Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Ελλείψεις φαρμάκων | Νέα μέτρα «φέρνει» το νέο ηλεκτρονικό σύστημα

Με νέα μέτρα ο ΕΟΦ και το Υπουργείο Υγείας προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις φαρμάκων, μετά και τη λειτουργία της ειδικής πλατφόρμας παρακολούθησης.

Ο ΕΟΦ μπαίνει στη νέα εποχή της ηλεκτρονικής παρακολούθησης των ελλείψεων φαρμάκων με το “καρότο” και το “μαστίγιο”.

Από τη μία απελευθερώνει την απαγόρευση εξαγωγών για 158 ελλειπτικά σκευάσματα που βρίσκονταν εδώ και μήνες σε “εμπάργκο” κι από την άλλη ζητά από τις Φαρμακαποθήκες έως τις 24 Ιανουαρίου να δηλώσουν στον Οργανισμό τα αποθέματά τους στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή με σκοπό τον καλύτερο έλεγχο της διαθεσιμότητας.

Η νέα πλατφόρμα του Ηλεκτρονικού Συστήματος Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων (ΗΣΠαΔιΦ), που τέθηκε σε λειτουργία τη Δευτέρα 22.01.2024 από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης – μέσω της ψηφιοποίησης της διαδικασίας δήλωσης της επάρκειας φαρμάκων από όλους τους κρίκους της αλυσίδας (φαρμακοβιομηχανία, φαρμακαποθήκες, νοσοκομεία, φαρμακεία) – αναμένεται να φέρει μεγαλύτερη διαφάνεια και έλεγχο στις ελλείψεις σκευασμάτων και την ορθολογική διαχείρισή τους.

Αυστηρές προειδοποιήσεις και πρόστιμα στους παραβάτες

Ο ΕΟΦ προχώρησε μεν στην άρση, μειώνοντας από τα 277 στα 199 τα σκευάσματα που παραμένουν σε απαγόρευση εξαγωγών (ηπαρίνες, αντιδιαβητικά κ.α.), ωστόσο υπογραμμίζει πως σε κάθε περίπτωση, “η διάθεση των φαρμάκων στους ασθενείς στην Ελλάδα κατά προτεραιότητα από όλους τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα διακίνησης (κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία) σύμφωνα με τη ζήτηση και τη νόμιμη συνταγογράφησή τους, είναι επιβεβλημένη”.

Ο Οργανισμός τονίζει, επίσης, ότι επιτηρεί την τήρηση των υποχρεώσεων επάρκειας των προϊόντων και πως «η μη επαρκής κάλυψη των αναγκών των ασθενών επισύρει την επιβολή κυρώσεων». Τέλος, προειδοποιεί πως εάν αλλάξουν τα δεδομένα, η απόφαση αυτή θα αρθεί και θα αντικατασταθεί με νεότερη.

Ως προς τα πρόστιμα σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων φορέων με τις παραπάνω προϋποθέσεις ή σε περίπτωση υποβολής ψευδών στοιχείων στο σύστημα, με απόφαση του Υπουργού Υγείας που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ την 1η Δεκεμβρίου, θα επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο από 30.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ, ανάλογα με το βαθμό και την επαναληψιμότητα της παράβασης.

Ενίσχυση γενοσήμων

Την αντιμετώπιση των ελλείψεων μάλιστα, το υπουργείο Υγείας επιδιώκει να πλαγιοκοπήσει και με άλλα παράλληλα μέσα, όπως είναι τα νέα μέτρα που αναμένεται να ληφθούν για την ενίσχυση της διείσδυσης των γενοσήμων.

Η στόχευση είναι διπλή: αφενός η ενίσχυση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και οικονομίας, και αφετέρου, η καλλιέργεια μιας νέας “κουλτούρας” στην κατανάλωση φαρμάκων, η οποία θα δώσει ισάξιες εναλλακτικές λύσεις στις ελλείψεις φαρμάκων.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, αναμένεται να καθιερώσει άμεσα τη συνταγογράφηση με εμπορική ονομασία για τα γενόσημα. Δεν αποκλείεται μάλιστα να εξαγγείλει αυτά τα μέτρα εντός των επόμενων ημερών.

Ο σχεδιασμός αναμένεται να επιτρέπει στους γιατρούς να συνταγογραφούν γενόσημα με την εμπορική ονομασία, σε ποσοστό 30%.

Όπως ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΙ, στόχος είναι «να πείσουμε τον κόσμο να πάει στο γενόσημο φάρμακο, να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη, να εξοικονομήσουμε εκατομμύρια ευρώ για να τα δώσουμε εκεί που τα χρειαζόμαστε».

«Υπάρχει κάποιος λόγος το κράτος να ξοδεύει λεφτά για να σε βάζει να πληρώνεις το ακριβότερο;», είπε χαρακτηριστικά και υπενθύμισε ότι τα μνημονιακά χρόνια, η τρόικα είχε εμποδίσει να γράφεται το εμπορικό όνομα των γενοσήμων στη συνταγή.

Ωστόσο τα γενόσημα δεν έχουν διαδοθεί στην Ελλάδα γιατί οι ασθενείς ανησυχούν για την ποιότητά τους, σύμφωνα με τον ίδιο. Έτσι πλέον, ο γιατρός θα έχει την ευχέρεια να επιλέγει συγκεκριμένο επώνυμο γενόσημο, όπως ισχύει σήμερα για το πρωτότυπο φάρμακο.

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Σέρρες | ΙΧ “προσγειώθηκε” σε σταθμευμένα αυτοκίνητα στο κέντρο της πόλης

Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι περαστικοί στην οδό Γεωργίου Παπανδρέου, – έναν από τους κεντρικούς και πολυσύχναστους οδικούς άξονες της πόλης των Σερρών – βλέποντας ΙΧ αυτοκίνητο να “πετάει” και να καταλήγει πάνω σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα επί της οδού, προκαλώντας υλικές ζημιές.

Σέρρες: ΙΧ “προσγειώθηκε” σε σταθμευμένα αυτοκίνητα στο κέντρο της πόλης
Η  οδηγός που για άγνωστο λόγο έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου της, είναι καλά στην υγεία της.
epiloges.tv

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Στάδιο Ανθή Καραγιάννη | Άλλες 100.000 ευρώ απο την Περιφέρεια ΑΜΘ

Η υπογραφή απόφασης από τον Περιφερειάρχη Χριστόδουλο Τοψίδη για χρηματοδότηση έργων συντήρησης στο γήπεδο αποτελεί θετικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η χορήγηση πόρων ύψους 70.000 ευρώ από παλιότερη απόφαση του 2023, καθώς και η προοπτική για επιπλέον 100.000 ευρώ, αναδεικνύουν την προσπάθεια των τοπικών αρχών να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα κεφάλαια για το έργο.

Ωστόσο, τα χρήματα αυτά δεν επαρκούν για την πραγματοποίηση των έργων συντήρησης, καθώς πρώτη προτεραιότητα είναι η αντικατάσταση του ταρτάν που απαιτεί 1 εκατομμύριο ευρώ.

Ο Δήμος Καβάλας συνεχίζει να αναζητά επιπλέον πηγές χρηματοδότησης, όπως ευρωπαϊκά προγράμματα ή συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ | Ο υπό προθεσμία Κασσελάκης, τα κέρδη του Παππά, το χαμένο κόμμα του Τσίπρα

Στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν πλέον τρία στρατόπεδα. Και τίποτα δεν δείχνει πως η μεταξύ τους συνύπαρξη θα είναι αρμονική. Τουναντίον, οι αιχμές, τα ψηφισμένα κείμενα και οι διαφορετικές αναγνώσεις των στελεχών, δείχνουν πως οι ευρωεκλογές παραμένουν η «ημέρα κρίσης» του Στέφανου Κασσελάκη.

Ο Κασσελάκης νοιάζεται μόνο για την εικόνα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε σε αυτό το συνέδριο ότι δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον για τις υπάρχουσες κομματικές δομές. Τον απασχολεί μόνο πώς θα υπερισχύσει επικοινωνιακά και πώς θα διατηρήσει την ιδιότυπη επαφή του με τους οπαδούς του. Γι αυτό ο Στέφανος Κασσελάκης, επέλεξε να συμπεριφερθεί περισσότερο ως pop είδωλο παρά ως πολιτικός ηγέτης. Χρησιμοποίησε συναισθηματικά φορτισμένες λέξεις (αγαπώ, προδίδω, ραγισμένη καρδιά κλπ) ενώ δεν δίστασε στον οίστρο της ομιλίας του να στοχοποιήσει όσους και όσες δεν τον χειροκρότησαν ή δεν σηκώθηκαν όρθιοι να τον «αποθεώσουν». Το εχθρικό (με όλη τη σημασία της λέξης) κλίμα φάνηκε άλλωστε και κατά την ομιλία της Όλγας Γεροβασίλη, όταν δεν έλειψαν οι εκδηλώσεις ακραίου εχθρικού οπαδισμού.

Το περιβάλλον του από την άλλη επιχείρησε να αλλάξει την ίδια την πραγματικότητα. Οι Καπνισάκης και Αυγέρη έφτασαν χθες στην αίθουσα των δημοσιογράφων, με σκοπό να τους πείσουν ότι δεν έγινε καμιά ψηφοφορία επειδή απέσυρε την υποψηφιότητά της η Όλγα Γεροβασίλη. Τα σχετικά ντοκουμέντα και βίντεο διέψευσαν τα περί απουσίας ψηφοφορίας, ενώ η αντιπρόεδρος της Βουλής αποσαφήνισε ότι δεν αποσύρθηκε ποτέ από την μάχη. Κατόπιν στην αίθουσα έφτασε και ο Πάνος Ρήγας, πρόεδρος του συνεδρίου, τον οποίο συνόδευε -διόλου διακριτικά- ο Μανώλης Καπνισάκης.

Όλα αυτά δεν αφορούν το αποτέλεσμα αυτό καθαυτό του συνεδρίου, άλλωστε στα ψηφισμένα πολιτικά κείμενα του συνεδρίου συμπεριελήφθη η πρόταση των Φάμελλου, Παππά και Γιώργου Τσίπρα. Η βασική έγνοια του Στέφανου Κασσελάκη και του περιβάλλοντός του ήταν να φανεί ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βγήκε αλώβητος και με ανανεωμένη εντολή από τη συνεδριακή σύγκρουση.

Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης δεν κατάφερε να του δοθεί η δυνατότητα να διεκδικήσει «αναβάπτισή» του από τα μέλη και «λευκή επιταγή» μέχρι τις εθνικές εκλογές. Φαίνεται ότι οι ευρωεκλογές θα είναι το πιο σοβαρό τεστ στο οποίο θα κριθεί και η συνέχιση της προεδρίας του.

Η ομάδα των «τριών» θέλει τον έλεγχο των δομών και του Κασσελάκη

Την ώρα που οι συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη επιχειρούσαν να καλλιεργήσουν την εικόνα ενός προέδρου που βγήκε πιο ισχυρός από το Συνέδριο, οι Παππάς, Φάμελλος και Γιώργος Τσίπρας σε συνομιλίες τους αμφισβητούσαν τους ισχυρισμούς του προεδρικού περιβάλλοντος, ενώ εμφανίζονταν ενοχλημένοι από τα περί μη υπερψήφισης του κειμένου που κατέθεσαν.

Πριν την ομιλία Κασσελάκη, πληροφορίες έφεραν τον διευθυντή του γραφείου του, Μανώλη Καπνισάκη, και τον Νίκο Παππά να επιχειρούν να έρθουν σε συνεννόηση. Τελικά όμως, η πρότασή των «τριών» στρεφόταν κατά της επιμονής του Στέφανου Κασσελάκη να πάει σε εκλογές. Όταν χθες φάνηκε ότι η πρόταση των «τριών» είχε την ευρύτατη υποστήριξη του συνεδριακού ακροατηρίου, που εμφανέστατα δεν μπορούσε να διακρίνει τους λεπτούς σχεδιασμούς και τις σκοπιμότητες των διαφόρων ομάδων, ο Στέφανος Κασσελάκης παρενέβη και κήρυξε την «λήξη» του ερωτήματος για το αν πρέπει να γίνουν ή όχι εκλογές. Επιχείρησε λοιπόν να εμποδίσει να καλλιεργηθούν εντυπώσεις περί ήττας του.

Ωστόσο, η τελική συμπερίληψη της πρότασης των τριών στα ψηφισμένα ντοκουμέντα, έχει και πρακτικό αποτέλεσμα. Ο Στέφανος Κασσελάκης υποχρεούται πια να επανενεργοποιήσει το Εκτελεστικό Γραφείο, που θα τον πλαισιώσει για τις ευρωεκλογές. Είναι μια εξέλιξη που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να αποφύγει, καθώς κάθε όργανο είναι γι αυτόν βραχνάς και μπορεί να επιφέρει έλεγχο και αμφισβήτηση. Παράλληλα, δε, η ομάδα των «τριών» ανάγεται σε ρυθμιστή της διάρκειας και της ευελιξίας της προεδρίας Κασσελάκη.

Ο Τσίπρας πάλεψε σε ένα κόμμα που δεν υπάρχει πια

Ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη δεν έχει σχεδόν καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα. Μπορεί ο θαυμασμός για τον ηγέτη να παραμένει, ωστόσο πλέον λαμβάνει τοξικά χαρακτηριστικά ανοιχτής εχθροπραξίας. Η βάση του κόμματος έχει μεταλλαχθεί, η φρασεολογία έχει εκτραχυνθεί, οι επιθέσεις έχουν ξεφύγει από τα συνήθη πολιτικά όρια. Και οι οπαδοί του Στέφανου Κασσελάκη, τα άτομα που ο ίδιος εννοεί ως βάση του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν στην μεγάλη τους πλειοψηφία διαρρήξει τις σχέσεις τους με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τις παραδόσεις της Αριστεράς.

Όταν ο Στέφανος Κασσελάκης χθες «έκλεινε» το συνέδριο, οι αναφορές του στον Αλέξη Τσίπρα δεν έτυχαν ιδιαίτερα θερμού χειροκροτήματος. Είχε προηγηθεί σειρά ομιλιών συνεργατών του σημερινού προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με ευθείες βολές κατά του προκατόχου του, με κεντρική «γραμμή» ότι ο Αλέξης Τσίπρας κακώς παρενέβη και απουσίασε από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

ethnos.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en