Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελαιόλαδο: Με «πατέντες» προσπαθούν παραγωγοί και καταναλωτές να «ξορκίσουν» την… ξέφρενη τιμή του

Οι καταναλωτές εξακολουθούν να βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς πέρα από τον «καλπασμό» της ακρίβειας σε βασικά αγαθά, πλέον έχουν να αντιμετωπίσουν ακόμη έναν «πονοκέφαλο»: Την τιμή του ελαιολάδου

Παραμένει «σπαζοκεφαλιά» το θέμα της ακρίβειας σε βασικά είδη διατροφής, γεγονός το οποίο αποδεικνύεται και από την ανακοίνωση της κυβέρνησης αναφορικά με τη δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Μεγάλες αυξήσεις εντοπίζονται, μεταξύ άλλων προϊόντων και στην τιμή του ελαιολάδου. Διανύοντας τον μήνα συγκομιδής, οι καταναλωτές ουσιαστικά χρεώνονται δύο πράγματα:

  • Τη μείωση των αποθεμάτων του ελαιόλαδου στον μεγαλύτερο παγκόσμιο παραγωγό, την Ισπανία και άλλους.
  • Την κλιματική αλλαγή, η οποία ταλάνισε όλη τη Νότια Ευρώπη, με αποτέλεσμα εκατομμύρια στρέμματα σοδειών ελαιόδεντρων να μην έχουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

Συγκεκριμένα, η τιμή για το «εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο» πέρυσι κόστιζε από 5,55 ευρώ μέχρι 8,50 ευρώ το λίτρο, ενώ αυτές τις μέρες η τιμή του έχει «σκαρφαλώσει» από τα 9,50 ευρώ έως τα 18,80 ευρώ το λίτρο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΝΤ1.

Οι… καινοτομίες των ελαιοπαραγωγών υπό τον φόβο «πλιάτσικου» στα χωράφια τους

Στην Κρήτη, ελαιοπαραγωγοί θα αρχίσουν να τοποθετούν GPS σε σχήμα ελιάς, το οποίο δε διακρίνεται πάνω στο δέντρο και αποστέλλει απευθείας μήνυμα στο τηλέφωνο του παραγωγού, όταν το στίγμα απομακρύνεται.

«Το GPS είναι ένα ομοίωμα ελιάς, που ενεργοποιείται με την απομάκρυνση από το δέντρο. Δηλαδή, όταν το στίγμα που έχει η ελιά στο συγκεκριμένο δέντρο απομακρυνθεί, ενεργοποιείται. Αυτόματα έρχεται ένα μήνυμα στο τηλέφωνο που είναι συνδεδεμένο», τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου, Μύρων Χιλετζάκης.

Η ακρίβεια που πυροδοτεί την αύξηση της τιμής του ελαιόλαδου έχει κάνει τους απατεώνες να «τρίβουν» τα χέρια τους. «Προβληματίζει, διότι ήδη εκκίνησε σε βρώσιμη ελιά, στην περιοχή της Μεσαράς, με δεκατέσσερις κλούβες. Η προοπτική ότι θα έχουμε περισσότερα τέτοια φαινόμενα, σε σύγκριση με τα άλλα χρόνια, έχει απασχολήσει πολλούς παραγωγούς», σύμφωνα με τον Πρόεδρο των ελαιουργών Ηρακλείου, Βαγγέλης Πρωτογεράκης.

Ενόσω οι παραγωγοί βλέπουν τα έξοδα να αυξάνονται, προσδοκούν σε μία καλή συγκομιδή. Ωστόσο πλέον ζουν υπό τον φόβο κλοπών του ελαιόκαρπου αλλά και του λαδιού. Το ομοίωμα ελιάς – συσκευή γεωεντοπισμού είναι πολύ δύσκολο να το καταλάβει κανείς με «γυμνό» μάτι. Οι Ισπανοί εφαρμόζουν ήδη αυτήν τη μέθοδο και έχουν καταφέρει να εντοπίσουν τους κλέφτες.

«Βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις, προκειμένου να δούμε πόσο θα κοστίσει σε έναν ελαιοπαραγωγό. Αν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, θα το αποκτήσουμε σε χαμηλότερη τιμή», συμπλήρωσε ο κ. Χιλετζάκης.

«Πατέντες» (και) από τους καταναλωτές λόγω… ακρίβειας

Από την πλευρά τους, οι καταναλωτές επινοούν διάφορους τρόπους για να μην αφαιρέσουν το ελαιόλαδο από τη διατροφή τους, όπως είναι ένας ειδικός ψεκαστήρας που μειώνει την κατανάλωση του «υγρού χρυσού». Με αυτό το τέχνασμα, χρησιμοποιούν την ελάχιστη ποσότητα στο φαγητό τους. Από την άλλη, όσοι δεν καταφέρνουν να το προμηθευθούν, καταφεύγουν σε άλλες λύσεις, όπως την αγορά σπορέλαιου ή ηλιελαίου.

«Ζαλίζουν» οι τιμές του ελαιόλαδου και στην Ιταλία, εκτιμήσεις για αύξηση ύψους 30%

Την ίδια ώρα, η κακοκαιρία τον Μάιο και τον Ιούνιο και η ξηρασία τους καλοκαιρινούς μήνες επιβαρύνουν την παραγωγή ελαιολάδου στην Ιταλία και η παραγωγή κινδυνεύει να μειωθεί κατά το ήμισυ σε σύγκριση με το 2022, γεγονός που έχει αρνητικό αντίκτυπο στις τιμές.

«Για την επόμενη ελαιοκομική περίοδο αναμένουμε αύξηση της τιμής από 30% έως 40% σε επίπεδο χονδρικής, εμείς οι παραγωγοί θα πουλάμε ένα λίτρο λάδι προς 9 ευρώ το κιλό και στα ράφια το ιταλικό λάδι θα κοστίζει 10 έως 11 ευρώ το λίτρο, δηλαδή ο καταναλωτής θα το πληρώνει 30% σε ακριβότερο σύγκριση με πέρυσι», ανέφερε ο Τζενάρο Σίκολο, Πρόεδρος της Italia Olivicola, της μεγαλύτερης εθνικής οργάνωσης ελαιοπαραγωγών, η οποία περιλαμβάνει 47 συνεταιρισμούς σε όλες τις ιταλικές επαρχίες.

«Η τιμή του ελαιολάδου δεν αναμένεται να υποχωρήσει τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια», προσέθεσε. Η συγκομιδή της ελιάς άρχισε στη Σικελία στα τέλη Σεπτεμβρίου και τώρα, εκκινεί και στην Καλαβρία και την Απουλία. Ιδιαίτερα στην κεντρική Ιταλία, η παραγωγή δεν είναι τόσο υψηλή, επειδή οι βροχές του Μαΐου και του Ιουνίου επηρέασαν την επικονίαση των ελαιόδεντρων κατά την περίοδο της ανθοφορίας.

Η ζήτηση στην Ιταλία είναι 1 εκατ. τόνοι, οπότε ένα μεγάλο μέρος θα πρέπει να καλυφθεί από το εξωτερικό. Η Ιταλία κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ για την εγχώρια κατανάλωση ελαιολάδου. Οι Ιταλοί παραγωγοί φοβούνται ότι η μείωση της παραγωγής θα μπορούσε να αυξήσει το εμπόριο νοθευμένου λαδιού.

newsbomb.gr

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τράπεζες: Χωρίς συναλλαγές για πέντε ημέρες – Πότε ανοίγουν πάλι

Ρολά έχουν κατεβάσει από τη Μεγάλη Πέμπτη οι /tag/trapezes.

Την Τετάρτη του Πάσχα θα ανοίξουν πάλι οι τράπεζες λόγω των αργιών του Πάσχα. Oι πληρωμές οφειλών και τα εμβάσματα θα εκτελεστούν την Τετάρτη 8 Μαΐου που θεωρείται ως η επόμενη εργάσιμη.

Ζήτημα πλέον είναι πώς θα καταβληθούν οι μισθοδοσίες αλλά και κατά περίπτωση ακόμη και το «δώρο Πάσχα» για κάποιες επιχειρήσεις.

Οι μεταφορές θα εκτελεστούν κανονικά, αλλά με ημερομηνία αξίας την Τετάρτη 8 Μαΐου. Για την εκτέλεση των μισθοδοσιών θα πρέπει να καταχωρηθεί στο αρχείο μισθοδοσίας ως ημερομηνία εκτέλεσης η Τετάρτη 8 Μαΐου.

Οι μεταχρονολογημένες και μελλοντικές εντολές με ημερομηνία εκτέλεσης την Τρίτη 7 Μαΐου θα εκτελεστούν την Τετάρτη 8 Μαΐου. Επίσης, το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών θα παραμείνει κλειστό την Παρασκευή 3 Μαΐου, τη Δευτέρα 6 Μαΐου και την Τρίτη 7 Μαΐου.

Χωρίς σούπερ μάρκετ για τρεις ημέρες

Κλειστά θα μείνουν τα σούπερ μάρκετ, ανήμερα του Πάσχα στις 5 Μαΐου, την Δευτέρα 6 Μαΐου και την Τρίτη στις 7 Μαΐου λόγω της μεταφοράς της αργίας του Πάσχα.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πάσχα: Τα τελευταία ψώνια για το πασχαλινό τραπέζι – Επί ποδός οι κρεοπώλες για τις παραγγελίες

Γεμάτη είναι σήμερα η Βαρβάκειος αγορά, αλλά και τα συνοικιακά κρεοπωλεία, από καταναλωτές που αγόρασαν τον παραδοσιακό οβελία.

Στη Βαρβάκειο αγορά, αλλά και τα συνοικιακά κρεοπωλεία σπεύδουν από το πρωί οι καταναλωτές προκειμένου να αγοράσουν τον παραδοσιακό οβελία. Το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού, είναι ακριβότερο συγκριτικά με πέρυσι, κατά 16,3% έως 19,3%, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

Σήμερα οι κρεοπώλες έχουν μεγάλο φόρτο εργασίας, αφού δουλεύουν πυρετωδώς για να προλάβουν να ετοιμάσουν τον οβελία για τους πελάτες τους.

«Η πιο δύσκολη μέρα για εμάς είναι σήμερα, γιατί προετοιμάζουμε όλες τις παραγγελίες. Έχουμε 70 για αύριο», λένε οι κρεοπώλες στην κάμερα του Alpha.

Η κίνηση πάντως, αν και έχει «ζεσταθεί» αρκετά, παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα από την περσινή χρονιά.

«Είναι λίγο υποτονική η αγορά σε σχέση με πέρσι. Κι εμείς έχουμε βάλει λιγότερα αμνοερίφια σε σχέση με πέρσι, άρα από την εμπειρία μου το Μεγάλο Σάββατο δε θα υπάρχει στην αγορά αρνί και κατσίκι», λέει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρεοπωλών Αττικής, Σάββας Κεσίδης.

Όσοι κρεοπώλες διατήρησαν την περσινή τιμή, δηλώνουν ότι επέλεξαν να χάσουν από το κέρδος τους για να μην χάσουν από την πελατεία τους.

«Τα κόστη έχουν ανέβει πάρα πολύ. Επιλέγουμε να κρατήσουμε τις τιμές έτσι ώστε ο κόσμος που μας επιλεγεί καθημερινά να μείνει στην σχέση που έχουμε χτίσει χρόνια».

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεγάλο Σάββατο: Γιατί η νηστεία δεν σταματάει με την Πρώτη Ανάσταση – Το λάθος που γίνεται

Μεγάλο Σάββατο: Όχι μόνο δεν λήγει το πρωί η νηστεία, αλλά δεν καταναλώνεται ούτε λάδι

Σύγχυση επικρατεί στους πιστούς σχετικά με το πέρας της νηστείας της Μεγάλης Εβδομάδος με συνέπεια κάποιοι να θεωρούν ότι αυτή λήγει με την λεγόμενη «Πρώτη Ανάσταση» το Μεγάλο Σάββατο το πρωί.

Ωστόσο κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν ισχύει, αλλά αντιθέτως ο Μεγάλο Σάββατο είναι το μόνο Σάββατο όλου του έτους κατά το οποίο τηρούμε αυστηρή άλαδη νηστεία, καθώς ο Χριστός, σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας βρίσκεται στον Άδη.

Η νηστεία δεν λήγει με το «Χριστός Ανέστη» της δωδεκάτης νυκτερινής, καθώς η Ανάσταση στη συνείδηση της Εκκλησίας συνδέεται με το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

Η «Πρώτη Ανάσταση» είναι ο εσπερινός της εορτής της Ανάστασης, που τελείται στους ναούς το πρωί του Σαββάτου. Με απλά λόγια αποτελεί την έναρξη της εορτής και όχι την ολοκλήρωσή της.

Όσοι τηρούν την νηστεία θα πρέπει να καταναλώσουν τα δέοντα πανηγυρικά μετά την επίσημη Θεία Λειτουργία της εορτής, δηλαδή τα ξημερώματα της Κυριακής.

Η μοναδική έννοια «Πρώτης Ανάστασης» που υφίσταται στην Ορθόδοξη Θεολογία, είναι αυτή που προκύπτει από το εδάφιο 20:6 της Αποκάλυψης Ιωάννου: “Μακάριος και άγιος είναι εκείνος που θα πάρει μέρος στην ανάσταση την πρώτη”

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en