Quantcast
Connect with us

ΕΒΡΟΣ

Δύσκολη νύχτα στον Έβρο | Χιλιάδες έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα

image_print

Τεταμένη είναι η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα, αφού χιλιάδες άτομα παραμένουν για δεύτερη ημέρα πίσω από τον συρμάτινο φράχτη στον Έβρο, με την προσδοκία να περάσουν στην ελληνική πλευρά. Την ίδια ώρα ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας, με διμοιρίες των ΜΑΤ από αστυνομικές διευθύνσεις από όλη τη χώρα, ενώ και οι διοικητές των ταγμάτων εθνοφυλακής ενημερώθηκαν να είναι σε ετοιμότητα.  Ακόμη τέσσερις διμοιρίες έφυγαν σήμερα, Σάββατο, εκτάκτως με C 130  από την Αθήνα για Θεσσαλονίκη.

Την ίδια ώρα, υπήρξαν πληροφορίες περί εκκένωσης χωριών και γκρεμίσματος αναχωμάτων, τις οποίες διαψεύδει στο CNN Greece ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδης. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, το μόνο φράγμα στην περιοχή είναι στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και αυτό έχει κανονική ροή.

Επίσης ο δήμαρχος Ορεστιάδος δήλωσε πως η κατάσταση είναι ελεγχόμενη αυτή τη στιγμή και ήρεμη.

Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν ενισχυθεί με 800 άνδρες των ΜΑΤ, ενώ δεν ισχύει η πληροφορία ότι μεταβαίνουν ΕΚΑΜ. Στην περιοχή υπάρχουν υποστηρικτικές δυνάμεις των ΕΚΑΜ Θεσσαλονίκης εδώ και δυο μέρες.

Έτοιμη η ΕΕ να βοηθήσει

Την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία εκφράζει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ παρακολουθεί με «ανησυχία» τις ροές των προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία προς τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παρακολουθούν στενά και με ανησυχία την κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ με την Τουρκία. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και εγώ η ίδια βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τον (Έλληνα) πρωθυπουργό (Κυριάκο) Μητσοτάκη και τον (Βούλγαρο) πρωθυπουργό (Μπόικο) Μπορίσοφ», γράφει σε ένα tweet η πρόεδρος της Κομισιόν.

«Ύψιστη προτεραιότητά μας, σε αυτό το στάδιο, είναι να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα και η Βουλγαρία θα λάβουν την πλήρη στήριξή μας. Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε επιπλέον στήριξη, ιδίως μέσω της Frontex στα χερσαία σύνορα», συμπλήρωσε σε ένα δεύτερο tweet.

 

87884034 2773866076026795 8175144002220195840 n

 

Το Σάββατο, οι Αρχές προχώρησαν σε 70 συλλήψεις στην πρώτη, δεύτερη και τρίτη γραμμή ελέγχου και έχει σχηματιστεί δικογραφία, ενώ άλλες 66 συλλήψεις έγιναν κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του αθηναϊκού πρακτορείου, οι συλληφθέντες εισήλθαν παράνομα από σημεία της ελληνοτουρκικής μεθορίου πέραν της οριογραμμής του τελωνείου, όπου έχουν αναπτυχθεί ισχυρές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας δημιουργώντας ένα αδιαπέραστο τείχος.

Ωστόσο, παρά τα συνεχώς ενισχυόμενα μέτρα ασφαλείας, ομάδες ατόμων επιχείρησαν, νωρίς το απόγευμα, να παραβιάσουν τα συρματοπλέγματα με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση και οι δυνάμεις φρούρησης να “απαντήσουν” με δακρυγόνα στις πέτρες, τα ξύλα και τα χημικά, που έρχονταν από απέναντι.

Χαρακτηριστικό είναι το βίντεο που ανέβασε το  τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων DHA  στο οποίο απεικονίζονται δεκάδες πρόσφυγεςκαι μετανάστες να κόβουν σε συγκεκριμένο σημείο στην ελληνοτουρκική μεθοριακή γραμμή, απέναντι ακριβώς από τις Καστανιές Έβρου, τα συρματοπλέγματακαθ’ υπόδειξη των Τούρκων, με σκοπό να περάσουν στην Ελλάδα.

 

 

Την ίδια ώρα, ο  Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, με ανάρτησή του στο Twitter, αναφέρει ότι «έως τις 21:02 σήμερα ο αριθμός των μεταναστών που έφυγαν από τη χώρα μέσω Αδριανούπολης είναι 36.776».

 

 

 

Ο Μητσοτάκης καλεί την Frontex στον Έβρο

Δεύτερο γύρο τηλεφωνικών επαφών πραγματοποίησε το Σάββατο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με φόντο τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα, όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης συζήτησε με τους εκπροσώπους της Ε.Ε. συζήτησαν τον τρόπο με τον οποίο η Frontex θα συμβάλλει στην προστασία των ελληνικών συνόρων που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα το Σάββατο, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ.

2 Comments

Απάντηση

ΕΒΡΟΣ

Αλεξανδρούπολη: Επίσκεψη Γερμανών δημάρχων ενόψει αδελφοποίησης

Αλεξανδρούπολη-επίσκεψη Γερμανών δημάρχων ενόψει αδελφοποίησης με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης
image_print

Στην Αλεξανδρούπολη θα βρεθούν από τις 10 έως τις 13 Ιουλίου 2026 οι δήμαρχοι των γερμανικών πόλεων Kelsterbach, Raunheim και Rüsselsheim, Patrick Burghardt, David Rendel και Manfred Ockel, συνοδευόμενοι από συνεργάτες τους.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται στο πλαίσιο των προπαρασκευαστικών ενεργειών για την επικείμενη αδελφοποίηση των τριών γερμανικών δήμων με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης.

Πρόκειται για ανταποδοτική επίσκεψη, μετά την πρόσφατη παρουσία του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης και αντιδημάρχων στις τρεις γερμανικές πόλεις, από τις 30 Απριλίου έως τις 4 Μαΐου 2026.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, οι Γερμανοί δήμαρχοι θα γνωρίσουν έργα, υποδομές, πολιτιστικές, αθλητικές και τουριστικές εγκαταστάσεις του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης επισκέψεις στο Δέλτα του Έβρου, στον ιστορικό ναό της Παναγίας Κοσμοσώτηρας στις Φέρες και στην παραθαλάσσια ζώνη Μάκρης-Δικέλλων.

Παράλληλα, οι φιλοξενούμενοι θα παρακολουθήσουν εκδηλώσεις της Ναυτικής Εβδομάδας, ενώ έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις εργασίας με τη δημοτική αρχή και υπηρεσιακά στελέχη.

Στο επίκεντρο των συναντήσεων θα βρεθούν η ανταλλαγή τεχνογνωσίας, η διερεύνηση προοπτικών συνεργασίας και η προετοιμασία της διαδικασίας αδελφοποίησης.

Η επικείμενη αδελφοποίηση αναμένεται να ανοίξει νέους δρόμους συνεργασίας στους τομείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, του τουρισμού, του αθλητισμού και της επιχειρηματικότητας.

Continue Reading

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Αλεξανδρούπολη: Το ΠΠ «Γαλάνης» ανοικτό για το κοινό στη Ναυτική Εβδομάδα

Το ΠΠ Γαλάνης του Πολεμικού Ναυτικού στη Ναυτική Εβδομάδα Αλεξανδρούπολης
image_print

Με το παράκτιο περιπολικό ΠΠ «Γαλάνης» (P-198) συμμετέχει το Πολεμικό Ναυτικό στις εκδηλώσεις της Ναυτικής Εβδομάδας που διοργανώνει ο Δήμος Αλεξανδρούπολης.

Το πλοίο θα βρίσκεται ελλιμενισμένο στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και θα είναι επισκέψιμο από το κοινό από την Παρασκευή 10 έως και την Κυριακή 12 Ιουλίου 2026, καθημερινά από τις 18:00 έως τις 20:00.

Το ΠΠ «Γαλάνης» είναι παράκτιο περιπολικό τύπου Island, μήκους 34 μέτρων, με μέγιστη ταχύτητα που ξεπερνά τους 30 κόμβους.

Ο εξοπλισμός του περιλαμβάνει πυροβόλο Leonardo LIONFISH διαμετρήματος 20 χιλιοστών, καθώς και πολυβόλα.

Το πλοίο εντάχθηκε επισήμως στον Στόλο του Πολεμικού Ναυτικού τον Σεπτέμβριο του 2024 και επιχειρεί στο Ανατολικό Αιγαίο, συμβάλλοντας στην επιτήρηση και την ασφάλεια των ελληνικών θαλάσσιων συνόρων.

Η παρουσία του στην Αλεξανδρούπολη δίνει την ευκαιρία στους πολίτες και τους επισκέπτες της πόλης να γνωρίσουν από κοντά ένα σύγχρονο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Ναυτικής Εβδομάδας.

DNews Widget
Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Σαμοθράκη : Εντοπίστηκαν 24 μετανάστες μετά από επιχείρηση του Λιμενικού

image_print

Σε επιχείρηση εντοπισμού και μεταφοράς 24 μεταναστών προχώρησε το Λιμενικό Σώμα στη Σαμοθράκη, έπειτα από πληροφορία για την παρουσία φουσκωτής λέμβου στη θαλάσσια περιοχή του Αγκίστρου.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν πλωτό και χερσαίο μέσο του Λιμενικού, με τις αρχές να εντοπίζουν τους αλλοδαπούς σε ημιορεινή περιοχή, κοντά στην παραλία Λαγκαδιώτη. Σύμφωνα με το Λιμενικό, πρόκειται για 24 άτομα, εκ των οποίων έξι άνδρες, επτά γυναίκες και έντεκα ανήλικοι.

Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο Α΄ Λιμενικό Τμήμα Σαμοθράκης του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης, το οποίο έχει αναλάβει τη διενέργεια της προανάκρισης για την υπόθεση και τη διερεύνηση των συνθηκών υπό τις οποίες έφτασαν στο νησί.

 

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en