Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έκτακτο Δελτίο Καιρικών Φαινομένων

image_print

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, που εκδόθηκε στις 03-09-2023/1300 τοπική ώρα, για το σύστημα κακοκαιρίας με την ονομασία Daniel που επηρεάζει μεγάλο τμήμα της χώρας μας από τη Δευτέρα 04-09-2023, επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία.

Συγκεκριμένα, η κακοκαιρία που ήδη προκαλεί ιδιαίτερα έντονα φαινόμενα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, μεγάλη συχνότητα κεραυνών, ενισχυμένους ανέμους στο Αιγαίο και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, θα συνεχιστεί έως την Πέμπτη 07-9-2023, προκαλώντας πολύ μεγάλα ύψη βροχής.

Πιο αναλυτικά:

Σήμερα Τετάρτη 06-09-2023 ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
α. Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως τους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), την ανατολική και νότια Πελοπόννησο, την κεντρική Μακεδονία (κυρίως τους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής) και την Αττική κυρίως τα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα.

β. κατά τόπους στη δυτική και νότια Κρήτη, τα δυτικά τμήματα των Κυκλάδων και την Ήπειρο.

Αύριο Πέμπτη 07-09-2023 ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται μέχρι το μεσημέρι στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τη βόρεια Εύβοια και την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως τους νομούς Φθιώτιδας και Βοιωτίας).

Ενισχυμένοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν στο βόρειο Αιγαίο έως τις πρωινές ώρες της Τετάρτης 6-9-2023, ενώ η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα στα ηπειρωτικά.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα καθημερινά τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr και www.hnms.gr).

Η επικαιροποίηση των προγνώσεων θα συνεχίσει να γίνεται καθημερινά ανά δωδεκάωρο με τη μορφή εκτάκτων δελτίων που θα αποτελούν συνέχεια του αρχικού εκτάκτου δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων.

 Οδηγίες αυτοπροστασίας από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

H Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα καλούνται οι πολίτες:

  • Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ, καθώς και να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν πεζοί ή με αυτοκίνητο τις διασταυρώσεις δρόμων με χειμάρρους (Ιρλανδικές διαβάσεις).

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
  • Να προφυλαχθούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. (www.astynomia.gr)

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr).

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πασχαλίδης : “Να υπάρξει άμεση αποζημίωση των αμπελοκαλλιεργητών λόγω περονόσπορου”

Γιάννης Πασχαλίδης – Συνάντηση με τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη για ζητήματα της Π.Ε. Καβάλας – 2026
image_print

Ακολουθεί η ανακοίνωση του κ. Πασχαλίδη :

Ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας και Θάσου Γιάννης Πασχαλίδης, έχοντας ενημερωθεί σχετικώς και με γνώμονα τη στήριξη των αμπελουργών του Δήμου Παγγαίου, υπέβαλε σήμερα Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.Μαργαρίτη Σχοινά με θέμα: «Μέτρα στήριξης των παραγωγών λόγω έξαρσης περονόσπορου στην αμπελουργική ζώνη του Δήμου Παγγαίου της Π.Ε. Καβάλας».

Ειδικότερα, με την υπ’ αριθμ 6461/24-6-2026 Κοινοβουλευτική Ερώτηση του, ο Βουλευτής αναφέρθηκε στις εκτεταμένες ζημιές που έχει δημιουργήσει στην παραγωγή της αμπελοκαλλιέργειας η πρωτοφανής έξαρση του περονοσπόρου της αμπέλου (Plasmoparaviticola). Όπως εξηγεί αναλυτικά στην ερώτησή του ο Βουλευτής, κατά το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου 2026 επικράτησαν εξαιρετικά υγρές και ασυνήθιστα ασταθείς καιρικές συνθήκες σε ολόκληρη την αμπελουργική ζώνη του Δήμου Παγγαίου που δημιούργησαν μία κατάσταση συνεχούς μόλυνσης και αναμόλυνσης των αμπελώνων. Προς επίρρωση των επιχειρημάτων του, ο Βουλευτής παρέθεσε ποσοστά βροχοπτώσεων όπως μετρήθηκαν από τους πιστοποιημένους αυτόματους μετεωρολογικούς σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (meteo.gr) στη περιοχή. Είναι γνωστό ότι, σύμφωνα με τον ισχύοντα Κανονισμό Ασφάλισης του ΕΛΓΑ, οι ζημιές από περονόσπορο δεν αποζημιώνονται, καθώς θεωρείται ότι η ασθένεια μπορεί, υπό φυσιολογικές συνθήκες, να αντιμετωπιστεί με την εφαρμογή των κατάλληλων φυτοπροστατευτικών μέτρων.

Ωστόσο, όπως αναφέρει σχετικώς ο Βουλευτής, στο παρελθόν έχουν υπάρξει κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεις ή κρατικές ενισχύσεις λόγω περονοσπόρου (βλ. 2011 σε Κρήτη, Λήμνο και Εύβοια), κυρίως μέσω προγραμμάτων Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΠΣΕΑ) ή ad hoc κρατικών ενισχύσεων κατόπιν έγκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όταν αποδείχθηκε ότι οι ζημιές συνδέονταν άμεσα με ακραίες καιρικές συνθήκες που κατέστησαν πρακτικά αδύνατη την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ασθένειας. Ο Βουλευτής τόνισε ότι η περίπτωση του Δήμου Παγγαίου παρουσιάζει αντίστοιχα χαρακτηριστικά με τις περιπτώσεις όπου χορηγήθηκαν κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεις στο παρελθόν, δεδομένου ότι η φετινή ζημία δεν μπορεί να αποδοθεί σε πλημμελή φυτοπροστασία ή σε αμέλεια των παραγωγών, αλλά συνδέεται άμεσα με ένα εξαιρετικό και μη αντιμετωπίσιμο κλιματικό γεγονός. Για τον λόγο αυτό, κρίνεται απολύτως εύλογη και αναγκαία η εξέταση της δυνατότητας λήψης αντίστοιχων έκτακτων μέτρων στήριξης και κατ’ εξαίρεση αποζημίωσης των πληγέντων παραγωγών του Δήμου Παγγαίου.

Καταληκτικά, ο Βουλευτής έθεσε τις παρακάτω ερωτήσεις στον Υπουργό:

  1. Είναι εις γνώση του Υπουργείου το σοβαρό ζήτημα που αντιμετωπίζει μεγάλος αριθμός  αμπελουργών στο Δήμο Παγγαίου λόγω της έξαρσης περονόσπορου;
  2. Προτίθεται το Υπουργείο να λάβει έκτακτα μέτρα στήριξης με σκοπό να αποζημιωθούν κατ’ εξαίρεση οι πληγέντες αμπελουργοί του Δήμου Παγγαίου της Π.Ε. Καβάλας;

Με εκτίμηση,

Γιάννης Πασχαλίδης

Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δεληκάρη : “Άμεση ανάγκη αναβάθμισης του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Θάσου σε Πυροσβεστική Υπηρεσία”

image_print

Ακολουθεί η ανάρτηση της κ. Δεληκάρη :

Συναντήθηκα σήμερα με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Ευάγγελο Τουρνά.

Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για μια σειρά θεμάτων που αφορούν στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Π.Ε. Καβάλας και Θάσου.

🔹 Ζήτησα την περαιτέρω ενίσχυση των Π.Υ. της Καβάλας με προσωπικό μέσα από τις προγραμματισμένες προκηρύξεις Πυροσβεστών Επί Θητεία (ΠΕΘ).

🔹 Αναφέρθηκα στην ανάγκη αναβάθμισης του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Θάσου σε Πυροσβεστική Υπηρεσία, ένα διαχρονικό αίτημα και της τοπικής κοινωνίας.

🔹Ως προς το Π.Κ. της Θάσου έθιξα το ζήτημα της στέγασής του.

🔹 Ζήτησα την ενίσχυση των Π.Υ. της Καβάλας με νέα οχήματα, με ιδιαίτερη έμφαση σε ευέλικτα οχήματα κατάλληλα για το ανάγλυφο των ορεινών και δύσβατων εδαφών – όπως για παράδειγμα της Θάσου.

🔹Επιπλέον, μετέφερα στον Υπουργό αιτήματα των Πυροσβεστών μας, μόνιμων, ΠΠΥ και εποχικών.

Ο Υπουργός άκουσε με ενδιαφέρον όλα τα ζητήματα που έθιξα και έδειξε άμεσα αντανακλαστικά στην αντιμετώπισή τους.

Εξάλλου έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία και από την προηγούμενη θητεία του ως Υφυπουργού στο ίδιο Υπουργείο.

Μάλιστα ως προς το κομμάτι της Θάσου συζητήσαμε για ώρα σχετικά με τις ιδιαιτερότητες του νησιού και πως θα θωρακιστεί ακόμη πιο αποτελεσματικά, λαμβάνοντας υπόψη και τον αυξημένο πληθυσμό το καλοκαίρι λόγω της τουριστικής κίνησης.

Με τη σειρά μου, τον ευχαρίστησα για την πληρέστατη ενημέρωση πάνω στα θέματα οργάνωσης του Πυροσβεστικού Σώματος, το οποίο είναι το ισχυρότερο από ποτέ, τόσο σε προσωπικό όσο και σε μέσα και τον κάλεσα να επισκεφτεί στο άμεσο μέλλον την Π.Ε. Καβάλας και τη Θασο μας

DNews Widget
Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΧρυσούποληΈργο 2,2 εκατ. ευρώ αλλάζει την εικόνα της οδού Λευκάδος

image_print

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει ένα σημαντικό έργο αστικής ανάπλασης στη Χρυσούπολη, καθώς η οδός Λευκάδος πρόκειται να μεταμορφωθεί μέσα από παρεμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 2,2 εκατομμυρίων ευρώ. Το έργο αναμένεται να αναβαθμίσει ουσιαστικά την καθημερινότητα των κατοίκων, δίνοντας έμφαση στην ασφαλή μετακίνηση πεζών και ποδηλατών.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, στην περιοχή θα δημιουργηθούν νέος ποδηλατόδρομος και πεζόδρομος, ενώ παράλληλα θα διαμορφωθεί ένας σύγχρονος οδικός άξονας που θα βελτιώσει την κυκλοφορία των οχημάτων και θα αναβαθμίσει αισθητικά τη συγκεκριμένη είσοδο της πόλης.

Πρόκειται για μία παρέμβαση που εντάσσεται στη συνολική προσπάθεια εκσυγχρονισμού των υποδομών του Δήμου Νέστου, με στόχο τη δημιουργία ενός πιο φιλικού και ασφαλούς αστικού περιβάλλοντος για κατοίκους και επισκέπτες. Η κατασκευή ποδηλατοδρόμου και πεζοδρόμου αναμένεται να ενισχύσει τις εναλλακτικές μορφές μετακίνησης, συμβάλλοντας παράλληλα στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην περιοχή.

Με την ολοκλήρωση του έργου, η οδός Λευκάδος θα αποκτήσει μια εντελώς νέα εικόνα, αποτελώντας έναν σύγχρονο και λειτουργικό αστικό άξονα για τη Χρυσούπολη, σε μία από τις μεγαλύτερες παρεμβάσεις που υλοποιούνται αυτή την περίοδο στον Δήμο Νέστου.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
Banner
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en