Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ | Μείωση σε τρεις δόσεις, ανάσα σε χιλιάδες ιδιοκτήτες

Το σχέδιο της σταδιακής μείωσης του ΕΝΦΙΑ ενεργοποιείται από τα τέλη Αυγούστου με μείωση του φόρου 10% μεσοσταθμικά, η οποία θα αγγίξει περισσότερο τους έχοντες μικρή ακίνητη περιουσία.

Το 2020 ο φόρος ακινήτων, ο οποίος λύγισε κυρίως τη μεσαία τάξη θα μειωθεί κατά 20%,μείωση η οποία θα ισχύσει για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων ανεξάρτητα από το ύψος της ακίνητης περιουσίας τους, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας τα «Νέα». Άλλη μια μείωση της τάξης του 10% θα ξεκλειδώσει το 2021. Και την ελάφρυνση αυτή θα δουν όλοι οι ιδιοκτήτες.

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός της ερχόμενης διετίας που υποδέχθηκε προεκλογικά ηΝέα Δημοκρατία αναμένεται να συμπεριληφθεί στο πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, το οποίο θα έρθει στη Βουλή έως τις αρχές Αυγούστου.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν «Τα Νέα» η ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ, θα συνοδευτεί με τρία ακόμα μέτρα που θα στηρίζουν την οικοδομή και θα δώσουν ώθηση στην οικονομία:

  •  Πάγωμα για μια τριετία του ΦΠΑ κατά τις μεταβιβάσεις νεόδμητων ακινήτων
  • Αναστολή για ακόμη μια τριετία του φόρου υπεραξία στις αγοροπωλησίες ακινήτων
  • Έκπτωση φόρου ίση με το 40-50% της δαπάνης για ενεργειακή λειτουργική ή αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων.

Τα φετινά εκκαθαριστικά και ο μειωμένος ΕΝΦΙΑ

Οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία θα δουν στα τέλη Αυγούστου τον λογαριασμό του φετινού φόρου. Μέχρι τις 30 Αυγούστου θα έχουν αναρτηθεί στο Taxisnet τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 2019.

Το… ραβασάκι θα είναι ελαφρύτερο και συγκεκριμένα κατά 30% για τους έχοντες πολύ μικρή ακίνητη περιουσία έως 60.000 ευρώ και κατά 10% μεσοσταθμικά για όσους διαθέτουν ακίνητα έως 200.000 ευρώ, σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων με ακίνητη περιουσία που υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ δεν έχουν να περιμένουν τίποτα καθώς για φέτος δεν προβλέπεται καμία μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Σε ατομικό επίπεδο κανείς δεν μπορεί να κερδίσει πάνω από 100 ευρώ ενώ για την πλειονότητα των μικροϊδιοκτητών ακινήτων το όφελος θα είναι της τάξης τω 50-70 ευρώ.

Ο ΕΝΦΙΑ του 2019, ο οποίος θα είναι μειωμένος κατά 265 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τον φόρο του 2018, θα εξοφληθεί σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία έως τα τέλη Ιανουαρίου 2020.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Στην τελική ευθεία για τις φορολογικές δηλώσεις | Η σημαντική αλλαγή στα φετινά εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ

Στην τελική ευθεία έχουν εισέλθει οι διαδικασίες τόσο για την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, όσο και για την έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες το πλέον πιθανό είναι η πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων να ανοίξει την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου, ενώ τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα αναρτηθούν την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, αν και υπάρχει ένα μικρό ενδεχόμενο αυτό να συμβεί λίγο νωρίτερα.
Αξίζει να σημειωθεί, αναφορικά με την έναρξη υποβολής των δηλώσεων, ότι εφέτος η πλατφόρμα θα ανοίξει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, αφού πέρυσι αυτό συνέβη στις 31 Μαρτίου.
Μέσα στην επόμενη εβδομάδα εκτιμάται ότι θα ψηφιστεί και η σχετική νομοθετική ρύθμιση που θα αφορά την αυτόματη προσυμπλήρωση και υποβολή φορολογικών δηλώσεων για μισθωτούς και συνταξιούχους, όταν αυτό απαιτηθεί. Και τι σημαίνει αυτό, δηλαδή ότι η δήλωση θα είναι προσυμπληρωμένη; Είτε ο φορολογούμενος θα μπορεί να την υποβάλει με ένα κλικ ή εφόσον δεν πράξει απολύτως τίποτε τότε θα υποβληθεί αυτόματα με την λήξη της προθεσμίας. Το μέτρο αφορά περίπου 1 εκατ. φορολογούμενοι που απέκτησαν το 2023 εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις.

Το μέτρο θα είναι δοκιμαστικό φέτος καθώς από το 2025 οι δηλώσεις θα είναι πλήρως προσυμπληρωμένες.

Το χρονοδιάγραμμα υποβολής των δηλώσεων προβλέπει ότι θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έως τις 30 Ιουνίου 2024 ενώ ο φόρος που θα προκύψει με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων θα πρέπει να πληρωθεί σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 Ιουλίου και η τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου του 2025.
Στην περίπτωση μάλιστα που το ποσό του επιπλέον φόρου καταβληθεί εφάπαξ έως το τέλος Ιουλίου τότε προβλέπεται έκπτωση 3% επί της συνολικής οφειλής.

Ελαφρύνσεις θα δουν εφέτος ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ατομικές επιχειρήσεις, αφού θα κληθούν να καταβάλλουν χαμηλότερο κατά 50% τέλος επιτηδεύματος. Να σημειωθεί ότι με την έκπτωση από 600 ευρώ το Τέλος θα υποχωρήσει στα 300 ευρώ, ενώ θα προστεθούν άλλα 300 ευρώ για τις περιπτώσεις που υπάρχει υποκατάστημα.

Το μέτρο δεν ισχύει για τα νομικά πρόσωπα και εκείνους που διατηρούν μπλοκάκι, αφού οι τελευταίοι φορολογούνται ως μισθωτοί.

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Οι διαδικασία για την ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ ξεκίνησε εδώ και μία εβδομάδα, από το Σάββατο 9 Μαρτίου, όταν και έκλεισε η πλατφόρμα του Ε9 μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι μπορούσαν να διορθώνουν λάθη και παραλείψεις που αυξάνουν το τελικό ποσό του ΕΝΦΙΑ.

Η σημαντική αλλαγή που υπάρχει στα φετινά εκκαθαριστικά είναι ότι ο φόρος θα μπορεί να πληρωθεί σε 11 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως το τέλος Απριλίου και την τελευταία έως 28 Φεβρουαρίου 2025.

Για τις ασφαλισμένες κατοικίες τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, θα είναι μειωμένα έως και 10%, με το μέτρο να αφορά περίπου 305.000 ασφαλισμένες κατοικίες. Για τους φορολογούμενους η διαδικασία μείωσης ΕΝΦΙΑ έκλεισε και η σκυτάλη έχει περάσει τώρα στις ασφαλιστικές, οι οποίες θα επικυρώσουν τα στοιχεία αιτήσεων των ιδιοκτητών που θα λάβουν τα μειωμένα εκκαθαριστικά.

Η πλατφόρμα του Ε9 αναμένεται να ανοίξει ξανά στα τέλη Απριλίου λίγο πριν την λήξη της προθεσμίας υποβολής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων από τους φορολογούμενους που θα διαπιστώσουν λάθη στο εκκαθαριστικό του φόρου ακινήτων που ήδη θα έχει εκδοθεί.

Εν συνεχεία ο ιδιοκτήτης θα μπορεί να προχωρήσει σε αλλαγές στην περιουσιακή του εικόνα οι οποίες ενδεχομένως να μειώσουν τον συνολικό φόρο.

Τα πιο συνηθισμένα λάθη στο Ε9 που αυξάνουν το ποσό του ΕΝΦΙΑ έχουν να κάνουν με την επιφάνεια του ακινήτου, τον όροφο, την παλαιότητα, το είδος των εμπράγματων δικαιωμάτων, τα ποσοστά συνιδιοκτησίας, τα κενά και ημιτελή κτίσματα καθώς και το είδος των κτισμάτων που βρίσκονται εντός αγροτεμαχίων.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

«Αλμυρό» το σαρακοστιανό τραπέζι | Αυξημένη η κίνηση στην αγορά της Καβάλας

Με τα σαρακοστιανά να έχουν την τιμητική τους, το τραπέζι προβλέπεται μάλλον «αλμυρό» για τους καταναλωτές, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των επαγγελματιών να συγκρατήσουν τις τιμές.

Χαλβάς, τουρσιά, ταραμάδες, θαλασσινά και φυσικά η μεγάλη «πρωταγωνίστρια» λαγάνα κυριαρχούν και φέτος στις προτιμήσεις των καταναλωτών, με τις τιμές να προβληματίζουν, ενώ όσο πλησιάζουμε προς την Καθαρά Δευτέρα.

«Τσιμπημένες» οι τιμές του χαλβά, ανάλογα με την επικάλυψη, τη γέμιση κλπ., ενώ αυξήσεις καταγράφονται και στις τιμές των θαλασσινών, την ώρα που σταθερές με μικρές αποκλίσεις δείχνουν οι τιμές σε ταραμάδες και τουρσιά.

Η τιμή της λαγάνας αναμένεται να κυμανθεί κατά μέσο όρο στα 2 – 2,50 ευρώ περίπου, με το κόστος να ανεβαίνει ανάλογα με τη γέμισή της ενώ οι επαγγελματίες δίνουν τη δική τους μάχη για συγκράτηση των τιμών, παρά τα αυξημένα ενεργειακά κόστη που αντιμετωπίζουν.

 

 

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Όπου φύγει φύγει οι εκδρομείς της Καθαράς Δευτέρας | Γεμάτα πλοία και ΚΤΕΛ

Όπου φύγει φύγει από χθες οι Αθηναίοι, που εγκαταλείπουν την πόλη για να βρεθούν στους αγαπημένους τους καρναβαλικούς προορισμούς το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. Σήμερα, Σάββατο (16.03.24) και αύριο αναμένεται να κορυφωθεί η έξοδος των εκδρομέων.

Γεμάτα με τους εκδρομείς της Καθαράς Δευτέρας αναχωρούν πλοία και ΚΤΕΛ από την Αθήνα, με την κίνηση στις εθνικές οδούς να είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Την τιμητική της έχει για ακόμη μία χρονιά η Πάτρα, με τους νέους να δίνουν διαχρονικά ψήφο εμπιστοσύνης στο καρναβάλι της πόλης.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τροχαίας, από τις 6 το πρωί της Παρασκευής, μέχρι τις 6 το απόγευμα πέρασαν και από τα δύο εθνικά δίκτυα, συνολικά 59.874 αυτοκίνητα. Γεμάτα αναχωρούν προς κάθε προορισμό πλοία και λεωφορεία των ΚΤΕΛ. Η πλειονότητα των νεότερων επιλέγει την Πάτρα, ενώ οι μεγαλύτεροι ήδη φροντίζουν για το σαρακοστιανό τραπέζι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας, εχθές, από τις 6 το πρωί σήμερα μέχρι τις 6 το απόγευμα πέρασαν και από τα δύο εθνικά δίκτυα, σχεδόν 60 χιλιάδες αυτοκίνητα (32.500 από την Αθηνών- Κορίνθου και 27.374 από την Αθηνών – Λαμίας).

Λόγω της αυξημένης κίνησης των εκδρομέων, βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα, τόσο το προσωπικό, όσο και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας, κυρίως των Υπηρεσιών Τροχαίας Αστυνόμευσης, ενώ έχουν ληφθεί αυξημένα μέτρα σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, με σκοπό την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

Επίσης, σε ισχύ βρίσκεται από χθες  η  απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων

Χαμός και στα λιμάνια

Σήμερα από Πειραιά για Κυκλάδες αναμένεται να διεξαχθούν 6 δρομολόγια με πάνω από 3 χιλιάδες επιβάτες.

Από Ραφήνα έχουν προγραμματιστεί 3 δρομολόγια με 2.600 επιβάτες και από Λαύριο άλλα 3 δρομολόγια με 1000 επιβάτες.

-Χθες (Παρασκευή) από Πειραιά για Κυκλάδες έφυγαν 12.589 επιβάτες με 12 δρομολόγια και για Αργοσαρωνικό 6214 επιβάτες με 26 δρομολόγια.

-Από Ραφήνα διεξήχθησαν 6 δρομολόγια και ταξίδεψαν 4919 επιβάτες και από Λαύριο άλλα 6 δρομολόγια και ταξίδεψαν 1469 επιβάτες.

newsit.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en