Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελαιόλαδο: Με άνοδο έκλεισε η τιμή την Παρασκευή – Πότε θα φθάσει 10 ευρώ – Πόσο πάει ο τενεκές

Ελαιόλαδο: Limit up καταγράφει καθημερινά η τιμή του.

Ενώ η πολυπόθητη χρονιά για τους ελαιοπαραγωγούς ήρθε με την τιμή του ελαιόλαδου να πωλείται γύρω στα 8 με 9 ευρώ στα ελαιοτριβεία και στα 9-10 ευρώ το λίτρο ο τενεκές, ωστόσο την ίδια στιγμή μετρούν την πενιχρή παραγωγή τους.

Η εβδομάδα που έκλεισε την Παρασκευή ενίσχυσε τις αυξητικές τάσεις της τιμής του ελαιολάδου, λόγω αυξημένης ζήτησης. Στην Πελοπόννησο η τιμή που πλήρωναν τα ελαιοτριβεία κυμαινόταν άνω των 8 ευρώ το λίτρο.

«Οι τιμές ανεβαίνουν. Πρόσφατα έγινε μια πράξη στα 8,20 ευρώ το κιλό στα Παπαδιάνικα Λακωνίας και αυτό που βλέπουμε είναι ότι υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από παντού, από εμπόρους σε όλη την Ελλάδα. Πιστεύω ότι όλα θα εξαρτηθούν από τα ζήτηση» δήλωσε στο Newsbomb.gr ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Αγίων Αποστόλων Λακωνίας, Παναγιώτης Μπατσάκης.

Αναφερθείς στην παραγωγή, είπε πως είναι πάρα πολύ μειωμένη και εκτίμησε ότι δεν θα ξεπεράσει τους 480 τόνους. Για να γίνει αντιληπτή η μεγάλη μείωση της παραγωγής, σημειώνει πως πέρυσι η παραγωγή ήταν στους 1.245 τόνους.

«Αυτή τη στιγμή η τιμή στα ελαιοτριβεία γύρω στα 8 με 9 ευρώ» δήλωσε στο OPEN ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής.

Ωστόσο, με την αύξηση της τιμής παρατηρείται αύξηση και στα φαινόμενα νοθείας. Επιτήδειοι πωλούν σε ανυποψίαστους καταναλωτές σπορέλαιο αντί για ελαιόλαδο. Τη φετινή χρονιά με τις τιμές του ελαιόλαδου, καταγράφοντα φαινόμενα νοθείας που πωλούνται σπορέλαια με τον ισχυρισμό ότι πωλούνται ελαιόλαδα, δήλωσε ο πρόεδρος Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιόλαδου.

Για την εικόνα του κλάδου αλλά και της αγοράς μίλησε στο στο Newsbomb.gr ο Μύρωνας Χιλετζάκης, Αντιπρόεδρος της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης – Ένωσης Ηρακλείου. Σύμφωνα με τον ίδιο: «Η συγκομιδή βρίσκονται σε εξέλιξη με τις ποσότητες να είναι πού μειωμένες. Ο δάκος έχει χτυπήσεις πολύ τα ελαιόδεντρα τον τελευταίο μήνα με αποτέλεσμα να μειώνεται ακόμα περισσότερο η παραγωγή μας στην Κρήτη. Φέτος αναμένεται να μην ξεπεράσουμε τα 25.000 τόνους ενώ πέρσι μαζέψαμε 130.000.

Όσον αφορά τις τιμές παραγωγού αυτή την περίοδο παίζουν από τα 7,50 έως τα 8 ευρώ το κιλό ενώ ο η τιμή του τενεκέ ξεπερνάει τα 170 ευρώ».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μετά τον Φεβρουάριο θα απογειωθεί η τιμή πάνω από τα 10 ευρώ όμως το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα υπάρχει λάδι. Όσον αφορά τις τιμές καταναλωτή θα ανέβει επίσης πολύ.

«Πονοκέφαλος» το κόστος για τα νοικοκυριά

Ο «πονοκέφαλος» για το κόστος του ελαιολάδου δεν λέει να… περάσει, με νοικοκυριά αλλά και παραγωγούς να παρακολουθούν το συνεχές ανοδικό «ράλι» με απόγνωση. Οι μεν, γνωρίζοντας ότι πλέον, το προϊόν μετατρέπεται σε είδος πολυτελείας και οι δε, έχοντας να αντιμετωπίσουν κρούσματα κλοπών ελαιοκάρπου από τα χωράφια τους.

Στην Ισπανία, ως ενδεικτικό της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί, αρκετές αλυσίδες σούπερ μάρκετ κλειδώνουν τα μπουκάλια με ελαιόλαδο στα ράφια. Η ιβηρική χώρα γνώρισε εφέτος μία παρατεταμένη ξηρασία στον νότο, με αποτέλεσμα να περιορισθεί περίπου κατά το ήμισυ η παραγωγή και να «εκτιναχθεί» η τιμή κατά 150%, μέσα στα τελευταία δύο χρόνια.

Το λάδι, που στην πλειονότητα των σούπερ μάρκετ της Ισπανίας πωλείται πλέον έναντι 14,5 ευρώ ανά λίτρο, «αποτελεί το ιδανικό προϊόν για κλοπές», όπως επισημαίνουν εργαζόμενοι του κλάδου.

Σύρος: Βρέθηκε νοθευμένο ελαιόλαδο, συνεχίζονται οι έλεγχοι

Σήμερα (23/11), το Τμήμα Εμπορίου της Περιφέρειας και η Χημική Υπηρεσία Σύρου εντόπισε νοθευμένο ελαιόλαδο.

Συγκεκριμένα, «κατόπιν δειγματοληψίας που πραγματοποίησε η υπηρεσία, σε συνεργασία με τη Χημική Υπηρεσία Σύρου, γνωρίζουμε στους καταναλωτές ότι το δείγμα με τα στοιχεία “ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ” με την εμπορική ονομασία “ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟ” σε πλαστική συσκευασία των 5 λίτρων, χωρίς να αναφέρεται από την ισχύουσα νομοθεσία «η διεύθυνση του παρασκευαστή, ή του συσκευαστή ή ενός πωλητή εγκατεστημένου στο εσωτερικό της κοινότητας, ο αριθμός παρτίδας καθώς και ο αλφαριθμητικός κωδικός έγκρισης σε επιχειρήσεις που διαθέτουν εγκαταστάσεις συσκευασίας ελαίων, βρέθηκε σύμφωνα με τη σχετική γνωμάτευση του Γενικού Χημείου του Κράτους να είναι “ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ – ΝΟΘΕΥΜΕΝΟ” με ξένη προς το ελαιόλαδο λιπαρή ύλη», όπως τονίσθηκε στην επίσημη ενημέρωση.

«Ήδη, βρίσκονται σε εξέλιξη από την υπηρεσία οι έλεγχοι στην αγορά. Συνιστάται στους καταναλωτές που έχουν προμηθευθεί το παραάνω ελαιόλαδο, να μην το καταναλώσουν», επισημάνθηκε ακόμη.

Στα 70 ευρώ το μεροκάματο

Την ίδια στιγμή, το μεροκάματο για τη συγκομιδή της ελιάς μπορεί να ξεπεράσει και τα 70 ευρώ, δημιουργώντας ένα σπιράλ ακρίβειας για το ελαιόλαδο και τις επιτραπέζιες ελιές.

Για νέες αυξήσεις στην τιμή του ελαιολάδου προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος ένωσης αγροτικού συνεταιρισμού Ηρακλείου, Μύρων Χιλετζάκης, μιλώντας στο MEGA.

«Δυστυχώς, θα έχουμε κι άλλη αύξηση στο λάδι. Το μήνα Δεκέμβριο θα υπάρξει κι άλλη αύξηση της τιμής. Η κλιματική αλλαγή έχει ”χτυπήσει την πόρτα” μας. Η παραγωγή μειώνεται κάθε μέρα που περνάει. Στην Κρήτη έχουμε θερμοκρασίες καλοκαιριού και οι θερμοκρασίες ευνοούν ένα έντομο που λέγεται δάκος κι αυτό μειώνει την ήδη μειωμένη παραγωγή που έχουμε. Έτσι, εφόσον μειώνεται η παραγωγή αυξάνεται η τιμή», ανέφερε ο κ. Χιλετζάκης.

Για τους παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή του λαδιού, ο κ. Χιλετζάκης εξήγησε ότι δεν τις καθορίζει ο Έλληνας παραγωγός.

«Οι τιμές καθορίζονται βάσει Ιταλίας. Η Ιταλία καθορίζει την τιμή σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακριβώς οι ίδιες τιμές παραγωγού που υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα σημειώνονται και στην Ισπανία και στην Ιταλία. Υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση από το εξωτερικό, οι ποσότητες είναι μειωμένες και κάποιοι το εκμεταλλεύονται αυτό».

Σχετικά με την εκμετάλλευση του καταναλωτή στην αγορά του λαδιού ανέφερε: «Σήμερα ο καταναλωτής αγοράζει το λάδι 13.5 ευρώ στο ράφι του σούπερ μάρκετ ενώ ο παραγωγός το πούλησε πέρυσι 4.5 με 5 ευρώ. Αυτό το άνοιγμα της ψαλίδας στην τιμή δεν έχει να κάνει με τον παραγωγό. Εξαρτάται από άλλους μεσάζοντες».

Ενώ για τις κλοπές που έχουν επισημανθεί ότι γίνονται στον καρπό της ελιάς: «Είμαστε μάρτυρες καθημερινά κλοπών ελαιοκάρπων. Είναι ένα χρηματιστήριο πλέον το λάδι. Γίνεται ο χαμός».

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεγάλο Σάββατο: Τι ώρα κλείνουν σούπερ μάρκετ και καταστήματα σήμερα

Με εορταστικό ωράριο λόγω Πάσχα θα λειτουργούν μέχρι και σήμερα, Μεγάλο Σάββατο (04/05), τα εμπορικά καταστήματα, αλλά και τα σούπερ μάρκετ σε όλη την επικράτεια.

Οι καταναλωτές μπορούν να κάνουν αγορές της τελευταίας στιγμής και το Μεγάλο Σάββατο.

Τα εμπορικά καταστήματα λειτουργούν από τις 09:00 το πρωί έως τις 3:00 το μεσημέρι.

Τα σούπερ μάρκετ, έχουν τα ακόλουθα ωράρια:

  • Σκλαβενίτης: 08:00 – 19:00
  • ΑΒ Βασιλόπουλος: 08:00 – 18:00
  • My Market: 08:00 – 20:00
  • Lidl: 07:45-21:00
  • Μασούτης: 08:00 – 20:00
  • Κρητικός: 08:00 – 20:00

Κλειστά τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα:

  • Κυριακή του Πάσχα 5/5: Κλειστά λόγω Επίσημης Αργίας
  • Δευτέρα του Πάσχα 6/5: Κλειστά λόγω Επίσημης Αργίας
  • Τρίτη του Πάσχα 7/5: Κλειστά λόγω Απεργίας Πρωτομαγιάς.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεγάλο Σάββατο: Τι γιορτάζουμε σήμερα – Τα έθιμα

Το Μεγάλο Σάββατο σηματοδοτεί και το τέλος της Μεγάλης Εβδομάδας, καθώς ήδη από σήμερα γιορτάζεται και επίσημα η Ανάσταση του Ιησού και η επιστροφή του από τον κόσμο των νεκρών.

Αν και ο Χριστός ετάφη, κατέβηκε στον Άδη και δίδαξε τους νεκρούς ημέρα Σάββατο, σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας πραγματοποιείται πάντα η ακολουθία της προηγούμενης ημέρας.

Έτσι, ήδη από το πρωί, γιορτάζεται στην εκκλησία η πρώτη Ανάσταση, μια ακολουθία με χαρμόσυνο και γιορτινό χαρακτήρα. Πρόκειται για τον Εσπερινό της Κυριακής του Πάσχα, κατά τον οποίο γίνεται η πρώτη αναφορά για την επερχόμενη ανάσταση του υιού του Θεού, που συμβολίζει και την προσμονή της λύτρωσης ολόκληρης της ανθρωπότητας και του κόσμου από τη φθορά και το θάνατο. Έπειτα, τελείται ο Όρθρος και η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία της Κυριακής του Πάσχα.

Τι έγινε το Μεγάλο Σάββατο

Μετά τη σταύρωση και το θάνατο του θεανθρώπου, την Παρασκευή, οι γραμματείς και οι φαρισαίοι παρακάλεσαν τον Πόντιο Πιλάτο να ασφαλίσει τον Ιησού για 3 ημέρες, καθώς είχαν την υποψία ότι οι μαθητές του θα έκλεβαν τη σορό του και στη συνέχεια θα έλεγαν πως ο ίδιος αναστήθηκε, όπως ακριβώς είχε πει ότι θα κάνει όταν ήταν ζωντανός.

Ο τάφος, λοιπόν, σφραγίστηκε και απ’ έξω τοποθετήθηκε στρατιωτική φρουρά, όμως τα μεσάνυχτα του Σαββάτου (μόλις είχε δηλαδή έρθει επίσημα η Κυριακή), ο Ιησούς αναστήθηκε.

Το πρωί της Κυριακής, μια ομάδα γυναικών (μυροφόρες) πήγαν στον τάφο να μυρώσουν το σώμα του, σύμφωνα με την παράδοση της εποχής, παρά το γεγονός ότι απαγορευόταν να πλησιάσουν τον τάφο, μετά την εντολή για σφράγιση. Όταν έφτασαν, γρήγορα ανακάλυψαν ότι οι φρουροί είχαν εξαφανιστεί και ότι ο τάφος δεν ήταν πια σφραγισμένος.

Μάλιστα, ο τάφος ήταν άδειος και στη θέση των φρουρών βρισκόταν ένας άγγελος, ο οποίος τους εξήγησε πως ο Χριστός αναστήθηκε και τις γυρίσουν στην Ιερουσαλήμ για να ενημερώσουν τους υπόλοιπους. Οι γυναίκες έσπευσαν και μετέφεραν το μήνυμα στους 12 μαθητές, οι οποίοι όμως στην αρχή δεν τις πίστεψαν.

Τότε, ο Πέτρος και ο Ιωάννης επισκέφτηκαν τον τάφο για να επιβεβαιώσουν ότι είναι κενός, μαζί με τη Μαρία τη Μαγδαληνή, η οποία παρέμεινε εκεί ενώ οι άλλοι δύο επέστρεψαν για να ενημερώσουν τους υπολοίπους. Τότε, ο αναστημένος θεάνθρωπος έκανε την πρώτη του εμφάνιση στη Μαγδαληνή, ενώ λίγο αργότερα εμφανίστηκε στους υπόλοιπους μαθητές του, εκτός από τον «άπιστο» Θωμά, ο οποίος τον είδε τελευταίος.

Μεγάλο Σάββατο – Τα έθιμα

Το Μεγάλο Σάββατο τηρείται αυστηρή νηστεία και ξηροφαγία, ενώ είναι το μόνο Σάββατο του χρόνου κατά το οποίο νηστεύεται και το λάδι (Αλάδωτο Σάββατο).

Σε πολλά μέρη της Ελλάδας, το αρνί του Πάσχα σφάζεται το Μεγάλο Σάββατο, ενώ στα Επτάνησα οι κρεοπώλες συνήθιζαν να πηγαίνουν ως δώρο το πρώτο κομμάτι κρέατος που έκοβαν στον Ενετό Προβλεπτή. Δώρα πασχαλινά, όπως αυγά, γλυκίσματα και κουλούρια στέλνονταν επίσης σε αρραβωνιαστικούς, γονείς και πεθερικά.

Ακόμα και σήμερα, την ημέρα αυτή λαμβάνει χώρα το έθιμο των «Μπότηδων», πήλινων κανατιών γεμάτων νερό που οι ντόπιοι πετάνε από τα μπαλκόνια τους. Λέγεται, μάλιστα, ότι από την έντονη αυτή φασαρία των Μπότηδων που σπάνε το Μεγάλο Σάββατο βγήκε και η έκφραση «Ανάστα ο Θεός», όταν αναφερόμαστε σε μια κατάσταση όπου υπάρχει πολλή (μεταφορική ή κυριολεκτική) βαβούρα και ανακατοσούρα.

Στο Μάδυτο της Θράκης, συνήθιζαν να ανάβουν το Μεγάλο Σάββατο εθιμική πυρά στο προαύλιο του ναού, ενώ στο Λασίθι παρασκεύαζαν νέα ζύμη και προζύμι με τα λουλούδια από τον επιτάφιο. Αλλού, φτιάχνουν ακόμα και σήμερα τις κουλούρες της Λαμπρής, μια κουλούρα με πέντε κόκκινα αυγά που κρεμιέται στα εικονίσματα και παραμένει εκεί μέχρι την Πρωτομαγιά, οπότε και τρώγεται.

Σε άλλες περιοχές, οι πιστοί επισκέπτονταν τάφους των αγαπημένων τους προσώπων, τελούσαν τρισάγια και μοιράζονταν γλυκίσματα στη μνήμη τους, ενώ στην Κορώνη έβραζαν σιτάρι και το μοίραζαν με μια φέτα ψωμί, για την ανάπαυση των ψυχών των πεθαμένων τους.

Σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, θεωρείται ότι ο θάνατος εκείνη την ημέρα είναι καλό σημάδι για τη μεταθανάτια τύχη της ψυχής του νεκρού.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πανεύκολη πολίτικη μαγειρίτσα με ένα κόλπο που δεν είχαμε σκεφτεί ποτέ

Στο σπίτι της οικογένειας του Λεμί Ιμπραήμογλου, ενός Θρακιώτη γιατρού από τη μουσουλμανική μειονότητα της Κομοτηνής –εκεί έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του– που ζει στην Κωνσταντινούπολη, αυτή τη μαγειρίτσα φτιάχνουν.

Οι αναμνήσεις του ίδιου και της αδερφής του, Γιουκσέλ Ρεφικά Χατζηχεχμέτογλου, από τη γενέτειρά τους, όπου ήταν μαθημένοι να γιορτάζουν το Πάσχα μαζί με τους Χριστιανούς φίλους τους, δεν ξεθωριάζουν.

Μάλιστα τις αναβιώνουν πολλές φορές, κρατώντας την παλιά συνήθεια να στρώνουν πασχαλινά τραπέζια και καλώντας πλέον τους καινούργιους φίλους Ρωμιούς από την Πόλη.

15′ προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 15′

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε την πολίτικη μαγειρίτσα με κόλπο σε μια χύτρα ταχύτητας βάζουμε ολόκληρο το κοκορέτσι και 2 λίτρα νερό και βράζουμε για 30-35 λεπτά.
  2. Το βγάζουμε από τη χύτρα, σουρώνουμε τον ζωμό σε άλλη κατσαρόλα και με ένα καλό μαχαίρι ψιλοκόβουμε πολύ καλά το κοκορέτσι.
  3. Το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τον ζωμό και βράζουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν.
  4. Ρίχνουμε το ρύζι και αλατοπίπερο, μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να γίνει το ρύζι.
  5. Στο μεταξύ, ανακατεύουμε το γιαούρτι με το αλεύρι σε ένα βαθύ μπολ.
  6. Με την κουτάλα της σούπας παίρνουμε ζωμό από την καυτή σούπα και τον ρίχνουμε σταδιακά στο μείγμα γιαουρτιού, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, όπως κάνουμε με το αυγολέμονο, μέχρι να σχηματιστεί μια υδαρής κρέμα που να έχει ζεσταθεί καλά, ώστε να μην κόψει όταν τη ρίξουμε στην κατσαρόλα.
  7. Αδειάζουμε στην κατσαρόλα και τη σείουμε ώστε να πάει παντού.
  8. Προσθέτουμε το ξίδι, το βούτυρο και τον δυόσμο, ανακατεύουμε απαλά και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en