ΕΚΛΟΓΕΣ

Εκλογές 2023: 4+1 σενάρια συνεργασιών – Οι σκέψεις Μητσοτάκη για την επόμενη μέρα

Η αυτοδυναμία και το ενδεχόμενο για τρίτες κάλπες

Όσο πλησιάζουμε προς τις κάλπες τα εκλογικά επιτελεία έχοντας ως «σταθερές» συγκεκριμένα δεδομένα συνθέτουν σενάρια συνεργασιών και με βάση αυτά υπολογίζουν πόσες είναι οι πιθανότητες να γίνουν πραγματικότητα  την επόμενη μέρα της 21ης Μαΐου.

Ταυτόχρονα ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει καλά ότι η πρώτη κάλπη θα κρίνει την συνέχεια και για τον λόγο αυτό εξετάζει τις εναλλακτικές και τον δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσει σε περίπτωση ανατροπών στα εκλογικά αποτελέσματα.

Οι εναλλακτικές για την πρώτη Κυριακή

Το πολύ υψηλό ποσοστό που απαιτείται για την αυτοδυναμία (από 45% έως 48%) δείχνει ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας είναι μονόδρομος. Οπότε, τα σενάρια είναι τα εξής:

Συνεργασία ΝΔ – ΠΑΣΟΚ

Ειδικά πριν τα Τέμπη το σενάριο συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ ήταν από τα πιο βασικά στην φαρέτρα των εκλογολόγων. Τουλάχιστον αυτό έδειχναν οι δημοσκοπήσεις. Τώρα όμως παρότι η ΝΔ έχει καλύψει αρκετά το χαμένο έδαφος, το ΠΑΣΟΚ δεν δείχνει την ίδια δυναμική. Ταυτόχρονα, δεν φαίνεται να υπάρχει και η διάθεση συνεργασίας ανάμεσα στα δυο παραδοσιακά κόμματα της ελληνικής πολιτικής σκηνής.

Κυβέρνηση ηττημένων

Είναι ένα σενάριο το οποίο έχει πέσει στο τραπέζι με τον Αλέξη Τσίπρα να το διαψεύδει αλλά πολλά στελέχη του να μην πράττουν το ίδιο αλλά να το αφήνουν κιόλας ανοικτό. Είναι επίσης και μια πρακτική που ακολουθείται στην Ευρώπη. Σε αυτό το σχήμα θα μπορούσαν να συνεργαστούν, ακόμα και αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα αλλά με μικρή διαφορά από τη ΝΔ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με το ΠΑΣΟΚ και με το ΜέΡΑ25. Και αυτό όμως φαντάζει απίθανο καθώς τόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης όσο και ο Γιάνης Βαρουφάκης απορρίπτουν μετά βδελυγμίας το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε μια κυβέρνηση με αυτή τη σύνθεση.

Προοδευτική διακυβέρνηση

Ακόμα και αν ο ΣΥΡΙΖΑ τερματίσει πρώτος στην εκλογική κούρσα το όνειρο του Αλέξη Τσίπρα δεν μπορεί να πραγματωθεί μόνο με την συμμετοχή του Νίκου Ανδρουλάκη για αυτό που αποκαλεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προοδευτική διακυβέρνηση. Και εδώ ο παράγοντας Βαρουφάκης παίζει σημαντικό ρόλο καθώς ακόμα και στην πιο αισιόδοξη εκδοχή ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να φτάσουν στο ποσοστό του 45%.

Κυβέρνηση ανοχής

Σε αυτή την περίπτωση ακόμα και αν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνουν ποσοστό από 43% και πάνω και αποφασίσουν να ρισκάρουν με μια κυβέρνηση μειοψηφίας θα πρέπει σε κάθε βήμα τους να έχουν δεδομένη την ανοχή των υπολοίπων μικρών κομμάτων. Για να σχηματιστεί μια τέτοια κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης με την ψήφο των παρόντων βουλευτών αρκεί όσοι θα διατρανώσουν την εμπιστοσύνη τους να μην είναι λιγότεροι από 120. Εδώ απαιτείται εκτός από την συναίνεση του ΜέΡΑ25 και εκείνη του ΚΚΕ.

Δεύτερες κάλπες

Αυτό είναι ένα σενάριο που παρότι δεν αφορά συνεργασίες μπορεί να οδηγήσει σε αυτές. Δηλαδή, αφού διεξαχθούν και οι εκλογές με την ενισχυμένη αναλογική και ανάλογα με το πόσα κόμματα θα μπουν στην Βουλή να δούμε κόμματα να ενώνουν τις δυνάμεις τους αν δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία. Το πιο πιθανό ζευγάρι σε αυτή την περίπτωση και ΝΔ – ΠΑΣΟΚ αν το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη έρθει πρώτο σε ψήφους.

Οι εκλογε

Με αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση κινείται ολοταχώς σε δυο κατευθύνσεις: η μια να επιτευχθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό για τη ΝΔ στην κάλπη της απλής αναλογικής και βεβαίως να κερδίσει ένα ποσοστό στην δεύτερη κάλπη που όχι μόνο να αναδεικνύει τη ΝΔ πρώτο κόμμα αλλά να κατακτήσει την αυτοδυναμία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συνεργαστεί με το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου εφόσον μπει στη Βουλή και έτσι μοναδικός πιθανός υποψήφιος κυβερνητικός εταίρος είναι το ΠΑΣΟΚ.

Κάθε φορά που ο πρωθυπουργός ερωτάται για το Νίκο Ανδρουλάκη από τη μια υπενθυμίζει ότι από όταν εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν θέλησε να τον συναντήσει και από την άλλη όμως κρατάει ανοικτή μια πόρτα ενδεχόμενης συνεργασίας.

Ένα άλλο μακρινό όμως ενδεχόμενο που έχει στο μυαλό του σε περίπτωση που δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση και από τις δεύτερες εκλογές είναι να προχωρήσει και σε τρίτες εκλογές αν και θεωρεί βέβαιο ότι κάτι τέτοιο δεν θα χρειαστεί.

«Οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα. Οι τρίτες εκλογές θα σημάνουν παρατεταμένη περίοδο ακυβερνησίας και αυτό θα κάνει κακό στην οικονομία και κατ’ επέκτασιν στη χώρα. Για τον λόγο αυτό καλούμε τους πολίτες να προσέλθουν μαζικά και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και να δώσουν άλλη μια ευκαιρία στη ΝΔ να κυβερνήσει και να πάει τη χώρα ακόμα πιο ψηλά», τονίζει ανώτατο κυβερνητικός στέλεχος στο Newsbeast.

Newsbeast

 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version