Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Από τα τέλη Μαΐου η πληρωμή του σε 10 δόσεις

Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων και επιχειρήσεων στην ψηφιακή πύλη myAADE

Στο τέλος του μήνα οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου, ενώ κάποιοι από αυτούς θα διαπιστώσουν ότι ο ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος κατά 50% ή θα απαλλαγούν πλήρως υπό προϋποθέσεις.

Ο ΕΝΦΙΑ θα αποπληρωθεί σε 10 δόσεις με την τελευταία δόση τον Φεβρουάριο του 2024. Στην περίπτωση της εφάπαξ αποπληρωμής του φόρου δεν προβλέπεται επιπλέον έκπτωση, όπως ισχύει για τον φόρο εισοδήματος.

Οσοι ιδιοκτήτες διαπιστώσουν λάθη ή παραλείψεις έχουν τη δυνατότητα να τα διορθώσουν υποβάλλοντας τροποποιητική δήλωση Ε9 έως τις 30 Ιουνίου 2023. Το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ για το έτος 2023, όπως προαναφέρθηκε, έχει αναρτηθεί στην ψηφιακή πύλη myAADE και για να το εντοπίσουν οι υπόχρεοι θα πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:

 Μπαίνετε στην αρχική σελίδα του myAADE.

– Κάνετε κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές».

– Κάνετε κλικ στην επιλογή «Δημοφιλείς Εφαρμογές».

– Κάνετε κλικ στη «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ».

– Θα ανοίξει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Η είσοδος στη σελίδα γίνεται με τους κωδικούς Taxisnet.

– Επιλέγετε το έτος 2023 και βλέπετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2023.

Η πλατφόρμα του Ε9 για την υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 έτους 2023 προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις θα ανοίξει τις προσεχείς ημέρες. Με απόφασή του ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής παρέχει διευκρινίσεις για το πώς θα χορηγηθούν οι εκπτώσεις και οι απαλλαγές στους δικαιούχους που θα υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις για τα στοιχεία των ακινήτων τους.

Με βάση τη νομοθεσία, μειωμένο ΕΝΦΙΑ κατά 50% δικαιούνται όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων πληρούν αθροιστικά τα παρακάτω κριτήρια:

– Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

– Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος ή συμβιών και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένων υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή συμβιούντα ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή τη σύζυγό του ή συμβιούντα και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Πλήρη απαλλαγή δικαιούνται τρίτεκνοι και πολύτεκνοι αλλά και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% εφόσον καλύπτουν, επίσης σωρευτικά, τα παρακάτω κριτήρια:

– Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

– Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

Πλήρης απαλλαγή έχει χορηγηθεί και σε ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται σε πληγείσες από φυσικά φαινόμενα και καταστροφές περιοχές, περιοχές υπό αναγκαστική απαλλοτρίωση, πολεοδομικά ανενεργές, μεταφερόμενους οικισμούς και κοινότητες καθώς και δικαιώματα επί ιστορικά διατηρητέα μνημεία ή έργα τέχνης και διατηρητέα κτίσματα.

kathimerini.gr

 

Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurostat | Αποκλιμάκωση πληθωρισμού στην Ελλάδα στο 3,2% – Σταθερός στο 2,4% στην Ευρωζώνη

Ελαφρά αποκλιμάκωση στο 3,2% (από 3,4% τον Μάρτιο) εμφάνισε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ανερχόταν σε 3,1% τον Φεβρουάριο, 3,2% τον Ιανουάριο, 3,7% τον Δεκέμβριο και 2,9% τον Νοέμβριο.

Τον Απρίλιο του 2023 ο πληθωρισμός ανερχόταν σε 4,5%.

Στο 2,4% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

Βάσει τον προκαταρκτικών στοιχείων, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παρέμεινε σταθερός στο 2,4% τον Απρίλιο.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Απρίλιο (3,7%, έναντι 4,0% τον Μάρτιο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,8%, έναντι 2,6% τον Μάρτιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,9%, έναντι 1,1% τον Μάρτιο) και την ενέργεια (-0,6%, έναντι -1,8% τον Μάρτιο).

Ανάπτυξη 0,3% σε Ευρωζώνη και Ε.Ε. το α’ τρίμηνο

Το πρώτο τρίμηνο του 2024, τόσο η Ευρωζώνη όσο και η Ε.Ε. αναπτύχθηκαν με ρυθμό 0,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση που δημοσίευσε η Eurostat.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2023, το ΑΕΠ είχε μειωθεί κατά 0,1% στη ζώνη του ευρώ και παρέμεινε σταθερό στην Ε.Ε.

Πηγή: naftemporiki.gr

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ | Πληρωμές 780 εκατ. ευρώ χθες και σήμερα στους δικαιούχους

Χθες Μεγάλη Δευτέρα και σήμερα Μεγάλη Τρίτη πιστώνεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων του ΟΠΕΚΕΠΕ πόσο ενισχύσεων που ξεπερνά συνολικά τα 780 εκ. ευρώ και που αφορούν σε Συνδεδεμένες Ενισχύσεις, Οικολογικά Σχήματα, Βασική ενίσχυση, νεοεισερχόμενοι αγρότες και αναδιανεμητική ενίσχυση 2023, ξεπερνώντας κατά πολύ και τις αρχικές εξαγγελίες των 700 εκ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

«Η δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ, των Γενικών Διευθύνσεων του ΥΠΑΑΤ καθώς και της Διαχειριστικής Αρχής, για την πιστή τήρηση του χρονοδιαγράμματος γίνεται πράξη, διαψεύδοντας όλους όσους μιλούσαν για πληρωμές μετά το Πάσχα υλοποιώντας στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας στους ανθρώπους του πρωτογενή τομέα.

Με γνώμονα την διαφάνεια την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των παραγωγών ακολουθούν διευκρινιστικές οδηγίες για τους δικαιούχους.

Αναφορικά με τη χορήγηση συνδεδεμένων ενισχύσεων για τα καθεστώτα συνδεδεμένων ενισχύσεων για τις καλλιέργειες βρώσιμων οσπρίων, κτηνοτροφικών ψυχανθών, αραβόσιτου, μήλων, σανοδικών ψυχανθών, σπόρων σπορά και με δεδομένο τη μη εμπρόθεσμη καταχώρηση στην εφαρμογή στο προβλεπόμενο διάστημα καταχώρησης ποσοτήτων, ο ΟΠΕΚΕΠΕ διαβεβαιώνει τους συγκεκριμένους δικαιούχους ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας και επειδή ακριβώς αντιλαμβάνεται το πρόβλημα, θα δώσει τη δυνατότητα σε φορείς και παραγωγούς τις επόμενες ημέρες, να προβούν σε τυχόν διορθωτικές ενέργειες και καταχωρήσεις προκειμένου το συντομότερο να προβούμε σε συμπληρωματικές πληρωμές προς όσους τις δικαιούνται.

Αναφορικά με τη συνδεδεμένη ενίσχυση για την καλλιέργεια σπόρων προς σπορά και καθώς δεν υπάρχουν πορίσματα ΕΛΓΑ, οι περιπτώσεις που είχαν πληγεί λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων θα αντιμετωπιστούν με αιτήματα ανωτέρας βίας στις αρμόδιες περιφερειακές διευθύνσεις του Οργανισμού για να συμπεριληφθούν σε επόμενη συμπληρωματική πληρωμή.

Δεδομένου ότι εφέτος είναι η πρώτη χρονιά υλοποίησης της ΣΣ ΚΑΠ και πρώτη χρονιά εφαρμογής των νέων όρων επιλεξιμότητας για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, οι υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ και των Γενικών Διευθύνσεων Γεωργίας και Τροφίμων του ΥΠΑΑΤ, αξιολόγησαν ορισμένα ευρήματα της πληρωμής που χρήζουν άμεσης περαιτέρω εξέτασης και ελέγχου.

Σημειώνεται ότι όσα αναφέρονται στο ΣΣ ΚΑΠ είναι αδύνατον να αλλάξουν ή να τροποποιηθούν τη δεδομένη χρονική στιγμή και αποτέλεσαν τις βασικές αρχές κατανομής των πόρων.

Σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των ετών 2022 και 2023 είναι ότι σε πολλές από τις ενισχύσεις έχουν αλλάξει οι όροι επιλεξιμότητας και τα ύψη των ενισχύσεων, ακολουθώντας αυτά που αναγράφοντα στο ΣΣ της ΚΑΠ.

Διαφορές εντοπίζονται, επίσης, και στην απαίτηση παραδόσεων σε όλα τα καθεστώτα. Επί παραδείγματι το 2022 δεν υπήρχε απαίτηση παραδόσεων στα ψυχανθή αλλά και σε άλλους όρους όπως π.χ. για τα μήλα που προαναφέρθηκε. Παρ’ όλα αυτά στο πλαίσιο της εξυγίανσης του Οργανισμού και ορθής και διαφανούς λειτουργίας του με στόχο την πιο δίκαιη καταβολή ενισχύσεων, όλα τα παραπάνω ζητήματα θα επανεξετασθούν, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των πληρωμών.

Σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, ελέγχονται όλες εκείνες οι περιπτώσεις που κρατούσαν σε ομηρία πάνω από 16.500 παραγωγούς και για τις περιπτώσεις που δεν προκύπτουν ευρήματα προχωρούν οι διαδικασίες πληρωμής. Ήδη για το 2023 εξ αυτών πληρώνονται 6.850 δικαιούχοι που ελέγχθησανκαι δεν προέκυψαν ευρήματα. Για τις περιπτώσεις που υπήρξαν ευρήματα θα ακολουθηθεί η διαδικασία των κυρώσεων, όπως προβλέπεται από το εθνικό και ενωσιακό δίκαιο. Το ίδιο ισχύει και για τις περιπτώσεις όπου παραγωγοί είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη για μη καταβολή των ενισχύσεών τους από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και δικαιώθηκαν καθώς και για 2.480 υποθέσεις που εκκρεμούν από το 2014».

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα θέρμανσης 2024 | Πότε πληρώνονται την τρίτη δόση οι δικαιούχοι – Πότε φθάνει τα 1.000 ευρώ

Η τρίτη δόση για το επίδομα θέρμανσης αναμένεται να έχει πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων μέχρι σήμερα.

Το νέο ποσό αφορά στο σύνολο των αγορών που έχουν τιμολογηθεί έως την 31η Μαρτίου 2024 και υπό την προϋπόθεση καταχώρησης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2024.

Δικαιούχοι είναι τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης ή φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη) ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης.

Πότε το επίδομα θέρμανσης φθάνει τα 1.000 ευρώ

Το επίδομα θέρμανσης που θα λάβουν οι δικαιούχοι δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 100 ευρώ ούτε να ξεπερνά τα 800 ευρώ.

Το ανώτατο ποσό αυξάνεται μέχρι το ποσό των 1.000 ευρώ για οικισμούς με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες.

Για το φυσικό αέριο και για την κατανάλωση θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης, τα δικαιολογητικά αγορών της περιόδου 1.10.2023 έως 31.03.2024 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως την 30η Ιουνίου 2024, θα καταχωρούνται έως την 15η Ιουλίου 2024 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως την 31η Ιουλίου 2024.

Πηγή: newsbomb.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en