Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελαιόλαδο: Αύξηση τιμής κατά 65% σε όλο τον κόσμο

Η κλιματική αλλαγή και η ξηρασία έχουν εκτοξεύσει τις τιμές του ελαιόλαδου κατά 65% παγκοσμίως

Στην κλιματική αλλαγή και ειδικά στην ξηρασία που έπληξε τις χώρες της Μεσογείου, αποδίδουν οι ελαιοπαραγωγοί την πτώση της φετινής παραγωγής ελαιόλαδου, καθώς οι αγρότες και τα ελαιοτριβεία σε όλο τον κόσμο βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια από τις πιο δύσκολες σοδειές των τελευταίων ετών.

Οι κακές καιρικές συνθήκες και οι παγετοί στα τέλη Μαρτίου προκάλεσαν μεγάλη ζημιά στα άνθη της ελιάς και στη συνέχεια στην παραγωγή. Στην ετήσια έρευνα του Oliveoiltimes.com, που στάλθηκε σε 4.487 παραγωγούς σε 34 χώρες, οι ερωτηθέντες έδωσαν στη συγκομιδή του 2023 συνολική βαθμολογία 51 στα 100, τη χαμηλότερη βαθμολογία από το 2018.

Οι αγρότες και τα ελαιοτριβεία ήταν πιο απογοητευμένοι με την απόδοσή τους, βαθμολογώντας την με μόλις 46 στα 100, ενώ για την ποιότητα της παραγωγής τους έδωσαν τη χαμηλότερη βαθμολογία (72/100) από την έναρξη της έρευνας.

Η απογοήτευση γύρω από τις αποδόσεις υπογράμμισε την ευρέως δημοσιοποιημένη πτώση της παγκόσμιας παραγωγής ελαιόλαδου, η οποία αναμένεται να μειωθεί σε 2,407 εκατομμύρια τόνους το καλλιεργητικό έτος 2023/24, τη δεύτερη συνεχόμενη μείωση και το χαμηλότερο σύνολο από το 2013/14.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ανέφεραν την κλιματική αλλαγή, την έλλειψη γνώσης των καταναλωτών και τις εργασιακές δυσκολίες μεταξύ των μεγαλύτερων ανησυχιών τους, κάτι που απηχούσε τους παράγοντες που ανέφεραν ότι επηρέασαν περισσότερο τη συγκομιδή, όπως το υψηλό κόστος παραγωγής, οι υπερβολικές θερμοκρασίες και η ξηρασία.

Οι παραγωγοί πιστεύουν ότι οι ενδιαφερόμενοι στον τομέα του ελαιόλαδου θα πρέπει να επικεντρωθούν στην επιβολή των προτύπων για τη μείωση της απάτης, να ασκήσουν πίεση στις κυβερνήσεις για αυξημένη υποστήριξη ανά τομέα και σε παγκόσμιες εκστρατείες μάρκετινγκ για την προώθηση της κατανάλωσης ελαιόλαδου.

Η κλιματική αλλαγή παραμένει η κύρια ανησυχία για τους παραγωγούς

Για άλλη μια φορά, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής παραμένουν η πιο σημαντική πρόκληση για τους παραγωγούς, με λίγο περισσότερο από το 63% των ερωτηθέντων να την αποκαλούν ως μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες τους.

«Η κλιματική αλλαγή, ειδικά η ξηρασία, μας έχει επηρεάσει πραγματικά αυτή τη σεζόν», είπε ο Μεχμέτ Τάκι από το Bata Tarim ve Gida Urunleri στη δυτική Τουρκία. «Η παραγωγή μας έχει μειωθεί κατά 65%».

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ήταν ιδιαίτερα έντονες στη λεκάνη της Μεσογείου, από όπου προέρχεται το 95% περίπου της παγκόσμιας παραγωγής ελαιόλαδου, με τον άνευ προηγουμένου ζεστό και ξηρό καιρό να καταστρέφει τους ελαιώνες σε βασικές στιγμές της ανάπτυξης της ελιάς στη Νότια Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, τα τελευταία δύο χρόνια.

Μετά την κλιματική αλλαγή, οι παραγωγοί ανέφεραν την έλλειψη γνώσης των καταναλωτών σχετικά με το ελαιόλαδο ως μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις τους, με σχεδόν το 49% των ερωτηθέντων να το αποκαλούν ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα τους.

Ανησυχίες

«Οι καταναλωτές πρέπει να κατανοήσουν καλύτερα την παραγωγή ελαιόλαδου και να αναγνωρίσουν την αριστεία ορισμένων προϊόντων», δήλωσε η Adriana Saldarriaga από το Casale delle Mille Olive με έδρα το Λάτσιο. «Διαφορετικά, οι μικροί παραγωγοί δεν θα επιβιώσουν».

Αυτό το σημείο ισχύει ιδιαίτερα σε νέες αγορές ελαιόλαδου όπως η Βραζιλία, όπου οι τοπικοί παραγωγοί είπαν ότι η τιμή είναι το νούμερο ένα αγοραστικό κριτήριο των καταναλωτών, με πολλούς αγοραστές να μην γνωρίζουν τις διαφορές στην ποιότητα από ένα «καθαρό» ή «ελαφρύ» ελαιόλαδο σε σύγκριση με ένα έξτρα παρθένο.

«Είναι πολύ δύσκολο να πουλήσεις ελαιόλαδο στη Βραζιλία, καθώς είναι μια χώρα που δίνει μικρή αξία στο ποιοτικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο », δήλωσε ο Flavio Fernandes του Azeite Pedregais στο Rio Grande do Sul.

Οι εργατικές δυσκολίες κατέλαβαν την τρίτη θέση μεταξύ των ανησυχιών των παραγωγών, με το 40% να το αναφέρουν στις μεγαλύτερες ανησυχίες τους.

Οι παραδοσιακοί αγρότες αντιμετώπιζαν συνεχώς προκλήσεις στην πρόσληψη αρκετών εργαζομένων για να μαζέψουν εγκαίρως τους καρπούς, σε συνδυασμό με τις υψηλότερες μισθολογικές απαιτήσεις.

Ενώ το κλίμα, οι γνώσεις των καταναλωτών και οι εργασιακές δυσκολίες ήταν μακράν οι πιο σημαντικές ανησυχίες που αναφέρθηκαν από τους παραγωγούς, οι υψηλές τιμές της αγοράς (25%), οι εξαγωγικές προκλήσεις (23%), η πτώση της κατανάλωσης (19%), ο ανταγωνισμός στην αγορά (15%) και οι δασμοί ( 7 τοις εκατό) ήταν επίσης μέρος των ανησυχιών τους.

Η αύξηση του κόστους και τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Όταν ρωτήθηκαν για τα γεγονότα που επηρέασαν περισσότερο τη συγκομιδή του 2023, οι παραγωγοί επεσήμαναν το κόστος παραγωγής, τις ακραίες καιρικές συνθήκες, τα παράσιτα και την έλλειψη εργατικού δυναμικού.

Οι μισοί από τους ερωτηθέντες δήλωσαν ότι το υψηλό κόστος παραγωγής που προκλήθηκε από τον πληθωρισμό και τις συνέπειες των συγκρούσεων στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή επηρέασαν τη συγκομιδή τους.

«Οι τιμές των λιπασμάτων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη τα τελευταία δύο χρόνια, εμποδίζοντας έτσι τις ποσότητες που χρησιμοποιούνται σε σύγκριση με τις ανάγκες παραγωγής», δήλωσε ο Mohammed Bakkoury της Tierras de Marruecos με έδρα το Μαρόκο.

Παράλληλα, οι αγρότες σε όλη τη Μεσόγειο δήλωσαν ότι τα υψηλότερα επιτόκια έχουν καταστήσει την εξυπηρέτηση των προϋπαρχόντων δανείων και τη λήψη νέων ιδιαίτερα δύσκολη για τους μικρούς παραγωγούς.

Μετά την αύξηση του κόστους των εισροών, η συγκομιδή του 2023 επηρεάστηκε από υπερβολική ζέστη, ξηρασία και κακοκαιρία σε κρίσιμες στιγμές, επιτρέποντας την εμφάνιση παρασίτων και παρεμποδίζοντας τις δραστηριότητες συγκομιδής.

Σχεδόν το 43% των παραγωγών είπε ότι η υπερβολική ζέστη είχε επηρεάσει τη συγκομιδή τους, μια σημαντική αύξηση από το σχεδόν 36% που είπε το ίδιο στην έρευνα συγκομιδής του 2021.

«Είναι σημαντικό να στραφούμε σε νέες ποικιλίες που είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τη συνεχιζόμενη κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο Εράν Γκαλίλι του Galili Olive Oil στο βόρειο Ισραήλ. «Ποικιλίες που μπορούν να ανθίσουν σε ένα ζεστό καλοκαίρι και είναι έτοιμες για ένα ζεστό καλοκαίρι. Θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να προσαρμοστούμε στη νέα κατάσταση».

Οι υψηλές τιμές του ελαιόλαδου

Από τότε που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο άρχισε να παρακολουθεί τις παγκόσμιες τιμές του ελαιόλαδου το 1990, δεν υπήρξε ποτέ πιο απότομη αύξηση της τιμής από αυτή που σημειώθηκε τους τελευταίους 12 μήνες.

Μεταξύ Νοεμβρίου 2022 και Νοεμβρίου 2023, οι παγκόσμιες τιμές, προσαρμοσμένες για τον πληθωρισμό, αυξήθηκαν σχεδόν κατά 65%, εκτινασσόμενες από 5.145 δολάρια σε 8.891 δολάρια ανά τόνο.

Το 35% των ερωτηθέντων είπε ότι οι υψηλότερες τιμές είχαν θετικό έως πολύ θετικό αντίκτυπο στην επιχείρησή τους σε σύγκριση με το 21% των ερωτηθέντων που είπε ότι είχε αρνητικό ή πολύ αρνητικό αντίκτυπο. Το υπόλοιπο 41% είπε ότι η αύξηση των τιμών δεν είχε καμία σημαντική επίδραση.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις της έρευνας, οι αγρότες και τα ελαιοτριβεία είχαν δύο απόψεις σχετικά με την αύξηση των τιμών: το ένα στρατόπεδο είπε ότι συμβάλλουν στην αντιστάθμιση του υψηλότερου κόστους παραγωγής και των χαμηλότερων αποδόσεων, ενώ το άλλο ανησύχησε ότι οι υψηλές τιμές ενθαρρύνουν την απάτη και τη νοθεία, καθώς και τους πιο ευαίσθητους καταναλωτές.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Youth Pass 2024: Πάνω από 145.000 οι δικαιούχοι

Τι πρέπει να ξέρουν οι δικαιούχοι του Youth Pass

Περισσότεροι από 145.000 είναι οι νέοι 18 και 19 ετών, οι οποίοι θα λάβουν δικαιούνται 150 ευρώ, στο πλαίσιο του Youth Pass 2024.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των υπουργείων Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε 69.825 ανέρχονται οι 18χρονοι έκαναν αίτηση μέχρι τις 15 Μαΐου για το Youth Pass.

Youth Pass: Πώς πιστώνεται στους δικαιούχους

Η πίστωση της ενίσχυσης 150 ευρώ γίνεται με τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, η οποία θα σταλεί στα πιστωτικά ιδρύματα μέχρι τις 31 Μαΐου.

Στη συνέχεια, οι ωφελούμενοι μπορούν να αξιοποιήσουν το ποσό της ενίσχυσης για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού και των μεταφορών.

Αναλυτικά, η ψηφιακή χρεωστική κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών στις παρακάτω κατηγορίες επιχειρήσεων:

  • Κατηγορία εμπόρου (MCC) Περιγραφή δραστηριότητας
  • 3000 έως 3350 αεροπορικές εταιρείες, αερομεταφορές
  • 3351 έως 3500 ενοικίαση αυτοκινήτων
  • 3501 έως 3999 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις / καταλύματα
  • 4111 μεταφορές
  • 4112 σιδηροδρομικές μεταφορές επιβατών
  • 4121 υπηρεσίες ταξί
  • 4131 υπηρεσίες λεωφορείων
  • 4411 θαλάσσιες μεταφορές / ακτοπλοϊκά
  • 4457 ενοικίαση θαλάσσιων σκαφών
  • 4511 λοιπές αερομεταφορές
  • 4582 αεροδρόμια / αεροσταθμοί
  • 4722 ταξιδιωτικά πρακτορεία
  • 4789 λοιπές μεταφορές
  • 5551 ενοικίαση σκαφών
  • 5561 ενοικίαση τροχόσπιτων κ.λπ.
  • 5815 ηλεκτρονικά βιβλία, ταινίες, μουσική
  • 5942 Βιβλιοπωλεία
  • 7011 λοιπές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις / καταλύματα
  • 7032 κατασκηνώσεις αναψυχής και αθλητισμού
  • 7033 κάμπινγκ
  • 7512 λοιπές ενοικιάσεις μηχανοκίνητων οχημάτων
  • 7832 σινεμά
  • 7911 αίθουσες χορού, σχολεία, στούντιο
  • 7922 θεατρικές επιχειρήσεις, πρακτορεία εισιτηρίων
  • 7929 ορχήστρες και μπάντες
  • 7991 εκθέσεις και τουριστικές ατραξιόν, μουσεία
  • 7997 υπηρεσίες γυμναστηρίου
  • 7999 λοιπές υπηρεσίες αναψυχής

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στην Καβάλα ο γιός του Φρέντι Μπελέρη

Στην πόλη της Καβάλας βρέθηκε το Σάββατο 18 Μαϊου, ο κ. Πέτρος Μπελέρης, γιός του Φρέντι Μπελέρη ο οποίος πραγματοποιήσε συναντήσεις με τον Μητροπολίτη ΦΝ-Θ, κ.κ. Στέφανο αλλά και τον Δήμαρχο Καβάλας, κ. Θόδωρο Μουριάδη ο οποίος στηρίζει τον αγώνα τπου πατέρα ττου για της Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου του 2024.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαβήτης: Κινδυνεύουν να νοσήσουν όσοι τρώνε πολλά γλυκά; Οι ειδικοί απαντούν

Ο διαβήτης περιγράφει την πάθηση που χαρακτηρίζεται από την αδυναμία του οργανισμού να ρυθμίσει αποτελεσματικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Συχνά προκύπτει από την ανεπαρκή παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας ή από την ανάπτυξη αντίστασης στην ινσουλίνη από τα κύτταρα του σώματος ή τη συνύπαρξη των δύο παραγόντων. Αυτό οδηγεί σε επίμονα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τα οποία συνδέονται με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, όπως καρδιακές παθήσεις, βλάβες στα νεύρα και στα νεφρά.

Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι διαβήτη:

  • Διαβήτης τύπου 1: Πρόκειται για μια αυτοάνοση πάθηση, όπου το ανοσοποιητικό επιτίθεται στο πάγκρεας, μειώνοντας την ικανότητά του να παράγει ινσουλίνη.
  • Διαβήτης τύπου 2: Αυτός ο τύπος είναι πιο συχνός και χαρακτηρίζεται από μείωση της παραγωγής ινσουλίνης ή της ανταπόκρισης των κυττάρων στην ινσουλίνη, η οποία συχνά επηρεάζεται από τη διατροφή και τους παράγοντες του τρόπου ζωής.

Ο ρόλος της κατανάλωσης πρόσθετων σακχάρων στην ανάπτυξη διαβήτη

Όπως αναφέρει η διαιτολόγος – διατροφολόγος και ειδικός σε θέματα διαβήτη, Imashi Fernando σε άρθρο της στο Healthline, έχει διαπιστωθεί ότι η συχνή κατανάλωση σακχαρούχων ροφημάτων συνδέεται σημαντικά με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Μελέτες σε 175 χώρες έχουν δείξει συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης σακχάρων και του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη: Η υψηλή κατανάλωση αυξάνει τον κίνδυνο, ενώ η χαμηλότερη κατανάλωση έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Παρ’ όλο που είναι δύσκολο να διαπιστωθεί άμεση αιτιώδης συνάφεια, η σχέση μεταξύ της πρόσληψης σακχάρων και του κινδύνου διαβήτη είναι αξιοσημείωτα ισχυρή, με τους ερευνητές να επισημαίνουν ως πιθανούς μηχανισμούς τις επιβλαβείς επιδράσεις της φρουκτόζης στο ήπαρ και τον ρόλο της αύξησης του σωματικού βάρους που προκαλείται από την κατανάλωση σακχαρούχων τροφίμων και ροφημάτων.

Για τον μετριασμό των δυσμενών επιπτώσεων της υπερβολικής κατανάλωσης σακχάρων, οι Διατροφικές Οδηγίες των ΗΠΑ προτείνουν τον περιορισμό της κατανάλωσης σε ποσοστό όχι μεγαλύτερο του 10% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης.

Είναι σημαντικό να γίνεται διάκριση μεταξύ των πρόσθετων και των φυσικών σακχάρων. Τα φυσικά σάκχαρα, που εμπεριέχονται στα φρούτα και τα λαχανικά, δεν έχουν τις ίδιες βλαβερές συνέπειες με τα πρόσθετα σάκχαρα, επειδή απορροφώνται πιο αργά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, γεγονός που αποτρέπει τις απότομες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα.

Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες: Μια ασφαλέστερη εναλλακτική λύση;

Τα τεχνητά γλυκαντικά παρέχουν την επιθυμητή γλυκιά γεύση, χωρίς τις ανεπιθύμητες θερμίδες, καθιστώντας τα μια φαινομενικά ελκυστική επιλογή. Ωστόσο, έχουν συνδεθεί με την αντίσταση στην ινσουλίνη και τον διαβήτη τύπου 2, πιθανώς επειδή έχουν την τάση να ενισχύουν την επιθυμία για κατανάλωση γλυκών σνακ και να διαταράσσουν τους μηχανισμούς θερμιδικής αντιστάθμισης του οργανισμού.

Εκτός από την πρόσληψη σακχάρων, πολλοί άλλοι παράγοντες συμβάλλουν στον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, όπως η παχυσαρκία, η σωματική αδράνεια, το κάπνισμα και οι γενετικές προδιαθέσεις. Η αντιμετώπιση αυτών των παραγόντων μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής, όπως η υιοθέτηση μιας διατροφής πλούσιας σε τρόφιμα ολικής αλέσεως, η τακτική άσκηση και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο διαβήτη.

Η ειδικός επισημαίνει, τέλος, ότι ενώ η υπερβολική πρόσληψη σακχάρων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, αυτό αποτελεί μόνο ένα μέρος ενός ευρύτερου προβλήματος, που περιλαμβάνει τη συνολική ποιότητα της διατροφής, τον τρόπο ζωής και τους γενετικούς παράγοντες. Η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών επιλογών και αλλαγών στον τρόπο ζωής μπορεί να συμβάλει στον μετριασμό του κινδύνου και την ενίσχυση της υγείας του οργανισμού.

 

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en