Quantcast
Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Έκκληση από την πρόεδρο του Συλλόγου Καρκινοπαθών | «Δεν υπάρχει μέριμνα για την ψυχική υγεία των ασθενών»

Για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καρκινοπαθείς σε ό,τι αφορά την περίθαλψή τους μίλησε στο OPEN και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών, Ζωή Γραμματόγλου, με αφορμή τον 72χρονο στην Κρήτη ο οποίος έδωσε τέλος στη ζωή του, μην αντέχοντας άλλο τους πόνους και την αναμονή να βρει ένα φάρμακο που ήταν σε έλλειψη για να κάνει χημειοθεραπεία, όπως κατήγγειλαν οι συγγενείς του.

Σε έλλειψη φθηνά φάρμακα των 3-5 ευρώ

Όπως αναφέρει αρχικά η κυρία Γραμματόγλου: «Δυστυχώς, συχνά πυκνά λείπουν φάρμακα και εδώ πρέπει να τονίσουμε πως δεν λείπουν καινοτόμα φάρμακα. Γίνονται αγωγές σε ασθενείς μας, έχουν πολύ καλή περίθαλψη (…) όμως για λόγους που δεν ξέρουμε, είτε δεν τα παραγγέλνουν έγκαιρα τα νοσοκομεία, είτε δεν τα παράγουν οι φαρμακοβιομηχανίες, επειδή είναι φθηνά φάρμακα, 3-5 ευρώ. Μόνο στο Σύλλογο, τα τελευταία δύο χρόνια πάνω από 50 ασθενείς έχουν καλέσει, ζητώντας το φάρμακο και συχνά κάνουμε κοινοποιήσεις πως αναζητούμε φάρμακα».

Συνεχίζει λέγοντας πως συχνά όταν λείπει έναν φάρμακο, το αναζητούν οι καρκινοπαθείς και στο εξωτερικό. Το συγκεκριμένο που αναζητούσε ο 72χρονος, σύμφωνα με την ίδια «δεν έχει καμία σχέση με τα καινοτόμα φάρμακα. Συνήθως λείπουν φθηνά φάρμακα που είναι όμως απαραίτητα για να γίνει το κοκτέιλ της χημειοθεραπείας».

Δεν υπάρχει μέριμνα για την ψυχική υγεία και την ανακουφιστική φροντίδα

«Για να φτάσει στην αυτοκτονία και την απόγνωση, σίγουρα υπήρχε πρόβλημα με την ψυχική του υγεία, που συμβαίνει συχνά στους ασθενείς με καρκίνο. Και εκεί δεν υπάρχει μέριμνα, να υπάρχουν οργανωμένα συστήματα ανακουφιστικής φροντίδας. Τώρα προσπαθούμε να γίνει κάτι και πιστεύω να ψηφιστεί αυτός ο νόμος. Αν υπήρχε στα νοσοκομεία, θα μπορούσαν οι ασθενείς να προσφεύγουν εκεί και να έχουν την κατάλληλη θεραπεία. Το θέμα της ψυχικής υγείας του ασθενούς είναι στα αζήτητα. Δεν δίνει κανένας σημασία, ενώ είναι ένα από τα βασικά θέματα που πρέπει να κοιτάξουν».

Οι «θεοί» του καρκινοπαθή είναι ο γιατρός και το φάρμακο

«Για τον ασθενή με καρκίνο δύο είναι οι θεοί. Πρώτα ο γιατρός και μετά το φάρμακο. Όταν δεν βρίσκεις τον γιατρό όταν τον θέλεις και το φάρμακο όταν χρειάζεται να το πάρεις, καταλαβαίνετε πώς είναι η ψυχική υγεία του ασθενούς, πόσο μάλλον με τον καρκίνο που είναι δύσκολα τα πράγματα. Με καρκίνο του πνεύμονα και πόνους έχει και κατάπτωση και όλη αυτή η ανημποριά τον κάνει να μην είναι ψυχικά καλά».

2-3 μήνες αναμονής σε δημόσιο νοσοκομείο για ακτινοθεραπεία

Τόνισε στη συνέχεια πως είναι πολύ μεγάλη η αναμονή όχι μόνο για την εξέταση PET-CT αλλά και στις ακτινοθεραπείες. «Ο κ. Γεωργιάδης είπε το πολύ σε 20 μέρες. Δεν είναι όμως 20 μέρες. Είναι από 2-3 μήνες είναι οι αναμονές για τα νοσοκομεία της Αθήνας και έτσι αναγκάζεται ο κόσμος να πάει στον ιδιωτικό τομέα», επισημαίνει η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών.

Ξεσπά η οικογένεια του 72χρονου – «Δεν μπορούσε να κινηθεί να πάει στα ραντεβού»

Σύμφωνα με μέλη της οικογένειάς του, ο 72χρονος από το Ηράκλειο της Κρήτης αντιμετώπιζε μεγάλη ταλαιπωρία και η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί. Μάλιστα, φέρεται να είχε αφήσει σημείωμα, με το οποίο αποχαιρετούσε τους συγγενείς του

«Το φάρμακο δεν υπήρχε ούτε στα φαρμακεία, ούτε στα νοσοκομεία. Ξεκινήσαμε έναν αγώνα δρόμου για να το βρούμε σε όλη την Ελλάδα αλλά δεν τα καταφέραμε» ανέφερε στο OPEN ο ξάδελφος του 72χρονου.

«Μας ενημέρωσε ο γραμματέας της ομοσπονδίας φαρμακοποιών ότι το φάρμακο είναι φτηνό και δεν συμφέρει κανένα να το φέρει. Μετά από πολλές προσπάθειες βρήκαμε 3 φιαλίδια στη Γερμανία», σημείωσε. 

«Στις 4 του μήνα (Μαρτίου) τον ειδοποίησαν για το φάρμακο, αλλά δεν μπορούσε να πάει μονός του αφού ήταν ανήμπορος να κινηθεί (για να πάει στο ραντεβού). Υπέφερε από πόνους και ήταν απογοητευμένος. Κάποια στιγμή ειδοποίησε την αδερφή του και της είπε “σας αφήνω σας χαιρετώ”», σύμφωνα με τον ίδιο.

«Αυτός ήταν πατέρας μου. Καρκινοπαθής, σε προχωρημένο στάδιο που διαλύθηκε μέσα στο διαλυμένο ΕΣΥ. Με εξετάσεις που έπρεπε να κάνει εκτός νοσοκομείου, με το εξαντλημένο φάρμακο της χημειοθεραπείας που έπρεπε να βρει και να φέρει ο ίδιος στο νοσοκομείο. Χωρίς καμία ψυχολογική υποστήριξη, από τον Άννα στον Καϊάφα», δήλωσε και η κόρη του.

Πηγή: ethnos.gr

Click to comment

Απάντηση

ΥΓΕΙΑ

Παρβοϊός | Τι είναι και πώς μεταδίδεται η νόσος που στοίχισε τη ζωή σε παιδί 3 ετών

Η λοίμωξη από τον παρβοϊό είναι μια κοινή και εξαιρετικά μεταδοτική παιδική ασθένεια, από τις επιπλοκές της οποίας, σε συνδυασμό με άλλη λοίμωξη, έχασε τη ζωή του ένα παιδί 3,5 ετών από τη Θεσσαλονίκη.

Μερικές φορές αποκαλείται «νόσος των χαστούκων» λόγω του χαρακτηριστικού κόκκινου εξανθήματος που αναπτύσσεται στο πρόσωπο.

Η λοίμωξη από παρβοϊό ήταν, επίσης, γνωστή ως «πέμπτη νόσος» επειδή, ιστορικά, ήταν η πέμπτη σε έναν κατάλογο κοινών παιδικών ασθενειών που χαρακτηρίζονται από εξάνθημα.

Χαρακτηριστικό κόκκινο εξάνθημα που εκδηλώνεται στο πρόσωπο λόγω του παρβοϊού.

Λοίμωξη από παρβοϊό και εξάνθημα στο πρόσωπο

Το έντονο κόκκινο εξάνθημα στα μάγουλα είναι ένα το πιο χαρακτηριστικό σημάδι της λοίμωξης από παρβοϊό.

Στα περισσότερα παιδιά, η λοίμωξη από παρβοϊό είναι ήπια και χρειάζεται ελάχιστη θεραπεία.

Αλλά σε ορισμένους ενήλικες, η λοίμωξη μπορεί να είναι σοβαρή.

Η λοίμωξη από παρβοϊό σε ορισμένες έγκυες μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας για το έμβρυο.

Η λοίμωξη είναι επίσης πιο σοβαρή για άτομα με ορισμένα είδη αναιμίας ή με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Συμπτώματα από παρβοϊό

Οι περισσότεροι άνθρωποι με λοίμωξη από παρβοϊό δεν έχουν σημεία ή συμπτώματα.

Όταν εμφανίζονται συμπτώματα, αυτά ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με την ηλικία σας όταν προσβάλλεστε από τη νόσο.

Τα πρώιμα σημεία και συμπτώματα της λοίμωξης από παρβοϊό στα παιδιά μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Πυρετό
 • Αναστατωμένο στομάχι
 • Πονοκέφαλο
 • Ρινική καταρροή
 • Χαρακτηριστικό εξάνθημα στο πρόσωπο

Αρκετές ημέρες μετά την εμφάνιση των πρώιμων συμπτωμάτων, μπορεί να εμφανιστεί στο πρόσωπο του παιδιού σας ένα χαρακτηριστικό φωτεινό κόκκινο εξάνθημα, συνήθως και στα δύο μάγουλα.

Τελικά μπορεί να εξαπλωθεί στα χέρια, τον κορμό, τους μηρούς και τους γλουτούς, όπου το εξάνθημα έχει ροζ, δαντελωτή, ελαφρώς ανάγλυφη εμφάνιση.

Το εξάνθημα μπορεί να έχει φαγούρα, ιδίως στα πέλματα των ποδιών.

Γενικά, το εξάνθημα εμφανίζεται κοντά στο τέλος της ασθένειας.

Είναι πιθανό να συγχέεται το εξάνθημα με άλλα ιογενή εξανθήματα ή με εξάνθημα που σχετίζεται με φάρμακα.

Το εξάνθημα μπορεί να έρχεται και να φεύγει για έως και τρεις εβδομάδες, ενώ γίνεται πιο ορατό όταν το παιδί σας εκτίθεται σε ακραίες θερμοκρασίες ή περνάει χρόνο στον ήλιο.

Συμπτώματα του παρβοϊού στους ενήλικες

Αντίθετα, το πιο εμφανές σύμπτωμα της λοίμωξης από παρβοϊό στους ενήλικες είναι ο πόνος στις αρθρώσεις, που διαρκεί ημέρες έως εβδομάδες.

Οι αρθρώσεις που προσβάλλονται συχνότερα είναι τα χέρια, οι καρποί, τα γόνατα και οι αστράγαλοι.

Πότε πρέπει να επισκεφθείτε γιατρό

Σε γενικές γραμμές, δεν χρειάζεται να επισκεφθείτε γιατρό για τη λοίμωξη από τον παρβοϊό.

Εάν όμως εσείς ή το παιδί σας έχετε κάποια υποκείμενη πάθηση που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επιπλοκών, κλείστε ραντεβού με τον γιατρό σας. Αυτές οι καταστάσεις περιλαμβάνουν:

 • Δρεπανοκυτταρική αναιμία
 • Διαταραγμένο ανοσοποιητικό σύστημα
 • Εγκυμοσύνη

Πώς μεταδίδεται ο παρβοϊός

Ο ανθρώπινος παρβοϊός Β19 προκαλεί λοίμωξη από παρβοϊό.

Αυτός είναι διαφορετικός από τον παρβοϊό που παρατηρείται σε σκύλους και γάτες, οπότε δεν μπορείτε να κολλήσετε τη λοίμωξη από ένα κατοικίδιο ζώο ή το αντίστροφο.

Η λοίμωξη από τον ανθρώπινο παρβοϊό είναι πιο συχνή σε παιδιά ηλικίας δημοτικού σχολείου κατά τη διάρκεια επιδημιών τους χειμερινούς και εαρινούς μήνες, αλλά οποιοσδήποτε μπορεί να νοσήσει από αυτόν οποιαδήποτε στιγμή του έτους.

Μεταδίδεται από άτομο σε άτομο, όπως ακριβώς και το κρυολόγημα, συχνά μέσω της αναπνοής, του βήχα και του σάλιου, οπότε μπορεί να μεταδοθεί μέσω της στενής επαφής μεταξύ των ανθρώπων και της επαφής από χέρι σε χέρι.

Η λοίμωξη από τον παρβοϊό μπορεί, επίσης, να μεταδοθεί μέσω του αίματος. Μια μολυσμένη έγκυος γυναίκα μπορεί να μεταδώσει τον ιό στο μωρό της.

Η ασθένεια είναι μεταδοτική την εβδομάδα πριν από την εμφάνιση του εξανθήματος.

Μόλις εμφανιστεί το εξάνθημα, εσείς ή το παιδί σας δεν θεωρείται πλέον μεταδοτικό και δεν χρειάζεται να απομονωθείτε.

Επιπλοκές

Παρβοϊός και αναιμία

Η λοίμωξη από τον παρβοϊό μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές σε άτομα με αναιμία.

Η αναιμία είναι μια κατάσταση κατά την οποία τα κύτταρα που μεταφέρουν οξυγόνο σε όλα τα μέρη του σώματός σας (ερυθρά αιμοσφαίρια) καταναλώνονται ταχύτερα από ό,τι μπορεί να τα αντικαταστήσει ο μυελός των οστών.

Η λοίμωξη από παρβοϊό σε άτομα με αναιμία μπορεί να σταματήσει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και να προκαλέσει κρίση αναιμίας. Τα άτομα με δρεπανοκυτταρική αναιμία διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο.

Ο παρβοϊός μπορεί επίσης να προκαλέσει αναιμία και συναφείς επιπλοκές σε:

– Αγέννητα παιδιά των γυναικών που έχουν μολυνθεί με παρβοϊό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

– Άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα

Λοίμωξη από παρβοϊό κατά την εγκυμοσύνη

Η λοίμωξη από παρβοϊό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζει μερικές φορές τα ερυθρά αιμοσφαίρια του εμβρύου.

Αν και ασυνήθιστο, αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αναιμία που μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή ή θνησιγένεια.

Ο κίνδυνος για το έμβρυο φαίνεται να είναι μεγαλύτερος κατά το πρώτο μισό της εγκυμοσύνης.

Παρβοϊός σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα

Η λοίμωξη από τον παρβοϊό μπορεί επίσης να προκαλέσει σοβαρή αναιμία σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, η οποία μπορεί να προκύψει από:

 • Μόλυνση από τον ιό HIV
 • Θεραπείες καρκίνου
 • Φάρμακα κατά της απόρριψης που χρησιμοποιούνται μετά από μεταμοσχεύσεις οργάνων

Πρόληψη

Δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη της λοίμωξης από τον ανθρώπινο παρβοϊό.

Μόλις μολυνθείτε από τη νόσο, αποκτάτε ισόβια ανοσία.

Μπορείτε να μειώσετε τις πιθανότητες μόλυνσης πλένοντας συχνά τα χέρια σας και τα χέρια του παιδιού σας, μην αγγίζετε το πρόσωπό σας, αποφεύγοντας ανθρώπους που είναι άρρωστοι και μην μοιράζεστε τρόφιμα ή ποτά.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης: Περίπου 3 εκατομμύρια Έλληνες έχουν υπέρταση

Μήνας ευαισθητοποίησης για την υπέρταση είναι ο Μάιος. Από το 2017, η Διεθνής Εταιρεία Υπέρτασης πραγματοποιεί το Παγκόσμιο Πρόγραμμα ΜΜΜ (May Measurement Month) κατά το οποίο πραγματοποιούνται δράσεις και διεξάγονται μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης στον γενικό πληθυσμό, σε πάνω από 100 χώρες. Το κύριο μήνυμα του προγράμματος είναι «Μετρήστε την πίεσή σας».

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης, η Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης παρουσίασε το πρόγραμμα ΜΜΜ 2024 που θα πραγματοποιηθεί και φέτος στην Ελλάδα, με στόχο να γίνουν μετρήσεις πίεσης σε πάνω από 10.000 άτομα σε 18 πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα, Ηράκλειο, Βόλος, Λάρισα, Τρίπολη, Βέροια, Καβάλα, Κιλκίς, Σέρρες, Δράμα, Αλεξανδρούπολη, Μολάοι, Καλαμάτα, Ρόδος, Χανιά). Οι μετρήσεις θα πραγματοποιηθούν σε ειδικά διαμορφωμένους δημόσιους χώρους με τη χρήση πιστοποιημένων πιεσόμετρων. Συντονιστής του προγράμματος ΜΜΜ στην Ελλάδα είναι ο καθηγητής Παθολογίας & Υπέρτασης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Στεργίου, στο Κέντρο Υπέρτασης STRIDE-7 της Γ’ Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο «Σωτηρία».

Η υπέρταση στην Ελλάδα

Η Εθνική Επιδημιολογική Μελέτη ΕΜΕΝΟ (2015-16) που έγινε σε 6.000 ενήλικες σε όλη τη χώρα έδειξε:

 • Πάνω από το 1/3 των Ελλήνων έχουν υπέρταση (περίπου 3.000.000 άτομα) και πάνω από το 1/2 των ηλικιωμένων έχουν υπέρταση
 • 30% των υπερτασικών είναι αδιάγνωστοι (περίπου 1.000.000)
 • 30% έχουν επιτύχει καλή ρύθμιση με φαρμακευτική θεραπεία (περίπου 2.000.000 είναι αρρύθμιστοι)
 • Οι άνδρες και οι νεότεροι υπερτασικοί έχουν συχνότερα αρρύθμιστη υπέρταση.

Η πρώτη αιτία καρδιαγγειακών νοσημάτων

Η υπέρταση παραμένει ο σημαντικότερος τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα και θανάτους διεθνώς. Είναι η πρώτη αιτία καρδιαγγειακών νοσημάτων στις αναπτυγμένες χώρες και αποτελεί τον ισχυρότερο παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο και έναν από τους ισχυρότερους για στεφανιαία νόσο, έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική ανεπάρκεια και άνοια. Στην Ευρώπη περίπου το 50% των θανάτων σε άνδρες και γυναίκες αποδίδονται στα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Η διάγνωση γίνεται μόνο με τη μέτρηση της πίεσης, όμως απαιτεί σχολαστική μεθοδολογία και επιβεβαίωση με επανάληψη μετρήσεων της πίεσης, συχνά και εκτός ιατρείου (στο σπίτι ή με 24ωρη καταγραφή).

Αντιμετώπιση και θεραπεία

Για να αντιμετωπιστεί η υπέρταση αποτελεσματικά και να προληφθούν οι επιπλοκές της, υπάρχουν διάφορα μέσα: η υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει πολλά φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, η μείωση του αλατιού στο φαγητό, η τακτική σωματική άσκηση (π.χ. γρήγορο βάδισμα για τουλάχιστον μισή ώρα τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας), η διατήρηση σωματικού βάρους σε φυσιολογικό επίπεδο, και η αποφυγή μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της πίεσης αλλά και να προλάβουν ή να καθυστερήσουν την εμφάνισή της. Επιπλέον, η διακοπή του καπνίσματος και η αποτελεσματική αντιμετώπιση της αυξημένης χοληστερίνης και του σακχάρου (όταν συνυπάρχουν) είναι απαραίτητα για την πρόληψη των καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Επίσης, υπάρχουν διάφορες επιλογές για φαρμακευτική θεραπεία, η οποία εξασφαλίζει αποτελεσματική προστασία από τα καρδιαγγειακά επεισόδια. Η στρατηγική της θεραπείας προσαρμόζεται ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ασθενούς. Η θεραπεία είναι καθημερινή (συνήθως πρωινή) και όχι περιστασιακή ή μεταβαλλόμενη ανάλογα με τις τιμές της πίεσης που βρίσκει ο ασθενής στο σπίτι.

Η μακροχρόνια επίτευξη άριστης ρύθμισης της πίεσης μειώνει σημαντικά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Με τα θεραπευτικά όπλα που διατίθενται σήμερα, πάνω από 95% των ασθενών με υπέρταση μπορούν να ρυθμιστούν άριστα χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες.

newsbomb.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Εφαρμογή στη Σύγχρονη Ορθοπαιδική | Ενημερωτική εκδήλωση για το πλάσμα

Το Κέντρο Υγείας Καβάλας, σε συνεργασία με την 4η Υγειονομική Περιφέρεια, τον Ιατρικό Σύλλογο Καβάλας και τον Δήμο Καβάλας διοργανώνει την Δευτέρα 20 Μαΐου 2024 στις 19:30 στην αίθουσα της Μεγάλής Λέσχης Καβάλας μια ενδιαφέρουσα, πρωτότυπη ενημερωτική εκδήλωση, με θέμα: <<Πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP) Η εφαρμογή στη Σύγχρονη Ορθοπαιδική>>, επίσης θα παρουσιαστεί το Ιατρείο Αναγεννητικής Ιατρικής Μυοσκελετικών  Παθήσεων του Κέντρου Υγείας Καβάλας. Οι συνδιοργανωτές της εκδήλωσης θα είναι ο Σύλλογος Εβριτών Ν. Καβάλας και ο Σύλλογος Φίλων Κλασσικού Αθλητισμού Καβάλας. 

Η θεραπεία με PRP είναι μια σύγχρονη, βιολογική μορφή θεραπείας μυοσκελετικών παθήσεων, η οποία συνίσταται στην έγχυση πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια στην πάσχουσα περιοχή. Ενισχύει σημαντικά τη διαδικασία επούλωσης των τραυματισμένων ιστών (τενόντων, χόνδρων, οστών και μυών), με φυσικό τρόπο και χωρίς να εμπεριέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο. Η θεραπεία με PRP χρησιμοποιείται με πολύ καλά αποτελέσματα σε αρκετές μυοσκελετικές παθήσεις.

Επίσης θα παρουσιαστεί το Ιατρείο Αναγεννητικής Ιατρικής Μυοσκελετικών  Παθήσεων του Κέντρου Υγείας Καβάλας. Η εκδήλωση θα είναι ανοιχτή σε όλους.

Ο ομιλητής θα είναι ο Ορθοπαιδικός-Χειρουργός, Επιμελητής Κέντρου Υγείας Καβάλας, αρμοδιότητας 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Μαυρόπουλος Ροδίων.

 

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en