Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δράμα | Ιδανικός προορισμός -Τοπίο σαν να βγήκε από παραμύθι

Από τους προϊστορικούς κιόλας χρόνους, η περιοχή της Δράμας φαίνεται πως είχε πληθυσμό που κατοικούσε στον οικισμό Αρκαδικού, ενώ η ιστορία της είναι μεγάλη: παρά το γεγονός ότι αποτελούσε στρατιωτικό κέντρο των Οθωμανών στη νότια Βαλκανική, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Επανάσταση του ’21. Ενώθηκε με το ελληνικό κράτος το 1913 στον Β’ Βαλκανικό Πόλεμο, για να καταληφθεί ξανά από τους Βουλγάρους στον Α’ Παγκόσμιο, οι οποίοι αποχώρησαν με τη λήξη του πολέμου. Αλλά και στον Β’ Παγκόσμιο πέρασε δύσκολα με τους Βούλγαρους και τις επιχειρήσεις εκβουλγαρισμού του πληθυσμού της Δράμας, προβάλλοντας πάντα σθεναρή αντίσταση.

Σήμερα αποτελεί μια όμορφη πόλη, πλούσια σε αξιοθέατα, πολιτιστικά δρώμενα και φυσικό περιβάλλον, στην οποία ζουν 45.828 κάτοικοι (2011). Το όνομά της προέκυψε από το «Υδράμα»-«Δύραμα» και προέρχεται από τα άφθονα νερά που αναβλύζουν στην περιοχή.

Από την Αθήνα απέχει 650 χιλιόμετρα, ενώ από τη Θεσσαλονίκη 150 χιλιόμετρα, που σημαίνει ότι αν δεν την επισκεφτείτε από κάποια γειτονική της πόλη, σας πέφτει λίγο μακριά και πρέπει στο ταξίδι σας σε αυτή να δείτε και να κάνετε όσο το δυνατόν περισσότερα.

Στο περίπου 60 στρεμμάτων πάρκο της Αγίας Βαρβάρας θα πάρετε μια καλή γεύση από τον πλούτο της περιοχής σε νερά και χρώματα, με τις λίμνες και τους καταρράκτες να ομορφαίνουν το τοπίο κάτω από τον ίσκιο αιωνόβιων δέντρων. Εδώ θα δείτε και τους παραδοσιακούς νερόμυλους, από τους οποίους ξεχωρίζει ο παλιός μουσουλμανικός «Μύλος των Ζώνκε», ενώ στη βόρεια πλευρά του πάρκου σώζεται και η καπναποθήκη του Ελβετοεβραίου καπνεμπόρου Έρμαν Σπήρερ από το1925 και ακριβώς μπροστά της βρίσκονται τα ερείπια της καπναποθήκης του Γιοσέφ Φαρατζή, όπου κλείστηκαν οι Εβραίοι της Δράμας το 1943 πριν από το τραγικό τέλος τους στα πολωνικά στρατόπεδα εξόντωσης. Αν βρεθείτε στη Δράμα στη γιορτή της Αγίας Βαρβάρας, θα απολαύσετε και το τοπικό έθιμο όπου οι κάτοικοι συνηθίζουν να ανάβουν κεριά σε αυτοσχέδια πλοιάρια,προωθώντας τα στο κέντρο της λίμνης. Στον χώρο των πηγών της Αγίας Βαρβάρας πραγματοποιείται ετησίως και το φεστιβάλ τραγουδιού Dramaica Youth Festival. Κι αν είστε φίλοι του πολιτισμού, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους κάθε Σεπτέμβρη και οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις της Ονειρούπολης κάθε Δεκέμβρη, μάλλον θα μετατρέψουν τη Δράμα στην αγαπημένη σας πόλη.

Μια πραγματική όαση στην καρδιά της Δράμας! Ανακαλύψτε τη!

Σε όλη τη Δράμα και ιδιαίτερα στο χώρο της Αγίας Βαρβάρας υπάρχουν διάσπαρτα παλιά, διατηρητέα κτίρια που χαρίζουν ατμόσφαιρα στην πόλη, ενώ σημαντικό αξιοθέατο είναι επίσης και τα βυζαντινά τείχη της. Μπορεί να μη διαθέτει κάστρο, αλλά από τα βυζαντινά αυτά τείχη διασώζονται αρκετά τμήματα στη βόρεια συνοικία της πόλης, γύρω από την εκκλησία της Αγίας Σοφίας, ενώ υπάρχουν και άλλα τμήματα διασκορπισμένα σε όλη την πόλη, σε αυλές σπιτιών, σε ακάλυπτους –πολλές φορές μάλιστα οι κάτοικοι τα χρησιμοποιούν και για οριοθετήσεις ιδιοκτησιών!

Για τους λάτρεις του θρησκευτικού τουρισμού, η εκκλησία Άγιος Νικόλαος θα αποτελέσει σίγουρα μια στάση. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και επί τουρκοκρατίας ήταν τζαμί και ονομαζόταν Εσκί τζαμί (αρχαίο τζαμί) ή Τσαρσί τζαμί (τζαμί της αγοράς). Στο τζαμί της συμβολής των οδών Άρμεν και Αγαμέμνονος, μπορείτε να δείτε τοιχογραφίες που απεικονίζουν πιθανώς την πόλη της Δράμας την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ενώ μια βόλτα και από το εκκλησιαστικό μουσείο της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας θα σας φέρει κοντά σε εικόνες λαϊκής τέχνης του ΙΘ’ αι., ξυλόγλυπτα βημόθυρα ναών, αρτοφόρια κ.λπ. Τέλος, η βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Σοφίας (ηλικίας 1000 ετών πλέον) δεν θα μπορούσε να λείπει από το ταξιδιωτικό σας πλάνο, αφού αποτελεί το παλιότερο σωζόμενο κτίσμα της Δράμας.


Κι αφού περάσετε απ’ όλα αυτά, ξεκουραστείτε στην Πλατεία Ελευθερίας, την κεντρική πλατεία της πόλης που πήρε τη σημερινή της μορφή το 1915, όταν κάηκαν ξύλινες παράγκες που ως τότε καταλάμβαναν το χώρο της.

Πηγή: Clickatlife.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παρέμβαση εισαγγελέα για τη διακίνηση ναρκωτικών από σπείρα σε σχολεία της Πάτρας

Μετά τον πανελλήνιο σάλο που προκάλεσε η είδηση για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών μέσα σε σχολικό συγκρότημα της Πάτρας με «ντίλερς» ακόμα και ανήλικους μαθητές, παρενέβη η αρμόδια Εισαγγελική Αρχή διατάσσοντας προκαταρκτική εξέταση.

Σύμφωνα με τη «Γνώμη» εισαγγελικός λειτουργός της Πάτρας με έγγραφη παραγγελία του ζητά από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών να διερευνήσει σε βάθος την υπόθεση και κυρίως να διαπιστώσει εάν προκύπτουν ευθύνες σε συγκεκριμένα πρόσωπα, όπως οι διευθυντές των τριών συστεγαζόμενων σχολικών μονάδων αλλά και του σχολικού φύλακα.

Και αυτό διότι, σύμφωνα με το υλικό της δικογραφίας και τα όσα έχουν το δει το φως της δημοσιότητας, η διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών με ορμητήριο το σχολείο γινόταν επί μακρό χρονικό διάστημα και μάλιστα –όπως φαίνεται- κάτω από την… μύτη των εκπαιδευτικών, όπως αναφέρει το tempo24news.

Είναι δε απορίας άξιο πως οι καθηγητές δεν είχαν αντιληφθεί το παραμικρό όταν υπήρχαν στοιχεία ακόμα και σε κοινή θέα.

Είναι χαρακτηριστικά η αναγραφή του «τιμοκαταλόγου» πώλησης των ναρκωτικών ουσιών σε τοίχο του σχολικού συγκροτήματος (φωτό), όπως επίσης ότι μία από τις καβάτζες που χρησιμοποίησαν οι κατηγορούμενοι εντοπίστηκε εντός του σχολικού συγκροτήματος!

Τα παραπάνω στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Αστυνομία κοινοποιώντας τις σχετικές φωτογραφίες, αλλά και το γεγονός ότι μέσα σε δύο μήνες είχαν γίνει 67 αγοραπωλησίες, προκάλεσαν την παρέμβαση του Εισαγγελέα Πατρών, ο οποίος με παραγγελία του προς την Ασφάλεια ζητά να ριχτεί «φως» στην υπόθεση.

Ο νέος κύκλος των προανακριτικών ερευνών θα στοχεύσει στην εκπαιδευτική κοινότητα, οι οποίοι θα κληθούν να δώσουν καταθέσεις και θα διερευνηθεί εάν οι αρμόδιοι είχαν πράξει όλα όσα προβλέπονται για την «θωράκιση» του συγκροτήματος.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τραγωδία στη Λάρισα | Νεκρός 62χρονος, έπεσε από το μπαλκόνι του σπιτιού του

Ένα τραγικό περιστατικό σημειώθηκε τη Μεγάλη Τετάρτη στη Λάρισα.

Σύμφωνα με το onlarissa.gr ένας 62χρονος άνδρας φέρεται να έκανε «βουτιά» θανάτου από τον 4ο όροφο πολυκατοικίας στην οδό Παπαζαχαρίου, κοντά στην 1η Στρατιά.

Ο άνδρας βρέθηκε στο κενό κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, ωστόσο οι πληροφορίες κάνουν λόγω για αυτοκτονία.

Στο σημείο έσπευσε η Αστυνομία για να διερευνήσει τα αίτια του τραγικού συμβάντος, καθώς και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που μετέφερε τον άτυχο άνδρα στο εφημερεύον χθες Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Πηγή: protothema.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Η Energean στο πλευρό της Ενορίας του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου στη Νέα Καρβάλη

H Energean, στο πνεύμα των ημερών της Ανάστασης και του Πάσχα, στηρίζει για μια ακόμη χρονιά τους συμπολίτες της που βρίσκονται σε οικονομική ένδεια στην κοινότητα της Νέας Καρβάλης Καβάλας, η οποία είναι και η πλησιέστερη κοινότητα στις χερσαίες εγκαταστάσεις της εταιρείας.

Συγκεκριμένα, η Energean παρέδωσε στην Ενορία του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου δωροεπιταγές, προκειμένου 20 οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες καθώς και 6 πρόσφυγες από την Ουκρανία, οι οποίοι φιλοξενούνται στο Καπλανίδειο Ίδρυμα, να προμηθευτούν τα απαραίτητα για το γιορτινό τραπέζι είδη , από αλυσίδα σούπερ μάρκετ που λειτουργεί στην περιοχή.

Εκ μέρους της Energean, τις δωροεπιταγές παρέδωσε ο κ. Αρτέμης Μπαρμπούνης, υπεύθυνος για τις Εταιρικές Υποθέσεις στο νομό Καβάλας, και οι συνάδελφοι που κατοικούν στη Νέα Καρβάλη κ. Δημήτρης Κουλουριώτης, Χειριστής Παραγωγής Υπεράκτιων Εγκαταστάσεων, κ.Πρόδρομος Κυπριτσής, Τεχνίτης Οργάνων Χερσαίων Εγκαταστάσεων και μέλος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής της Ενορίας, και κ. Γιάννης Γκίκας, Τεχνίτης Μηχανολογικής Συντήρησης. Τις δωροεπιταγές παρέλαβε ο εφημέριος του Ναού και του Ιερού
Προσκυνήματος του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, πατήρ Μιχαήλ ο οποίος, όπως και ο παρευρισκόμενος Πρόεδρος της Κοινότητας Νέας Καρβάλης κ. Νίκος Καρακεΐσογλου, ευχαρίστησαν θερμά την Energean για τη διαρκή στήριξη στην ενορία.

Η Δρ. Κατερίνα Σάρδη, Διευθύνουσα Σύμβουλος και Country Manager της Energean στην Ελλάδα, δήλωσε σχετικά:

«Οι όμορφες στιγμές που περνούμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα στο γιορτινό τραπέζι δεν είναι, δυστυχώς, κάτι το δεδομένο για όλους τους συμπολίτες μας και έτσι, για μια ακόμη χρονιά, πήραμε την εύκολη απόφαση να στηρίξουμε την Ενορία του Ιερού Ναού του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου στη Νέα Καρβάλη, στο πολύ σημαντικό κοινωνικό έργο που επιτελεί.

Είναι αυτονόητη υποχρέωσή μας να συμβάλλουμε με τις δυνάμεις μας στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κοινωνικοί μας εταίροι και αποτελεί κορυφαία δέσμευσή μας η συνέχιση αυτής της πολιτικής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που έχει ως βασικό στόχο τη δίκαιη μετάβαση σε έναν βιώσιμο κόσμο χωρίς ανισότητες και χωρίς οποιονδήποτε κοινωνικό αποκλεισμό. Χρόνια πολλά με υγεία και ευτυχία σε όλους!»

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία της Energean εντάσσεται στην στρατηγική της για την υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ ν.2 για Μηδενική Πείνα, ν.10 για Λιγότερες Ανισότητες, και ν.17 για Συνεργασία για την επίτευξη των Στόχων.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en