Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Energean | Πρόγραμμα εννιά γεωτρήσεων για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Έψιλον στον Κόλπο της Καβάλας

Το νέο επενδυτικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Epsilon στη Λεκάνη του Πρίνου παρουσίασε την Πέμπτη το βράδυ η διοίκηση της Energean Oil & Gas, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα, με την ευκαιρία και της συμπλήρωσης δέκα ετών δραστηριοποίησης του ομίλου στην περιοχή.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean κ. Μαθιός Ρήγας επεσήμανε ότι με αφετηρία την Καβάλα, η Energean έχει πλέον εξελιχθεί σε έναν όμιλο με δεκατρείς άδειες έρευνας και παραγωγής σε 4 χώρες και με 390 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου δυνητικά αποθέματα και με περισσότερους από 400 εργαζόμενους.

«Έχοντας επενδύσει περισσότερα από 400 εκατ. δολάρια, μέσα σε διαδοχικές κρίσεις τιμών στην πετρελαϊκή βιομηχανία και εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης στην ιστορία της Ελλάδας, καταφέραμε να εξορθολογίσουμε τα κόστη λειτουργίας στην Καβάλα, να προσελκύσουμε ισχυρούς εταίρους από τον χρηματοοικονομικό τομέα, όπως η Third Point, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, που χρηματοδοτεί τις επενδύσεις στον Πρίνο, αλλά και η Morgan Stanley, η οποία έχει αναλάβει σύμβουλος στο project της χρηματοδότησης για την ύψους 1,6 δισεκ. δολαρίων επένδυση για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου Karish και Tanin στο Ισραήλ», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Energean έχει συνάψει στρατηγικές συνεργασίες και με μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου παγκοσμίως, όπως η BP, η οποία αγοράζει το σύνολο της παραγωγής από την Λεκάνη του Πρίνου έως το 2025, και η Repsol, με την οποία η εταιρεία συνεργάζεται στις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη στα Ιωάννινα καθώς και στην παραχώρηση της Αιτωλοακαρνανίας.

Στην διάρκεια του χαιρετισμού του, ο κ. Ρήγας ευχαρίστησε τους πρώην βουλευτές Γιώργο Καλαντζή και Γιάννη Πασχαλίδη για την στήριξη που έχουν παράσχει από το ξεκίνημα της δραστηριότητας της Energean στον Πρίνο καθώς και συνολικότερα την κοινωνία της Καβάλας και της Θάσου.

Από την πλευρά του, ο κ. Δημήτρης Γόντικας, Διευθύνων Σύμβουλος για τις δραστηριότητες της Energean στην Ελλάδα ανέφερε ότι στο Epsilon υπάρχουν 18,4 εκατ. βαρέλια πετρελαίου βεβαιωμένα (2P) αποθέματα, τα οποία έχουν πιστοποιηθεί από τον ανεξάρτητο οίκο NSAI. Για την αξιοποίηση του κοιτάσματος, θα πραγματοποιηθούν έως και εννιά γεωτρήσεις ανάπτυξης με στόχο η παραγωγή από το συγκεκριμένο κοίτασμα να έχει υπερβεί τις 5.000 βαρέλια στην επόμενη διετία και, βεβαίως, να προστεθεί στην παραγωγή από τον Πρίνο και τον Βόρειο Πρίνο, όπου συνολικά έχουν προγραμματισθεί έως και 16 γεωτρήσεις μέχρι το 2021 «Η αρχή θα γίνει με τις γεωτρήσεις από το γεωτρύπανο GSP Jupiter, που βρίσκεται ήδη στον χώρο των θαλάσσιων εξεδρών, ενώ στη συνέχεια θα δραστηριοποιηθεί και το ιδιόκτητο γεωτρύπανο Energean Force. Για την ανάπτυξη του κοιτάσματος προβλέπεται η εγκατάσταση μίας νέας πλατφόρμας στον Κόλπο της Καβάλας, η οποία θα ονομαστεί Lamda και θα είναι η πρώτη εξέδρα που εγκαθίσταται στην χώρα μας έπειτα από 40 χρόνια», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

«Με τη νέα μεγάλη επένδυση στο κοίτασμα Epsilon, η οποία ανεβάζει συνολικά στα 150 εκατ. δολάρια τις επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί για την ανάπτυξη του κοιτάσματος, δίνουμε νέα ώθηση στην παραγωγή, η οποία ξεπέρασε το 1 εκατ. βαρέλια ετησίως τόσο το 2016 όσο και το 2017, και διασφαλίζουμε την συνέχιση της πετρελαϊκής δραστηριότητας και της απασχόλησης τουλάχιστον για δεκαπέντε χρόνια ακόμη» ανέφερε ο κ. Γόντικας

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, υπογράφηκαν οι συμβάσεις χρηματοδότησης (Reseves Based Loan Facility) με τις τράπεζες που χρηματοδοτούν το έργο (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης- EBRD , EximBank Romania, Παρευξείνια Τράπεζα, Banca Commerciala Intesan Sanpaoo Romania) καθώς και με την εταιρεία GSP, η οποία θα ξεκινήσει με το γεωτρύπανο Jupiter το γεωτρητικό πρόγραμμα στο πεδίο Έψιλον τους επόμενους μήνες και θα κατασκευάσει την εξέδρα Lamda, η εγκατάσταση της οποίας στον Κόλπο της Καβάλας προγραμματίζεται για το 2019.

Επιπλέον, η Energean τίμησε τον πρόεδρο του Επενδυτικού Διαχειριστικού Συνεταιρισμού των εργαζομένων στα πετρέλαια της Καβάλας κ. Βαγγέλη Παππά για τους πολυετείς αγώνες του για τη διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας της πετρελαϊκής δραστηριότητας στην Καβάλα, καθώς και τον Κώστα Τσαρούχη, ο οποίος πρωτοεργάσθηκε στον Πρίνο το 1975 και αποτελεί τον παλαιότερο εν ενεργεία εργαζόμενο της εταιρείας.

 

 

 

 

 

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Tον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Φ.Ν.Θ. o Συλλόγος Τριτέκνων Καβάλας

Τον Σεβασμιότατο μητροπολίτη Φ.Ν.Θ. κ. Στέφανο, επισκέφθηκε το Δ.Σ. του Συλλόγου της Π.Ε. Καβάλας. Σε εγκάρδιο κλίμα η συζήτηση περιστράφη κυρίως γύρω από το μείζον θέμα που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας, το δημογραφικό. 

Συζητήθηκαν προτάσεις, για να αποφασίζουν ευκολότερα οι νέοι να κάνουν οικογένεια, αλλά και πως να στηριχθούν περισσότερο οι μεγάλες οικογένειες. Μνημονεύτηκαν οι βασικές προϋποθέσεις γι΄ αυτά, όπως εργασία, στέγη, κοινωνικές υποδομές και ουσιαστική βοήθεια από το κράτος. Ο Σεβασμιότατος ενημερώθηκε αναλυτικά και για το βασικό αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τριτέκνων, για την αναγνώριση της Τρίτεκνης οικογένειας ως Πολύτεκνης, όπως ισχύει στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως και γενικότερα για τις δράσεις και τις επιδιώξεις του Συλλόγου μας σε τοπικό επίπεδο.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Εκτακτο | Εξαφάνιση άνδρα απο την Καβάλα

Ο 34χρονος χρήστος Θώμος από την καβάλα εξαφανίστηκε στις 27 Μαρτίου με τους συγγενεις του να τον αναζητούν.

Χάθηκε στις 10 π.μ, έχει ύψος 1,90 και φορούσε μαύρη ζακέτα north face με κουκούλα και κάτω φόρμα μαύρη η μπλε. Κουβαλάει ένα σακίδιο πλάτης. Παρακαλείτε όποιος τον έχει δει να επικοινωνήσει με τους οικείους του στο 6974341419 και τον πατέρα του χρήστου Θωμά Θωμο.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Συνάντηση Περιφερειάρχη ΑΜΘ με τον Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης στην Περιφέρεια ΑΜΘ, δικηγόρο Κομοτηνής κ. Γιώργο Κυμπαρίδη, υποδέχτηκε στο γραφείο του ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης.

Ο κ. Τοψίδης εξέφρασε τα συγχαρητήρια του στον κ. Κυμπαρίδη και του ευχήθηκε καλή και παραγωγική θητεία στην νέα του θέση. «Ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης είναι ένας θεσμός που σεβόμαστε και τιμούμε, καθώς η εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων αποτελεί μείζονα προτεραιότητα της Διοίκησής μας, η οποία έχει σαφή ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό», δήλωσε ο κ. Τοψίδης, επισημαίνοντας ακόμη ότι «στόχος μας είναι οι υποθέσεις που απασχολούν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις – σε σχέση πάντα με την Περιφέρεια ΑΜΘ- να επιλύονται άμεσα και με τον ενδεδειγμένο νομικό τρόπο και πιστεύω ότι ο κ. Κυμπαρίδης θα εκπληρώσει εξαιρετικά τις υποχρεώσεις του».

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης εξελέγη Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σε ψηφοφορία που έγινε κατά τη διάρκεια της 4 ης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, την Τετάρτη 27/03/2024. Συγκέντρωσε 36 ψήφους σε σύνολο 39 ψηφισάντων Περιφερειακών Συμβούλων, η συνυποψήφια του, δικηγόρος κ. Γιαννούλα Τσιλιφίκα συγκέντρωσε δύο ψήφους και καταμετρήθηκε ένα λευκό ψηφοδέλτιο.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en