Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διετές λουκέτο σε πρατήρια για νοθεία και λαθρεμπόριο καυσίμων

Με πρόστιμα και σφράγισμα πρατηρίων ακόμα και για δύο χρόνια απειλούνται και τα πρατήρια βενζίνης που εντοπιστούν από τις αρχές να πωλούν νοθευμένα καύσιμα ή να εμπλέκονται σε λαθρεμπόριο ή να έχουν παραποιήσει τους φορολογικούς μηχανισμούς έκδοσης αποδείξεων.

Υπόλογες είναι και οι εταιρείες εμπορίας καυσίμων, οι οποίες καθίστανται συνυπεύθυνες για τη λειτουργία των πρατηρίων με τα οποία συνεργάζονται. Θα πρέπει να ελέγχουν αν υπάρχει και λειτουργεί το σύστημα εισροών και να πραγματοποιούν ελέγχους ποιότητας καυσίμων.

Το νέο πλαίσιο για το λαθρεμπόριο καυσίμων αναμένεται να ενεργοποιηθεί εντός του Φεβρουαρίου με την έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων. Ο σχεδιασμός προβλέπει την ολοκλήρωση του συστήματος αξιοποίησης δεδομένων εισροών εκροών και την εγκατάσταση εισροών εκροών στα πλωτά εφοδιαστικά μέσα ναυτιλιακού καυσίμου.

Με τις νέες διατάξεις καθιερώνεται η συνυπευθυνότητα για την παράνομη διακίνηση καυσίμων με τις εταιρείες εμπορίας πώλησης πετρελαιοειδών να είναι υποχρεωμένες να ελέγχουν τα πρατήρια που φέρουν το σήμα τους για νοθεία και λαθρεμπόριο.

Ειδικότερα, οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών λαμβάνουν μέτρα δέουσας επιμέλειας για διάθεση και διακίνηση ενεργειακών προϊόντων στα πρατήρια καυσίμων.

Τα συγκεκριμένα μέτρα συνίστανται:
  • Στην τήρηση και επικαιροποίηση στοιχείων του φορολογικού μητρώου των προσώπων που διαθέτουν ενεργειακά προϊόντα, ώστε να εξασφαλιστεί ότι διαθέτουν καύσιμα σε αξιόπιστα φυσικά ή νομικά πρόσωπα.
  • Στην τακτική εποπτεία των πελατών τους ως προς τις άδειες, τα πιστοποιητικά, τη χημική σύνθεση των προϊόντων, την εγκατάσταση συστήματος εισροών εκροών και άλλων μερών αυτού, με στόχο την τελωνειακή και φορολογική συμμόρφωση της εφοδιαστικής αλυσίδας των ενεργειακών προϊόντων.
  • Στην αναφορά ενδείξεων προς τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.
  • Σε διακοπή της διάθεσης καυσίμων, στην απόσυρση εξοπλισμού και τυχόν σημάτων, καθώς και στην απάντληση και φύλαξη των καυσίμων εφόσον ενημερωθούν σχετικά από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ. Η απαγόρευση διάθεσης σε πρατήρια που ανήκουν σε εταιρείες πετρελαιοειδών και 100% θυγατρικές τους επιβάλλεται σε περίπτωση που διαπιστωθούν πέντε παραβάσεις σε περίοδο τριών μηνών.

Για τις εταιρείες, ο νόμος προβλέπει μέτρα δέουσας επιμέλειας η παραβίαση των οποίων οδηγεί σε πρόστιμα από 5.000 έως και 30.000 ευρώ ανά πρατήριο. Μάλιστα, προβλέπεται ότι η ΑΑΔΕ θα προβαίνει σε ετήσια δημοσιοποίηση των κυρώσεων που επιβάλλει στα υπόχρεα νομικά πρόσωπα τήρησης μέτρων δέουσας επιμέλειας.

Πότε μπαίνει λουκέτο

Ο νόμος προβλέπει ξεχωριστό πλαίσιο κυρώσεων για τα ίδια τα πρατήρια για την αντιμετώπιση της λαθρεμπορίας, της νοθείας και τις παρεμβάσεις στα συστήματα εισροών – εκροών. Αυτές οι παραβάσεις οδηγούν σε σφράγιση της εγκατάστασης του πρατηρίου για δύο χρόνια με τη σφράγιση και την απαγόρευση δραστηριότητας να επεκτείνεται αυτόματα σε όλα τα πρατήρια της ίδιας ιδιοκτησίας.

Ειδικά σε πρατήρια που ανήκουν σε εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών ή 100% θυγατρικές τους, η σφράγιση στο σύνολο των καταστημάτων επιβάλλεται αν σφραγιστούν πέντε καταστήματα σε διάστημα τριών μηνών.

Διετές λουκέτο προβλέπεται και στην περίπτωση όπου ιδιοκτήτες του πρατηρίου ή οι προστηθέντες από αυτούς παρεμποδίζουν τον έλεγχο με χρήση βίας ή απειλής.

 

Ο νόμος ορίζει ότι:
  • Αλλαγή ή διακοπή δραστηριότητας κατά τον χρόνο της σφράγισης στο φυσικό ή νομικό πρόσωπο στο όνομα του οποίου λειτουργούσε η εγκατάσταση δεν κωλύει τη σφράγιση της εγκατάστασης.
  • Τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή οι νομικές οντότητες των οποίων η εγκατάσταση πρατηρίου καυσίμων σφραγίστηκε, απαγορεύεται να δραστηριοποιούνται με οποιονδήποτε άλλον τρόπο ή ιδιότητα ή να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις εμπορίας ή διακίνησης ενεργειακών προϊόντων για δύο έτη από τη διαπίστωση της παράβασης.

Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατώτατος μισθός: Πότε αναμένεται να αυξηθεί και πόσο θα είναι

Από την 1η Απριλίου αναμένεται η αύξηση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα, το ύψος του οποίου θα καθοριστεί εντός των επόμενων ημερών από το υπουργείο Εργασίας.

Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ προτείνει κατώτατο μισθό στα 908 ευρώ μεικτά, καθώς όπως επισημαίνει το κατώφλι της φτώχειας βρίσκεται στα 866 ευρώ.

Ο γραμματέας Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της ΓΣΕΕ, Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, τονίζει από τη μεριά του: «Η πρόταση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ περιλαμβάνει το 60% του διάμεσου μισθού που είναι το κατώφλι της σχετικής φτώχειας και επιπλέον λαμβάνει υπόψιν την αύξηση της παραγωγικότητάς της εργασίας το 2023 και βεβαίως τον εκτιμώμενο πληθωρισμό για το 2024».

Τι προτείνουν ΤτΕ, ΚΕΠΕ και επιστημονικοί φορείς

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Νέα διαμαρτυρία απο τους φοιτητές της Κάβάλας

Σε μια διαφορετική διαμαρτυρία προχώρισαν την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου, οι φοιτητικοί Σύλλογοι του ΔΙΠΑΕ Καβάλας όπου αυτή την φορά αντι να συγκεντρωθούν στην κεντρική πλατεία και να διαμαρτυριθούν συγκεντρώθηκαν στο λιμάνη της Καβάλας όπου άπλωσαν πανό μεγάλων διαστάσεων το οποίο ήταν ενφανές απο μεγάλη απόσταση. Με αυτόν τον τρόπο οι φοιτητές είπαν για ακομά μια φορά οχι στα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΠΕΚΑ – Επίδομα παιδιού Α21 | Ανοίγει τη Δευτέρα η πλατφόρμα για υποβολή αιτήσεων

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 – Επίδομα Παιδιού, ανοίγει την προσεχή Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και τον εποπτευόμενο Οργανισμό Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή και θα δέχεται νέες αιτήσεις έως την 11η Μαρτίου και ώρα 18.00.

Θα κλείσει προσωρινά στις 29-3-2024 και ώρα 08.00 για να γίνει η επεξεργασία των αιτήσεων και η εκκαθάριση της πληρωμής του πρώτου διμήνου έτους 2024. Οι δικαιούχοι του Επιδόματος Παιδιού μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, www.idika.gr ή μέσω του διαδικτυακού τόπου, www.opeka.gr με την χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης στο Taxisnet.

H αίτηση Α21 υποβάλλεται μια φορά ετησίως από τον Μάρτιο κάθε έτους έως και 15 Ιανουαρίου του επόμενου έτους, μέσω της πλατφόρμας Α21 από την ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ ή της ΗΔΙΚΑ ΑΕ με χρήση των κωδικών taxisnet.

H πρώτη δόση για το Επίδομα παιδιού 2024 θα καταβληθεί την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024, τελευταία εργάσιμη μέρα του μήνα Μαρτίου 2024, σε όσους θα υποβάλλουν νέα αίτηση. Την προηγούμενη της πληρωμής, εργάσιμη ημέρα Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 και κατά τις απογευματινές ώρες, τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα από τα ΑΤΜ των τραπεζών.

Από την 1η Ιανουαρίου 2024 ισχύει η αύξηση στο επίδομα παιδιού ως εξής:

  • για ένα παιδί, από τα 50 ευρώ θα ανέλθει στα 70 ευρώ,
  • για δύο παιδιά, από τα 70 ευρώ θα αυξηθεί στα 120 ευρώ,
  • για τρία παιδιά, θα διαμορφωθεί στα 170 ευρώ ευρώ από 120 ευρώ,
  • για 4 παιδιά οι δικαιούχοι θα λάβουν 220 ευρώ από 170 ευρώ.

Πηγή: Newsbeast.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en