Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Εκατονταετηρίδα Ιεράς Μητρόπολις Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου

Συμπληρώνονται εφέτος εκατό χρόνια από της, δια Πατριαρχικού Τόμου και κατ’ έθος κανονικό, επανιδρύσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, η οποία ιδρύθηκε μεν το πρώτον υπό του αγίου κορυφαίου αποστόλου των εθνών Παύλου, και επανιδρύθηκε και συνεστήθη ως ιδία τοπική Εκκλησία και Μητρόπολη τον Οκτώβριο του 1924, υπό τον διακριτικό τίτλο «ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΒΑΛΑΣ», με την προσάρτηση των τότε υποδιοικήσεων Καβάλας και Νέστου.

Ενδεικτικώς και μεταξύ των άλλων στον εν λόγω ιδρυτικό Πατριαρχικό Τόμο, καταγράφεται : «Εφ’ ω αποφαινόμεθα και ορίζομεν συνοδικώς όπως η εξονομασθείσα περιοχή, ήτοι αι υποδιοικήσεις Καβάλας και Νέστου, αποτελή εφεξής ιδίαν επαρχίαν και Μητρόπολιν, επωνυμουμένην «Ιεράν Μητρόπολιν Καβάλας» μεθ’ έδρας της πόλεως Καβάλας, ο δε εν αυτή ποιμαίνων αρχιερεύς, μνημονεύων του Πατριαρχικού ονόματος, ως τέτακται, και την τακτικήν αυτού έδραν εν Καβάλα, υπέρτιμος και έξαρχος Ανατολικής Μακεδονίας».

Όπως είναι γνωστόν, η εκκλησιαστική και ιστορική διαδρομή της τοπικής μας Εκκλησίας εκκινεί με τον ερχομό του Αποστόλου Παύλου και των συνεργατών του Σίλα, Τιμοθέου και Λουκά στην Νεάπολη (σημερινή Καβάλα) και την ίδρυση της πρώτης σε Ελλάδα και Ευρώπη χριστιανικής Εκκλησίας στους Φιλίππους το 50 μ.Χ.. Από των χρόνων του Αποστόλου Παύλου έως και της κατά το έτος 1924 συστάσεως αυτής, ως κεχωρισμένης και αυτοδιοικήτου Μητροπόλεως, η Εκκλησία των Φιλίππων, όπως ήταν φυσικόν ακολούθησε τις περιπέτειες της Πόλεως και της περιοχής εν γένει. Οποτεδήποτε η Πόλη ευρίσκετο σε ακμή και η Εκκλησία ευρίσκετο σε περίβλεπτη θέση, και όταν η Πόλη υπέφερε από επιδρομές και πολέμους, τα γεγονότα αυτά είχαν άμεσο αντίκτυπο και στην Εκκλησία.

Κατ’ ουσίαν, όμως, η εκκλησιαστική επαρχία της Ιεράς Μητροπόλεως, υπό τη σημερινή κανονική και νόμιμη υπόστασή της, εξελίχθῃκε αρχικά κατά το έτος 1924 ως ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΚΑΙ ΝΕΣΤΟΥ, ακολούθως κατά το 1930 ως ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΦΙΛΙΠΠΩΝ ΚΑΙ ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ και εν τέλει από του 1953 και με την υπαγωγή σε αυτή της νήσου της Θάσου ως ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΦΙΛΙΠΠΩΝ, ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΘΑΣΟΥ.

Κατ’ ακολουθίαν τούτων, καταλυτική υπήρξε η συμβολή στον προσδιορισμό της εκκλησιαστικής και ιστορικής ταυτότητος της Ιεράς Μητροπόλεως, εκείνων που, κατά την μακρά αυτή περίοδο των 100 χρόνων, είχαν αναλάβει την ανατεθείσα από την αγία μας Εκκλησία ευθύνη της διαποιμάνσεώς της.

Πρόκειται περί των τριών αοιδίμων Μητροπολιτών, : α) του Χρυσοστόμου του Χατζησταύρου (1924-1962), του μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Αθηνών, β) του Αλεξάνδρου του Καντώνη (1965-1974), του μετέπειτα Μητροπολίτη Περιστερίου, και γ) του Προκοπίου του Τσακουμάκα -του Χίου- (1974-2017), του μόνου κοιμηθέντος ως Φιλίππων και ενταφιασθέντος στην καθέδρα του. Αξιομνημόνευτη, βεβαίως, είναι και η τριετής περίοδος (1962-1965) της τοποτηρητείας του μακαριστού Μητροπολίτου Ελευθερουπόλεως Αμβροσίου τοῦ Νικολάου.

Επί τη βάσει των ανωτέρω, τόσο το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, όσο και η Εκκλησία της Ελλάδος, απεδέχθησαν την σχετική πρόταση του Σεβ. Μητροπολίτου ΦΝΘ Στεφάνου και ενέκριναν την διοργάνωση του επισήμου εορτασμού κατά τον μήνα Σεπτέμβριο του 2024, θέτοντας αυτόν υπό την αιγίδα των αρμοδίων Συνοδικών Οργάνων.

Ειδικώτερα, το τελικό πρόγραμμα του εορταστικού διημέρου 28 και 29 Σεπτεμβρίου, με κορυφαίο σημείο αναφοράς την τέλεση Συνοδικής Θείας Λειτουργίας στον ιερό καθεδρικό Ναό του αγίου Αποστόλου Παύλου Καβάλας, με την συμμετοχή 12 συνοδικών αρχιερέων και με επικεφαλής τον μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, όπως και του εντεταλμένου πατριαρχικού εξάρχου-μητροπολίτου από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ως εκπροσώπου Αυτής και του παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, θα ανακοινωθεί κατα την προσεχή εορτή του πολιούχου και φωτιστού της Εκκλησίας των Φιλίππων αγίου Αποστόλου Παύλου. Από τις πρώτες διεργασίες επί του προγράμματος έχει διασφαλισθεί :

  1. η πραγματοποίηση δύο (2) συναυλιακών ανοικτών μουσικών εκδηλώσεων στο αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων, η μία με την συμμετοχή της καταξιωμένης καλλιτέχνιδος ΜΑΡΙΑΣ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ και η δεύτερη με την σοπράνο ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, τον ερμηνευτή ΒΑΣΙΛΗ ΛΕΚΚΑ και τον ηθοποιό ΓΡΗΓΟΡΗ ΒΑΛΤΙΝΟ.
  2. η φιλοξενία στο Συνεδριακό Κέντρο των Φιλίππων της αναμνηστικής Έκθεσης : «ΦΙΛΙΠΠΟΙ 1914-2014 : ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ» από το αρχείο της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής υπό τον καταξιωμένο καθηγητή και διεθνούς φήμης αρχαιολόγο ΠΙΕΡ ΝΤΙΓΚΡΕ, ο οποίος θα βρεθεί στην πόλη μας ως επίτιμος προσκεκλημένος και τιμώμενο πρόσωπο.

  3. η διοργάνωση ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ : «Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ 100 ΕΤΩΝ ΤΗΣ ΠΑΥΛΙΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ-ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΦΝΘ».

  4. η φιλοξενία περιοδικής Εκθέσεως στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας με την παρουσίαση μέσα από αρχαιολογικά ευρήματα, κείμενα και ιστορικά ντοκουμέντα των παλαιοχριστιανικών χρόνων και της σύγχρονης εκκλησιαστικής ιστορίας και δράσεως της Παύλιας Εκκλησίας και της παροικίας των Φιλίππων, της Νεαπόλεως, του Νέστου και της Θάσου, και

  5. η προοπτική της δημιουργίας του Κειμηλιαρχείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΦΙΛΙΠΠΗΣΙΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΠΟΛΙΣ».

Στο Βαπτιστήριο, λοιπόν, της Αγίας Λυδίας κατά την κλητή και αγία ημέρα της Εορτής της, στον ευλογημένο και αποστολοδιάβατο αυτόν τόπο, ο Σεβ. Μητροπολίτης ΦΝΘ Στέφανος ενώπιον του ιερού Κλήρου και του Λαού αλλά και των εκπροσώπων των Αρχών και των Φορέων της Πόλεως και του Νομού κήρυξε την έναρξη του επετειακού εορτασμού.

Στον ιερό αυτόν τόπο με παγκόσμια απήχηση, καθώς όλο το χρόνο, χιλιάδες χριστιανοί, όλων των δογμάτων από ολόκληρο τον κόσμο τον επισκέπτονται για να τιμήσουν τη μνήμη μιας γυναίκας που έμελλε να μείνει στην ιστορία ως η πρώτη Ευρωπαία και Ελληνίδα χριστιανή. Ως η πρώτη γυναίκα που βάφτισε ο Απόστολος των Εθνών Παύλος, όταν πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του επί ευρωπαϊκού και ελληνικού εδάφους ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα- όραμα ενός Μακεδόνα άντρα που τον προέτρεπε «…διαβάς εις Μακεδονίαν βοήθησαν ημίν» (Πράξ. 16,9)» ώστε να μεταδώσει στη γηραιά ήπειρο το μήνυμα του Ευαγγελίου και να διαδώσει τη νέα πίστη.

Ώστε η σημερινή Καβάλα, η Νεάπολη των χρόνων του αποστόλου Παύλου και μετέπειτα Χριστούπολη, και η ευρύτερη περιοχή της να κατέχει το μοναδικό προνόμιο να αναφέρεται ιστορικά στο ιερό βιβλίο των Πράξεων των Αποστόλων, ένα από βιβλία της Καινής Διαθήκης.

Στον ιερό αυτόν τόπο, ελάχιστα μέτρα από τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, στις αρχές της δεκαετίας του 1970 ξεκίνησε από τον μακαριστό μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου Αλέξανδρο η κατασκευή ενός μνημειώδους ναού- βαπτιστηρίου που έμελλε, στην πορεία των χρόνων, να μετατραπεί σε λατρευτικό κέντρο, όπου συρρέουν χιλιάδες χριστιανοί για να τον επισκεφθούν, να προσευχηθούν, να θαυμάσουν το μοναδικής αισθητικής φυσικό κάλλος, να πάρουν λίγο νερό από τον Ζυγάκτη και να γυρίσουν νοερά πίσω τον χρόνο, σε εκείνες τις μοναδικές στιγμές της παρουσίας του Παύλου στην περιοχή αυτή.

Και το κυριώτερον. Ο ιερός ναός- βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας αποτελεί σήμερα ένα σύγχρονο μνημείο αρχιτεκτονικής.
Η ανάδειξη και η προβολή του οποίου οφείλεται εν πολλοίς στον επί σαράντα τρία χρόνια μακαριστό μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κυρὸ Προκόπιο, που κατάφερε μέσα από πρωτόβλεπτες καὶ πρωτοποριακὲς δράσεις να τον καθιερώσει ως έναν τόπο ιερό με παγκόσμια διάσταση, όπως άλλωστε είναι και η διδασκαλία του Χριστιανισμού. Κόσμησε το εσωτερικού του ναού με περίτεχνα ψηφιδωτά έργα. Ιδιαίτερο θαυμασμό στον επισκέπτη προκαλεί η ψηφιδωτή αναπαράσταση της βάφτισης του Ιησού στον εσωτερικό τρούλο του ναού, αλλά και το ψηφιδωτό δάπεδο στο νάρθηκα με τις περιοδείες τους Απόστολου Παύλου. Ο αείμνηστος μητροπολίτης Φιλίππων Προκόπιος καθιέρωσε και τις ομαδικές βαφτίσεις ενηλίκων στα νερά του Ζυγάκτη ποταμού και είναι αυτός που ολοκλήρωσε την κατασκευή και τον εξοπλισμό του συνεδριακού κέντρου πλησίον του βαπτιστηρίου.

Σην ημέρα της Εορτής της Αγίας Λυδίας βρεθήκαμε όλοι «συνηγμένοι επί το αυτόν» ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της μητέρας μας αγίας Εκκλησίας. Αφού για όλους τους πολίτες της Καβάλας, τους συχρόνους Φιλιππησίους, είναι μια σημαντική τοπική θρησκευτική γιορτή, σταθμός στην λατρευτική και εν γένει εκκλησιαστική μας παρουσία. Μία γιορτή που την κάνει ακόμα σημαντικότερη ο μοναδικής φυσικής ομορφιάς τόπος όπου κάθε χρόνο είναι το επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων.

Μια γιορτή που εφέτος σηματοδοτεί και την επίσημη έναρξη του επετειακού εορτασμού της εκατονταετηρίδος της τοπικής μας Ἐκκλησίας και ως μοναδικό ιστορικό γεγονός αποτυπώνεται και στην ειδική οπτικοακουστική παραγωγή (video-spot), που δημιουργήθηκε ακριβώς για να εξυπηρετήσει την προβολή και διάδοση ιστορικών γεγονότων και αποτυπώνει την παρουσία της εκκλησιαστικής παροικίας των Φιλίππων, της Νεαπόλεως, του Νέστου και της Θάσου στο διάβα των 100 χρόνων.

Εκατό χρόνια δημιουργίας και προσφοράς προς τον άνθρωπο ! Όλοι μαζί ενθυμούμασθε, τιμούμε και οραματιζόμασθε για το μέλλον.

Μια ιστορική διαδρομή, την οποία ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος , κατά την ευλογητή επίσκεψή του το 2011 στο Βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας, προσδιόρισε και καθιέρωσε με την αλησμόνητη και βαρυσήμαντη διακήρυξή του :

«Είναι πέραν πάσης αντιλογίας ο άγιος Απόστολος Παύλος

εκείνος ο οποίος έφερε τον Χριστό και το Ευαγγέλιο Του

εις την Ευρώπη με πρώτον σταθμόν τους Φιλίππους!»

https://youtu.be/qihL8kpuidw

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Στράβωσαν οι σιδηροδρομικές γραμμές στην Πάτρα λόγω καύσωνα

Ένα απίστευτο περιστατικό που καταδεικνύει τις ακραίες θερμοκρασίες που επικρατούν στην Ελλάδα έλαβε χώρα στην Πάτρα όπου στράβωσαν οι σιδηροδρομικές γραμμές από τη ζέστη!

«Λόγω των συνθηκών καύσωνα που επικρατούν στην περιοχή της Πάτρας, δημιουργήθηκε στρέβλωση γραμμής στην περιοχή της ισόπεδης διάβασης της οδού Κανελλοπούλου», αναφέρει συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή του ο ΟΣΕ.Σύμφωνα με τον ΟΣΕ, λόγω του προβλήματος στις γραμμές αποφασίστηκε η διακοπή των δρομολογίων του προαστιακού μεταξύ Πάτρας και Ρίου.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Ν. Παναγιωτόπουλος: Άδεια διαμονής να σημαίνει αυτομάτως και έκδοση ΑΜΚΑ

Στις παρεμβάσεις για τη βελτίωση της διοικητικής διαδικασίας ώστε να μην παρατηρούνται καθυστερήσεις στην έκδοση ή ανανέωση των αδειών διαμονής των νόμιμων μεταναστών, αναφέρθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή.

Σε αυτές περιλαμβάνονται η έναρξη της λειτουργίας των κέντρων βιομετρικών δεδομένων που απλουστεύουν και επιταχύνουν την όλη διαδικασία, η ψηφιοποίηση του αρχείου αδειών διαμονής και η διοικητική υποστήριξη των «Υπηρεσιών Μίας Στάσης» με προσλήψεις.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε επίσης, ότι θα προχωρήσουν οι αναγκαίες διαδικασίες ώστε “άδεια διαμονής να σημαίνει αυτομάτως και έκδοση ΑΜΚΑ” για τους νόμιμους μετανάστες που έρχονται να εργαστούν στη χώρα.

Το θέμα συζητήθηκε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου και επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Ψυχογιού, που αναφέρθηκε στις μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση και ανανέωση των αδειών διαμονής μεταναστών που νομίμως βρίσκονται στη χώρα.

«Υπάρχουν αγροτικές περιοχές της χώρας που έχουν ανάγκη από εργαζόμενους στην πρωτογενή παραγωγή. Εκεί συμβαίνει το φαινόμενο, να έχει εκδοθεί άδεια διαμονής, αλλά να μην έχει δοθεί άδεια εργασίας ή να μην έχει δοθεί το ΑΜΚΑ, με αποτέλεσμα αυτοί οι άνθρωποι να είναι εκτεθειμένοι», είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος. «Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να τακτοποιήσουμε αυτές τις δύο φάσεις. Η άδεια διαμονής θα σημαίνει αυτομάτως έκδοση ΑΜΚΑ και η έκδοση ΑΜΚΑ, όπως καταλαβαίνετε, ανοίγει και την πρόσβαση στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και υγείας και κατοχυρώνει κάποια από αυτά τα δικαιώματα για τα οποία κάνατε λόγο. Διαφορετικά, ο εργαζόμενος αλλά και ο εργοδότης, θα είναι εκτεθειμένοι απέναντι στα σώματα ελέγχου και θα παρατηρείται το παράδοξο, εργαζόμενοι που έχουν ήδη την άδεια διαμονής, να πιάνονται ως ανασφάλιστοι στους ελέγχους και να έχουν συνέπειες, τόσο αυτοί, όσο και οι εργοδότες. Ζητήματα σαν αυτά θα πρέπει να θεραπευτούν» συμπλήρωσε.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι υπάρχει ζήτηση για την έκδοση αδειών διαμονής. «Πολλοί είναι αυτοί, που για διάφορους λόγους θέλουν να έρθουν και να ζήσουν στη χώρα, να σταδιοδρομήσουν στη χώρα και να μετακινηθούν κατά τις ανάγκες τους», είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου. Ο συνολικός αριθμός των αδειών διαμονής, είτε σε ισχύ, είτε σε εκκρεμότητα που διαχειρίζονται οι «Υπηρεσίες Μιας Στάσης» ανέρχεται σε περίπου 750.000. Από αυτές, μόνο οι 45.000 είναι αντικείμενο επεξεργασίας από το υπουργείο Μετανάστευσης, οι υπόλοιπες που είναι σε εκκρεμότητα είναι αρμοδιότητα των αποκεντρωμένων διοικήσεων και «άρα το πρόβλημα εντοπίζεται στις αποκεντρωμένες διοικήσεις». Με τα δεδομένα αυτά συνεπώς, είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, το θέμα είναι να ενδυναμωθούν με προσωπικό οι αποκεντρωμένες διοικήσεις στη χώρα.

Παράλληλα επισήμανε, ότι στο πλαίσιο του νέου Μεταναστευτικού Κώδικα, έχει προβλεφθεί η ομαδοποίηση και απλοποίηση των τύπων αδειών διαμονής σε δώδεκα κατηγορίες, η ενιαία τριετής διάρκεια ισχύος για την πλειονότητα των τύπων των αδειών διαμονής και η κοινή διαδικασία έκδοσης για συναφείς άδειες διαμονής. Επίσης προβλέφθηκε διαδικασία έγκρισης απασχόλησης από τις υπηρεσίες μιας στάσης, για όλες τις κατηγορίες εισδοχής και εργασίας, άρση της απαγόρευσης αλλαγής σκοπού κατηγορίας άδειας διαμονής, έμφαση στην 5ετή άδεια διαμονής για την εποχική εργασία. «’Αρα έχουμε ένα άρτιο πλαίσιο. Πάντα τα προβλήματα εντοπίζονται στην εφαρμογή του πλαισίου», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος – και πρόσθεσε ότι έχουν εκδοθεί οι περισσότερες των αναγκαίων αποφάσεων σε εφαρμογή του Μεταναστευτικού Κώδικα.

makthes.gr

 

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Μακάριος Λαζαρίδης: «Να μπορούν τα ΑμεΑ να ταξιδέψουν άνετα και χωρίς εμπόδια με επιβατηγά πλοία»

Ο βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης, με αφορμή ένα πρόσφατο περιστατικό, κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Χρήστο Στυλιανίδη. Στην ερώτηση αυτή, ο κ. Λαζαρίδης ζητά να ληφθούν μέτρα ώστε να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των ΑμεΑ κατά τη μετακίνησή τους με επιβατηγά πλοία.

Ο κ. Λαζαρίδης αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου ένα παιδί ΑμεΑ ταξίδευε για 45 λεπτά κάτω από τον καυτό ήλιο στο γκαράζ ενός επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου της γραμμής Κεραμωτής-Θάσου. Σύμφωνα με τις συστάσεις, το παιδί θα έπρεπε να μεταφερθεί με καροτσάκι ή φορείο στον χώρο των επιβατών, κάτι που δεν συνέβη λόγω της έλλειψης ράμπας στο πλοίο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Λαζαρίδης ρωτά τον Υπουργό:

  1. Τι μέτρα θα ληφθούν ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια περιστατικά;
  2. Υπάρχει πρόθεση για την υποχρεωτική εγκατάσταση ραμπών και ανελκυστήρων στα επιβατικά πλοία για ΑμεΑ; Αν ναι, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα;
  3. Θα δημιουργηθούν κατάλληλοι μηχανισμοί και μέτρα για τη διευκόλυνση των ταξιδιών των ΑμεΑ με επιβατηγά πλοία;
  4. Θα αυστηροποιηθεί το νομικό πλαίσιο ώστε οι ναυτιλιακές εταιρείες να έχουν οικονομικές και διοικητικές κυρώσεις για τη μη τήρηση του νόμου;

Ο κ. Λαζαρίδης τονίζει την ανάγκη να παρέχονται στους συμπολίτες ΑμεΑ όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι θεμελιώδεις ελευθερίες χωρίς διακρίσεις και να διασφαλίζεται ότι θα μπορούν να ταξιδεύουν με αξιοπρέπεια και ασφάλεια.

4o

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en