Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΥΠΑ – Επίδομα ανεργίας | Θα υπολογίζεται ανάλογα με το μισθό και τα έτη εργασίας

image_print

ΔΥΠΑ – Επίδομα ανεργίας: Αναψε το πράσινο φώς για τις αλλαγές στο μηχανισμό υπολογισμού του επιδόματος ανεργίας. Η απόφαση αναμένεται ως το τέλος Ιουνίου.

Το νέο επίδομα θα εφαρμοστεί τον Σεπτέμβριο σε περιορισμένο αριθμό ανέργων -περίπου σε 10.000 άτομα- και μέσα στο 2025 θα εφαρμοστεί σε όλους.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, η βασική αλλαγή είναι ότι το επίδομα θα είναι ανάλογο του μισθού και των ετών ασφάλισης των εργαζομένων, και μάλιστα ένα τμήμα του θα καταβάλλεται ως πρόσθετο κίνητρο απασχόλησης όσο πιο γρήγορα θα βρίσκει δουλειά ο άνεργος

Εξετάζεται όμως να υπάρχει περιορισμός στη συχνότητα καταβολής του, που σημαίνει ότι όσοι μένουν άνεργοι να έχουν δικαίωμα λήψης του επιδόματος με μικρότερη συχνότητα απ’ ό,τι σήμερα, πλην ειδικών περιπτώσεων όπως οι απασχολούμενοι στον τουρισμό.

Το στίγμα των αλλαγών το έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας στην πρώτη συνέντευξή του (στον Alpha) μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ότι «δεν θα πρέπει το επίδομα ανεργίας να αποτελεί αντικίνητρο για την εργασία» και ότι «δεν θέλουμε τους ανθρώπους να είναι εθισμένοι σε κάποια επιδόματα, μόνο και μόνο για να μην δουλεύουν».

Το βασικό επίδομα σήμερα είναι 509 ευρώ, ενώ με τον νέο μηχανισμό θα προστίθεται και ένα μεταβλητό ποσό ως μπόνους για τα έτη ασφάλισης και καταβολής εισφορών. Το ύψος του νέου επιδόματος μαζί με μπόνους των ετών ασφάλισης μπορεί να φτάνει ως τα 1.100 ευρώ το μήνα για ένα τρίμηνο και στη συνέχεα θα κατεβαίνει μέχρι το βασικό ποσό.

Το ποσό επιδόματος θα συνδέεται με τις αποδοχές και τα έτη ασφάλισης των εργαζομένων έτσι ώστε όσοι μένουν χωρίς δουλειά έχοντας καταβάλει εισφορές για πολλά χρόνια εργασίας να λαμβάνουν επίδομα με ένα έξτρα μπόνους ανάλογα με τα έτη ασφάλισης.

Θα υπάρχει το σταθερό ποσό, το οποίο θα λαμβάνουν όλοι οι άνεργοι που δικαιούνται επιδότηση. Το σταθερό ποσό θα είναι ίσο με το 55% του εκάστοτε κατώτατου ημερομισθίου όπως τώρα. Επάνω στο σταθερό ποσό θα προστίθεται το «μεταβλητό» επίδομα το οποίο θα το λαμβάνουν όσοι έχουν περισσότερα χρόνια ασφάλισης.

Για παράδειγμα, ένας άνεργος που έχει εργαστεί και ασφαλιστεί για 25 έτη θα παίρνει το αυξημένο επίδομα ανεργίας (σταθερό και μεταβλητό ποσό), ενώ άνεργος με δύο χρόνια ασφάλισης θα παίρνει μόνον το βασικό επίδομα.

Σήμερα το βασικό επίδομα ανεργίας ανέρχεται στα 509,75 ευρώ το μήνα και το ημερήσιο επίδομα σε 20,39 ευρώ.

Κίνητρο

Με το σχέδιο των αλλαγών και προκειμένου οι άνεργοι να μη μένουν για πολλούς μήνες στο επίδομα, εξετάζεται κατά τους τρεις πρώτους μήνες να καταβάλλεται μεγαλύτερο ποσό και σταδιακά να μειώνεται. Αν για παράδειγμα ένας άνεργος δικαιούται εξάμηνη επιδότηση με συνολικό βασικό επίδομα 3.060 ευρώ, θα παίρνει για τους τρεις πρώτους μήνες 650 ευρώ και για τους άλλους τρεις μήνες 360 ευρώ. Στο σύνολο θα έχει πάρει 3.060 ευρώ, αλλά τα πιο πολλά στην αρχή και τα λιγότερα προς το τέλος της επιδότησης.

Το μπόνους από το μεταβλητό επίδομα μπορεί είναι έως και 20% ή 30% του μισθού που είχε ο εργαζόμενος, ενώ θα υπάρχει και ένα ανώτατο πλαφόν ώστε το άθροισμα των δύο ποσών επιδόματος (σταθερό+μεταβλητό) να μην ξεπερνά τα 1.000 ή 1.100 ευρώ για το πρώτο τρίμηνο. Μετά το τρίμηνο θα μειώνεται το βασικό επίδομα, ενώ θα μένει το μπόνους.

Οι προσαυξήσεις λόγω του μπόνους

Σήμερα όλοι ανεξαιρέτως οι άνεργοι που παίρνουν επίδομα από τη ΔΥΠΑ λαμβάνουν το ίδιο ποσό των 509,75 ευρώ το μήνα είτε πλήρωσαν εισφορές υπέρ ανεργίας για 35 χρόνια είτε για 1 χρόνο.

Για παράδειγμα εργαζόμενος για 35 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα ως μισθωτός, με μέσο όρο αποδοχών 3.000 ευρώ, έχει πληρώσει κατά μέσο όρο 50.000 ευρώ σε εισφορές ανεργίας (δικές του και του εργοδότη). Αντίστοιχα, ένας εργαζόμενος με μισθό 830 ευρώ που συμπληρώνει 2 χρόνια εργασίας έχει καταβάλει περίπου 800 ευρώ εισφορές υπέρ ανεργίας. Με το καθεστώς επιδότησης που ισχύει σήμερα και οι δύο εργαζόμενοι αν μείνουν άνεργοι θα πάρουν το ίδιο επίδομα ανεργίας με 509,75ευρώ μηνιαίως.

Με το νέο σύστημα, ο εργαζόμενος που έχει μισθό 3.000 ευρώ και εισφορές 35ετίας υπέρ ανεργίας θα επιδοτηθεί για ανεργία με 509,75 ευρώ (σταθερό ποσό) και με ένα επιπλέον ποσό (μεταβλητό) στο 20% του μισθού του, που σημαίνει ότι η συνολική επιδότηση λόγω ανεργίας θα είναι γύρω στα 1.100 ευρώ.

ipaidia.gr

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελλάδα: Ανησυχία για τους νέους οδηγούς και το κινητό

image_print

Ανησυχητικά στοιχεία για τη συμπεριφορά των νέων οδηγών στην Ελλάδα και την Ευρώπη καταγράφει μεγάλη ευρωπαϊκή έρευνα για την υπεύθυνη οδήγηση, με τη χρήση κινητού τηλεφώνου, την κόπωση και τη μη χρήση ζώνης να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την Ipsos BVA σε δείγμα 12.100 ατόμων σε 11 ευρωπαϊκές χώρες και δημοσιεύθηκε από το Ίδρυμα VINCI Autoroutes, στο πλαίσιο του 16ου Βαρόμετρου για την Υπεύθυνη Οδήγηση.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι νέοι οδηγοί ηλικίας 16 έως 24 ετών υιοθετούν ιδιαίτερα επικίνδυνες πρακτικές πίσω από το τιμόνι. Στην Ελλάδα, το 82% των νέων οδηγών χρησιμοποιεί smartphone ή προγραμματίζει το GPS κατά την οδήγηση, ενώ στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 88%.

Παράλληλα, το 46% των νέων οδηγών στην Ελλάδα δηλώνει ότι στέλνει ή διαβάζει μηνύματα και email ενώ οδηγεί, ποσοστό υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που ανέρχεται στο 39%.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί και το γεγονός ότι το 49% των νέων στην Ελλάδα οδηγεί ενώ αισθάνεται έντονη κούραση, ενώ το 48% παραδέχεται ότι οδηγεί χωρίς να φορά ζώνη ασφαλείας. Στην Ευρώπη τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 40% και 22%.

Ακόμη, το 16% των νέων οδηγών στην Ελλάδα παραδέχεται ότι έχει οδηγήσει υπό την επήρεια αλκοόλ, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται στο 7%. Το 3% δηλώνει ότι έχει οδηγήσει μετά από χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Η διευθύνουσα σύμβουλος του Ιδρύματος VINCI Autoroutes, Bernadette Moreau, υπογράμμισε ότι όλοι οι οδηγοί πρέπει να αναθεωρήσουν τη συμπεριφορά τους στο τιμόνι, καθώς η οδήγηση απαιτεί πλήρη προσοχή και αυστηρή τήρηση των κανόνων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ολυμπίας Οδού, Παναγιώτης Παπανικόλας, τόνισε ότι η χρήση κινητού και GPS κατά την οδήγηση παραμένει κρίσιμο ζήτημα οδικής ασφάλειας.

Η πρόεδρος του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς», Βασιλική Δανέλλη – Μυλωνά, επισήμανε ότι η εκπαίδευση, η πρόληψη και η καλλιέργεια κουλτούρας οδικής ασφάλειας από νεαρή ηλικία αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για τη μείωση των τροχαίων συμβάντων.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΑΔΕ: Κατασχέθηκαν 415.000 λαθραία τσιγάρα στο «Ελ. Βενιζέλος»

image_print

Περισσότερα από 415.000 λαθραία τσιγάρα εντόπισαν και κατέσχεσαν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», αποτρέποντας την παράνομη εισαγωγή και διακίνησή τους στην ελληνική αγορά.

Τα καπνικά προϊόντα βρέθηκαν κρυμμένα σε βαλίτσες και αποσκευές έντεκα επιβατών, οι οποίοι είχαν φτάσει στην Αθήνα με πτήσεις από την Αιθιοπία και την Αίγυπτο.

Οι έντεκα επιβάτες συνελήφθησαν άμεσα και οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ τα λαθραία τσιγάρα κατασχέθηκαν από τα κλιμάκια της ΑΑΔΕ.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, τα προϊόντα ήταν αμφιβόλου ποιότητας και προορίζονταν για διάθεση στην εγχώρια αγορά, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι εκτιμώνται σε περίπου 85.000 ευρώ.

Η επιχείρηση εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο δράσης της ΑΑΔΕ για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Σύμφωνα με πρόσφατη πανευρωπαϊκή έκθεση της KPMG για τα παράνομα καπνικά προϊόντα, η Ελλάδα καταγράφει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τη μεγαλύτερη μείωση στην κατανάλωση παράνομων τσιγάρων μεταξύ των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, τόνισε ότι η εξέλιξη αποτελεί αναγνώριση της στρατηγικής για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου, υπογραμμίζοντας πως οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με στόχο την προστασία των δημοσίων εσόδων, του υγιούς ανταγωνισμού και της δημόσιας υγείας.

Continue Reading

ΔΡΑΜΑ

Ο.Ε.Β.Ε. Δράμας: Θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης για τους επαγγελματίες

Δράμα – Παρέμβαση της Ο.Ε.Β.Ε. για θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης επαγγελματιών
image_print

Την ανάγκη πρόβλεψης ειδικών θέσεων ελεγχόμενης στάθμευσης για τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο κέντρο της Δράμας επισημαίνει η Ο.Ε.Β.Ε. Ν. Δράμας.

Με επιστολή προς τον Δήμαρχο Δράμας, Γεώργιο Παπαδόπουλο, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Στέφανος Πεταλούδης, και το Δ.Σ. ζητούν να ληφθούν υπόψη οι πραγματικές ανάγκες των επαγγελματιών στο πλαίσιο εφαρμογής οποιουδήποτε συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης.

Όπως τονίζεται, οι επαγγελματίες καθημερινά καλούνται να μεταφέρουν εργαλεία, εξοπλισμό, εμπορεύματα και υλικά, προκειμένου να εξυπηρετήσουν πολίτες και επιχειρήσεις.

Η έλλειψη διαθέσιμων θέσεων στάθμευσης, σύμφωνα με την Ο.Ε.Β.Ε. Δράμας, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας, αυξάνει το λειτουργικό κόστος και δυσχεραίνει την άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών.

Η Ομοσπονδία ζητά την πρόβλεψη συγκεκριμένου αριθμού θέσεων ελεγχόμενης στάθμευσης για επαγγελματικά οχήματα σε κομβικά σημεία του κέντρου της Δράμας, τη δημιουργία ειδικής επαγγελματικής κάρτας στάθμευσης και τη συμμετοχή εκπροσώπων της στον διάλογο για τη διαμόρφωση των σχετικών ρυθμίσεων.

Ο Πρόεδρος της Ο.Ε.Β.Ε. Ν. Δράμας, Στέφανος Πεταλούδης, επισημαίνει:

«Οι επαγγελματίες δεν ζητούν προνομιακή μεταχείριση. Ζητούν τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις για να μπορούν να εργαστούν και να εξυπηρετήσουν τους πολίτες. Η πόλη της Δράμας χρειάζεται οργάνωση, αλλά χρειάζεται και λειτουργική αγορά. Η πρόβλεψη θέσεων στάθμευσης για επαγγελματική χρήση αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων και την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.»

Η Ο.Ε.Β.Ε. Δράμας δηλώνει έτοιμη να συμβάλει με προτάσεις και τεκμηριωμένες θέσεις στην εξεύρεση μιας δίκαιης και λειτουργικής λύσης προς όφελος της πόλης, των επαγγελματιών και των πολιτών.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en