Connect with us

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Energean | Μήνυση στη διοίκηση του Σωματείου για ποινικά αδικήματα σε βάρος της ασφάλειας εργαζομένων, περιβάλλοντος και εγκαταστάσεων

Στην υποβολή μήνυσης κατά του προέδρου του Σωματείου εργαζομένων στον Πρίνο Μανώλη Κελαϊδάκη, του Γενικού Γραμματέα Στέργιου Τσάγκα καθώς και όλων των μελών της διοίκησης του Σωματείου προχώρησε την Δευτέρα η Energean με αιχμή μία σειρά ποινικών αδικημάτων που σχετίζονται και με την ασφάλεια εργαζομένων, περιβάλλοντος και εγκαταστάσεων.

Η μήνυση αναφέρεται:

-Στο άρθρο 306 του Ποινικού Κώδικα για την έκθεση σε κίνδυνο, το οποίο επικαλείται η εταιρεία για όλους τους μηνυθέντες.

-Στο άρθρο 229 του Ποινικού Κώδικα για ψευδή καταμήνυση κατά συναυτουργία, το οποίο επικαλείται η εταιρεία για όλους τους μηνυθέντες.

-Στα άρθρα 362-363 του Ποινικού Κώδικα για συκοφαντική δυσφήμιση κατά συρροή και κατ΄ εξακολούθηση, το οποίο επικαλείται η εταιρεία για τον πρόεδρο του Σωματείου.

Στην μήνυση προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας υποστηρίζεται χαρακτηριστικά ότι η παραβατικότητα των μηνυθέντων έχει, πλέον, λάβει νέες διαστάσεις πρωτοφανούς επικινδυνότητας τις οποίες η διοίκηση του Σωματείου, με το παράνομο τέχνασμα της ψευδούς καταμήνυσης προσπαθούν να παραπλανήσουν τις αρμόδιες αρχές να αποδώσουν στην εταιρεία, τα στελέχη και τους εκπροσώπους τους.

Στην μήνυση που υπέβαλε η Energean αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «το δόλιο τέχνασμα των εγκαλουμένων συνίσταται στην, εν αγνοία της εγκαλούσας και ενάντια στις εντολές της, σταδιακή αύξηση του ποσοστού περιεκτικότητας τοξικών αερίων (υδροθείου) και της αύξησης της στάθμης των όξινων ρευστών στα δοχεία των εγκαταστάσεων, μέσω εκτόνωσης των γεωτρήσεων πετρελαίου σε επίπεδα βεβαίας, ως οι ίδιοι οι εγκαλούμενοι ισχυρίζονται, επικινδυνότητας για τους εργαζόμενους, το περιβάλλον και την κοινωνία της Καβάλας».

Η επικίνδυνη αυτή κατάσταση σταδιακά επιτυγχάνεται κατά παράβαση των εντολών της εταιρείας αλλά και της ΕΔΕΥ, «με την θέση σε λειτουργία μεγάλου αριθμού γεωτρήσεων (περίπου 10) από τους εγκαλούμενους, στον εξοπλισμό των θαλασσίων και των χερσαίων εγκαταστάσεων που βρίσκεται εκτός λειτουργίας και δεν μπορεί να επεξεργασθεί αυτά τα υγρά», τα οποία είναι επικίνδυνα για το περιβάλλον και την ανθρώπινη ζωή σε περίπτωση υπερχείλισης και διαρροής τους.

Η Energean επισημαίνει ότι στόχος του Σωματείου είναι η εταιρεία, η οποία είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια των εργαζομένων, των εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος, «να καταναγκασθεί στην επαναλειτουργία της παροχής φυσικού αερίου η οποία, εφ’όσον συμβεί, θα εξασφαλίσει στους εγκαλουμένους τον πλήρη και απερίσπαστο έλεγχο των εγκαταστάσεων, με το Σωματείο εργαζομένων ως οιονεί ανάδοχο», με την εταιρεία να εξακολουθεί βεβαίως να έχει τη νομική ευθύνη για τα όσα συμβαίνουν στις εγκαταστάσεις!

«Με αυτήν την μεθόδευση, οι δήθεν περιφρουρούντες την ασφαλή λειτουργία των εγκαταστάσεων θέτουν αυτές, τους εργαζόμενους, το περιβάλλον και την κοινωνία της Καβάλας, σε σαφή και διαρκή κίνδυνο και, γνωρίζοντες ότι ενδεχόμενες συνέπειες της επισφαλούς αυτής καταστάσεως την οποία αυτοί οι «φρουροί» έχουν δημιουργήσει θα βαρύνουν την εγκαλούσα, περιφέρονται από τηλεοπτικά στούντιο έως δικαστικά μέγαρα υποδεικνύοντας ψευδώς τα στελέχη και εκπροσώπους της εγκαλούσας ως δήθεν υπαιτίους» τονίζει η Energean στη μήνυση.

Τέλος, η εταιρεία αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι πρακτικές της διοίκησης του Σωματείου «αναδεικνύουν επαρκείς ενδείξεις ως προς την εκπόνηση και εφαρμογή συγκεκριμένου εγκληματικού σχεδίου» το οποίο πλήττει όχι μόνο το κύρος της εταιρείας αλλά και το ίδιο το δημόσιο συμφέρον.

Click to comment

Απάντηση

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Εμβληματική συνεργασία ΔΕΔΑ με YALE University και ΕΚΠΑ για την ανάπτυξη πράσινης ενέργειας

Σε μια εμβληματική συνεργασία προχωρά η ΔΕΔΑ με το Κέντρο Αριστείας για τις Περιβαλλοντικές Σπουδές και τη Δημόσια Υγεία, το οποίο δημιουργείται στην Αθήνα από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το Yale University των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το Yale, κορυφαίο πανεπιστημιακό ίδρυμα παγκοσμίως για περισσότερα από 300 χρόνια, παρέχει υψηλό επίπεδο σπουδών σ΄ ένα ευρύ φάσμα
επιστημονικών κλάδων, όπως είναι η Ιατρική, η Νομική και η Μηχανική. Το ΕΚΠΑ, το οποίο ιδρύθηκε πριν από περίπου 200 χρόνια, κατέχει ξεχωριστή θέση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και αποτελεί Πανεπιστήμιο υψηλού κύρους, έχοντας καθιερώσει τη δική του παράδοση στο χώρο των Επιστημών και της δημιουργικής συμμετοχής στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας και στελέχη της εταιρείας είχαν συνάντηση εργασίας με τους επικεφαλής του
Κέντρου Αριστείας, τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας, Νικόλαο Θωμαΐδη από πλευράς ΕΚΠΑ και τον καθηγητή Επιδημιολογίας, Βασίλη Βασιλείου από πλευράς Yale, καθώς και ομάδα κορυφαίων καθηγητών του Yale, την Τρίτη 10 Μαΐου 2022.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι τομείς συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, με έμφαση στην ανάπτυξη πράσινης ενέργειας μέσω της διανομής από τα δίκτυα της ΔΕΔΑ ανανεώσιμων αερίων καυσίμων με μηδενικό ή ελάχιστο ανθρακικό αποτύπωμα, όπως είναι το βιομεθάνιο και το υδρογόνο.

Επιπλέον, συζητήθηκαν κοινές δράσεις αναφορικά με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών διανομής και την πλήρη ψηφιοποίηση όλων των τομέων και
των δράσεων της ΔΕΔΑ, με στόχο τη διασφάλιση της βέλτιστης διαχείρισης και λειτουργίας των δικτύων διανομής φυσικού αερίου και του υψηλότερου
επιπέδου διαφάνειας, αξιοπιστίας και εξυπηρέτησης στους καταναλωτές.

Η διοίκηση της ΔΕΔΑ παρουσίασε στους καθηγητές του Κέντρου Αριστείας των Πανεπιστημίων ΕΚΠΑ και Yale αναλυτικές προτάσεις για τους τομείς συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών και το επόμενο διάστημα αναμένεται η υπογραφή Συμφωνίας Συνεργασίας (MoU) για την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας δήλωσε σχετικά: «Με μεγάλη χαρά και τιμή υποδέχθηκα στα γραφεία της ΔΕΔΑ τους επικεφαλής
του καινοτόμου Κέντρου Αριστείας για τις Περιβαλλοντικές Σπουδές και τη Δημόσια Υγεία, καθώς και ομάδα διακεκριμένων καθηγητών του Yale. Η
καινοτομία, η εξωστρέφεια και οι νέες τεχνολογίες βρίσκονται στο εταιρικό DNA της ΔΕΔΑ, η οποία αποτελεί τον πρώτο Διαχειριστή Διανομής Φυσικού
Αερίου στην Ελλάδα που προχωρά στο «πρασίνισμα» των υποδομών διανομής φυσικού αερίου που διαχειρίζεται, μέσω της διανομής του τοπικά
παραγόμενου βιομεθανίου και υδρογόνου.

Η συνεργασία μας με το ΕΚΠΑ και το Yale αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για την περαιτέρω αναβάθμιση των
υπηρεσιών που προσφέρουμε στους καταναλωτές και την εδραίωση της ΔΕΔΑ ανάμεσα στις κορυφαίες ενεργειακές εταιρείες της Ευρώπης. Η
συμμετοχή, άλλωστε, στη συνάντηση εργασίας μερικών από τους πιο αναγνωρισμένους διεθνώς καθηγητές του Yale University, αποτελεί ψήφο
εμπιστοσύνης στην εταιρεία».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Κέντρου Αριστείας από πλευράς ΕΚΠΑ, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νικόλαος Θωμαΐδης υπογράμμισε:
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη ΔΕΔΑ και προσωπικά τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Μάριο Τσάκα που αγκάλιασαν το Κέντρο Αριστείας για τις
Περιβαλλοντικές Σπουδές και τη Δημόσια Υγεία, το οποίο θα ιδρυθεί στην Αθήνα και θα έχω την τιμή να συνδιευθύνω με τον καθηγητή Βασίλη Βασιλείου
από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Yale.

Η συνάντηση εργασίας που είχαμε, σηματοδοτεί την έναρξη μιας σταθερής συνεργασίας η οποία, πολύ σύντομα, θα επισφραγιστεί με την υπογραφή Συμφωνίας Συνεργασίας (MoU) με τη ΔΕΔΑ για τη σύμπραξη σε κρίσιμα ζητήματα, όπως είναι η βιώσιμη ανάπτυξη μέσω της πράσινης ενέργειας».

Continue Reading

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τουρκία | Προανήγγειλε γεωτρήσεις τον Ιούλιο στην Ανατολική Μεσόγειο

Γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο για τον Ιούλιο προανήγειλε η Τουρκία, «με το τέταρτο γεωτρύπανό μας», το οποίο «σχεδιάστηκε για τις δραστηριότητές μας» σε αυτή τη θαλάσσια περιοχή.

Τονίζοντας ότι η Τουρκία έχει τρία γεωτρύπανα και το τέταρτο βρίσκεται καθ’ οδόν, ο Μελίχ Χαν Μπιλγκίν, Γενικός Διευθυντής της Κρατικής Εταιρείας Πετρελαίων (TPAO) της Τουρκίας, ανακοίνωσε την έναρξη νέων γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από Turkish National Defence Ministry/Anadolu Agency).

«Για την Ανατολική Μεσόγειο»

«Διαθέτουμε δύο σεισμικά σκάφη. Το τέταρτο γεωτρύπανό μας σχεδιάστηκε για τις δραστηριότητές μας στην Ανατολική Μεσόγειο» είπε ο Μπιλγκίν.

Ο ίδιος ανέφερε, όπως μεταδίδουν τα tourkikanea.gr, ότι το εν λόγω πλοίο για περίπου δύο μήνες θα πραγματοποιήσει στο λιμάνι Τάσουτζου τις απαραίτητες προετοιμασίες για τις γεωτρήσεις και «Θα είναι έτοιμο για την αποστολή στη Μεσόγειο ήδη από τον Ιούλιο».

Μετά την ανακάλυψη 540 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, η Τουρκία έχει εντείνει τις προσπάθειές της για έρευνα, προσθέτοντας νέα δύναμη στον στόλο της.

Το τέταρτο γεωτρύπανο

Στα Fatih, Yavuz και Kanuni θα προστεθεί το γεωτρύπανο «Αλπαρσλάν», το οποίο ξεκίνησε στις 7 Μαρτίου από τη Νότια Κορέα και θα φτάσει στην Τουρκία στις 19 Μαΐου (ημέρα οδύνης του Ποντιακού Ελληνισμού και Ημέρα Νεολαίας και Αθλητισμού).

Η εφημερίδα YeniSafak είχε γράψει ότι το γεωτρύπανο, αν δεν υπάρξει αλλαγή ή διακοπή στην καθορισμένη διαδρομή, θα ελλιμενιστεί στο λιμάνι Τασουτζού της Μερσίνας στις 10:00 το πρωί της 19ης Μαΐου.

Continue Reading

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Στα 2,12 η αμόλυβδη, ο πίνακας με τις τιμές σε 52 περιοχές | Τι εκτιμούν αναλυτές διεθνώς

Μετά τα εθνικά μέτρα για τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, σειρά θα πάρουν οι αποφάσεις για τη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης.

«Αυτήν τη στιγμή το κύριο μέτωπο είναι το ηλεκτρικό ρεύμα», επισημαίνει στο iefimerida αρμόδια πηγή, χωρίς να ανοίξει τα χαρτιά της για το τι μέλλει γενέσθαι μετά τον Ιούνιο, όταν εκπνέει το πρόγραμμα επιδότησης των καυσίμων. Οι πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι δύσκολα θα έχουμε παράταση του ισχύοντος πλαισίου επιδότησης, ειδικά από τη στιγμή που επί συνόλου 3 εκατομμυρίων δικαιούχων, αίτηση έχουν υποβάλει περίπου οι μισοί.

Δεν διαφαίνεται αποκλιμάκωση στην τιμή της βενζίνης -«Πέταξε» το Brent

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ακριβή ή μάλλον πανάκριβη βενζίνη, ήρθε για να μείνει, καθώς οι αναλυτές δεν «βλέπουν» αποκλιμάκωση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου. Τουναντίον. Η χθεσινή ημέρα ήταν μια πρόγευση του τι πρέπει να περιμένουμε, καθώς μετά τις ανακοινώσεις για την επέκταση των οικονομικών κυρώσεων και στο ρωσικό πετρέλαιο, η τιμή του «μαύρου» χρυσού «πέταξε» πάνω από τα 110 δολάρια, καταγράφοντας άνοδο 4,9% μέσα σε λίγες ώρες. Σύμφωνα με τα μακροοικονομικά μοντέλα της Trading Economics η τιμή του πετρελαίου αναμένεται να φτάσει στα 113 δολάρια στο τέλος του τριμήνου, ενώ σε ορίζοντα 12 μηνών οι αναλυτές «βλέπουν» την τιμή του να πιάνει τα 124- 125 δολάρια.

Το σύστημα της επιδότησης καυσίμων που προκρίθηκε ως τον Ιούνιο έχει κόστος περίπου 130 εκατ. ευρώ κι αν μείνουν αδιάθετα ποσά, προφανώς θα αξιοποιηθούν για τη συνέχιση της επιδότησης, αλλά με διαφορετικά κριτήρια, έτσι ώστε να στηριχθούν οι πιο αδύναμοι. Θέμα μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης δεν τίθεται στην παρούσα φάση λόγω του πολύ υψηλού κόστους, ωστόσο αν ενεργοποιηθούν χρηματοδοτικά «εργαλεία» με κοινοτικούς πόρους, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, τότε θα απελευθερωθούν εθνικοί πόροι, οι οποίοι θα αποφασιστεί τότε πώς θα αξιοποιηθούν ως «αμορτισέρ» για το κόστος των καυσίμων.

Continue Reading

Κατοικία


newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: