Quantcast
Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Έλλειψη βιταμίνης D: Πώς συνδέεται με άνοια και εγκεφαλικό

Η βιταμίνη D θεωρείται πολύ σημαντική για την υγεία των οστών και του ανοσοποιητικού

Η ανεπάρκειά της έχει συνδεθεί με διαβήτη, καρδιαγγειακά και αναπνευστικές παθήσεις, όπως το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι κατέληξαν σε σύνδεση της έλλειψης βιταμίνης D με τον κίνδυνο άνοιας και εγκεφαλικού.

Πάνω από 55 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με άνοια, ενώ οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο αριθμός αυτός θα φτάσει τα 78 εκατομμύρια μέχρι το 2030.

Η άνοια επηρεάζει την ικανότητα των ανθρώπων να σκέφτονται, να θυμούνται και να επικοινωνούν φυσιολογικά.

Ο πιο κοινός τύπος άνοιας είναι η νόσος Αλτσχάιμερ, η οποία αντιπροσωπεύει το 60% έως 70% των περιπτώσεων άνοιας.

Οι ερευνητές ανέλυσαν γενετικά δεδομένα για σχεδόν 295.000 συμμετέχοντες στη βάση δεδομένων UK Biobank. Έλαβαν υπόψη παραλλαγές στα γονίδια των συμμετεχόντων για να ανακαλύψουν πώς τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D επηρέαζαν τη νευροαπεικόνιση του εγκεφάλου ενός ατόμου και τον κίνδυνο για άνοια και εγκεφαλικό.

Οι ερευνητές συσχέτισαν τα χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D με χαμηλότερο όγκο εγκεφάλου και αυξημένο κίνδυνο άνοιας και εγκεφαλικού. Δήλωσαν επίσης ότι η γενετική τους ανάλυση υποστηρίζει την αιτιολογική επίδραση της ανεπάρκειας βιταμίνης D στην άνοια.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Elina Hyppönen, ανώτερη ερευνήτρια και διευθύντρια του Αυστραλιανού Κέντρου Ακριβείας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας, οι ερευνητές υπέθεταν εδώ και καιρό ότι η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξη νευρογνωστικών ασθενειών όπως η άνοια.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία σχετικά με το εάν αυτές οι επιδράσεις είναι αιτιολογικής φύσης.

Προηγούμενες έρευνες -συμπεριλαμβανομένης μιας ανασκόπησης του 2018 που ανέλυσε πάνω από 70 κλινικές και προκλινικές μελέτες για τον ρόλο της βιταμίνης D σε νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως το Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον- κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχαν συγκεκριμένες ενδείξεις ότι η βιταμίνη D ήταν νευροπροστατευτική.

Πιο πρόσφατη έρευνα ωστόσο, υποστηρίζει ότι η βιταμίνη D μπορεί να παίξει ρόλο στην πρόληψη της άνοιας.

Ερωτηθείσα πώς αυτή η έρευνα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της άνοιας και του εγκεφαλικού στο μέλλον, η Hyppönen είπε ότι αυτή υπογραμμίζει τη σημασία της πρόληψης της ανεπάρκειας βιταμίνης D.

«Αυτό είναι χρήσιμο όχι μόνο για τον κίνδυνο άνοιας αλλά και για τη συνολική υγεία», πρόσθεσε. «Κατά τη γνώμη μου, οι στρατηγικές για τον εμπλουτισμό των τροφίμων με βιταμίνη D πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, και σε χώρες όπου αυτό έχει ήδη γίνει, να αυξηθούν οι συγκεντρώσεις».

Τροφές με βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη την οποία συνθέτει ο οργανισμός κυρίως μέσω της επίδρασης της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου στο δέρμα μας, αλλά προσλαμβάνεται και καταναλώνοντας ορισμένες τροφές, όπως:

  • λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, η πέστροφα, το σκουμπρί και ο τόνος
  • ιχθυέλαια
  • αυγά
  • τυρί
  • μοσχαρίσιο συκώτι
  • μανιτάρια
  • κρέας, όπως γαλοπούλα, μοσχάρι και χοιρινό
  • Εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως γάλα, γάλα σόγιας, βρόμης και αμυγδάλου, δημητριακά πρωινού, χυμός πορτοκαλιού, γιαούρτια και μαργαρίνες.

onmed.gr

 

Click to comment

Απάντηση

ΥΓΕΙΑ

Σύνδεση μεταξύ της υγείας της καρδιάς και του εγκεφάλου εντοπίζει έρευνα

Η έρευνα χρησιμοποίησε δεδομένα μαγνητικής τομογραφίας πολλαπλών οργάνων από περισσότερους από 40.000 συμμετέχοντες

Την αλληλένδετη φύση της υγείας της καρδιάς και του εγκεφάλου στον άνθρωπο εντόπισε έρευνα σε 40.000 άτομα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Science».

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις έχουν ενοχοποιηθεί για διάφορες εγκεφαλικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών επεισοδίων, της άνοιας και της γνωστικής εξασθένησης.

Επίσης, οι ασθενείς με ψυχικές και γνωστικές διαταραχές, όπως η σχιζοφρένεια, η κατάθλιψη και η επιληψία, εμφανίζουν αυξημένη συχνότητα καρδιαγγειακών παθήσεων. Ωστόσο, η φύση αυτών των συνδέσεων ήταν ασαφής και η νέα έρευνα διερεύνησε τις φαινοτυπικές και γενετικές συνδέσεις καρδιάς-εγκεφάλου, χρησιμοποιώντας δεδομένα μαγνητικής τομογραφίας πολλαπλών οργάνων από περισσότερους από 40.000 συμμετέχοντες στη βάση ιατρικών δεδομένων της Βρετανίας Biobank.

Οι ερευνητές εντόπισαν μια σειρά από συσχετίσεις μεταξύ της δομής και της λειτουργίας τόσο της καρδιάς όσο και του εγκεφάλου. Για παράδειγμα, το μεγαλύτερο πάχος του τοιχώματος του μυοκαρδίου συσχετίστηκε με μεγαλύτερο όγκο του υποφλοιώδους του εγκεφάλου.

Επιπλέον, μια μελέτη συσχέτισης σε επίπεδο γονιδιώματος των καρδιακών χαρακτηριστικών αποκάλυψε τόπους που σχετίζονται επίσης με σύνθετες νευρολογικές παθήσεις. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι γενετικές αλλαγές που σχετίζονται με τις καρδιακές παθήσεις μπορεί να συμβάλλουν αιτιωδώς στις εγκεφαλικές διαταραχές.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον εντοπισμό νέων πιθανών θεραπευτικών στόχων.

newsbeast.gr

 

 

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Έτσι βλέπουν το ΕΣΥ οι πολίτες και οι γιατροί

Διττή έρευνα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου σε μεγάλο φάσμα θεμάτων του χώρου της δημόσιας Υγείας

Τα ευρήματα για τη γνώμη των πολιτών και της ιατρικής κοινότητα παρουσιάστηκαν στα μέσα ενημέρωσης και σε εκπροσ ινώπους των πολιτικών κομμάτων.

Πρόκειται για έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία GPO για λογαριασμό του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και διεξήχθη στις 13 Περιφέρειες της χώρας με τη συμμετοχή 1.198 πολιτών και 700 γιατρών.

Οι πολίτες δηλώνουν σε ποσοστό 87,6% ικανοποιημένοι από το καλό επίπεδο υπηρεσιών του ιατρικού προσωπικού, ενώ εκφράζουν σημαντική δυσαρέσκεια για την έλλειψη καλής οργάνωσης. Επίσης, οι πολίτες εκφράζουν ικανοποίηση για τη λειτουργία του συστήματος υγείας της χώρας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Με καθόλου καλό «μάτι» δεν βλέπουν το σύστημα Υγείας, οι ίδιοι οι γιατροί.

Απορίας άξιον είναι πως παρά τα όσα πιστεύουν πολλοί, το 40,6% ζητά ιατρική φροντίδα στα ιδιωτικά ιατρεία και λιγότερο ποσοστό, δηλαδή το 31,6%, στα νοσοκομεία.

Παρ’ όλα αυτά το 65,1% των συμμετεχόντων στην έρευνα δηλώνει ότι το κόστος παροχής υπηρεσιών υγείας, έχει αυξηθεί τα τελευταία τρία χρόνια.

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Οι προτάσεις του

Θετική είναι η συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών στην πρόταση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου να θεσπιστεί εισφορά της τάξης των 10 λεπτών σε όλα τα προϊόντα καπνού και τα έσοδα που θα προκύψουν να διατίθενται για τη δημόσια υγεία, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, με αφορμή μάλιστα την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, σήμερα 31 Μαΐου.

Επίσης, σύσσωμο το ιατρικό σώμα στηρίζει την πρόταση του ΠΙΣ για αύξηση των μισθών των γιατρών του ΕΣΥ στα επίπεδα των αμοιβών που ισχύουν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και στην ανάγκη κινήτρων, ώστε να στελεχωθούν τα Νοσοκομεία στις άγονες, νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές και συνολικά στην πρόταση να υπάρξουν προσλήψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό στο ΕΣΥ.

Τέλος, οι γιατροί καταγράφουν στα πολύ σοβαρά προβλήματα του κλάδου την προσπάθεια απαξίωσης του ιατρικού επαγγέλματος, ενώ δηλώνουν πως ο αριθμός ασθενών που εξυπηρετούν τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά.

newsit.gr

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος: Διατηρεί ακόμα την αρνητική πρωτιά η Ελλάδα

Συνεχίζει να έχει ακόμη η χώρα μας το θλιβερό προνόμιο να διαθέτει τους περισσότερους καπνιστές στην Ευρώπη.

Παρότι τα τελευταία χρόνια ο αριθμός όσων καπνίζουν έχει μειωθεί, παραμένουμε πρώτοι στην Ευρώπη με τη μεγαλύτερη κατανάλωση τσιγάρων ή πλέον και εναλλακτικών προϊόντων.

Μια θλιβερή πρωτιά που όμως κοστίζει σε ανθρώπινες ζωές κάθε χρόνο, καθώς ο καρκίνος που σχετίζεται με το κάπνισμα εξακολουθεί να θερίζει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφει το Ευρωβαρόμετρο και παρουσίασε η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας Παρασκευή Κατσαούνου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος που είναι σήμερα, το 42% των Ελλήνων κάνει χρήση καπνικών προϊόντων και το 17% είναι πρώην καπνιστές, ποσοστά όμως πολύ υψηλότερα από αυτά των Ευρωπαίων, που είναι 22% και 27% αντίστοιχα.

Όπως υπογραμμίζει η κ.Κατσαούνου, είναι καθοριστικής σημασίας η γνώση των επιπτώσεων του τσιγάρου στην υγεία των ατόμων.

Και αυτό διότι η κατανάλωση καπνού είναι η 1η αιτία καρκίνου που μπορεί να προληφθεί, με το 27% των καρκίνων να αποδίδονται στο κάπνισμα και 16 τύποι καρκίνων να σχετίζονται με το κάπνισμα με κορυφαίο τον καρκίνο του πνεύμονα. Να σημειωθεί ότι το80–90% των καρκίνων του πνεύμονα σχετίζονται άμεσα με τη χρήση του καπνού, όπως και οι καρκίνοι της ουροδόχου κύστεως, του παγκρέατος και των ωοθηκών.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: