print

Οι μεγαλύτεροι μύθοι γύρω από την εξωσωματική γονιμοποίηση

Παρά τη σημαντική πρόοδο της ιατρικής, η εξωσωματική γονιμοποίηση εξακολουθεί να περιβάλλεται από μύθους, προκαταλήψεις και λανθασμένες αντιλήψεις. Ειδικοί στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής επισημαίνουν ότι η σωστή ενημέρωση αποτελεί το σημαντικότερο «εργαλείο» για τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην απόκτηση παιδιού.

Σύμφωνα με τον γυναικολόγο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, Δρ. Χρήστο Παππά, περίπου ένα στα έξι ζευγάρια στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες δυτικές χώρες θα χρειαστεί κάποια στιγμή να απευθυνθεί σε ειδικό για θέματα γονιμότητας.

Η υπογονιμότητα αφορά και τους δύο συντρόφους

Ένας από τους πιο διαδεδομένους μύθους είναι ότι η υπογονιμότητα αφορά αποκλειστικά τη γυναίκα. Όπως εξηγεί ο ειδικός, η δυσκολία σύλληψης είναι ζήτημα που αφορά εξίσου και τους δύο συντρόφους και η διερεύνηση πρέπει να γίνεται από κοινού.

Παράλληλα, το κοινωνικό στίγμα που εξακολουθεί να συνοδεύει την υπογονιμότητα, αλλά και θέματα όπως η δωρεά ωαρίων ή σπέρματος, παραμένει ισχυρό, γεγονός που συχνά δυσκολεύει τα ζευγάρια να αναζητήσουν έγκαιρα βοήθεια.

Η εξατομικευμένη θεραπεία είναι το «κλειδί»

Σύμφωνα με τον Δρ. Παππά, η επιτυχία της εξωσωματικής βασίζεται κυρίως στη σωστή εξατομίκευση της θεραπείας και στη στενή παρακολούθηση κάθε περιστατικού.

Όπως τονίζει, η ενημέρωση των υποψήφιων γονέων πρέπει να είναι πλήρης και τεκμηριωμένη, ώστε κάθε ζευγάρι να μπορεί να επιλέξει τη θεραπευτική προσέγγιση που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες του.

Τι ισχύει για την κρυοσυντήρηση και τα φάρμακα

Ο ειδικός επισημαίνει ότι η κρυοσυντήρηση ωαρίων δεν επηρεάζει την ποιότητά τους. Ένα ωάριο που έχει καταψυχθεί μπορεί να διατηρήσει την ίδια δυναμική ακόμη και μετά από πολλά χρόνια, εφόσον τηρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Αναφορικά με τις φαρμακευτικές αγωγές που χρησιμοποιούνται στην εξωσωματική γονιμοποίηση, σημειώνει ότι σήμερα εφαρμόζονται σύγχρονα και ασφαλή θεραπευτικά πρωτόκολλα, τα οποία προσαρμόζονται στις ανάγκες κάθε γυναίκας.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι τα παιδιά που γεννιούνται μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι εξίσου υγιή με εκείνα που συλλαμβάνονται με φυσικό τρόπο.

Το κόστος παραμένει σημαντική πρόκληση

Ένα ακόμη ζήτημα που απασχολεί πολλά ζευγάρια είναι το οικονομικό κόστος της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Όπως αναφέρει ο Δρ. Παππάς, στην Ελλάδα η κρατική στήριξη περιορίζεται κυρίως στην κάλυψη των φαρμάκων και σε μικρή οικονομική αποζημίωση, ενώ σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλύπτεται το σύνολο του κόστους για μία έως τρεις προσπάθειες εξωσωματικής.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η σωστή ενημέρωση, η έγκαιρη διάγνωση και η πρόσβαση σε εξατομικευμένες θεραπείες μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχίας, βοηθώντας περισσότερα ζευγάρια να αποκτήσουν το παιδί που επιθυμούν.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
Banner
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en