ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Εκλογές 2023: Στον δρόμο για την κάλπη – Η διάλυση της Βουλής και οι ημερομηνίες «κλειδιά»

Επισήμως η χώρα μπαίνει από σήμερα σε προεκλογική περίοδο με καταληκτική ημερομηνία την 21η Μαΐου.

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τη διεξαγωγή των εκλογών την 21η Μαΐου.

Την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου σηματοδοτεί η σημερινή συνάντηση στις 11 του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, από την οποία και θα ζητήσει την πρόωρη διάλυση της Βουλής και τη διεξαγωγή των εκλογών.

Το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα θα θυροκολληθεί στη Βουλή τη Δευτέρα στις 24 Απριλίου.

Οι εκλογές της 21ης Μαΐου θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής και η εκλογή των βουλευτών θα προκύψει σύμφωνα με τους σταυρούς προτίμησης. Στην περίπτωση που δεν προκύψει κυβέρνηση, κάτι που θεωρείται και το πιθανότερο σενάριο δεν σημαίνει ότι η Βουλή των Ελλήνων δεν θα ανοίξει έστω και για μία ή δύο ημέρες, στις 31 Μαΐου ή 2 Ιουνίου, προκειμένου να γίνουν η ορκωμοσία των βουλευτών που θα έχουν εκλεγεί και αυθημερόν η εκλογή Προέδρου της Βουλής.

Μέσα σε δέκα ημέρες από τη διεξαγωγή των εκλογών θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των διερευνητικών εντολών.

 

Οι δύο συνεδριάσεις που τυπικά απαιτούνται αφορούν στην ορκωμοσία της νέας Βουλής και την εκλογή του νέου προεδρείου. Αμέσως μετά η Βουλή μπορεί να διαλυθεί στις αρχές Ιουλίου για τη διεξαγωγή των δεύτερων εκλογών.

Αμέσως μετά την προκήρυξη των εκλογών ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για την Κρήτη

Το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη έχει ως εξής:

Σάββατο 22 Απριλίου 2023

Το απόγευμα ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το πρώην Στρατόπεδο «Ταξίαρχου Δημητρίου Μαρκόπουλου» το οποίο παραχωρείται στο Δήμο Χανίων προς αξιοποίηση. Αμέσως μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει ανοικτή ομιλία στην πλατεία Γ. Κατεχάκη στο Παλαιό Λιμάνι Χανίων.

 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version