ΔΡΑΜΑ

Δράμα | Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο σατυρικός διονυσιακός γάμος

Το χωριό Καλή Βρύση στην περιοχή της Προσοτσάνης ζει κάθε χρόνο το έθιμο των Μπαμπούγερων με εντυπωσιακή αναβίωση. Οι κάτοικοι, κυρίως άντρες, ντύνονται με εντυπωσιακές στολές, με μάσκες που αναπαριστούν τράγους, και εξαπολύουν το έθιμο στους δρόμους του χωριού.

Τα Μπαμπούγερα κρατούν ζωντανή τη μακρά παράδοση, αποτελώντας ένα ζωντανό κομμάτι του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής. Φορώντας μάσκες που αναπαριστούν τους τράγους και κουδούνια που παράγουν έναν χαρακτηριστικό ήχο, οι συμμετέχοντες εξαπολύουν το έθιμο με σκοπό να ξορκίσουν το κακό και να ξυπνήσουν τη φύση.

Το τριήμερο των Θεοφανίων είναι η κορύφωση, καθώς οι κάτοικοι εκτοξεύονται στους δρόμους γεμίζοντας το χωριό με τις φωνές, τα τραγούδια και τον ήχο των κουδουνιών. Η αγάπη τους για την παράδοση και η προσπάθεια συντήρησης των αρχαίων στολών αντανακλούν τον πολιτιστικό πλούτο και την αφοσίωσή τους στην ιστορία του τόπου τους.

Η προέλευση του έθιμου συνδέεται με τη λατρεία του θεού Διονύσου, του θεού της καρποφορίας, της ηδονής και της αμπέλου. Τα Μπαμπούγερα έχουν τις ρίζες τους σε αρχαίες πεποιθήσεις και θρύλους, ενώ η ανασκαφή ενός ιερού του Διονύσου κοντά στο χωριό αποκάλυψε τη σημασία της λατρείας του θεού στην περιοχή.

Τα Μπαμπούγερα, με τη μοναδική εμφάνισή τους και την εντυπωσιακή συμβολική τους φόρτωση, αντιπροσωπεύουν ένα πολύτιμο κομμάτι της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς που διατηρείται ζωντανό με αγάπη και αφοσίωση από την κοινότητα της Καλής Βρύσης.

https://www.enanews.gr/uploads/2024/01/537EE935-15E8-4649-9E76-9BB85A860E98.mov

https://www.enanews.gr/uploads/2024/01/25913C18-3A11-4D06-95B7-CC32C428FDCE.mov

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version