Quantcast
Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Έλλειψη βιταμίνης D: Πώς συνδέεται με άνοια και εγκεφαλικό

Η βιταμίνη D θεωρείται πολύ σημαντική για την υγεία των οστών και του ανοσοποιητικού

Η ανεπάρκειά της έχει συνδεθεί με διαβήτη, καρδιαγγειακά και αναπνευστικές παθήσεις, όπως το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι κατέληξαν σε σύνδεση της έλλειψης βιταμίνης D με τον κίνδυνο άνοιας και εγκεφαλικού.

Πάνω από 55 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με άνοια, ενώ οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο αριθμός αυτός θα φτάσει τα 78 εκατομμύρια μέχρι το 2030.

Η άνοια επηρεάζει την ικανότητα των ανθρώπων να σκέφτονται, να θυμούνται και να επικοινωνούν φυσιολογικά.

Ο πιο κοινός τύπος άνοιας είναι η νόσος Αλτσχάιμερ, η οποία αντιπροσωπεύει το 60% έως 70% των περιπτώσεων άνοιας.

Οι ερευνητές ανέλυσαν γενετικά δεδομένα για σχεδόν 295.000 συμμετέχοντες στη βάση δεδομένων UK Biobank. Έλαβαν υπόψη παραλλαγές στα γονίδια των συμμετεχόντων για να ανακαλύψουν πώς τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D επηρέαζαν τη νευροαπεικόνιση του εγκεφάλου ενός ατόμου και τον κίνδυνο για άνοια και εγκεφαλικό.

Οι ερευνητές συσχέτισαν τα χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D με χαμηλότερο όγκο εγκεφάλου και αυξημένο κίνδυνο άνοιας και εγκεφαλικού. Δήλωσαν επίσης ότι η γενετική τους ανάλυση υποστηρίζει την αιτιολογική επίδραση της ανεπάρκειας βιταμίνης D στην άνοια.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Elina Hyppönen, ανώτερη ερευνήτρια και διευθύντρια του Αυστραλιανού Κέντρου Ακριβείας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας, οι ερευνητές υπέθεταν εδώ και καιρό ότι η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξη νευρογνωστικών ασθενειών όπως η άνοια.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία σχετικά με το εάν αυτές οι επιδράσεις είναι αιτιολογικής φύσης.

Προηγούμενες έρευνες -συμπεριλαμβανομένης μιας ανασκόπησης του 2018 που ανέλυσε πάνω από 70 κλινικές και προκλινικές μελέτες για τον ρόλο της βιταμίνης D σε νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως το Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον- κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχαν συγκεκριμένες ενδείξεις ότι η βιταμίνη D ήταν νευροπροστατευτική.

Πιο πρόσφατη έρευνα ωστόσο, υποστηρίζει ότι η βιταμίνη D μπορεί να παίξει ρόλο στην πρόληψη της άνοιας.

Ερωτηθείσα πώς αυτή η έρευνα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της άνοιας και του εγκεφαλικού στο μέλλον, η Hyppönen είπε ότι αυτή υπογραμμίζει τη σημασία της πρόληψης της ανεπάρκειας βιταμίνης D.

«Αυτό είναι χρήσιμο όχι μόνο για τον κίνδυνο άνοιας αλλά και για τη συνολική υγεία», πρόσθεσε. «Κατά τη γνώμη μου, οι στρατηγικές για τον εμπλουτισμό των τροφίμων με βιταμίνη D πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, και σε χώρες όπου αυτό έχει ήδη γίνει, να αυξηθούν οι συγκεντρώσεις».

Τροφές με βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη την οποία συνθέτει ο οργανισμός κυρίως μέσω της επίδρασης της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου στο δέρμα μας, αλλά προσλαμβάνεται και καταναλώνοντας ορισμένες τροφές, όπως:

  • λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, η πέστροφα, το σκουμπρί και ο τόνος
  • ιχθυέλαια
  • αυγά
  • τυρί
  • μοσχαρίσιο συκώτι
  • μανιτάρια
  • κρέας, όπως γαλοπούλα, μοσχάρι και χοιρινό
  • Εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως γάλα, γάλα σόγιας, βρόμης και αμυγδάλου, δημητριακά πρωινού, χυμός πορτοκαλιού, γιαούρτια και μαργαρίνες.

onmed.gr

 

Click to comment

Απάντηση

ΥΓΕΙΑ

Σχέδιο Δράσης για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου από το υπουργείο Υγείας

Το υπουργείο Υγείας θα εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης κατά της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Αυτή η δράση έχει σκοπό την προτυποποιημένη εφαρμογή δράσεων για τη διαχείριση και μείωση του κινδύνου μετάδοσης του ιού, βάσει εκτίμησης κινδύνου

Πρωταρχικός στόχος του Σχεδίου είναι η υποστήριξη, προετοιμασία και απόκριση των αρμοδίων φορέων, με τη συστηματική και έκτακτη εφαρμογή δράσεων πρόληψης και ελέγχου των εποχικών εξάρσεων του ιού στην Ελλάδα. Το Σχέδιο Δράσης εκπονήθηκε από διατομεακή Ομάδα Εργασίας ειδικών επιστημόνων, υπό την επίβλεψη της Επιτροπής για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση των Τροπικών Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ.

Κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου (ΙΔΝ) έχουν καταγραφεί κατά τα έτη 2010-2023 στη χώρα μας, σε διάφορες περιοχές, σε όλες τις Περιφέρειες. Η συνεχής παρακολούθηση αυτών των κρουσμάτων επιβεβαιώνει την παρουσία του ιού στη χώρα μας, όπως συμβαίνει και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ως εκ τούτου, είναι αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών κατά το τρέχον και κατά τα επόμενα έτη, ιδιαίτερα στη διάρκεια της περιόδου που τα κουνούπια είναι δραστήρια.

Για την αντιμετώπιση και τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης του ιού, οι εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές δημόσιας υγείας έχουν αναλάβει μια σειρά επιχειρησιακών δράσεων πρόληψης και αντίδρασης. Με στόχο την πρόληψη της μετάδοσης νοσημάτων που μεταδίδονται από κουνούπια, το υπουργείο Υγείας εκδίδει ετησίως σχετική Εγκύκλιο για τα προγράμματα ολοκληρωμένης διαχείρισης των κουνουπιών.

Δεδομένης της αλλαγής του κλίματος στη χώρα μας και της πιθανότητας έντονων καιρικών φαινομένων στο μέλλον, όπως έντονες πλημμύρες, και των ήπιων θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η ολοκληρωμένη διαχείριση των κουνουπιών-διανομέων του ιού σε όλη την επικράτεια γίνεται ακόμα πιο επείγουσα. Η διαχείρισή τους πρέπει να βασίζεται σε συστηματική και λεπτομερή εντομολογική επιτήρηση, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης και αποτύπωσης των πληθυσμών των κουνουπιών και του ελέγχου της παρουσίας του ιού σε αυτά.

Στο πλαίσιο αυτό, το Σχέδιο Δράσης του Υπουργείου Υγείας περιγράφει λεπτομερώς τις αναγκαίες δράσεις ανάλογα με το Επίπεδο Κινδύνου του ιού σε κάθε περιοχή. Αυτό επιτρέπει στους αρμόδιους φορείς να ενεργούν αποτελεσματικά για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού και την προστασία του κοινού.

Το Σχέδιο Δράσης παραμένει υπό την επίβλεψη της Επιτροπής για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση των Τροπικών Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας, που θα διερευνά -σε τακτά χρονικά διαστήματα- την ανάγκη τυχόν αναθεώρησής του, βάσει της διεθνούς βιβλιογραφίας και επιστημονικής έρευνας και της αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας των δράσεων.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Συναγερμός στις Αρχές από τα κρούσματα μηνιγγίτιδας | «Άμεσα η ιχνηλάτηση ώστε να παρακολουθείται και το στενό περιβάλλον»

Ανησυχία επικρατεί στις Αρχές για την έξαρση της μηνιγγίτιδας και τα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί, με το τελευταίο να είναι αυτό μιας 42χρονης γυναίκας, η οποία παραμένει σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο Ρίου.

«Ο κόσμος έχει φοβηθεί. Τα συμπτώματα είναι έντονος πονοκέφαλος, πυρετός, εμετός, δυσκαμψία αυχένα», λέει, μιλώντας στο MEGA, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

«Τα περιστατικά αυτά αντιμετωπίζονται μόνο στα νοσοκομεία. Μόλις υπάρχουν αυτά τα συμπτώματα μεταφέρονται εκεί γιατί πρέπει να δοθεί η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και να ξεκινήσει ιχνηλάτηση ούτως ώστε να παρακολουθείται και το στενό περιβάλλον αλλά και το πιο ευρύ».

Σύμφωνα με την κα Παγώνη:

«Φέτος το κακό είναι ότι η μηνιγγίτιδα είναι σε έξαρση συγκριτικά με πέρυσι. Φέτος είναι αρκετά τα περιστατικά και αυτό που προβλημάτισε είναι ότι σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα είχαμε τα περιστατικά της Πάτρας. Τα πράγματα είναι διαχειρίσιμα, αυτό που μας προβληματίζει είναι η μηνιγγίτιδα για τα μικρά παιδιά και τα μωρά. Να πάνε εγκαίρως στα νοσοκομεία να αντιμετωπιστούν για να μην έχουμε τις επιπλοκές που φοβόμαστε».

 Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Η διαλειμματική νηστεία αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις

Η διαλειμματική νηστεία είναι μια γνωστή πρακτική κατά την οποία τρώτε όλο το φαγητό σας σε ένα οκτάωρο «παράθυρο» και νηστεύετε για τις υπόλοιπες 16 ώρες της ημέρας. Ωστόσο, μια μελέτη από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία διαπίστωσε ότι ο περιορισμός των γευμάτων σε μόλις οκτώ ώρες την ημέρα συνδέεται με 91% αύξηση του κινδύνου θανάτου από καρδιακές παθήσεις.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en