Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΕΘ: Πράσινο τέλος στα ξενοδοχεία, κυνήγι φοροδιαφυγής και δίχτυ προστασίας στους ευάλωτους

Εκτός από το «ξεπάγωμα» των τριετών στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα κάτι που ήταν η έκπληξη στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός έβαλε στο τραπέζι την υποχρεωτική ασφάλιση των κτιρίων -επί του παρόντος μόνο για επιχειρήσεις-, ενώ κήρυξε ανένδοτο κατά της φοροδιαφυγής.

Παράλληλα, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αποκάλυψε το “Πράσινο” Τέλος που θα συνδράμει στο Ταμείο για τις φυσικές καταστροφές.

Όσον αφορά στη φοροδιαφυγή, πέρα από τα μέτρα που λίγο ως πολύ είχαν προαναγγελθεί και αναμένονταν, ο Πρωθυπουργός έβαλε το δάκτυλο επί τον τύπο των ήλων και ανακοίνωσε ότι εφεξής οι αγοραπωλησίες ακινήτων θα πάψουν να γίνονται με μετρητά, την ώρα που είναι κοινό μυστικό ότι οι 7-8 στις 10 συναλλαγές γίνονται με “ζεστό” χρήμα, του οποίου πολλές φορές η προέλευση δεν είναι απολύτως “καθαρή”.

«Πράσινο» Τέλος- Ασφάλιση
Υποχρεωτικό μεν, πλην όμως ουχί οριζόντιο. Αυτό είναι το περιβόητο “πράσινο” Τέλος, που θα επιβαρύνει τη διαμονή σε ξενοδοχεία- ενοικιαζόμενα δωμάτια κι εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρει πρόσθετα έσοδα 300 εκατ. Ευρώ, τα οποία θα προστεθούν στον υφιστάμενο ετήσιο “κουμπαρά” των 300 εκατ. Ευρώ για Κρατική Αρωγή, που ενσωματώνει το ΠΔΕ.

Οι πληροφορίες λένε ότι υπήρχαν πολλές εισηγήσεις στο τραπέζι για το ποια οικονομική δραστηριότητα θα πρέπει να επιβαρυνθεί και τελικά προκρίθηκε αυτή, με την… εκούσια συνδρομή των ξένων επισκεπτών. Σήμερα, ο φόρος διαμονής επιβάλλεται ανά ημερήσια χρήση και ανά δωμάτιο ή διαμέρισμα, ως εξής:

Σε κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα 1-2 αστέρων κι ενοικιαζόμενα δωμάτια: 0,50 ευρώ
3 αστέρων: 1,50 ευρώ
4 αστέρων: 3 ευρώ
5 αστέρων: 4 ευρώ
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού, ο φόρος αυτός θα αυξηθεί από 1 ως 6 ευρώ, κυρίως στα πολυτελή ξενοδοχεία και απομένουν οι διευκρινίσεις για το τι ακριβώς θα ισχύσει από την Πρωτοχρονιά του 2024. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση αναμένει υπερδιπλάσια έσοδα από αυτό το Τέλος, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι ο φετινός Προϋπολογισμός έχει πρόβλεψη εσόδων 134 εκ ευρώ.

Σημειωτέον ότι ο εν λόγω αυξημένος φόρος θα επιβαρύνει και όσους διαθέτουν για βραχυχρόνια μίσθωση από 3 ακίνητα και πάνω, καθώς αυτοί θα αντιμετωπίζονται εφεξής ως επαγγελματίες, δηλαδή θα είναι υπόχρεοι ΦΠΑ και τα εν λόγω ακίνητα θα επιβαρύνονται με όλα τα προβλεπόμενα Τέλη.

Όσον αφορά στην υποχρεωτική ασφάλιση κτιρίων, τελικά αυτή επί του παρόντος περιορίζεται στις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Σε αυτήν τη φάση, για την ασφάλιση των κατοικιών έχει ψηφιστεί και πρόκειται να εφαρμοστεί το κίνητρο της μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 10%, ενώ δεν πρέπει να λησμονεί κανείς ότι τα ακίνητα με στεγαστικό δάνειο ασφαλίζονται υποχρεωτικά. Αυτό που προφανώς προβλημάτισε την κυβέρνηση είναι το μεγάλο stock των πολύ παλιών ακινήτων, για τα οποία το ασφάλιστρο θα ήταν δυσανάλογα υψηλό, άρα επιβαρυντικό.

Ενισχύσεις ευάλωτων- ακρίβεια
Με φόντο το νέο ράλι των καυσίμων, που επηρεάζει και την εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά και τις δυσοίωνες εκτιμήσεις για ανατιμήσεις λόγω Daniel σε οπωροκηπευτικά, γαλακτοκομικά, κρέας που θα έρθουν να προστεθούν σε αυτές που ήδη “τρέχουν” με διψήφια ποσοστά, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ή και “φωτογράφισε” νέες παρεμβάσεις, πέρα από αυτές που ήδη ανακοινωθεί:

νέα μέτρα με στόχο οι τιμές σε βασικά προϊόντα να διατηρούνται σταθερές και όπου είναι δυνατόν μειωμένες. “Ξέρουμε πολύ καλά ότι ο πόλεμος κατά της ακρίβειας, ειδικά τους επόμενους μήνες, θα είναι διαρκής και έντονος”, παραδέχθηκε ο Πρωθυπουργός και απ’ ό,τι φαίνεται αναμένονται παρεμβάσεις συμπληρωματικές του “καλαθιού”
Το «Market Pass», θα συνεχιστεί ως το τέλος του χρόνου, όμως μόνο στη Θεσσαλία και στον Έβρο.
από τον Δεκέμβριο, αυξάνεται κατά 8% το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
θα καταβληθεί, πριν από το τέλος του χρόνου και πάλι έκτακτη βοήθεια σε όσους αδικεί η προσωπική διαφορά Κατρούγκαλου, με έμφαση στους χαμηλοσυνταξιούχους. Το σενάριο λέει για ενίσχυση γύρω στα 200 ευρώ και τελικά λόγω μικρού δημοσιονομικού κόστους δεν μεταφέρεται τον Ιανουάριο, για να μην επιβαρυνθεί ο φετινός Προϋπολογισμός
θα συνεχίσει να εκταμιεύεται το επίδομα θέρμανσης με περισσότερους δικαιούχους, ειδικά με έμφαση στις οικογένειες με παιδιά. Μένει να διευκρινιστεί αν αυτό σημαίνει ότι θα παραμείνουν τα περσινά διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια ή αν θα μεγαλώσει κι άλλο η περίμετρος των δικαιούχων
θα υπάρξει συμπληρωματική πρόνοια για το ρεύμα για τους πιο ευάλωτους καταναλωτές. Η συγκεκριμένη αναφορά ουσιαστικά επιβεβαιώνει ότι πάμε σε ένα διαφορετικό μοντέλο επιδοτήσεων, όπου το βάρος θα πέσει στους ευάλωτους, όπως ακριβώς συστήνει το Eurogroup, η Κομισιόν και η ΕΚΤ
Φοροδιαφυγή- Ακίνητα
Σύμφωνα με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, οι απώλειες εσόδων λόγω φοροδιαφυγής είναι τουλάχιστον 10 δισ ευρώ ετησίως, ενώ πιο “προχωρημένοι” υπολογισμοί ανεβάζουν το πήχη ως και τα 18 δισ ευρώ. Προφανές είναι ότι σε μια χώρα, που “παλεύει” να καλύψει το χαμένο έδαφος της προηγούμενης δεκαετίας και αντιμετωπίζει απρόβλεπτες καταστάσεις δισ ευρώ, τέτοιες απώλειες εσόδων είναι απλώς εγκληματικές.

Οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού εστίασαν στη μετάβαση των φορολογικών διαδικασιών και υποχρεώσεων σε ψηφιακό περιβάλλον, ενώ η ειδική αναφορά στα δηλωμένα χαμηλά εισοδήματα των ελευθέρων επαγγελματιών έδειξε ποιος είναι ένας από τους βασικούς στόχους των ελεγκτικών υπηρεσιών. Ηλεκτρονικά τιμολόγια και δελτία αποστολής, υποχρεωτικές ηλεκτρονικές επαγγελματικές δαπάνες, POS παντού και διασύνδεση με τις ταμειακές, διπλάσια πρόστιμα για συναλλαγές τοις μετρητοίς άνω των 500 ευρώ, πληρωμές προνοιακών επιδομάτων σε ψηφιακές κάρτες, είναι μόνο μερικά από τα αυτά θα “τρέξουν” τους επόμενους μήνες. Η ανακοίνωση που έκλεψε τις εντυπώσεις ήταν, όμως, αυτή για τις αγοραπωλησίες ακινήτων.

“Στις αγοραπωλησίες ακινήτων καταργούνται πια οριστικά τα μετρητά”, τόνισε ο Πρωθυπουργός, την ώρα που είναι κοινό μυστικό ότι σήμερα οι 8 στις 10 αγοραπωλησίες γίνονται με μετρητά και σε ουκ ολίγες περιπτώσεις με “μαύρο” χρήμα. Μια απλή σύγκριση, άλλωστε, μεταξύ του αριθμού των αγοραπωλησιών, των τιμών που καλπάζουν και του αναιμικού ρυθμού των στεγαστικών δανείων, φανερώνει την πραγματικότητα.

Θεωρητικά, θα μπορούσαν και σήμερα οι αρμόδιες υπηρεσίες να ελέγξουν και να συγκρίνουν κόστος κατασκευής, τιμή συμβολαίου (αντικειμενική αξία) κι εμπορική αξία και να εφαρμόσουν “πόθεν έσχες”, αλλά μόνο δειγματοληπτικά και όχι αυτοματοποιημένα. Με την υποχρέωση αγοραπωλησιών μέσω τράπεζας, ο στόχος είναι να μπλοκάρει η “νομιμοποίηση” του “μαύρου” χρήματος. Συμβολαιογράφοι και μεσίτες υποστηρίζουν, ωστόσο, ότι απλά θα “παγώσει” η αγορά.

Επί της ουσίας, για να αγοράσει κανείς εφεξής ακίνητο, θα έχει 3 επιλογές:

ή να έχει χρήμα στην τράπεζα
ή να πάρει δάνειο
ή να εμφανίσει χρήμα που έχει κάτω από το… στρώμα και δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι στη διάρκεια της κρίσης, περί τα 40 δισ ευρώ είχαν βγει εκτός τραπεζικού συστήματος
Σε αυτήν την τρίτη περίπτωση, αν πρόκειται για φορολογημένο χρήμα ο αγοραστής θα πρέπει να παρουσιάσει όλα τα δικαιολογητικά, ενώ αν είναι “μαύρο” ή “γκρίζο” τότε ξεκινούν τα προβλήματα, καθώς οι τράπεζες θα “μπλοκάρουν” την αγοραπωλησία λόγω πόθεν έσχες. Μένει να διευκρινιστεί αν θα δοθεί η δυνατότητα να κατατεθεί στις τράπεζες “γκρίζο” χρήμα με κάποιες εφάπαξ επιβαρύνσεις ή αν αυτό το χρήμα θα μπλοκαριστεί.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

“Κομοτηνή Δυνατά”: Τραγική η κατάσταση με τα αδέσποτα ζώα στο Δήμο Κομοτηνής

Η διαχείριση  των αδέσποτων είναι  ένα από τα σοβαρότερα  ζητήματα της τοπικής κοινωνίας, καίριο θέμα της  καθημερινότητας  και  πλέον πεδίο έκφρασης ακραίων αντιδράσεων καθώς  η  Δημοτική Αρχή Γκαράνη απέτυχε πλήρως στην επίλυση του ζητήματος, και είναι η αποκλειστικά αρμόδια και υπεύθυνη για αυτό

Η αντιμετώπιση και διαχείριση του προβλήματος δεν επαφίεται σε καλές προθέσεις ή σε μονοδιάστατες Τραγική η κατάσταση με τα αδέσποτα ζώα στο Δήμο Κομοτηνής

Εδώ και τέσσερα χρόνια ο κ. Γκαράνης δείχνει να μην αντιλαμβάνεται την ευθύνη του για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τα αδέσποτα στο Δήμο μας.

δράσεις. Απαιτεί πολιτική βούληση, στρατηγική, συνοχή και σύνθεση, ορατό και ρεαλιστικό στόχο από όλους, όσους θέλουν και μπορούν να υποστηρίξουν αυτή την προσπάθεια. Επιπλέον η συνεχόμενη αύξηση του πληθυσμού των ζώων έχει δημιουργήσει προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών αλλά κυρίως των ίδιων των ζώων.

Αντί να φροντίσουν να βελτιώσουν και να αυξήσουν τις δομές φιλοξενίας και να εντατικοποιήσουν τα προγράμματα υιοθεσίας, αντί να ξεκινήσουν εντατικούς ελέγχους για στειρώσεις και ηλεκτρονικές σημάνσεις, όπως υπόσχονταν στην αρχή της θητείας τους, ο κ. Γκαράνης και οι συνεργάτες του αδιαφόρησαν πλήρως και εμφανώς άφησαν ζώα και ανθρώπους στην τύχη τους. Και μαζί και την κατάσταση στην πόλη και τα χωριά.

Ταυτόχρονα παρακολουθούμε τον δήμαρχο να επαίρεται για τα ποσά που δαπανώνται στον Δήμο Κομοτηνής για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων – που αγγίζουν το μισό εκατομμύριο ευρώ το χρόνο! – ενώ η κατάσταση χειροτερεύει καθημερινά.

Την ίδια στιγμή καταγγέλλει του γειτονικούς δήμους για το χάλι που επικρατεί μέσα στην πόλη μας, ενώ δεν έχει πάρει καμία πρωτοβουλία για κοινές δράσεις και συνεργασίες, ούτε καν για να θέσει το πρόβλημα επί τάπητος. Και παρά τις προσπάθειες των υπευθύνων του κυνοκομείου, το πρόβλημα διογκώνεται λόγω της αναποτελεσματικότητας του Δημάρχου.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πόσο πάνω έχει ακόμα το πετρέλαιο; Εκτιμήσεις που τρομάζουν

Τι αναφέρουν οι προβλέψεις για τις τιμές του πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους.

Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο ενός έτους κατά τις πρώτες ώρες συναλλαγών στην Ασία, αφού τα αποθέματα αργού σε βασικό αποθηκευτικό κόμβο έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Ιούλιο.
Τα αποθέματα αργού στο Cushing της Οκλαχόμα μειώθηκαν στα 22 εκατομμύρια βαρέλια την τέταρτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA). Πρόκειται για πτώση 943.000 βαρελιών σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού West Texas Intermediate άγγιξαν τα 95,03 δολάρια το βαρέλι κατά τις ώρες συναλλαγών στην Ασία, σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2022. Τελευταία διαπραγματεύονταν στα 94,61 δολάρια το βαρέλι. Ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς Brent σημείωσε άνοδο 1,05% στα 97,56 δολάρια το βαρέλι.

«Η σημερινή δράση των τιμών φαίνεται να βασίζεται στο Cushing, καθώς φτάνει σε χαμηλό 22 εκατομμύρια βαρέλια, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2022», δήλωσε στο CNBC ο Bart Melek, διευθύνων σύμβουλος της TD Securities.

Εάν τα αποθέματα συνεχίσουν να πέφτουν κάτω από αυτά τα επίπεδα, θα είναι «σκληρό» να βγαίνει αργό στην αγορά, δήλωσε η Melek στο «Street Signs Asia» του CNBC.

Προβλέπει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν σε «υψηλά επίπεδα» για το υπόλοιπο του έτους και δεν αποκλείεται να συνεχιστεί το ράλι αν το παγκόσμιο καρτέλ πετρελαίου OPEC+ διατηρήσει περιορισμένες τις προμήθειες.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελαιόλαδο από… χρυσάφι – Εκτιμήσεις για 10.000€ ανά τόνο

Σε τιμή-ρεκόρ φέτος το ελαιόλαδο. Πώς θα κινηθεί η παραγωγή.

Οι φόβοι ότι η Ισπανία μπορεί να ξεμείνει από ελαιόλαδο πριν ξεκινήσει η επόμενη συγκομιδή τον Οκτώβριο έχουν ωθήσει τις τιμές σε επίπεδα ρεκόρ.

Η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου από την Ανδαλουσία αυξήθηκε κατά 120% από 3,83 €/κιλό σε 8,50 €/κιλό. Η Ισπανία, ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας ελαιολάδου στον κόσμο, παρήγαγε μόλις το ήμισυ της κανονικής της ποσότητας λαδιού κατά την τελευταία συγκομιδή, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου.

Πολλοί παίκτες στην αγορά «αρχίζουν να ανησυχούν ότι η Ισπανία θα ξεμείνει από προσφορά πριν από τη νέα συγκομιδή», έχει δηλώσει ο αναλυτής τιμών της Mintec, Kyle Holland.

Υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι και σε άλλες προμηθεύτριες χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Πορτογαλία η παραγωγή θα είναι πολύ μικρότερες, γεγονός που θα δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα στην αγορά ελαιολάδου.

Το ελαιόλαδο βρίσκεται υπό πίεση εδώ και μήνες, με τους παραγωγούς να προειδοποιούν για ελλείψεις από τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.

Μάλιστα κάποιοι αναλυτές εκτιμούν πως δεν θα είναι έκπληξη αν μέσα στο επόμενο δίμηνο, η τιμή στο ελαιόλαδο «σπάσει» το φράγμα των 10.000 ευρώ ανά τόνο.

Σημειώνεται ότι οι παγκόσμιες τιμές του ελαιολάδου ξεπέρασαν τα 8.900 δολάρια/τόνο αυτόν τον μήνα, λόγω της ξηρασίας σε μεγάλο μέρος της Μεσογείου και της μείωσης στην παραγωγή. Η μέση τιμή τον Αύγουστο ήταν 130% υψηλότερη από ό,τι πέρυσι, με τις τιμές να ξεπερνούν γρήγορα το προηγούμενο ρεκόρ των 6.242 δολαρίων/τόνο που σημειώθηκε το 1996 χωρίς να φαίνεται πως οι τιμές μπορεί να μειωθούν.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: