ΔΡΑΜΑ
Δράμα: “Πρωτιά” σε βανδαλισμούς παιδικών χαρών
Ανησυχητικά – αλλά και εξαιρετικά αποκαλυπτικά – είναι τα στοιχεία που παρουσίασε ο αντιδήμαρχος Δράμας, Βαγγέλης Πυργιλής, για την κατάσταση των παιδικών χαρών του Δήμου, καθώς η πόλη καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό βανδαλισμών σε παιδικές χαρές πανελλαδικά, σύμφωνα με τον αρμόδιο φορέα πιστοποίησης.
Η ενημέρωση δόθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ως απάντηση σε σχετικό ερώτημα της επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πρότζεκτ για τη Δράμα», Παρθένας Κιόρτεβε.
Καμία πιστοποίηση λόγω συνεχών βανδαλισμών
Ο κ. Πυργιλής εξήγησε πως καμία από τις 40 παιδικές χαρές του Δήμου δεν διαθέτει το απαιτούμενο σήμα πιστοποίησης του Υπουργείου Εσωτερικών, όχι λόγω ακαταλληλότητας, αλλά εξαιτίας των συνεχών φθορών που προκαλούνται. «Δεν προλαβαίνουμε να στέλνουμε φακέλους για έλεγχο και να γίνεται ξανά βανδαλισμός πριν την πιστοποίηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παρότι δεν τίθεται άμεσος κίνδυνος για τα παιδιά, το γεγονός ότι δεν υφίστανται πιστοποιήσεις δημιουργεί προβληματισμό για την εικόνα των δημόσιων χώρων και για τη διαχείριση των κονδυλίων.
Οικονομικό βάρος στους πολίτες
Το πρόβλημα δεν είναι μόνο κοινωνικό ή παιδευτικό, αλλά και οικονομικό. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο τεχνικών έργων, Παναγιώτη Σαλπιγκτίδη, ο Δήμος Δράμας δαπανά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ετησίως για αποκαταστάσεις ζημιών σε παιδικές χαρές, ένα κόστος που καλούνται να καλύψουν οι δημότες.
Πιλοτικό πρόγραμμα ασφάλειας στον Δημοτικό Κήπο
Για την αντιμετώπιση του φαινομένου, η δημοτική αρχή ετοιμάζεται να εφαρμόσει πιλοτικά σύστημα ασφάλειας στην παιδική χαρά του Δημοτικού Κήπου, με κόστος που ξεπερνά τις 10.000 ευρώ. Πρόκειται για μια επένδυση με στόχο την αποτροπή βανδαλισμών και τη διαφύλαξη της δημοτικής περιουσίας.
Εφόσον η εφαρμογή του νέου συστήματος κριθεί αποτελεσματική, ενδέχεται να επεκταθεί και σε άλλες παιδικές χαρές του Δήμου.
Ένα κοινωνικό φαινόμενο που απαιτεί λύσεις
Η περίπτωση της Δράμας ίσως θα έπρεπε να αποτελέσει αντικείμενο κοινωνιολογικής μελέτης, καθώς φανερώνει προβλήματα κοινωνικής συμπεριφοράς, αλλά και προβληματικές σχέσεις του πολίτη με τον δημόσιο χώρο. Το φαινόμενο των βανδαλισμών σε υποδομές που προορίζονται για τα παιδιά, αναδεικνύει την ανάγκη για συστηματική πρόληψη, επιτήρηση, αλλά και αλλαγή νοοτροπίας.
Ο Δήμος Δράμας καλείται να βρει τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στην αστυνόμευση, την πρόληψη και την ευαισθητοποίηση, ώστε οι παιδικές χαρές να παραμείνουν ασφαλείς χώροι ψυχαγωγίας και κοινωνικοποίησης για τους μικρούς δημότες.