Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών: Για τις καταστρεπτικές και φονικές πλημμύρες στην Θεσσαλία

Ως Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών θα θέλαμε να εκφράσουμε τα συλλυπητήρια μας στις οικογένειες και τους οικείους όλων όσων έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων που επηρέασαν ιδιαίτερα την Περιφέρεια της Θεσσαλίας. Πρόκειται για θύματα όχι απλά μιας νεροποντής αλλά κυρίως μιας πολιτικής και ενός κράτους που για πολλοστή φορά αποδεικνύεται ότι έχει συνέχεια και συνέπεια στο να θεωρεί την ανθρώπινη ζωή κόστος.

Εναρμονισμένες πλήρως με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις αφήνουν ανοχύρωτη τη χώρα από φυσικές καταστροφές αφού συμφέρει περισσότερο να δίνεται αποζημίωση σε κάποιους πληγέντες παρά να γίνονται προληπτικά έργα και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός που θα δίνει σε όλους το αίσθημα της ασφάλειας, ώστε πραγματικά να ισχύει ότι: «Kαθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Xώρας…» και ότι «Όλοι όσοι βρίσκονται στην Eλληνική Eπικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας τους…» (άρθρο 5 ελληνικού Συντάγματος).

Βέβαια μέσα και από τη συγκεκριμένη καταστροφή φάνηκαν αδυναμίες και παθογένειες δεκαετιών του Πυροσβεστικού Σώματος λόγο συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών που εφαρμόστηκαν από όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν καθώς και από την σημερινή! Το προφανές είναι ότι εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, που όπως έχουμε επισημάνει σε πλήθος ανακοινώσεων ξεπερνά τα 4.000 κενά ή 30%, η κατάσταση Γενικής Επιφυλακής και αναστολής χορήγησης αδειών συνεχίστηκε έως και τις 12/9/2023. Άλλωστε η ΠΕ.Π.Υ.Δ. Θεσσαλίας παραμένει σε κατάσταση Γενικής Επιφυλακής με ότι αυτό συνεπάγεται για την υπερεργασία και την καταπόνηση του προσωπικού.

Το δεύτερο και ίσως ακόμα σημαντικότερο είναι η αναστολή λειτουργίας ολόκληρης της Π.Υ. Παλαμά από 11/9/2023 αφού και η ίδια πλημμύρησε!

Μετά τις αναστολές των Π.Κ. Αργυράδων και Πλωμαρίου (βλ. www.eakp.gr από 9/2/2023 και 17/2/2023) τα προβλήματα περνούν όπως φαίνεται σε ανώτερο επίπεδο. Ο καθένας μπορεί να κατανοήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης εφόσον από τα πρώτα μαθήματα στη σχολή πυροσβεστών είναι ότι προκειμένου να είναι δυνατή η επέμβαση σε συμβάντα θα πρέπει να είναι κατοχυρωμένη η ασφάλεια των διασωστών – πυροσβεστών και προφανώς του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεών τους.

Βέβαια το ότι άλλες Π.Υ. και Π.Κ. της περιοχής δεν ανέστειλαν τη λειτουργία τους δε σημαίνει καθόλου ότι οι εγκαταστάσεις τους δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα. Παράδειγμα αποτελεί και το κτήριο που εδρεύει η ίδια η ΔΙ.Π.Υ.Ν. Καρδίτσας το οποίο θεωρούμε πολύ κατώτερο για τις σύγχρονες ανάγκες της περιοχής ευθύνης με δεδομένη την τεχνολογία που υπάρχει το 2023!

Είναι πρώτιστη ευθύνη της Ε.Υ.Π.Σ. Δυτικής Θεσσαλίας με αφορμή την καταστροφή να αναδείξει τα συγκεκριμένα προβλήματα της περιοχής. Ως Ε.Α.Κ.Π. δεσμευόμαστε να συνδράμουμε με όσες δυνάμεις διαθέτουμε ώστε τα συγκεκριμένα προβλήματα να αναδειχθούν ανάλογα με την σοβαρότητα τους, όπως πράξαμε και για τα δύο προαναφερθέντα Π.Κ. Αργυράδων και Πλωμαρίου.

Φυσικά δε θα μπορούσε να μην αναδειχθεί για άλλη μια φορά και το τρίτο διαχρονικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κάθε πυροσβέστης και αφορά την υγιεινή και ασφάλεια. Όπως επισημαίνεται από μια σειρά ειδικών, ο πλημμυρισμένος θεσσαλικός κάμπος με τα χιλιάδες νεκρά ζώα αποτελεί σοβαρή εστία λοιμώξεων. Ελπίζουμε να γίνει κατανοητό από κάθε συνάδελφο ότι η έκδοση από την Υπηρεσία κατευθύνσεων με τίτλους όπως: «Οδηγίες προστασίας του προσωπικού από τις συνέπειες των πλημμυρικών φαινομένων» παραμένουν άνευ ουσίας όσο το Εθνικό Σύστημα Υγείας ταλανίζεται από τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα και στο Π.Σ. δεν εφαρμόζονται τα μέτρα προστασίας που ορίζουν οι σχετικές διατάξεις για την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας.

Από την άλλη ως Ε.Α.Κ.Π. δε θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε και στο υγειονομικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που ενώ εδώ και χρόνια συνδράμει στην υγειονομική περίθαλψη και του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος, στέλνεται στη διαλυμένη από τους «συμμάχους» Λιβύη για να βρει τραγικό θάνατο σε αποστολές που ακριβοπληρώνει ο ελληνικός λαός αλλά θα ωφεληθούν πετρελαϊκές και άλλες πολυεθνικές εταιρίες. Τα θερμά συλλυπητήρια της Ε.Α.Κ.Π. στις οικογένειες και αυτών των συναδέλφων είναι δεδομένα.

Με αφορμή λοιπόν όλα τα παραπάνω καλούμε κάθε συνάδελφο να υιοθετήσει τα αιτήματα και να παλέψει μαζί με την Ε.Α.Κ.Π. για:

  • Άμεση αποκατάσταση ή δημιουργία των απαραίτητων εγκαταστάσεων με αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση για την επαναλειτουργία της Π.Υ. Παλαμά.
  • Μονιμοποίηση όλου του προσωπικού (εποχικοί, Π.Π.Υ., Ε.ΜΟ.Δ.Ε.) στην βάση της πρότασης της Ε.Α.Κ.Π. και προσλήψεις μέσω πανελληνίων ώστε να καλυφθούν τα 4.000 κενά του Π.Σ.
  • Αναγνώριση του πυροσβεστικού επαγγέλματος ως Βαρύ-Επικίνδυνο-Ανθυγιεινό με ότι αυτό συνεπάγεται για τα μέτρα προστασίας εν ώρα εργασίας, την μισθολογική κατάσταση, την ηλικία συνταξιοδότησης, το ωράριο εργασίας κ.λπ.

Επίσης καλούμε όλους τους συναδέλφους να συνδράμουν  με την έμπρακτη αλληλεγγύη τους στην ανακούφιση των πλημμυροπαθών με είδη πρώτης ανάγκης που έχουν ανακοινωθεί από τα κατά τόπους εργατικά κέντρα, εργατικούς και κοινωνικούς

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: Η επιστολική ψήφος για τις Ευρωεκλογές 2024

Ένας μήνας σχεδόν πριν από τις Ευρωεκλογές της 9ης  Ιουνίου , και τα πολιτικά κόμματα έχουν μπει στον ρυθμό για τα καλά.

Το ίδιο φαίνεται πως έχει γίνει και με το τμήμα του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στην Καβάλα, όπου πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο “Airotel Galaxy” συνέντευξη τύπου για την επιστολική ψήφο.

Βασικός σκοπός ; Να ενημερωθούν οι Έλληνες πολίτες του εξωτερικού και για το πως θα μπορέσουν μέσα από αυτήν την διαδικασία να ασκήσουν τα εκλογικά τους δικαιώματα.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνάντηση δικτύωσης και ενημέρωσης

Συνάντηση δικτύωσης και ενημέρωσης πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 26 Απριλίου στον χώρο του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας με θέμα την αντιμετώπιση περιστατικών έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας αλλά και πολλαπλών διακρίσεων.

Διοργανωτής της ημέρας , το Ινστιτούτο Πρόληψης και θεραπείας της βίας και προώθησης της ισότητας των φύλων «βία στόπ». Συνεργάτες ωστόσο τόσο το λύκειο Ελληνίδων όσο και ο Σύλλογος για το παιδί και την οικογένεια πνοή που κατόρθωσαν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον πολλών γυναικών της πόλης μας αλλά και να εμπλουτίσουν την ομιλία με ειδικούς του χώρου.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έχουν ξεκινήσει τα πασχαλινά ψώνια στην αγορά της

Λίγες μέρες πριν την Μεγάλη Εβδομάδα και οι Καβαλιώτες έχουν ξεκινήσει τα πασχαλινά τους ψώνια στην αγορά της πόλης.

Όπως μας δηλώνει ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας κ. Γιάννης Κελγιώργης, η κατάσταση και η κίνηση στην αγορά φέρνουν αισιοδοξία στους καταστηματάρχες ενώ επίσης γίνεται γνωστό και το εορταστικό ωραρίο των καταστημάτων με την Κυριακή των Βαϊων να είναι ανοιχτά.

Ωστόσο δεν είναι μόνο το εορταστικό ωράριο αλλά και η αισιόδοξη κίνηση που απασχολεί τους καταστηματάρχες της πόλης αλλά και η οργάνωση θεσμός πλέον της Λευκής Νύχτας που έρχεται για ακόμη μια χρόνια στην πόλη της Καβάλας με πολλά δρώμενα και συναυλίες στις 24 Μαΐου.

 

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en