Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελαιόλαδο: Ψάχνουν λάδι οι τυποποιητές – Περιπολίες στα χωράφια για να γλιτώσουν τις κλοπές

Εκτινάσσεται η τιμή του ελαιόλαδου με αποτέλεσμα να πληθαίνουν τα κρούσματα κλοπών που άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους και στη χώρα μας – Ξεκίνησε η συγκομιδή – Πολύ μειωμένη η φετινή παραγωγή – Πόσο θα πληρώσουν οι καταναλωτές το λάδι στο ράφι – Μιλούν στο Newsbomb.gr, παραγωγοί, ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων, παραγωγοί και εκπρόσωποι συνεταιρισμών

Ενώ η συγκομιδή της ελιάς ξεκινάει δειλά – δειλά στις περισσότερες περιοχές της χώρας, οι προβλέψεις για μειωμένη απόδοση και τιμές ρεκόρ έχουν κάνει το ελαιόλαδο πολύτιμο αγαθό τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους καταναλωτές.

Οι πρώτες τιμές για την νέα ελαιοκομική σεζόν κυμαίνονται μεταξύ 8,50 και 9,20 ευρώ ανά κιλό χαμηλής οξύτητας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Στα σούπερ μάρκετ και σε άλλους λιανοπωλητές, οι καταναλωτές βρίσκονται αντιμέτωποι με τιμές που κυμαίνονται από 9 ευρώ έως και 16 για ένα λίτρο συσκευασμένου έξτρα παρθένου ελαιολάδου.

Οι τιμές αυτές έχουν επίσης πυροδοτήσει ένα κύμα κλοπών ελαιολάδου και παράνομων πρακτικών σε ολόκληρη τη χώρα αυτό το φθινόπωρο.

Μείωση έως και 70%

Τις εκτιμήσεις του για την φετινή χρονιά κάνει στο Newsbomb.gr, ο κ. Δημήτρης Καρούμπαλης, παραγωγός και τυποποιητής ελαιόλαδου, 14 χιλιόμετρα έξω από την Καλαμάτα

Σύμφωνα με τον ίδιο: «Ξεκινήσαμε δειλά – δειλά την παραγωγή αλλά όσον αφορά τις τιμές για τη φετινή χρονιά υπάρχει μια διστακτικότητα μετά από όσα ακούγονται.

Φέτος η παραγωγή θα είναι πολύ μειωμένη σε ποσοστά που θα φτάνει και τα 70%. Θα υπάρχει πρόβλημα που θα βρούμε λάδι να καλύψουμε τις ανάγκες της τυποποίησης. Αν οι τιμές “καθίσουν” κοντά στα 8 ευρώ το κιλό τότε για τους καταναλωτές θα υπάρχουν δυσκολίες αφού στο ράφι οι τιμές θα είναι αυξημένες.

Ήδη ένα μεγάλο ποσοστό των καταναλωτών έχει στραφεί και σε άλλα λάδια οπότε δεν ξέρουμε τι θα γίνει και με τη ζήτηση τελικά».

Προβλήματα με τον δάκο λόγω ζέστης και υγρασία

Από την πλευρά του ο κ. Κώστας Δημητρακόπουλος, ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου στην Καλαμάτα σημειώνει στο Newsbomb.gr: «Η μείωση φέτος είναι μεγάλη, θα ξεπερνάει το 50%. Όσον αφορά τις τιμές ακούγονται ότι θα πιάσουν και τα 9 ευρώ αλλά δεν μπορούμε να το πούμε με σιγουριά. Σε περίπου 10 ημέρες θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο. Όσον αφορά την ποιότητα θα πρέπει να πούμε ότι μέχρι ώρας φαίνεται καλή αλλά ο καιρός δεν είναι καθόλου καλός αφού ευνοείται ο δάκος με την υγρασία και τη ζέστη οπότε δεν ξέρουμε τι μέλλει γενέσθαι το επόμενο διάστημα.

Και προσθέτει: «Ο καταναλωτής εφόσον ισχύσουν αυτές οι τιμές θα βρίσκει το λάδι (το εξαιρετικά παρθένο) περίπου στα 15 ευρώ το λίτρο. Ο τενεκές πάλι θα δεν ξέρουμε τι θα γίνει αφού θα πουλάει όσο θέλει ο κάθε παραγωγός. Ωστόσο δεν πιστεύω αυτά που γράφονται για 170 – 200 ευρώ. Εμένα και τα 150 ευρώ μου φαίνονται υπερβολικά».

Με αυτό τον τρόπο κλέβουν το λάδι

Στον τρόπο με τον οποίο δρουν οι αετονύχηδες που έχουν κλέβουν τους παραγωγούς μίλησε στο Newsbomb.gr, ο κ. Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιοπαραγωγικού Συνεταιρισμού «Νηλέας» στην Πύλο.

«Κλοπές έχουμε, δεν έχω όμως ακούσει να έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις το θέμα, τουλάχιστον στη Μεσσηνία. Στην Ηλεία λένε ότι υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα και οι συνάδελφοι κάνουν περιπολίες το βράδυ για να προστατεύσουν την παραγωγή τους. Οι κλοπές είναι τριών ειδών. Ή κλέβουν τον καρπό που έχει συγκομιστεί και έχει παραμείνει στα χωράφια, ή τον καρπό από δέντρα ή τέλος κλέβουν ελαιόλαδο εκεί που αποθηκεύεται. Γενικότερα πάντα είχαμε τέτοια κρούσματα αλλά τώρα η αύξηση της τιμής έχει οδηγήσει πολλούς επίδοξους ληστές σε αυτές τις πράξεις», αναφέρει ο κ. Κόκκινος.

Σε σχέση με τις τιμές εκτιμά ότι: «Οι πρώτες τιμές για το έξτρα παρθένου είναι περίπου στα 8 ευρώ το κιλό και η παραγωγή είναι μειωμένη κατά 50% – 60%. Που θα φτάσει τελικά η τιμή δεν το ξέρει κανείς αλλά το ανησυχητικό είναι ότι έχει χαθεί ένα μεγάλο μερίδιο της κατανάλωσης από το έξτρα παρθένο. Πλέον πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι ελαιόλαδο παράγει και το νότιο ημισφαίριο (Αργεντινή, Χιλή κ.α.) οπότε κανείς δεν μπορεί να κάνει ασφαλείς προβλέψεις. Σε σχέση με την τιμή καταναλωτή με τιμή παραγωγού τα 8 ευρώ θα το αγοράζει από 12 και πάνω γιατί είναι και τα κόστη που προστίθενται από όλη την αλυσίδα παραγωγής».

Αυξημένο κόστος συγκομιδής

Τέλος ο κ. Γιάννης Ηλιάδης, ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου στην περιοχή του δήμου Οιχαλίας στην Μεσσηνία αναφέρθηκε στο κόστος παραγωγής. «Η παραγωγή είναι μειωμένη κατά πολύ. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε λιγότερο ελαιόλαδο, με αυξημένο κόστος συγκομιδής. Τιμές δεν έχουν δοθεί ακόμα τόσο στην ποικιλία Μαυρολίσιο όσο και στο Κορωνέικο. Όλοι είναι σε αναμονή.

Σε σχέση με τις κλοπές ελαιολάδου θα πρέπει να πούμε ότι αν και λέγονται υπερβολές κάποια κρούσματα έχουν καταγραφεί. Οι παραγωγοί είναι λίγο ανήσυχοι οπότε κάνουν περιπολίες στα κτήματά τους το βράδυ», σημείωσε στο Newsbomb.gr.

Η κατάσταση στην Ισπανία

Η παραγωγή ελαιολάδου στην Ισπανία δεν θα ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο τόνους το καλλιεργητικό έτος 2023/24, σύμφωνα με τον Λουίς Πλάνας, αναπληρωτή υπουργό Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων της Ισπανίας.

Ωστόσο, είπε ότι η παραγωγή – σύμφωνα με το Olive Oil Times – θα ξεπεράσει το ιστορικό χαμηλό των 663.000 τόνων που παρήχθησαν το 2022/2023, 54% κάτω από τον μέσο όρο των προηγούμενων τεσσάρων ετών.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ οι τιμές του ελαιολάδου σε κάποιες περιοχές της Ισπανίας έχουν μειωθεί ελαφρώς από τα υψηλά ρεκόρ της προηγούμενης περιόδου. Ειδικότερα, η τιμή στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο μειώθηκε από 8,35 ευρώ ανά κιλό στις 14 Σεπτεμβρίου σε 8,19 ευρώ αλλά οι ειδικοί αναμένουν ότι η ανοδική τάση ίσως συνεχιστεί.

Η μείωση της παραγωγής του ελαιολάδου και οι ανησυχίες για τη σταθερή αύξηση των τιμών είχαν ως αποτέλεσμα η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών, Νάντια Καλβίνο να ζητήσει μέτρα για τη σταθεροποίηση των τιμών.

Μάλιστα προέτρεψε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στην αλυσίδα εφοδιασμού ελαιολάδου να συνεργαστούν για τον έλεγχο των τιμών, καθώς το ελαιόλαδο είναι βασικό σε πολλά ισπανικά νοικοκυριά.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεγάλο Σάββατο: Τι ώρα κλείνουν σούπερ μάρκετ και καταστήματα σήμερα

Με εορταστικό ωράριο λόγω Πάσχα θα λειτουργούν μέχρι και σήμερα, Μεγάλο Σάββατο (04/05), τα εμπορικά καταστήματα, αλλά και τα σούπερ μάρκετ σε όλη την επικράτεια.

Οι καταναλωτές μπορούν να κάνουν αγορές της τελευταίας στιγμής και το Μεγάλο Σάββατο.

Τα εμπορικά καταστήματα λειτουργούν από τις 09:00 το πρωί έως τις 3:00 το μεσημέρι.

Τα σούπερ μάρκετ, έχουν τα ακόλουθα ωράρια:

  • Σκλαβενίτης: 08:00 – 19:00
  • ΑΒ Βασιλόπουλος: 08:00 – 18:00
  • My Market: 08:00 – 20:00
  • Lidl: 07:45-21:00
  • Μασούτης: 08:00 – 20:00
  • Κρητικός: 08:00 – 20:00

Κλειστά τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα:

  • Κυριακή του Πάσχα 5/5: Κλειστά λόγω Επίσημης Αργίας
  • Δευτέρα του Πάσχα 6/5: Κλειστά λόγω Επίσημης Αργίας
  • Τρίτη του Πάσχα 7/5: Κλειστά λόγω Απεργίας Πρωτομαγιάς.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεγάλο Σάββατο: Τι γιορτάζουμε σήμερα – Τα έθιμα

Το Μεγάλο Σάββατο σηματοδοτεί και το τέλος της Μεγάλης Εβδομάδας, καθώς ήδη από σήμερα γιορτάζεται και επίσημα η Ανάσταση του Ιησού και η επιστροφή του από τον κόσμο των νεκρών.

Αν και ο Χριστός ετάφη, κατέβηκε στον Άδη και δίδαξε τους νεκρούς ημέρα Σάββατο, σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας πραγματοποιείται πάντα η ακολουθία της προηγούμενης ημέρας.

Έτσι, ήδη από το πρωί, γιορτάζεται στην εκκλησία η πρώτη Ανάσταση, μια ακολουθία με χαρμόσυνο και γιορτινό χαρακτήρα. Πρόκειται για τον Εσπερινό της Κυριακής του Πάσχα, κατά τον οποίο γίνεται η πρώτη αναφορά για την επερχόμενη ανάσταση του υιού του Θεού, που συμβολίζει και την προσμονή της λύτρωσης ολόκληρης της ανθρωπότητας και του κόσμου από τη φθορά και το θάνατο. Έπειτα, τελείται ο Όρθρος και η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία της Κυριακής του Πάσχα.

Τι έγινε το Μεγάλο Σάββατο

Μετά τη σταύρωση και το θάνατο του θεανθρώπου, την Παρασκευή, οι γραμματείς και οι φαρισαίοι παρακάλεσαν τον Πόντιο Πιλάτο να ασφαλίσει τον Ιησού για 3 ημέρες, καθώς είχαν την υποψία ότι οι μαθητές του θα έκλεβαν τη σορό του και στη συνέχεια θα έλεγαν πως ο ίδιος αναστήθηκε, όπως ακριβώς είχε πει ότι θα κάνει όταν ήταν ζωντανός.

Ο τάφος, λοιπόν, σφραγίστηκε και απ’ έξω τοποθετήθηκε στρατιωτική φρουρά, όμως τα μεσάνυχτα του Σαββάτου (μόλις είχε δηλαδή έρθει επίσημα η Κυριακή), ο Ιησούς αναστήθηκε.

Το πρωί της Κυριακής, μια ομάδα γυναικών (μυροφόρες) πήγαν στον τάφο να μυρώσουν το σώμα του, σύμφωνα με την παράδοση της εποχής, παρά το γεγονός ότι απαγορευόταν να πλησιάσουν τον τάφο, μετά την εντολή για σφράγιση. Όταν έφτασαν, γρήγορα ανακάλυψαν ότι οι φρουροί είχαν εξαφανιστεί και ότι ο τάφος δεν ήταν πια σφραγισμένος.

Μάλιστα, ο τάφος ήταν άδειος και στη θέση των φρουρών βρισκόταν ένας άγγελος, ο οποίος τους εξήγησε πως ο Χριστός αναστήθηκε και τις γυρίσουν στην Ιερουσαλήμ για να ενημερώσουν τους υπόλοιπους. Οι γυναίκες έσπευσαν και μετέφεραν το μήνυμα στους 12 μαθητές, οι οποίοι όμως στην αρχή δεν τις πίστεψαν.

Τότε, ο Πέτρος και ο Ιωάννης επισκέφτηκαν τον τάφο για να επιβεβαιώσουν ότι είναι κενός, μαζί με τη Μαρία τη Μαγδαληνή, η οποία παρέμεινε εκεί ενώ οι άλλοι δύο επέστρεψαν για να ενημερώσουν τους υπολοίπους. Τότε, ο αναστημένος θεάνθρωπος έκανε την πρώτη του εμφάνιση στη Μαγδαληνή, ενώ λίγο αργότερα εμφανίστηκε στους υπόλοιπους μαθητές του, εκτός από τον «άπιστο» Θωμά, ο οποίος τον είδε τελευταίος.

Μεγάλο Σάββατο – Τα έθιμα

Το Μεγάλο Σάββατο τηρείται αυστηρή νηστεία και ξηροφαγία, ενώ είναι το μόνο Σάββατο του χρόνου κατά το οποίο νηστεύεται και το λάδι (Αλάδωτο Σάββατο).

Σε πολλά μέρη της Ελλάδας, το αρνί του Πάσχα σφάζεται το Μεγάλο Σάββατο, ενώ στα Επτάνησα οι κρεοπώλες συνήθιζαν να πηγαίνουν ως δώρο το πρώτο κομμάτι κρέατος που έκοβαν στον Ενετό Προβλεπτή. Δώρα πασχαλινά, όπως αυγά, γλυκίσματα και κουλούρια στέλνονταν επίσης σε αρραβωνιαστικούς, γονείς και πεθερικά.

Ακόμα και σήμερα, την ημέρα αυτή λαμβάνει χώρα το έθιμο των «Μπότηδων», πήλινων κανατιών γεμάτων νερό που οι ντόπιοι πετάνε από τα μπαλκόνια τους. Λέγεται, μάλιστα, ότι από την έντονη αυτή φασαρία των Μπότηδων που σπάνε το Μεγάλο Σάββατο βγήκε και η έκφραση «Ανάστα ο Θεός», όταν αναφερόμαστε σε μια κατάσταση όπου υπάρχει πολλή (μεταφορική ή κυριολεκτική) βαβούρα και ανακατοσούρα.

Στο Μάδυτο της Θράκης, συνήθιζαν να ανάβουν το Μεγάλο Σάββατο εθιμική πυρά στο προαύλιο του ναού, ενώ στο Λασίθι παρασκεύαζαν νέα ζύμη και προζύμι με τα λουλούδια από τον επιτάφιο. Αλλού, φτιάχνουν ακόμα και σήμερα τις κουλούρες της Λαμπρής, μια κουλούρα με πέντε κόκκινα αυγά που κρεμιέται στα εικονίσματα και παραμένει εκεί μέχρι την Πρωτομαγιά, οπότε και τρώγεται.

Σε άλλες περιοχές, οι πιστοί επισκέπτονταν τάφους των αγαπημένων τους προσώπων, τελούσαν τρισάγια και μοιράζονταν γλυκίσματα στη μνήμη τους, ενώ στην Κορώνη έβραζαν σιτάρι και το μοίραζαν με μια φέτα ψωμί, για την ανάπαυση των ψυχών των πεθαμένων τους.

Σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, θεωρείται ότι ο θάνατος εκείνη την ημέρα είναι καλό σημάδι για τη μεταθανάτια τύχη της ψυχής του νεκρού.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πανεύκολη πολίτικη μαγειρίτσα με ένα κόλπο που δεν είχαμε σκεφτεί ποτέ

Στο σπίτι της οικογένειας του Λεμί Ιμπραήμογλου, ενός Θρακιώτη γιατρού από τη μουσουλμανική μειονότητα της Κομοτηνής –εκεί έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του– που ζει στην Κωνσταντινούπολη, αυτή τη μαγειρίτσα φτιάχνουν.

Οι αναμνήσεις του ίδιου και της αδερφής του, Γιουκσέλ Ρεφικά Χατζηχεχμέτογλου, από τη γενέτειρά τους, όπου ήταν μαθημένοι να γιορτάζουν το Πάσχα μαζί με τους Χριστιανούς φίλους τους, δεν ξεθωριάζουν.

Μάλιστα τις αναβιώνουν πολλές φορές, κρατώντας την παλιά συνήθεια να στρώνουν πασχαλινά τραπέζια και καλώντας πλέον τους καινούργιους φίλους Ρωμιούς από την Πόλη.

15′ προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 15′

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε την πολίτικη μαγειρίτσα με κόλπο σε μια χύτρα ταχύτητας βάζουμε ολόκληρο το κοκορέτσι και 2 λίτρα νερό και βράζουμε για 30-35 λεπτά.
  2. Το βγάζουμε από τη χύτρα, σουρώνουμε τον ζωμό σε άλλη κατσαρόλα και με ένα καλό μαχαίρι ψιλοκόβουμε πολύ καλά το κοκορέτσι.
  3. Το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τον ζωμό και βράζουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν.
  4. Ρίχνουμε το ρύζι και αλατοπίπερο, μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να γίνει το ρύζι.
  5. Στο μεταξύ, ανακατεύουμε το γιαούρτι με το αλεύρι σε ένα βαθύ μπολ.
  6. Με την κουτάλα της σούπας παίρνουμε ζωμό από την καυτή σούπα και τον ρίχνουμε σταδιακά στο μείγμα γιαουρτιού, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, όπως κάνουμε με το αυγολέμονο, μέχρι να σχηματιστεί μια υδαρής κρέμα που να έχει ζεσταθεί καλά, ώστε να μην κόψει όταν τη ρίξουμε στην κατσαρόλα.
  7. Αδειάζουμε στην κατσαρόλα και τη σείουμε ώστε να πάει παντού.
  8. Προσθέτουμε το ξίδι, το βούτυρο και τον δυόσμο, ανακατεύουμε απαλά και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en