Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διεθνής Ημέρα Μουσείων με ελεύθερη είσοδο και εκδηλώσεις

Μουσεία όλων των κατηγοριών προσκαλούν μικρούς-μεγάλους να τα επισκεφτούν και να πάρουν μέρος στις πρωτότυπες δράσεις

Σήμερα Πέμπτη 18η Μαΐου που τα Μουσεία όλης της χώρας γιορτάζουν ανοίγουν τις πόρτες τους με ελέυθερη είσοδο.

Η ημερομηνία αυτή έχει καθιερωθεί από το 1977 ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία.

Έτσι, λοιπόν, μουσεία όλων των κατηγοριών ανοίγουν τις πόρτες τους σήμερα και με ελεύθερη είσοδο καλούν μικρούς-μεγάλους να τα επισκεφτούν και να πάρουν μέρος στις πρωτότυπες δράσεις τους, που σε πολλές περιπτώσεις εκτείνονται χρονικά και σε άλλες ημερομηνίες.

Ξεναγήσεις σε μόνιμες ή περιοδικές εκθέσεις, συναυλίες, ποικίλες παραστάσεις (θεατρικές, μουσικές, ποιητικά αναλόγια, Σκιών κ.α.), εκπαιδευτικά προγράμματα, πολυθεματικοί περίπατοι, εκδηλώσεις για άτομα με προβλήματα μνήμης ή αναπηρίας, εργαστήρια για μικρούς ή/και για μεγάλους, προβολές ταινιών και οπτικοακουστικού υλικού, ομιλίες, αφήγηση παραμυθιών, εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης και πολλές ακόμα παρουσιάσεις έχουν ενταχθεί στις δράσεις που έχουν ετοιμάσει τα ελληνικά μουσεία με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2023, η οποία έχει θέμα «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής»

Το επικαιροποιημένο πρόγραμμα είναι διαθέσιμο εδώ:

https://icom-greece.mini.icom.museum/wp-content/uploads/sites/38/2023/05/IMD_2023_Program_WEB2.pdf .

Επίσης, όπως κάθε χρόνο, το Δ.Σ. του Ελληνικού Τμήματος του ICOM επέλεξε ένα τιμώμενο πολιτιστικό φορέα, για φέτος το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, «εκτιμώντας ιδιαίτερα το επιστημονικό, εκπαιδευτικό και ευρύτερα πολιτιστικό έργο που επιτελεί, καθώς και τη συμβολή του στην προαγωγή των εικαστικών τεχνών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο», όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

Σημειώνεται ότι το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή (Ερατοσθένους 13, Παγκράτι) θα παραμείνει σήμερα ανοιχτό έως τις 21:00 με ελεύθερη είσοδο, έχοντας ετοιμάσει μια σειρά ειδικά διαμορφωμένων δράσεων για τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν κάνει ηλεκτρονικά προκράτηση.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ https://goulandris.gr/el/about/international-museum-day-2023 

 

Click to comment

Απάντηση

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ

Την ανάδειξη της παραλιακής ζώνης Ίμερου-Μαρώνειας θέλουν ΠΕ Ροδόπης και Δήμος Μαρωνείας-Σαπών

Μια σειρά εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν με στόχο την ανάδειξη της περιοχής και την ανάπτυξη του Τουρισμού

Ξεκίνημα με την συναυλία «Τραγούδια με DNA» με τον Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης σε σύμπραξη με τα 10 μπουζούκια της Δόμνας και την Μαίρη Δούτση τη παραλία Ιμέρου

 

Την απαρχή της συνεργασίας των διοικήσεων της ΠΕ Ροδόπης και του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών για την αναβάθμιση και ανάδειξη ως προορισμού του παραλιακού μετώπου του Δήμου αποτελεί η συναυλία «Τραγούδια με DNA», που θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Παρασκευής 5 Ιουλίου στην παραλία Ιμέρου.

Στις 9 το βράδυ, στη σκηνή μπροστά από το πρώην τουριστικό περίπτερο, ο Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης σε σύμπραξη με τα 10 μπουζούκια της Δόμνας και την Μαίρη Δούτση θα ταξιδέψουν το κοινό στους δρόμους του Ελληνικού τραγουδιού, ενώ μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα πραγματοποιηθούν μια σειρά από συναυλίες και εκδηλώσεις στο παραλιακό μέτωπο.

Οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις συνεχίζονται στις 9 Αυγούστου στην παραλία Κρυονερίου με συναυλία του Στέλιου Ρόκκου, στις 10 Αυγούστου με δράσεις αφιερωμένες στην παράδοση εντός του οικισμού της Μαρώνειας και την 1η Σεπτεμβρίου στο Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας με μουσικοχορευτική εκδήλωση, πάντα με την συμμετοχή και υποστήριξη του Δήμου Μαρωνείας–Σαπών.

Κάλεσμα συμμετοχής σε όλες τις εκδηλώσεις απεύθυναν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν την Τρίτη 2 Ιουλίου ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Μανώλης Ταπατζάς και ο Δήμαρχος κ. Απόστολος Ιωάννου. Και οι δυο άντρες σημείωσαν την ανάγκη ενίσχυσης των υποδομών αλλά και την ενίσχυση της επισκεψιμότητας της περιοχής ως βάση για την τουριστική ανάπτυξή της, τονίζοντας πάντως πως χρειάζεται χρόνος για να μπορέσουν να υπάρξουν αποτελέσματα, μετά από τόσα χρόνια εγκατάλειψης.

Μ. Ταπατζάς: «Γνωρίζαμε εξαρχής ότι η προσπάθεια δεν θα ήταν εύκολη»

Ο κ. Ταπατζάς επισήμανε πως η διοίκηση της Περιφέρειας και ο ίδιος έχουν την πεποίθηση ότι ο τομέας του πολιτισμού μπορεί να αποτελέσει μοχλό βιώσιμης ανάπτυξης και αναζωογόνησης περιοχών της Ροδόπης.

Για αυτό προχώρησαν και σε αυτές τις εκδηλώσεις, με την πρώτη να φιλοξενείται στην παραλία Ιμέρου, η οποία επιθυμούν να καταστεί ξανά πόλος έλξης για ντόπιους και επισκέπτες, μια προσπάθεια στην οποία βρήκαν συμπαραστάτες το Δήμο Μαρωνείας-Σαπών και προσωπικά τον κ. Ιωάννου.

Ειδικά για το θέμα της παραλίας, ο κ. Ταπατζάς ευχαρίστησε τον Δήμο, τον κ. Ιωάννου και τις υπηρεσίες για την μεγάλη προσπάθεια που καταβλήθηκε για τον ευπρεπισμό μιας περιοχής που ήταν εγκαταλελειμμένη, δεσμεύοντας τα δικά του μηχανήματα, που δεν θα έπρεπε να είναι στην κατάσταση που ήταν.

«Γνωρίζαμε εξαρχής ότι η προσπάθεια δεν θα ήταν εύκολη, καθώς η διαχρονική εγκατάλειψη της παραλίας έκανε το εγχείρημα δύσκολο. Κάθε αλλαγή συντελείται σταδιακά και θέλει υπομονή, όμως στην ΠΕ Ροδόπης όπως και στον Δήμο Μαρωνείας-Σαπών είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τα δυνατά μας» σημείωσε, μιας και ο τουρισμός και η αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου στη Ροδόπη είναι προτεραιότητα για τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χριστόδουλο Τοψίδη.

Όλες οι δράσεις της ΠΕ Ροδόπης, τόνισε είναι με δωρεάν είσοδο για το κοινό, σε μία προσπάθεια να δώσουν την δυνατότητα σε όλους να απολαύσουν όμορφες καλοκαιρινές βραδιές στις παραλίες της περιοχής μας.

Α. Ιωάννου: «Έγινε μια τεράστια προσπάθεια, που ξεκίνησε από τον Μάρτιο»

Ο κ. Ιωάννου ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη κ. Τοψίδη και τον Αντιπεριπεριφερειάρχη κ. Ταπατζά γιατί στο ξεκίνημα της θητείας της νέας δημοτικής αρχής στάθηκαν δίπλα τους στην προσπάθεια ανάδειξης του τουρισμού και του πολιτισμού στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου Μαρωνείας–Σαπών, όπου φέτος θα χτυπήσει η καρδιά του τουρισμού και του πολιτισμού στη Ροδόπη. Ο Δήμος ήδη υλοποιεί ένα σημαντικό πρόγραμμα δράσεων, τόνισε, και ενσωματώνει τις εκδηλώσεις που διοργανώνει η Περιφέρεια και υποστηρίζοντάς τες.

Στάθηκε στο θέμα της υποδομής και της προβολής για να πραγματοποιηθούν αυτές οι εκδηλώσεις, αναφέροντας πως έγινε μια τεράστια προσπάθεια, που ξεκίνησε από τον Μάρτιο, για να ευπρεπίσουν τις παραλίες ώστε να καταστούν προσβάσιμες και με υποδομές για τους λουόμενους φτάνοντας στις αρχές του Ιουνίου σε ένα πολύ καλό επίπεδο.

Η πιο δύσκολη από όλες ήταν η παραλία Ιμέρου, την οποία επιλέχθηκε από την πλευρά της Περιφέρειας για την πρώτη από αυτές τις εκδηλώσεις, μιας και ήταν εγκαταλελειμμένη για πολλά χρόνια, δύσκολη στον καθαρισμό όμως μαζί προσπάθησαν ώστε αυτή να είναι έτοιμη.

Αυτές τις μέρες ολοκληρώνονται οι παρεμβάσεις, ώστε ο χώρος να είναι έτοιμο για την εκδήλωση της Παρασκευής, για αυτό και ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκόμενους, το προσωπικό του Δήμου και όσους συνέβαλαν στην προσπάθεια αυτή, καθώς και ιδιώτες που βοήθησαν για την απομάκρυνση των σημαντικών ποσοτήτων φυκιών που έπνιγαν την παραλία, ενώ και η συμβολή της Αντιπεριφέρειας ήταν καθοριστική.

ΠΗΓΗ: www.paratiritis-news.gr

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Συμμετοχή της Λέσχης Ποντίων Ν. Καβάλας στο 2ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών

Η Λέσχη Ποντίων Ν. Καβάλας προσκεκλημένη από το Δήμο Ζίτσας ταξίδεψε στα Ιωάννινα και συμμετείχε στο 2ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών, παρουσιάζοντας την μουσικοχορευτική παράδοση του Ποντιακού Ελληνισμού, αποσπώντας το ενθουσιώδες χειροκρότημα του κοινού για την εξαιρετική της εμφάνιση!

Η αποτύπωση της ψυχής της χορευτικής ομάδας και των μουσικών μας ήταν ένα δείγμα του πόσο αγαπάμε τις ιστορικές καταβολές μας και αναδεικνύουμε την πλούσια την πλούσια πολιτιστική μας ταυτότητα!

Μουσικοί συντελεστές: Ποντιακή λύρα-τραγούδι: Αντώνης Σιδηρόπουλος. Νταούλια: Τάσος Κεκρίδης, Θοδωρής Αλεξιάδης. Θερμά συγχαρητήρια στην χορευτική μας ομάδα, στη χοροδιδάσκαλο Ματίνα Τσουλφίδου και τους μουσικούς για την άψογη παρουσία τους!

Στην υποδοχή των χορευτικών συγκροτημάτων ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος προσέφερε αναμνηστικά δώρα!

Τον Δήμο Καβάλας εκπροσώπησε η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και εκπρόσωπος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Καβάλας Έλσα Βακιρτζή προβάλλοντας ταυτόχρονα και προϊόντα των επιχειρήσεων της περιοχής μας.

Ευχαριστούμε θερμά το Δήμο Ζίτσας για την πρόσκληση, την άριστη συνεργασία και την άψογη φιλοξενία μας! Συγχαρητήρια για την άρτια διοργάνωση του Φεστιβάλ! “Πάντα με το καλό να ανταμώνουμε”.

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Καβάλα | Η παράσταση «Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει» του Νίκου Κυπουργού

Η παράσταση Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει των Νίκου Κυπουργού και Θωμά Μοσχόπουλου, η εξαιρετικά επιτυχημένη παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που αγαπήθηκε από παιδιά κάθε ηλικίας, επιστρέφει με νέα περιοδεία και έρχεται στην Καβάλα (θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου) τη Δευτέρα 13 και την Τρίτη 14 Μαΐου 2024, το σπινθηροβόλο μιούζικαλ με το άφθονο χιούμορ, την ποιητική του φλέβα και την ανατρεπτική του διάθεση θα εισαγάγει τους μαθητές στον μαγικό κόσμο του μουσικού θεάτρου. Παράλληλα με τις παραστάσεις θα παρουσιαστούν εκπαιδευτικά εργαστήρια συμβουλευτικής και τεχνικής υποστήριξης για τη δημιουργία μουσικών συνόλων από τον Νίκο Κυπουργό και την Ελίτα Κουνάδη, καθώς και ειδικές προβολές βιντεοσκοπημένων παραγωγών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. 

Το έργο παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του Θοδωρή Αμπαζή, γνωστού για μια σειρά από σκηνοθετικές προτάσεις που συγχωνεύουν αξεδιάλυτα το μουσικό με το θεατρικό στοιχείο, με τη συμμετοχή ενός λαμπερού καστ λυρικών ερμηνευτών και μουσικών. Στην παράσταση, η θεματολογία, οι διασκεδαστικές ερμηνείες και η εξαιρετικά άμεση μουσική γραφή κάνουν τις βασικές έννοιες της μουσικής να μεταδίδονται απευθείας ακόμη και στο αμύητο κοινό, σαν παιχνίδι.

ΣΥΝΟΨΗ 

Ο βασιλιάς της μουσικής δεν είναι ποτέ ευχαριστημένος, όποιο μουσικό κομμάτι κι αν του παρουσιάζει ο μουσικός της αυλής του. Τον μουσικό από την απελπισία του έρχεται να βγάλει η Μούσα, που βρίσκει με τη σειρά της μια ευκαιρία να «ξαναμπεί στη δουλειά» από την οποία είχε αποκοπεί μετά τις ένδοξες εποχές του Σούμπερτ, του Μότσαρτ και του Μπαχ. Η Μούσα επιστρατεύει τις επτά νότες ως συμμάχους και εμπνέει στον μουσικό ένα υπέροχο έργο. Ούτε κι αυτό, όμως, αφήνει ικανοποιημένο τον βασιλιά! Είναι καιρός, λοιπόν, τη λύση να δώσει (όπως πάντα!) η φαντασία… Η Μούσα σκέφτεται κάτι καινούριο: Εμφανίζεται στον βασιλιά μεταμφιεσμένη σε διάσημο μουσικό από το εξωτερικό, του οποίου τη μουσική, τάχα, μπορούν να την ακούσουν μόνο όσοι έχουν πραγματικό γούστο και μουσικές γνώσεις. Και, φυσικά, ούτε ο βασιλιάς ούτε η αυλή του τολμούν να παραδεχθούν ότι το «αριστούργημα» που τους παρουσιάζει η Μούσα δεν είναι στην πραγματικότητα παρά…

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ 

Εμπνευσμένο από το παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν Τα καινούρια ρούχα του βασιλιά, το Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει γράφτηκε το 1993 και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 1994. Ακροβατώντας δεξιοτεχνικά ανάμεσα στη λυρική παράδοση και τον παιγνιώδη μεταμοντερνισμό, το έργο αποτελεί μια ιδανική εισαγωγή τόσο των μικρών όσο και των μεγάλων θεατών στις έννοιες, τις τεχνικές και τα εργαλεία της μουσικής γραφής

Ο διακεκριμένος συνθέτης Νίκος Κυπουργός σημειώνει: «Το Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει δεν είναι ένα έργο που γράφτηκε για παιδιά. Μόνο αφού ολοκληρώθηκε κάποιοι είδαν σε αυτό ότι έχει επιπλέον έναν εκπαιδευτικό χαρακτήρα, που το κάνει κατάλληλο και για παιδιά. Φάνηκε, λοιπόν, με έναν τρόπο, αυτό που πάντοτε πίστευα: ότι, δηλαδή, ανάμεσα στα έργα για μεγάλους και στα έργα για παιδιά, τα όρια δεν είναι πάντοτε σαφή και ευδιάκριτα»

O Θοδωρής Αμπαζής, σημαντικός δημιουργός που συνδυάζει στις δουλειές του το σύγχρονο θεατρικό με το μουσικό ιδίωμα σε αξεδιάλυτη ενότητα, σκηνοθετεί μια ευφάνταστη παράσταση γεμάτη χιούμορ, ρυθμό, ελκυστικές μελωδίες και εντυπωσιακά κοστούμια. Το λιμπρέτο υπογράφει ο Θωμάς Μοσχόπουλος σε συνεργασία με τον συνθέτη, το σκηνικό και τα κοστούμια ο Κέννυ ΜακΛέλλαν και τους φωτισμούς ο Νίκος Σωτηρόπουλος

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι Χάρης Ανδριανός (Βασιλιάς), Βάσια Ζαχαροπούλου (Μούσα), Δημήτρης Ναλμπάντης (Μουσικός). Συμμετέχουν οι μουσικοί Σοφία Ευκλείδου (βιολοντσέλο), Χρήστος Σακελλαρίδης (πιάνο), Οδυσσέας Σιωζόπουλος (κλαρινέτο). 

ΣΙΩΠΗ, Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΑΚΟΥΕΙ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ 2024

  • Καβάλα Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καβάλας «Αντιγόνη Βαλάκου» – 13, 14 Μαΐου 2024
  • Κομοτηνή – Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κομοτηνής – 16, 17 Μαΐου 2024
  • Σαμοθράκη Φιδέλειο Πνευματικό Κέντρο – 20, 21 Μαΐου 2024
  • Λήμνος Δημοτικό Κινηματοθέατρο Λήμνου «Μαρούλα» – 23, 24 Μαΐου 2024
  • Μυτιλήνη Δημοτικό Θέατρο Καλλονής – 27, 28 Μαΐου 2024
  • Χίος Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου – 29, 30 Μαΐου 2024

  * Πρωινές παραστάσεις για σχολεία

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ, ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ 

Στο πλαίσιο της περιοδείας του έργου Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει, ο Νίκος Κυπουργός και η Ελίτα Κουνάδη θα πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικά εργαστήρια συμβουλευτικής και τεχνικής υποστήριξης για τη δημιουργία μουσικών συνόλων, προσφέροντας την εμπειρία τους σε καλλιτέχνες και μουσικούς. Στη διάρκεια των εργαστηρίων, οι συμμετέχοντες θα αναπτύξουν τις ικανότητές τους και θα ανταλλάξουν ιδέες, ενώ παράλληλα θα παρέχονται συμβουλές και τεχνογνωσία για τη δημιουργία και την οργάνωση μουσικών σχημάτων. 

Επίσης, στους χώρους παρουσίασης των παραστάσεων, θα πραγματοποιηθούν και ειδικές προβολές βιντεοσκοπημένων παραγωγών της κωμικής όπερας Φάλσταφ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του μιούζικαλ Φτηνά τσιγάρα της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στο κοινό να απολαύσει επιτυχημένες παραστάσεις που ενθουσίασαν κοινό και κριτικούς. 

Οι προβολές ξεκινούν στις 8 μ.μ. και η είσοδος είναι ελεύθερη (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας). 

Φάλσταφ

Η νέα φιλόδοξη παραγωγή της κωμικής όπερας Φάλσταφ, του κύκνειου άσματος του Τζουζέππε Βέρντι, που βασίζεται στην κωμωδία του Σαίξπηρ Οι εύθυμες κυράδες του Ουίνζορ, παρουσιάζεται σε μουσική διεύθυνση Πιερ Τζόρτζιο Μοράντι και σκηνοθεσία του διακεκριμένου σκηνοθέτη και καλλιτεχνικού διευθυντή του φημισμένου βρετανικού Φεστιβάλ Όπερας του Γκλάιντμπορν Στήβεν Λάνγκριτζ. 

Κεντρική φιγούρα του έργου ο ξεπεσμένος ιππότης σερ Τζων Φάλσταφ και οι ερωτικές του περιπέτειες, οι οποίες τον καθιστούν περίγελο στη μικρή τοπική κοινωνία. Στο τέλος, μετά από διάφορες κωμικοτραγικές καταστάσεις, οι χαρακτήρες του έργου τραγουδούν όλοι μαζί: «Όλα στον κόσμο είναι ένα καλαμπούρι… αλλά γελά καλύτερα όποιος γελά τελευταίος». Στον ρόλο του τίτλου ο διεθνώς αναγνωρισμένος βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους οι διακεκριμένοι μονωδοί της ΕΛΣ Τάσης ΧριστογιαννόπουλοςΒασίλης ΚαβάγιαςΝίκος ΣτεφάνουΓιάννης ΚαλύβαςΓιάννης ΓιαννίσηςΤσέλια ΚοστέαΜαριλένα ΣτριφτόμπολαΆννα Αγάθωνος και Χρυσάνθη Σπιτάδη.

Στήβεν Λάνγκριτζ –με τη συνδρομή του Γιώργου Σουγλίδη στα σκηνικά και τα κοστούμια, του Νταν Ο’Νηλ στην κινησιολογία και του Πήτερ Μάμφορντ στους φωτισμούς– μετέφερε την ιστορία του Φάλσταφ στην Αγγλία της δεκαετίας του ’30, μια εποχή όπου κυριαρχούσε ο παραλογισμός της κοινωνικής ιεραρχίας, στα όρια της φεουδαρχίας. Την Ορχήστρα της ΕΛΣ διηύθυνε ο διεθνώς αναγνωρισμένος Ιταλός αρχιμουσικός Πιερ Τζόρτζιο Μοράντι, τη Χορωδία της ΕΛΣ ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος και την Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ η Κωνσταντίνα Πιτσιάκου.

Φτηνά τσιγάρa 

Το ξέφρενο μιούζικαλ Φτηνά τσιγάρα, βασισμένο στην ομώνυμη ταινία του Ρένου Χαραλαμπίδη, σημείωσε μεγάλη επιτυχία στην Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ενθουσιάζοντας κοινό και κριτικούς. Η πασίγνωστη ταινία του Ρένου Χαραλαμπίδη Φτηνά τσιγάρα, μια ταινία-ωδή στην καλοκαιρινή, άδεια Αθήνα, μετατράπηκε σε μιούζικαλ σε μουσική του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου, λιμπρέτο του Πέτρου Βουνισέα και σκηνοθεσία, κινησιολογία και σκηνικό του Κωνσταντίνου Ρήγου, γεμίζοντας τη σκηνή φθαρμένες τηλεκάρτες, γόπες, τυχαίες συναντήσεις, φιλιά που δεν βρήκαν τον δρόμο τους και υπέροχα τραγούδια για ανεκπλήρωτους έρωτες και συλλέκτες στιγμών.

Ο συνθέτης Παναγιώτης Καλαντζόπουλος πρόσθεσε δεκαέξι νέα τραγούδια στην αρχική παρτιτούρα της ταινίας, ενώ η ατμοσφαιρική σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Ρήγου αποδίδει τον αισθησιακό πυρήνα αυτής της sui generis ταινίας περιπλάνησης με στοιχεία φιλμ νουάρ. Τα κοστούμια υπογράφει ο σχεδιαστής μόδας Απόστολος Μητρόπουλος και τους φωτισμούς ο Περικλής Μαθιέλλης.

Τους ρόλους ερμηνεύει ένα πολυσυλλεκτικό καστ ταλαντούχων ηθοποιών-τραγουδιστών: Τάκης Βαμβακίδης, Αθηνά Βρούβα, Πάρις Θωμόπουλος, Idra Kayne, Σοφία Κουρτίδου, Θάνος Λέκκας, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Δημήτρης Ναλμπάντης, Χριστίνα Στεφανίδη, Ίαν Στρατής και Ρένος Χαραλαμπίδης, συνοδευόμενοι από ένα σύνολο κορυφαίων μουσικών: Σταύρος Λάντσιας (πιάνο), Ανδρέας Πολυζωγόπουλος / Στέλιος Χατζηκαλέας (τρομπέτα), Χρήστος Ραφαηλίδης (βιμπράφωνο), Γιώργος Παλαμιώτης (ηλεκτρικό μπάσο), Θανάσης Τσακιράκης / Χρήστος Βίγκος (ντραμς, κρουστά), Παναγιώτης Καλαντζόπουλος (κιθάρες, γιουκαλίλι)

ΜΕΓΑΣ ΔΩΡΗΤΗΣ ΕΛΣ 

Οι δράσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Έργου: «SUB.1.44 Η Εθνική Λυρική Σκηνή στην Περιφέρεια: εκπαιδευτικές δράσεις και συμβουλευτική υποστήριξη», που υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerarionEU.

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας 2510. 220876 – 7 (09:00-14:00).

Δελτίο τύπου

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en