Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΕΘ: Πράσινο τέλος στα ξενοδοχεία, κυνήγι φοροδιαφυγής και δίχτυ προστασίας στους ευάλωτους

Εκτός από το «ξεπάγωμα» των τριετών στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα κάτι που ήταν η έκπληξη στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός έβαλε στο τραπέζι την υποχρεωτική ασφάλιση των κτιρίων -επί του παρόντος μόνο για επιχειρήσεις-, ενώ κήρυξε ανένδοτο κατά της φοροδιαφυγής.

Παράλληλα, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αποκάλυψε το “Πράσινο” Τέλος που θα συνδράμει στο Ταμείο για τις φυσικές καταστροφές.

Όσον αφορά στη φοροδιαφυγή, πέρα από τα μέτρα που λίγο ως πολύ είχαν προαναγγελθεί και αναμένονταν, ο Πρωθυπουργός έβαλε το δάκτυλο επί τον τύπο των ήλων και ανακοίνωσε ότι εφεξής οι αγοραπωλησίες ακινήτων θα πάψουν να γίνονται με μετρητά, την ώρα που είναι κοινό μυστικό ότι οι 7-8 στις 10 συναλλαγές γίνονται με “ζεστό” χρήμα, του οποίου πολλές φορές η προέλευση δεν είναι απολύτως “καθαρή”.

«Πράσινο» Τέλος- Ασφάλιση
Υποχρεωτικό μεν, πλην όμως ουχί οριζόντιο. Αυτό είναι το περιβόητο “πράσινο” Τέλος, που θα επιβαρύνει τη διαμονή σε ξενοδοχεία- ενοικιαζόμενα δωμάτια κι εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρει πρόσθετα έσοδα 300 εκατ. Ευρώ, τα οποία θα προστεθούν στον υφιστάμενο ετήσιο “κουμπαρά” των 300 εκατ. Ευρώ για Κρατική Αρωγή, που ενσωματώνει το ΠΔΕ.

Οι πληροφορίες λένε ότι υπήρχαν πολλές εισηγήσεις στο τραπέζι για το ποια οικονομική δραστηριότητα θα πρέπει να επιβαρυνθεί και τελικά προκρίθηκε αυτή, με την… εκούσια συνδρομή των ξένων επισκεπτών. Σήμερα, ο φόρος διαμονής επιβάλλεται ανά ημερήσια χρήση και ανά δωμάτιο ή διαμέρισμα, ως εξής:

Σε κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα 1-2 αστέρων κι ενοικιαζόμενα δωμάτια: 0,50 ευρώ
3 αστέρων: 1,50 ευρώ
4 αστέρων: 3 ευρώ
5 αστέρων: 4 ευρώ
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού, ο φόρος αυτός θα αυξηθεί από 1 ως 6 ευρώ, κυρίως στα πολυτελή ξενοδοχεία και απομένουν οι διευκρινίσεις για το τι ακριβώς θα ισχύσει από την Πρωτοχρονιά του 2024. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση αναμένει υπερδιπλάσια έσοδα από αυτό το Τέλος, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι ο φετινός Προϋπολογισμός έχει πρόβλεψη εσόδων 134 εκ ευρώ.

Σημειωτέον ότι ο εν λόγω αυξημένος φόρος θα επιβαρύνει και όσους διαθέτουν για βραχυχρόνια μίσθωση από 3 ακίνητα και πάνω, καθώς αυτοί θα αντιμετωπίζονται εφεξής ως επαγγελματίες, δηλαδή θα είναι υπόχρεοι ΦΠΑ και τα εν λόγω ακίνητα θα επιβαρύνονται με όλα τα προβλεπόμενα Τέλη.

Όσον αφορά στην υποχρεωτική ασφάλιση κτιρίων, τελικά αυτή επί του παρόντος περιορίζεται στις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Σε αυτήν τη φάση, για την ασφάλιση των κατοικιών έχει ψηφιστεί και πρόκειται να εφαρμοστεί το κίνητρο της μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 10%, ενώ δεν πρέπει να λησμονεί κανείς ότι τα ακίνητα με στεγαστικό δάνειο ασφαλίζονται υποχρεωτικά. Αυτό που προφανώς προβλημάτισε την κυβέρνηση είναι το μεγάλο stock των πολύ παλιών ακινήτων, για τα οποία το ασφάλιστρο θα ήταν δυσανάλογα υψηλό, άρα επιβαρυντικό.

Ενισχύσεις ευάλωτων- ακρίβεια
Με φόντο το νέο ράλι των καυσίμων, που επηρεάζει και την εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά και τις δυσοίωνες εκτιμήσεις για ανατιμήσεις λόγω Daniel σε οπωροκηπευτικά, γαλακτοκομικά, κρέας που θα έρθουν να προστεθούν σε αυτές που ήδη “τρέχουν” με διψήφια ποσοστά, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ή και “φωτογράφισε” νέες παρεμβάσεις, πέρα από αυτές που ήδη ανακοινωθεί:

νέα μέτρα με στόχο οι τιμές σε βασικά προϊόντα να διατηρούνται σταθερές και όπου είναι δυνατόν μειωμένες. “Ξέρουμε πολύ καλά ότι ο πόλεμος κατά της ακρίβειας, ειδικά τους επόμενους μήνες, θα είναι διαρκής και έντονος”, παραδέχθηκε ο Πρωθυπουργός και απ’ ό,τι φαίνεται αναμένονται παρεμβάσεις συμπληρωματικές του “καλαθιού”
Το «Market Pass», θα συνεχιστεί ως το τέλος του χρόνου, όμως μόνο στη Θεσσαλία και στον Έβρο.
από τον Δεκέμβριο, αυξάνεται κατά 8% το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
θα καταβληθεί, πριν από το τέλος του χρόνου και πάλι έκτακτη βοήθεια σε όσους αδικεί η προσωπική διαφορά Κατρούγκαλου, με έμφαση στους χαμηλοσυνταξιούχους. Το σενάριο λέει για ενίσχυση γύρω στα 200 ευρώ και τελικά λόγω μικρού δημοσιονομικού κόστους δεν μεταφέρεται τον Ιανουάριο, για να μην επιβαρυνθεί ο φετινός Προϋπολογισμός
θα συνεχίσει να εκταμιεύεται το επίδομα θέρμανσης με περισσότερους δικαιούχους, ειδικά με έμφαση στις οικογένειες με παιδιά. Μένει να διευκρινιστεί αν αυτό σημαίνει ότι θα παραμείνουν τα περσινά διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια ή αν θα μεγαλώσει κι άλλο η περίμετρος των δικαιούχων
θα υπάρξει συμπληρωματική πρόνοια για το ρεύμα για τους πιο ευάλωτους καταναλωτές. Η συγκεκριμένη αναφορά ουσιαστικά επιβεβαιώνει ότι πάμε σε ένα διαφορετικό μοντέλο επιδοτήσεων, όπου το βάρος θα πέσει στους ευάλωτους, όπως ακριβώς συστήνει το Eurogroup, η Κομισιόν και η ΕΚΤ
Φοροδιαφυγή- Ακίνητα
Σύμφωνα με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, οι απώλειες εσόδων λόγω φοροδιαφυγής είναι τουλάχιστον 10 δισ ευρώ ετησίως, ενώ πιο “προχωρημένοι” υπολογισμοί ανεβάζουν το πήχη ως και τα 18 δισ ευρώ. Προφανές είναι ότι σε μια χώρα, που “παλεύει” να καλύψει το χαμένο έδαφος της προηγούμενης δεκαετίας και αντιμετωπίζει απρόβλεπτες καταστάσεις δισ ευρώ, τέτοιες απώλειες εσόδων είναι απλώς εγκληματικές.

Οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού εστίασαν στη μετάβαση των φορολογικών διαδικασιών και υποχρεώσεων σε ψηφιακό περιβάλλον, ενώ η ειδική αναφορά στα δηλωμένα χαμηλά εισοδήματα των ελευθέρων επαγγελματιών έδειξε ποιος είναι ένας από τους βασικούς στόχους των ελεγκτικών υπηρεσιών. Ηλεκτρονικά τιμολόγια και δελτία αποστολής, υποχρεωτικές ηλεκτρονικές επαγγελματικές δαπάνες, POS παντού και διασύνδεση με τις ταμειακές, διπλάσια πρόστιμα για συναλλαγές τοις μετρητοίς άνω των 500 ευρώ, πληρωμές προνοιακών επιδομάτων σε ψηφιακές κάρτες, είναι μόνο μερικά από τα αυτά θα “τρέξουν” τους επόμενους μήνες. Η ανακοίνωση που έκλεψε τις εντυπώσεις ήταν, όμως, αυτή για τις αγοραπωλησίες ακινήτων.

“Στις αγοραπωλησίες ακινήτων καταργούνται πια οριστικά τα μετρητά”, τόνισε ο Πρωθυπουργός, την ώρα που είναι κοινό μυστικό ότι σήμερα οι 8 στις 10 αγοραπωλησίες γίνονται με μετρητά και σε ουκ ολίγες περιπτώσεις με “μαύρο” χρήμα. Μια απλή σύγκριση, άλλωστε, μεταξύ του αριθμού των αγοραπωλησιών, των τιμών που καλπάζουν και του αναιμικού ρυθμού των στεγαστικών δανείων, φανερώνει την πραγματικότητα.

Θεωρητικά, θα μπορούσαν και σήμερα οι αρμόδιες υπηρεσίες να ελέγξουν και να συγκρίνουν κόστος κατασκευής, τιμή συμβολαίου (αντικειμενική αξία) κι εμπορική αξία και να εφαρμόσουν “πόθεν έσχες”, αλλά μόνο δειγματοληπτικά και όχι αυτοματοποιημένα. Με την υποχρέωση αγοραπωλησιών μέσω τράπεζας, ο στόχος είναι να μπλοκάρει η “νομιμοποίηση” του “μαύρου” χρήματος. Συμβολαιογράφοι και μεσίτες υποστηρίζουν, ωστόσο, ότι απλά θα “παγώσει” η αγορά.

Επί της ουσίας, για να αγοράσει κανείς εφεξής ακίνητο, θα έχει 3 επιλογές:

ή να έχει χρήμα στην τράπεζα
ή να πάρει δάνειο
ή να εμφανίσει χρήμα που έχει κάτω από το… στρώμα και δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι στη διάρκεια της κρίσης, περί τα 40 δισ ευρώ είχαν βγει εκτός τραπεζικού συστήματος
Σε αυτήν την τρίτη περίπτωση, αν πρόκειται για φορολογημένο χρήμα ο αγοραστής θα πρέπει να παρουσιάσει όλα τα δικαιολογητικά, ενώ αν είναι “μαύρο” ή “γκρίζο” τότε ξεκινούν τα προβλήματα, καθώς οι τράπεζες θα “μπλοκάρουν” την αγοραπωλησία λόγω πόθεν έσχες. Μένει να διευκρινιστεί αν θα δοθεί η δυνατότητα να κατατεθεί στις τράπεζες “γκρίζο” χρήμα με κάποιες εφάπαξ επιβαρύνσεις ή αν αυτό το χρήμα θα μπλοκαριστεί.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ποια καταστήματα είναι κλειστά τη Δευτέρα και την Τρίτη του Πάσχα – Ποια λειτουργούν

Ανοιχτά είναι σήμερα Δευτέρα του Πάσχα τα βενζινάδικα, οι φούρνοι, τα ζαχαροπλαστεία και τα μίνι μάρκετ.

Τη Δευτέρα και την Τρίτη (λόγω μεταφοράς του εορτασμού της Πρωτομαγιάς) τα καταστήματα εμπορικά καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ θα είναι κλειστά.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δίκη για το Μάτι: Με τον νέο Ποινικό Κώδικα θα μπορούσε να είναι και οι 6 στη φυλακή

Είδαν τους δικούς τους ανθρώπους να σβήνουν στις φλόγες. Θρήνησαν και θρηνούν παιδιά, γονείς, συντρόφους και φίλους. Οσοι κατάφεραν να επιζήσουν σώθηκαν σαν από θαύμα, μένοντας για ώρες αβοήθητοι σε στεριά και θάλασσα. Με πληγές που ποτέ δεν θα κλείσουν, οι συγγενείς των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι αλλά και οι επιζήσαντες της ανείπωτης καταστροφής «πορεύονταν» έξι χρόνια τώρα με την προσδοκία της απονομής Δικαιοσύνης. Μια προσδοκία που, όμως γι’ αυτούς, δεν εκπληρώθηκε.

Τη Μεγάλη Δευτέρα, το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων, έπειτα από αποδεικτική διαδικασία 1,5 έτους, ανακοίνωσε ποινές-χάδι για μόλις έξι από τους συνολικά 21 κατηγορούμενους της υπόθεσης. Ποινές που ο καθένας από τους έξι καταδικασθέντες μπορεί μάλιστα να εξαγοράσει, αρκεί να καταβάλει ποσό 38.000 ευρώ -περίπου 365 ευρώ για κάθε ανθρωποκτονία εξ αμελείας για την οποία κρίθηκε ένοχος- και μάλιστα σε δόσεις!

Πώς στάθμισε η «ζυγαριά» της Δικαιοσύνης τις ποινικές ευθύνες όσων κάθισαν στο εδώλιο κατηγορούμενοι για τη μεγάλη καταστροφή στο Μάτι; Είχαν τη δυνατότητα οι δικαστές να επιβάλουν αυστηρότερες ποινές; Θα μπορούσε η απόφαση του δικαστηρίου να ήταν άλλη αν οι κατηγορούμενοι δικάζονταν με τις νέες ποινικές διατάξεις που ισχύουν από την 1η Μαΐου; Αντιστοιχεί η ετυμηγορία του πρωτόδικου δικαστηρίου με το μέγεθος της εθνικής καταστροφής που έλαβε χώρα στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018 και στοίχισε τη ζωή σε 104 συνανθρώπους μας; «Οχι», είναι η απάντηση που ακούγεται από τα χείλη όλων, ειδικών και μη. Ομως ποιος ευθύνεται γι’ αυτό;

mati_in__1_
Διάχυτη η απογοήτευση μεταξύ των συγγενών στο άκουσμα της ετυμηγορίας του δικαστηρίου για την τραγωδία στο Μάτι που κόστισε τη ζωή σε 104 ανθρώπους

Η ετυμηγορία

Το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας, ο πόνος και η οργή των συγγενών των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς ξεχείλισε μέσα στη δικαστική αίθουσα, όταν άκουσαν την πρόεδρο του δικαστηρίου να κηρύσσει αθώους 15 κατηγορούμενους και να επιβάλλει στους υπόλοιπους έξι από αυτούς εξαγοράσιμες ποινές φυλάκισης από πέντε έως τρία έτη, κρίνοντάς τους κατά περίπτωση ενόχους για ανθρωποκτονίες κατά συρροή από αμέλεια και σωματικές βλάβες κατά συρροή.

Συγκεκριμένα, σε πενταετή φυλάκιση εξαγοράσιμη καταδικάστηκαν πέντε τότε υψηλόβαθμα στελέχη του κρατικού μηχανισμού και συγκεκριμένα οι Σωτήρης Τερζούδης, αρχηγός Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Ματθαιόπουλος, υπαρχηγός Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, Ιωάννης Φωστιέρης, διοικητής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, διοικητής της Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών και Χαράλαμπος Χιώνης, διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής. Ποινή φυλάκισης μόλις τριών ετών, επίσης εξαγοράσιμη, επιβλήθηκε στον Κων. Αγγελόπουλο, τον άνθρωπο που προκάλεσε την πυρκαγιά καίγοντας ξερά κλαδιά στην αυλή του σπιτιού του, στο Νταού Πεντέλης. Επιπλέον, το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου στους τέσσερις από τους έξι καταδικασθέντες και συγκεκριμένα στους Σωτήρη Τερζούδη, Ιωάννη Φωστιέρη, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο και Χαράλαμπο Χιώνη.

Αντίθετα, για το δικαστήριο δεν προέκυψε καμία ποινική ευθύνη για στελέχη της Περιφέρειας Αττικής, παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Πολιτικής Προστασίας και της Αστυνομίας. Ετσι, αθώοι ομόφωνα κρίθηκαν ο τότε αξιωματικός στα Εναέρια Μέσα της ΕΛ.ΑΣ. Χαράλαμπος Συρογιάννης, ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, οι τότε δήμαρχοι Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και Πεντέλης Δημήτριος-Στέργιος Καψάλης, όπως επίσης ομόφωνα αθωώθηκαν και τα στελέχη της Πυροσβεστικής Χρήστος Γκολφίνος, Φίλιππος Παντελεάκος, Δαμιανός Παπαδόπουλος, Χρήστος Λάμπρης, Χρήστος Δροσόπουλος, Γεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης. Ακόμη, αθώοι κρίθηκαν, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση, οι Βάιος Θανασιάς, τότε αντιδήμαρχος Δήμου Μαραθώνα, Ευάγγελος Μπουρνούς, τότε δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου και Αντώνης Παλπατζής, τότε αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου. Και οι αθωώσεις αυτές είναι ακόμη «αγκάθι» για τους συγγενείς των θυμάτων και τους επιζήσαντες, που αναρωτιούνται γιατί δεν αποδόθηκαν καν ποινικές ευθύνες σε εκπροσώπους για παράδειγμα του Λιμενικού Σώματος, το οποίο την ημέρα της τραγωδίας ήταν απόν, αφού όσοι κατέφυγαν στη θάλασσα για να γλιτώσουν από τις φλόγες, σώθηκαν από ιδιωτικά σκάφη και ψαράδες.

mati_in__2_
Οσοι κατάφεραν να επιζήσουν από τον πύρινο εφιάλτη στο Μάτι σώθηκαν σαν από θαύμα, μένοντας για ώρες αβοήθητοι σε στεριά και θάλασσα

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μονή της Χώρας: Ποιο είναι το μνημείο με τα πανέμορφα ψηφιδωτά που κάνει από σήμερα τζαμί ο Ερντογάν

Η Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη η οποία από σήμερα με απόφαση Ερντογάν μετατρέπεται σε τζαμί, είναι το σημαντικότερο μνημείο της εποχής των Παλαιολόγων και λόγω του μοναδικού του εικονογραφικού προγράμματος ένα από τα σπουδαιότερα καλλιτεχνικά δημιουργήματα της βυζαντινής τέχνης.

Το καθολικό της Μονής της Χώρας χτίστηκε μεταξύ 1077 και 1081 από τη Μαρία Δούκαινα, την πεθερά του αυτοκράτορα Αλέξιου Α’ Κομνηνού, πάνω σε παλαιότερο κτίσμα.

Το 1120 επισκευάστηκε ριζικά από τον γιο του Αλέξιου, τον σεβαστοκράτορα Ισαάκιο Κομνηνό. Πολύ αργότερα, μεταξύ 1316 και 1321, ο Θεόδωρος Μετοχίτης, Λογοθέτης του Γενικού επί Ανδρόνικου Β’ Παλαιολόγου και λόγιος με σημαντικό συγγραφικό έργο, ανακαινίζει το κτήριο, προσθέτει τον εξωνάρθηκα και το νότιο παρεκκλήσι και τα διακοσμεί με μωσαϊκά και τοιχογραφίες.

Το νότιο παρεκκλήσι προσαρτήθηκε και διακοσμήθηκε στα 1315-20 με δαπάνη του Μετοχίτη, με σκοπό να συμπεριλάβει τον τάφο του κτήτορα.

moni-konstantinoupoli-es-_14_
moni-konstantinoupoli-es-_13_
moni-konstantinoupoli-es-_12_

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en