Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Energean | Αναδιάρθρωση εξαγοράς της Edison E&P και επέκταση στη Βόρεια Θάλασσα

image_print

Σε συμφωνία αναδιάρθρωσης της εξαγοράς της Edison E&P κατέληξε η Energean (LSE: ENOG, TASE: אנאג) με την Edison, σε μία εξέλιξη που έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μίας από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείες Έρευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Με τη συμφωνία, η Energean αποκτά πλέον παρουσία σε εννέα χώρες και επεκτείνεται και στην Βόρεια Θάλασσα.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας:

-Η Energean αποκτά το χαρτοφυλάκιο της Edison E&P σε Αίγυπτο, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Κροατία, Ελλάδα και Μάλτα, το οποίο προσθέτει 226 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου βεβαιωμένα και δυνητικά αποθέματα (2P και 2C) και μέση ημερήσια παραγωγή της τάξης των 59 χιλιάδων βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου για το 2019. Ο ενιαίος όμιλος διαθέτει πλέον πάνω από 800 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου 2P και 2C αποθέματα, εκ των οποίων το 72% είναι σε αέριο, ενώ η παραγωγή προβλέπεται να φτάσει τις 130.000 βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου την ημέρα μετά την έναρξη παραγωγής από το κοίτασμα Καρίς στο Ισραήλ από το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

-Το χαρτοφυλάκιο της Edison E&P που αποκτά η Energean στη Βόρεια Θάλασσα και το οποίο δεν είχε συμπεριληφθεί στην αρχική συμφωνία, αφορά:

1) Συμμετοχή 25% στο κοίτασμα Glencorm (Operator η CNOOC, συμμετέχει και η Total) το οποίο αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο και το οποίο είναι πιθανό να προσθέσει επιπλέον δυνητικά αποθέματα της τάξης των 85 εκατ. βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου στο χαρτοφυλάκιο της Energean , μετά τις προγραμματισμένες για το τέλος του έτους ή τις αρχές του 2021 επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις.

2) Συμμετοχή 10% στο κοίτασμα Isabella (Operator η Total, συμμετέχουν επίσης η Neptune Energy και η Ithaca Energy), όπου επίσης έχει προγραμματιστεί επιβεβαιωτική γεώτρηση περί το τέλος του έτους ή τις αρχές του 2021.

-Το αρχικό τίμημα των 750 εκατ. δολαρίων που είχε συμφωνηθεί για την εξαγορά, μειώνεται στα 284 εκατ. δολάρια, προσαρμοζόμενο στις συνθήκες της αγοράς και στο γεγονός ότι από τη συμφωνία εξαιρείται το χαρτοφυλάκιο της Edison E&P στην Αλγερία και στη Νορβηγία. Επίσης, το τίμημα που θα καταβληθεί στην Edison μετά την ανάπτυξη του κοιτάσματος Cassiopea στην Ιταλία, το οποίο αρχικά είχε προσδιορισθεί σε 100 εκατ. δολάρια, θα επανυπολογισθεί με βάση τις τιμές του φυσικού αερίου στην αγορά και θα κυμανθεί μεταξύ μηδέν και 100 εκατ. δολαρίων.
Αν αφαιρεθούν οι ταμειακές ροές, το καθαρό ποσό που εκταμιεύει η Energean για την απόκτηση του χαρτοφυλακίου είναι 178 εκατ. δολάρια.

-Για την χρηματοδότηση της συμφωνίας, η Energean υπέγραψε Δανειακή Σύμβαση που βασίζεται στα διαπιστωμένα αποθέματα (Reserve Based Lending Facility) ύψους 220 εκατ. δολαρίων με τις τράπεζες ING, Natixis και Deutsche Bank.

O κ. Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean, δήλωσε σχετικά:

«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για τη συμφωνία αναδιάρθρωσης των όρων της εξαγοράς της Edison E&P, από την οποία εξαιρούνται η Αλγερία και η Νορβηγία και στο πλαίσιο της οποίας συμφωνήσαμε να μειώσουμε συνολικά κατά 466 εκατ. δολάρια το τελικό τίμημα. Προσβλέπουμε στην ολοκλήρωση της συμφωνίας, η οποία δίνει σημαντική αξία στους μετόχους της Energean και ισχυροποιεί την στρατηγική μας που δίνει έμφαση στο φυσικό αέριο και στην ανάπτυξη στη Μεσόγειο. Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας και παράλληλα με το project της ανάπτυξης του κοιτάσματος Καρίς στο Ισραήλ, θα επικεντρώσουμε στην ενοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και του χαρτοφυλακίου των δύο εταιρειών, διασφαλίζοντας περαιτέρω και μακροπρόθεσμα τις ταμειακές ροές και την απόδοση του τελευταίου.

Μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Edison E&P, περίπου το 70% της παραγωγής μας θα διατεθεί με βάση μακροπρόθεσμα συμβόλαια πώλησης φυσικού αερίου, τα οποία προστατεύουν τα μελλοντικά μας έσοδα από τις διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου. Θα συνεχίσουμε να είμαστε ιδιοκτήτες και Operators του μεγαλύτερου μέρους του χαρτοφυλακίου μας και, βεβαίως, έχουμε εξασφαλίσει τις απαιτούμενες χρηματοδοτήσεις για όλα τα projects που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η χρηματοοικονομική και επιχειρησιακή μας θέση διασφαλίζει ότι θα συνεχίσουμε να αναπτυσσόμαστε αλλά και ότι θα απαντούμε άμεσα και εύστοχα στις αλλαγές του μακροοικονομικού περιβάλλοντος ώστε να προστατεύσουμε, αν χρειαστεί, τον όμιλο και τους μετόχους της Energean».
Η Energean αναμένει ότι η συμφωνία εξαγοράς της Edison E&P θα ολοκληρωθεί αργότερα στη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δράμα: Φοιτητές της Γρανάδας στο Κέντρο Κοινότητας

Ενημερωτική δράση του Κέντρου Κοινότητας και του Παραρτήματος Ρομά του Δήμου Δράμας με φοιτητές από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας.
image_print

Ενημερωτική δράση με τη συμμετοχή φοιτητών του Πανεπιστημίου της Γρανάδας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Ιουλίου 2026 από το Κέντρο Κοινότητας και το Παράρτημα Ρομά του Δήμου Δράμας.

Οι φοιτητές, οι οποίοι σπουδάζουν την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το έργο των κοινωνικών δομών του Δήμου και να ενημερωθούν για τις υπηρεσίες που παρέχονται στους πολίτες.

Η δράση φιλοξενήθηκε στο «Μαρμάρινο Σπίτι», στον Πολιτιστικό Χώρο της ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ, και εντάχθηκε στις πρωτοβουλίες εξωστρέφειας των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου Δράμας και ενίσχυσης της διαπολιτισμικής συνεργασίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκαν οι υπηρεσίες κοινωνικής στήριξης, συμβουλευτικής, διασύνδεσης με κοινωνικές παροχές και προώθησης της κοινωνικής ένταξης που προσφέρουν το Κέντρο Κοινότητας και το Παράρτημα Ρομά.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη δράση «Το Νησί της Συμπερίληψης», η οποία λειτουργεί ως εργαλείο ενημέρωσης και εκπαίδευσης γύρω από τις αρχές της ισότητας, της αποδοχής και του σεβασμού στη διαφορετικότητα.

Οι φοιτητές είχαν τη δυνατότητα να εξασκήσουν την ελληνική γλώσσα σε πραγματικές συνθήκες επικοινωνίας, να γνωρίσουν τον τρόπο λειτουργίας των κοινωνικών δομών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να ανταλλάξουν απόψεις για την κοινωνική συνοχή, την αλληλεγγύη και τη συμπερίληψη.

Παράλληλα, η συνάντηση ανέδειξε τη σημασία της ανταλλαγής καλών πρακτικών και της συνεργασίας μεταξύ της τοπικής κοινωνίας και της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας.

Ο Δήμος Δράμας επισημαίνει ότι οι κοινωνικές υπηρεσίες του συνεχίζουν να αναπτύσσουν δράσεις με εξωστρεφή χαρακτήρα, με στόχο την προώθηση της γνώσης, της συμμετοχής και της κοινωνικής ένταξης.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δράμα: Φοιτητές από την Ισπανία γνώρισαν το «Ώρα να Μιλήσεις ΙΙ»

Δράμα - Επίσκεψη φοιτητών στο έργο Ώρα να Μιλήσεις ΙΙ - 2026
image_print

Την Ένωση Κυριών Δράμας – Σπίτι Ανοικτής Φιλοξενίας επισκέφθηκαν το βράδυ της Παρασκευής 10 Ιουλίου 2026 φοιτητές και φοιτήτριες του 14ου Θερινού Προγράμματος Ελληνικής Γλώσσας, Μετάφρασης και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου της Γρανάδας.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Θερινού Προγράμματος, το οποίο τελεί υπό την επιστημονική ευθύνη του Καθηγητή Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Γρανάδας, κ. Μορφακίδη, και φιλοξενεί κάθε χρόνο συμμετέχοντες από διαφορετικές χώρες.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι φοιτητές ενημερώθηκαν για το ευρωπαϊκά συγχρηματοδοτούμενο έργο «Ώρα να Μιλήσεις ΙΙ», καθώς και για τις δράσεις της Ένωσης Κυριών Δράμας στον τομέα της πρόληψης και αντιμετώπισης της έμφυλης βίας.

Η Αντιπρόεδρος της Ένωσης Κυριών Δράμας και το επιστημονικό προσωπικό του έργου παρουσίασαν το αντικείμενο, τους στόχους και την έως τώρα πορεία υλοποίησης του προγράμματος.

Δράμα - Επίσκεψη φοιτητών στο έργο Ώρα να Μιλήσεις ΙΙ - 2026

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και υποστήριξης, καθώς και στα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα.

Παράλληλα, έγινε αναφορά στην αυξανόμενη διάσταση του φαινομένου της έμφυλης βίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας, της ανταλλαγής καλών πρακτικών και της ανάπτυξης κοινών δράσεων πρόληψης και υποστήριξης.

Μετά το τέλος της παρουσίασης ακολούθησε δεξίωση στον αίθριο χώρο της Ένωσης, όπου οι φιλοξενούμενοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν παραδοσιακά ελληνικά εδέσματα και να ακούσουν ελληνική παραδοσιακή μουσική.

Το έργο «Ανάπτυξη δράσεων πρόληψης – καταπολέμησης έμφυλης βίας “Ώρα να Μιλήσεις ΙΙ”» υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 2021–2027», στην προτεραιότητα «Κοινωνική Ενσωμάτωση και αντιμετώπιση της φτώχειας (ΕΚΤ+)».

Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και εντάσσεται στη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Δράμας.

 
DNews Widget
Continue Reading

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Αλεξανδρούπολη: Υπογράφηκε το έργο για την Ιατρική ΔΠΘ

Αλεξανδρούπολη - Νέες εγκαταστάσεις Ιατρικής Σχολής ΔΠΘ - 2026
image_print

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης υπέγραψε τη σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία ΕΚΤΕΡ Α.Ε. για τη συνέχιση και ολοκλήρωση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Τμήματος Ιατρικής στην Πανεπιστημιούπολη Αλεξανδρούπολης, στην περιοχή της Δραγάνας. Το έργο, προϋπολογισμού 10.856.100,02 ευρώ, περνά άμεσα σε φάση υλοποίησης και χαρακτηρίζεται στρατηγικής σημασίας για την εκπαίδευση και την υγεία στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Η νέα πανεπιστημιακή υποδομή θα καλύπτει συνολική επιφάνεια 6.014 τετραγωνικών μέτρων και θα περιλαμβάνει σύγχρονους χώρους διδασκαλίας, διοίκησης και εξυπηρέτησης των φοιτητών και του προσωπικού της Ιατρικής Σχολής.

Άμεση έναρξη των εργασιών

Μετά την υπογραφή της σύμβασης, η ΕΚΤΕΡ Α.Ε. αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα τις κατασκευαστικές εργασίες.

Η διοίκηση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων, προχώρησε προηγουμένως στη σύνταξη και την έγκριση επικαιροποιημένης στατικής μελέτης εφαρμογής.

Η ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας θεωρήθηκε απαραίτητη για να ξεπεραστούν οι τεχνικές εκκρεμότητες και να τεθεί το έργο σε πλήρη τροχιά υλοποίησης.

Τι περιλαμβάνει το νέο συγκρότημα

Το έργο προβλέπει τη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου τριώροφου κτιρίου, το οποίο θα στεγάσει τις βασικές εκπαιδευτικές και διοικητικές λειτουργίες του Τμήματος Ιατρικής.

Στο νέο συγκρότημα θα διαμορφωθούν:

  • αμφιθέατρα
  • αίθουσες διδασκαλίας
  • χώροι γραμματείας
  • βοηθητικοί και λειτουργικοί χώροι

Οι χώροι κύριας χρήσης θα καλύπτουν 4.066 τετραγωνικά μέτρα, ενώ οι βοηθητικοί χώροι θα εκτείνονται σε επιφάνεια 730 τετραγωνικών μέτρων.

Σύνδεση με το υπό ανέγερση κτίριο

Στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται και η κατασκευή υπαίθριου στεγασμένου διαδρόμου-στοάς.

Η συγκεκριμένη υποδομή θα συνδέει λειτουργικά το νέο συγκρότημα με το υπό ανέγερση Κτίριο 1, διευκολύνοντας την καθημερινή μετακίνηση φοιτητών, καθηγητών και εργαζομένων μέσα στην Πανεπιστημιούπολη.

Η σύνδεση των κτιρίων αποτελεί βασικό στοιχείο του συνολικού σχεδιασμού, καθώς επιδιώκεται η δημιουργία ενός ενιαίου και λειτουργικού ακαδημαϊκού περιβάλλοντος.

Παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο

Το έργο περιλαμβάνει εκτεταμένες παρεμβάσεις και στον εξωτερικό χώρο του συγκροτήματος.

Προβλέπονται ασφαλτοστρώσεις και πλακοστρώσεις, διαμόρφωση καθιστικών, δημιουργία ζωνών υψηλού και χαμηλού πρασίνου, καθώς και εγκατάσταση χλοοτάπητα.

Οι παρεμβάσεις αυτές αποσκοπούν στη βελτίωση της προσβασιμότητας, της λειτουργικότητας και της συνολικής αισθητικής της Πανεπιστημιούπολης.

Χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους

Το έργο έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία Θράκη 2021-2027» και συγκεκριμένα στον άξονα προτεραιότητας 4Α «Ενίσχυση της Κοινωνικής Συνοχής».

Η χρηματοδότηση προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από εθνικούς πόρους.

Με την ολοκλήρωση των νέων εγκαταστάσεων, η Ιατρική Σχολή του ΔΠΘ αναμένεται να αποκτήσει σύγχρονες υποδομές, ικανές να υποστηρίξουν το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο της και να ενισχύσουν περαιτέρω τον ακαδημαϊκό και υγειονομικό ρόλο της Αλεξανδρούπολης.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en