Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Eρώτηση Καραγιαννίδη για την εγκατάσταση LNG στον κόλπο της Καβάλας

Δημοσιεύτηκε

στις

Ερώτηση προς  το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και το  Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας υπέβαλλε ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ  αναφορικά με την σχεδιαζόμενη εγκατάσταση μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Καβάλα (LNG).

 Η ερώτηση

«H σχεδιαζόμενη εγκατάσταση πλωτής μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου στο θαλάσσιο κόλπο της Καβάλας και ειδικότερα πίσω από το λόφο της Νέας Καρβάλης σε απόσταση ενός μιλίου από την ακτή ελλοχεύει σοβαρότατους κινδύνους για το περιβάλλον και για τη δημόσια υγεία. Επιπλέον, η διαδικασία της εγκατάστασης προχωρά χωρίς να έχει προηγηθεί επαρκής διαβούλευση με την τοπική κοινωνία της Καβάλας κι ενώ ήδη εγείρονται σημαντικές αντιστάσεις από το μεγαλύτερο της μέρος.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία  οι μονάδες αποθήκευσης LNG χαρακτηρίζονται εγκαταστάσεις υψηλής επικινδυνότητας, για τις οποίες απαιτούνται υψηλά μέτρα ασφαλείας και η εγκατάσταση τους απαγορεύεται να γίνεται κοντά σε περιοχές κατοίκησης.

Επιπλέον, παραβλέπεται η γειτνίαση της σχεδιαζόμενης εγκατάστασης με δύο άλλες υψηλού κινδύνου εγκαταστάσεις: το  εργοστάσιο Λιπασμάτων και το εργοστάσιο Πετρελαίων που βρίσκονται στην ίδια περιοχή σε μικρές αποστάσεις.

Μέσα σ αυτό το πλαίσιο κι ενώ ασαφείς παραμένουν οι εγγυήσεις ασφάλειας για τον πληθυσμό της Καβάλας αλλά και για την προστασία του περιβάλλοντος,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1.Με ποια κριτήρια προωθείται η εγκατάσταση πλωτής μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόλπο της Καβάλας ενώ δεν έχει προηγηθεί διαβούλευση με την τοπική κοινωνία κι ενώ όλα τα στοιχεία συνηγορούν ότι πρόκειται για ένα επικίνδυνο για την υγεία των κατοίκων και για το περιβάλλον σχέδιο;

2.Ποιες μέριμνες θα λάβουν έτσι ώστε να μην προχωρήσουν οι εργασίες εγκατάστασης αν δεν αποσαφηνιστούν διάφορες πτυχές του εν λόγω επενδυτικού σχεδίου;»

LNG SILALITIRIO ΑΦΙΣΣΑ ΝΕΟ 1

(Visited 1 times, 1 visits today)
ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Έρχονται περισσότερα δρομολόγια στη γραμμή της Κεραμωτής

Δημοσιεύτηκε

στις

Με την προοπτική της αύξησης της επιβατικής κίνησης, αυξήθηκαν τα δρομολόγια των φερι μπότ στη γραμμή της Κεραμωτής, δύο περισσότερα απο χθες.

Η επόμενη αύξηση των δρομολογίων θα πραγματοποιηθεί απο την πρώτη Ιουνίου.

(Visited 1 times, 1 visits today)
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΚΑΒΑΛΑ

Εργασίες καθαρισμού και συντήρησης σε Τενέδου και Καλαμίτσα

Δημοσιεύτηκε

στις

Οι εργαζόμενοι της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Καβάλας, φρόντισαν την Τρίτη 26 Μαΐου 2020 για την αποψίλωση της χαμηλής βλάστησης και το κλάδεμα των πικροδαφνών στην οδό Τενέδου

Τις εργασίες συντήρησης των καμπινών και ευπρεπισμού του περιβάλλοντος χώρου στην ακτή της Καλαμίτσας, στις οποίες προχώρησε η Υπηρεσία Καθαριότητας, επιθεώρησε την Τρίτη 26 Μαΐου 2020 ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης.

(Visited 1 times, 1 visits today)
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΚΑΒΑΛΑ

Απαγόρευση κυκλοφορίας και στάθμευσης οχημάτων στη Καβάλα – δείτε σε ποια σημεία

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο  Οργανισμός Λιμένος Καβάλας  γνωστοποιεί ότι, σύμφωνα με την υπ’ αρίθ. 1/7η /22-5-2020 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, τίθεται σε εφαρμογή το μέτρο  της απαγόρευσης κυκλοφορίας  και στάθμευσης  οχημάτων επί της οδού Εθν. Αντίστασης από την διασταύρωση με την οδό Αβέρωφ έως  την  διασταύρωση με την οδό Δαγκλή, για το χρονικό διάστημα από 25-5-2020 έως και 30-9-2020 για τις ώρες 16.00 έως 05.00 της επομένης ημέρας.

Η πρόσβαση για έκτακτες περιπτώσεις ανάγκης  θα γίνεται από την οδό Μητροπολίτου Χρυσοστόμου .

(Visited 1 times, 1 visits today)
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

ΣτΕ | Άκυρη η μεταβίβαση Καλαμίτσας & Παλιού Δικαστικού Μεγάρου Καβάλας από το Δημόσιο στην ΕΤΑΔ!

Δημοσιεύτηκε

στις

Δικαιώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας πέντε Δήμοι ανά την Ελλάδα για την μεταβίβαση 10.119 ακινήτων του Δημοσίου στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), καθώς κρίθηκε μη νόμιμη τόσο η σχετική απόφαση του υπουργού Οικονομικών όσο και άλλες σχετικές αποφάσεις.

Πρόκειται για τους Δήμους Ελληνικού-Αργυρούπολης, Χαλανδρίου, Καλαμαριάς, Χανίων και Ωραιοκάστρου.

Να σημειωθεί ότι εφόσον ακυρώθηκε η επίμαχη υπουργική απόφαση, κ.λπ., κατά συνέπεια οι αποφάσεις του ΣτΕ καταλαμβάνουν τα ακίνητα όλων των Δήμων που μεταβιβάστηκαν στην ΕΤΑΔ, ανεξάρτητα εάν έχουν προσφύγει ή όχι στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ με μια σειρά αποφάσεων της επταμελούς σύνθεσής του (930-934/2020) ακύρωσε την μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ 10.119 ακινήτων που είχαν συνολικό εμβαδό 511.357.451 τ.μ. και συνολική δομημένη επιφάνεια 22.601 τ.μ., τα οποία είναι κατοχυρωμένα στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Παράλληλα, το ΣτΕ απέρριψε την παρέμβαση υπέρ του κύρους της υπουργικής απόφασης της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (υπερταμείο).

Να επισημανθεί ότι ο αριθμός των ακινήτων που μεταβιβάστηκαν στην ΕΤΑΔ, μειώθηκε, σύμφωνα με έγγραφο (7.6.2019) του τμήματος μητρώου, προς το ΣτΕ. Αρχικά μειώθηκε κατά 2.330 ακίνητα και εν συνεχεία κατά 603 (σύνολο μειώσεων 2.933). Τα 2.933 αυτά ακίνητα εξαιρέθηκαν από την μεταβίβαση καθώς δεν είχαν εκδοθεί οι αναγκαίες αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών και του ΚΥΣΙΟΠ, ενώ σε 14 εξ αυτών των ακινήτων δεν είχε ολοκληρωθεί ο έλεγχος.

Το σκεπτικό της απόφασης

Οι σύμβουλοι Επικρατείας ακύρωσαν την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση, κ.λπ., καθώς εκδόθηκε χωρίς προηγουμένως να έχει εξεταστεί για τα μεταβιβαζόμενα ακίνητα εάν υφίσταται η συνδρομή των αναγκαίων εκείνων προϋποθέσεων που προβλέπουν στην νομιμοποίηση της μη υπαγωγής τους στην κατηγορία των εξαιρουμένων από την μεταβίβαση. Ούτε όμως είχε τηρηθεί η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία ταυτοποίησης και ελέγχου των μεταβιβαζομένων ακινήτων, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πρέπει να εξαιρεθούν ή όχι από την μεταβίβαση, προσθέτουν οι σύμβουλοι Επικρατείας.

Αντίθετα μάλιστα, σημειώνει το ΣτΕ, όπως προκύπτει η διαδικασία ελέγχου ξεκίνησε 26.6.2018, δηλαδή μετά την έκδοση της προσβαλλόμενης υπουργικής απόφασης.

Κατόπιν όλων αυτών, οι σύμβουλοι Επικρατείας, κατέληξαν ότι τόσο η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση όσο και οι υπόλοιπες συμπροσβαλλόμενες, εκδόθηκαν χωρίς προηγουμένως να εξεταστεί, όπως απαιτεί ο νόμος 4389/2016, η νόμιμη προϋπόθεση της μη υπαγωγής των μεταβιβαζομένων ακινήτων στις εξαιρέσεις που προβλέπει το άρθρο 19 του εν λόγω νόμου 4389/2016.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες του enanews.gr στην συγκεκριμένη λίστα φαίνεται πως ανήκουν τόσο η Ακτή της Καλαμίτσας όσο και το κτίριο του Παλιού Δικαστικού Μεγάρου Καβάλας.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ENA Channel με την Μαρία Παπάζογλου

(Visited 1 times, 1 visits today)
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

.

Menoume Spiti

Monopolio Delivery

Popular posts:

PABTEBOY ME GIATRO

Mladen Group 01

Mladen Group 02

Mladen Group 03

Mladen Group 04

Mladen Group 05

Mladen Group 06

Mladen Group 07

Mladen Group 08

Mladen Group 09

Mladen Group 10

Mladen Group 11

Mladen Group 12

Mladen Group 13

Mladen Group 14

Mladen Group 15

Free Group 01

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ