ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Δήμος Κομοτηνής | «Όχι» στην εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών

«Όχι» στην επαναλειτουργία δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, οποιουδήποτε τύπου, είπε με απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής.

Το βράδυ της Τετάρτης 16/10 στο πλαίσιο συνεδρίασης, τέθηκε πρώτο προς συζήτηση το θέμα έκδοσης ή μη ψηφίσματος για τη μη εγκατάσταση προσφύγων – μεταναστών στον Δήμο Κομοτηνής.

Τρία ψηφίσματα
Την συζήτηση προκάλεσε ο «Σπάρτακος» που στις 7/10 κατέθεσε σχετική πρόταση έκδοσης ψηφίσματος προς το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής. Το ψήφισμα του Σπάρτακου έλεγε ένα κατηγορηματικό «όχι» στην φιλοξενία μεταναστών και προσφύγων, συγχρόνως όμως προέβαινε σε κάποιες πολιτικές κρίσεις τις οποίες δεν δεχόταν όλο το σώμα. Θυμίζουμε ότι η Θράκη δεν έχει εξαιρεθεί ρητά – παρά μόνο άτυπα – από τον σχεδιασμό αποσυμφόρησης των νησιών, ενώ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεών του ο ΣΚΑΪ μετέφερε ότι θα επαναλειτουργήσει δομή στην Κομοτηνή.

Δικό της ψήφισμα κατέθεσε η «ΠΟΛΗ-τική Ανατροπή» της Ελένης Λαφτσή, εκφράζοντας μεν το «όχι» αλλά όχι στον τελικό προταθέντα τόνο και τρόπο.

Δεκτή από το σώμα έγινε η αντιπρόταση της «Κοινωνίας Πολιτών».

Ακολουθεί αναλυτικά το ψήφισμα βάσει του οποίου ακολούθησε η ψηφοφορία:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής εκφράζει τη ρητή και απαρέγκλιτα κατηγορηματική αντίθεσή του σε κάθε ενδεχόμενη προοπτική εγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή μας.

Θεωρούμε ότι αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωσή μας να προασπίσουμε τα συμφέροντα του τόπου μας και των συνδημοτών μας, αντιτιθέμενοι στα όποια σχέδια μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών στα όρια της επικράτειας του Δήμου μας.

Ο ακριτικός τόπος μας αντιμετωπίζει δεκάδες δυσεπίλυτα προβλήματα αναπτυξιακού χαρακτήρα, τα οποία χρήζουν άμεσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης από την κεντρική διοίκηση. Επ’ ουδενί, λοιπόν, δεν μπορεί να επιβαρυνθεί ο Δήμος μας με την εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών και με τη συσσώρευση επιπλέον ζητημάτων, που η εγκατάσταση αυτή αναπόφευκτα θα επιφέρει.

Για τον λόγο αυτό, ζητούμε από την πολιτεία να επιδείξει άμεσα αντανακλαστικά, να εξετάσει το θέμα με ευαισθησία και να μην επιτρέψει τη μεταφορά και την εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στον τόπο μας».

Η ψηφοφορία
Το ψήφισμα που πρότεινε η «Κοινωνία Πολιτών» έφερε την θετική αντίδραση του «Σπάρτακου» καθώς σύμφωνα με τον επικεφαλής δεν είχε «ναι μεν αλλά…» και συγχρόνως μετέφερε ένα σαφές «όχι» στην εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή. Υπέρ του ψηφίσματος στάθηκε και η μείζονα αντιπολίτευση του Αντώνη Γραβάνη.

Επί του συνόλου, καταγράφηκαν 35 θετικές ψήφοι έναντι τριών κατά που προήλθαν από τους δημοτικούς συμβούλους Ελένη Λαφτσή, Ανέστη Στρατιάδη (ΠΟΛΗ-τική Ανατροπή) και Γιάννη Λεβέντη (Λαϊκή Συσπείρωση).

Ο κος Λεβέντης με ανακοίνωσή του την επομένη της ψηφοφορίας τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «[…] Ειδικότερα, για την πιθανότητα υποδοχής προσφύγων, στην περιοχή μας, χωρίς τις στοιχειωδώς αναγκαίες κτιριακές υποδομές και συγκροτημένες υπηρεσίες κοινωνικής υποστήριξης εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για τις συνθήκες που θα προκύψουν και σίγουρα δεν θα εξυπηρετούν τους πρόσφυγες. Τόσο η κεντρική κυβέρνηση, όσο και η τοπική διοίκηση οφείλουν να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των προσφύγων και να αξιοποιήσουν κάθε δυνατότητα για την διαμόρφωση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσής τους».

xronos

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version