Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διώξεις σε 10 αγρότες για τα μπλόκα στη Νίκαια

image_print

Δεν πρόλαβαν καλά καλά να βγουν στα μπλοκα οι αγρότες και ξεκίνησαν οι διώξεις.

Συγκεκριμένα, μόλις μια ημέρα μετά το στήσιμο του μπλόκου αγροτών στη Νίκαια Λάρισας, ασκήθηκαν διώξεις σε 10 αγρότες.

Οι συγκεκριμένοι έλαβαν κλήτευση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας, με την οποία παραπέμπονται σε δίκη την 1η Μαρτίου, χωρίς απολογία, με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών.

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των αγροτών, με μπλόκα σε όλη την Ελλάδα προανήγγειλε μέσω του ΣΚΑΪ ο Γιάννης Βάγγος, μέλος της πανελλαδικής συντονιστικής επιτροπής των μπλόκων, με αφορμή τις διώξεις κατά δέκα αγροτών από το μπλόκο της Νίκαιας που άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας για παρακώλυση συγκοινωνιών.

Την κυβέρνηση καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές από το μπλόκο της Νίκαιας.

«Είναι ένα πρωτόγνωρο περιστατικό», τόνισε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας Ρίζος Μαρούδας.

«Πρώτη φορά μας στέλνουν σε δικαστήριο χωρίς να έχει προηγηθεί απολογία, όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις», τόνισε.

Ο κ. Μαρούδας είπε επίσης ότι στόχος αυτής της ενέργειας είναι να τρομοκρατήσει τους αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκο, αλλά και να ποινικοποιήσει τους αγώνες

Τέτοιο περιστατικό δεν έχει ξανά συμβεί ούτε από τις πιο αντιδραστικές κυβερνήσεις σε αυτό το τόπο. Κάποιοι θέλουν να προτείνουν τον πρωθυπουργό για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Εμείς τους προτείνουμε να δοθεί το «Νόμπελ αυταρχισμού». Αυτό που έγινε δεν πρόκειται να μας πτοήσει. Έχουν διαλέξει στρατόπεδο και αυτό το στρατόπεδο είναι απέναντί μας» είπε ο κ. Μαρούδας.

Στα αιτήματα των αγροτών που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα αιτήματα για κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας, άμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων κατά την παράδοσή τους, αφορολόγητο πετρέλαιο, αναπλήρωση του πραγματικού εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών εξαιτίας της ζημιάς από τον Δάκο, φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων, να μην ισχύσει η μείωση του αφορολόγητου κατά 3000Euro από 1/1/2020, αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%, κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ, μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.

Η απόφαση της εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας είναι «νόμιμη μεν, αλλά βεβιασμένη και αντιβαίνουσα στο τεκμήριο της αθωότητας», εξέφρασε με δήλωσή του, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης.

Ο υφυπουργός σημείωσε ότι κατά την άποψή του, «έπρεπε να τηρηθεί η διαδικασία της προκαταρκτικής εξέτασης, για να διερευνηθεί εάν και υπό ποιες συνθήκες πιθανόν τελείται ένα αδίκημα» και συμπλήρωσε πως «ενδεικτικό της άποψης είναι το γεγονός, ότι στα αναγνωστέα έγγραφα ενίσχυσης του κατηγορητηρίου, αναφέρεται δημοσίευμα εφημερίδας πριν τη φερόμενη τέλεση του αδικήματος».

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Παναγιωτόπουλος : “Ιδρύεται Summer Campus του ΔΠΘ στην Ποταμιά Θάσου”

image_print

Όπως ανάρτησε ο βουλευτής Καβάλας της Ν.Δ Νίκος Παναγιωτόπουλος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης :

Καλά νέα για την Θάσο! Υπεγράφη σήμερα από την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου, η απόφαση παραχώρησης των παιδικών κατασκηνώσεων Ποταμιάς Θάσου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης προκειμένου να ιδρυθεί και να λειτουργήσει ένα Summer Campus υπό το ΔΠΘ.

Η εξέλιξη δικαιώνει την προσπάθειά μας και υλοποιεί την σύμπραξη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, της Περιφέρειας ΑΜΘ και του Δήμου της Θάσου, ώστε να αξιοποιηθούν ουσιαστικά οι επί χρόνια εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις των παιδικών κατασκηνώσεων Ποταμιάς Θάσου!

Το Summer Campus θα απευθύνεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου καθώς και σε φοιτητές από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο, συμβάλλοντας πραγματικά στην ανάπτυξη του νησιού μας!

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεκίνησε η καταβολή των 150 ευρώ ανά παιδί σε σχεδόν 950.000 οικογένειες

Καταβολή οικονομικής ενίσχυσης 150 ευρώ ανά παιδί σε οικογένειες από την ΑΑΔΕ
image_print

Ολοκληρώνεται σήμερα η πρώτη και μεγαλύτερη καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ύψους 150 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, την οποία χορηγούν το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Συνολικά, την ενίσχυση λαμβάνουν 947.609 οικογένειες για 1.525.188 εξαρτώμενα παιδιά, ενώ το συνολικό ποσό που καταβάλλεται ανέρχεται σε 219.737.550 ευρώ.

Συμπληρωματική πληρωμή για νέες γεννήσεις

Ειδική πρόβλεψη υπάρχει για οικογένειες που απέκτησαν παιδί το 2025 ή το 2026. Για τα παιδιά που γεννήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2025 έως και τις 31 Ιουλίου 2026, η οικονομική ενίσχυση θα καταβληθεί έως τις 31 Αυγούστου 2026.

Για τον προσδιορισμό των δικαιούχων θα ληφθούν υπόψη οι εμπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις του τρέχοντος έτους, καθώς και οι μεταβολές που έχουν καταχωριστεί στο φορολογικό μητρώο.

Προσοχή για όσους δεν έχουν δηλώσει σωστό IBAN

Η ΑΑΔΕ εντόπισε 33.351 δικαιούχους για τους οποίους είτε δεν έχει δηλωθεί τραπεζικός λογαριασμός (IBAN) είτε τα στοιχεία που έχουν καταχωριστεί είναι λανθασμένα.

Οι συγκεκριμένοι πολίτες θα ενημερωθούν με ηλεκτρονικό μήνυμα, ώστε να δηλώσουν ή να διορθώσουν τον IBAN τους και να μπορέσουν να λάβουν την οικονομική ενίσχυση.

Παράλληλα, για παιδιά που γεννήθηκαν μέσα στο 2026 και δεν διαθέτουν ακόμη Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), απαιτείται η έκδοση ΑΦΜ έως τις 10 Αυγούστου 2026, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η πληρωμή.

Πώς καταβάλλεται η ενίσχυση

Στις κοινές φορολογικές δηλώσεις έγγαμων ή μερών συμφώνου συμβίωσης, το ποσό καταβάλλεται στον σύζυγο ή στο μέρος του συμφώνου που έχει δηλωθεί ως υπόχρεος.

Σε περίπτωση χωριστών δηλώσεων, η ενίσχυση για τα κοινά εξαρτώμενα τέκνα καταβάλλεται κατά το ήμισυ σε κάθε γονέα, ενώ για τα μη κοινά τέκνα ισχύουν ειδικές προβλέψεις ανάλογα με το ποιος τα δηλώνει ως εξαρτώμενα.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι είναι οι γονείς εξαρτώμενων τέκνων που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια.

Το ανώτατο οικογενειακό εισόδημα ορίζεται στις 40.000 ευρώ για έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης, με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί πέραν του πρώτου, ενώ για τις μονογονεϊκές οικογένειες το όριο ανέρχεται στις 39.000 ευρώ, επίσης με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο.

Για πληροφορίες σχετικά με την καταβολή, οι δικαιούχοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλεφωνικό κέντρο της ΑΑΔΕ, στον αριθμό 1521.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΠΘ: Νέα συστήματα πρόγνωσης πλημμυρών και φυσικών καταστροφών

ΔΠΘ-παρουσίαση συστημάτων INACHOS και Hydra για πρόγνωση πλημμυρών-2026
image_print

Δύο καινοτόμα ερευνητικά συστήματα για την πρόγνωση πλημμυρών και την εκτίμηση φυσικών κινδύνων παρουσίασε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ανοιχτής τεχνικής συνάντησης, την οποία διοργάνωσε η Expertise France, ως Τεχνικός Σύμβουλος του Υπουργείου. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η επίδειξη των συστημάτων INACHOS και Hydra, τα οποία αποτελούν τα πρώτα ολοκληρωμένα συστήματα πρόγνωσης και εκτίμησης φυσικών κινδύνων που αναπτύσσονται σε εθνικό επίπεδο.

Το σύστημα INACHOS έχει πανελλαδική εμβέλεια και αποτελεί ένα εξελιγμένο εργαλείο πρόγνωσης πλημμυρικού κινδύνου, καθώς και ποσοτικής εκτίμησης της έντασης των φαινομένων σε όλη τη χώρα. Αναπτύχθηκε από την επιστημονική ομάδα του Εργαστηρίου ASSIST του ΔΠΘ, υπό τον συντονισμό και την επιστημονική καθοδήγηση του Καθηγητή Δ. Εμμανουλούδη. Η χρηματοδότηση του έργου προήλθε αποκλειστικά από ίδιους πόρους του Εργαστηρίου.

Το σύστημα Hydra εστιάζει σε τοπική και περιφερειακή κλίμακα, παρέχοντας ολοκληρωμένη εκτίμηση κινδύνου για πλημμυρικά φαινόμενα, κατολισθήσεις και φαινόμενα διάβρωσης. Αναπτύχθηκε από ομάδα καθηγητών του ΔΠΘ, υπό τον συντονισμό του Αναπληρωτή Καθηγητή Γ. Παπαϊωάννου, σε συνεργασία με τις εταιρείες Profile και Ευρωεργασιακή.

Η ανάπτυξη του Hydra χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα «Συμπράξεις Ερευνητικής Αριστείας».

Σύμφωνα με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, η ανάπτυξη των δύο συστημάτων αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την Ελλάδα, καθώς εισάγει εγχώρια ερευνητικά εργαλεία υψηλής πιστότητας στην επιχειρησιακή φαρέτρα της Πολιτικής Προστασίας.

Το ΔΠΘ, μέσα από τις ερευνητικές του δομές, επιβεβαιώνει τον ρόλο του στην παραγωγή καινοτόμου γνώσης και στην παροχή επιστημονικών λύσεων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής κρίσης.

Παράλληλα, με την ανάπτυξη τεχνολογιών αιχμής, το Πανεπιστήμιο συμβάλλει στη θωράκιση της χώρας απέναντι σε φυσικές καταστροφές και έντονα καιρικά φαινόμενα.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
Banner
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en