Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δένδιας: Η Ευρώπη χρειάζεται έναν αμυντικό βραχίονα συμβατό με το ΝΑΤΟ

Όλα όσα δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας για την κατάσταση στη Γάζα, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη συμμετοχή της Ελλάδας στη γερμανική πρωτοβουλία της αντιπυραυλικής άμυνας

Για την επιχείρηση Aspides, την Ουκρανία και την κατάσταση στη Γάζα μίλησε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας στην Deutsche Welle, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα συμμετέχει στη γερμανική πρωτοβουλία αντιπυραυλικής άμυνας.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ήρθατε στο Μόναχο από τις Βρυξέλλες, από τη σύνοδο υπουργών Άμυνας της ΕΕ. Θα ήθελα να μας πείτε για τη γερμανική πρωτοβουλία της αντιπυραυλικής άμυνας. Πώς τη βλέπει η ελληνική πλευρά, γιατί συμμετέχει η Ελλάδα;

Η Ελλάδα έχει μια πολύ σαφή αντίληψη συμμετοχής στις αμυντικές πρωτοβουλίες των κρατών-μελών της ΕΕ και γενικά των κρατών μελών του ΝΑΤΟ. Θεωρούμε δηλαδή ότι θα πρέπει να είμαστε τμήμα των λύσεων των προβλημάτων και να μην απέχουμε από αυτά. Υπό αυτή την έννοια λοιπόν, βλέπουμε πίσω από αυτό μια προστασία απέναντι σε υπάρχοντες τωρινούς, αλλά και μελλοντικούς κινδύνους. Θα θέλαμε να είμαστε στελέχη της ομάδας αυτής που επεξεργάζεται τις πιθανές λύσεις.

Από το γεγονός δε, ότι επέλεξε και η Τουρκία να είναι μέλος αυτής της προσπάθειας, υπό την ιδιότητά της ως χώρας-μέλος του ΝΑΤΟ και λαμβάνοντας υπόψη ότι οποιαδήποτε χώρα που είναι μέλος αποκτά πλέον δικαίωμα βέτο, έναντι χωρών που θα επιδιώξουν να προσχωρήσουν στην Πρωτοβουλία, καταλαβαίνετε… Αν όλα αυτά τα συνδυάσετε για την Ελλάδα και τη δική της αμυντική πολιτική, η συμμετοχή στην προσπάθεια ήταν κάτι το απολύτως ενδεδειγμένο.

Δένδιας: Η ΕΕ πρέπει να αποκτήσει τον δικό της αυτόνομο αμυντικό βραχίον

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Γίνεται πάρα πολύς λόγος σε αυτήν την Διάσκεψη Ασφάλειας για την άμυνα, για την αμυντική προστασία της ΕΕ και οι ομιλητές σημειώνουν ότι η ΕΕ δεν έχει ακόμα φτάσει στο σημείο να έχει μια δική της αυτόνομη αμυντική πολιτική, και να εξαρτάται πάντα από τις διαθέσεις των Η.Π. Α. Βλέπετε εκεί εσείς μια έλλειψη;

Κατ’ αρχάς είμαι φανατικός οπαδός της Ευρωπαϊκής Ιδέας. Θεωρώ λοιπόν ότι τελικά η ΕΕ πρέπει να αποκτήσει το δικό της αυτόνομο αμυντικό βραχίονα. Έναν βραχίονα, ο οποίος βεβαίως θα είναι συμβατός και θα συνεργάζεται με το ΝΑΤΟ. Δηλαδή η Ευρω-Ατλαντική προοπτική για την ΕΕ είναι κάτι το οποίο υπάρχει και το οποίο πρέπει να περιφρουρήσουμε. Από εκεί και πέρα, όμως, η Ελλάδα πάντοτε όχι απλώς συμμετέχει, αλλά προσπαθεί και να δημιουργήσει μια ενιαία αμυντική συνείδηση στην ΕΕ. Θέλω να σας θυμίσω την επιχείρηση IRINI, στις ακτές της Λιβύης. Η Ελλάδα ήταν από τις χώρες που κυρίως – τότε ήμουν υπουργός Εξωτερικών – την εισηγήθηκαν. Όπως εισηγήθηκε επίσης τη νέα επιχείρηση ASPIDES – πάλι με ελληνικό όνομα και δεν είναι τυχαίο αυτό – στην Ερυθρά Θάλασσα, για να προστατευθεί η ελευθερία της ναυσιπλοΐας, η οποία είναι απαραίτητη για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα.

Ένα πολύ μεγάλο τμήμα του εμπορίου της ΕΕ περνάει μέσα από το Σουέζ. Εμείς πιστεύουμε βαθιά, λοιπόν, αυτό που παραδείγματος χάριν και η Γαλλία πιστεύει, μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ότι η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει έναν αμυντικό βραχίονα. Ξαναλέω όμως: Έναν αμυντικό βραχίονα ο οποίος θα συνεργάζεται με το ΝΑΤΟ, θα συνεργάζεται με τις ΗΠΑ, θα συνεργάζεται με το Ευρω-Ατλαντικό πλαίσιο αμυντικών διεργασιών. Όμως, πρέπει να μπορεί και μόνη της η Ευρώπη, εάν χρειαστεί.

Δένδιας για Ουκρανία: Η Ελλάδα κάνει το καθήκον της

ΕΡΩΤΗΣΗ: Βλέπετε όμως τώρα και στην περίπτωση της Ουκρανίας, υπάρχει κόπωση στις χώρες της ΕΕ. Υπάρχουν και ο παράγων των οικονομικών δυσκολιών. Δεν δίνουν οι εταίροι, οι ευρωπαίοι, πάρα πολλά χρήματα και υλικό το οποίο χρειάζεται η Ουκρανία. Από την άλλη πλευρά και οι Η.Π. έχουνε πρόβλημα στο να εγκρίνουν αυτό το περίφημο πακέτο. Άρα πού ακριβώς οδεύουμε;

Κατ’ αρχάς οι ΗΠΑ είναι σε μια προεκλογική χρονιά. Κάθε χώρα σε προεκλογική περίοδο έχει ιδιαιτερότητες, να μην αναφερθώ σε αυτές. Όσον αφορά την Ευρώπη, νομίζω ότι τα 50 δισ. τα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε ότι θα πρέπει να δοθούν για να βοηθηθεί η Ουκρανία, είναι ένα πολύ μεγάλο ποσό. Αλλά επαναλαμβάνω, πρέπει όλα να τα βλέπουμε στην προοπτική τους. Έστω και αν φαίνεται ότι είναι πολλά τα χρόνια, το ευρωπαϊκό εγχείρημα είναι ένα εγχείρημα λίγων δεκαετιών. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένουμε να ωριμάσει. Αυτή τη στιγμή κάνουμε ό,τι μπορούμε μέσα στο πλαίσιο που μπορούμε. Και η Ελλάδα κάνει το καθήκον της ως χώρα-μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Εμείς, με την Ουκρανία, πως ακριβώς την βοηθάμε;

Έχουμε ανακοινώσει πολύ συγκεκριμένα υλικά τα οποία έχουμε δώσει στην Ουκρανία. Θέλω να πω ότι πάντοτε προτεραιοποιούμε και την ανθρωπιστική βοήθεια. Από εκεί και πέρα, καταλαβαίνετε ότι δεν να αναφερθώ σε ποσότητες και ποιότητες υλικών.

Για τη Γάζα: Διακηρύσσουμε την ανάγκη προστασίας της ανθρώπινης ζωής

ΕΡΩΤΗΣΗ: Στη Διάσκεψη του Μονάχου απασχολεί ο πόλεμος της Γάζας. Εμείς έχουμε πρωτοστατήσει σε μια πρωτοβουλία χορήγησης ανθρωπιστικής βοήθειας εκεί. Βέβαια δε λύνεται μόνο με τη βοήθεια, διότι η βοήθεια δεν επαρκεί, όταν συνεχώς παράγονται και νέα θύματα. Πού θα φτάσουμε;

Να ξεκινήσουμε από τη βάση. Η Ελλάδα κατ’ αρχήν δέχεται πλήρως το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, μετά την επίθεση ιδίως της 7ης Οκτωβρίου. Μια φρικιαστική επίθεση, νομίζω ότι όλοι αισθανθήκαμε πολύ κοντά στην κοινωνία που επλήγη. Από εκεί και πέρα, η Ελλάδα είναι μια χώρα που πιστεύει στο Διεθνές Δίκαιο και στην προστασία του ανθρώπου. Και τις επιχειρήσεις του Ισραήλ της αποδεχόμαστε μεν ως απαραίτητες, αλλά πάντοτε διακηρύσσουμε την ανάγκη προστασίας της ανθρώπινης ζωής, κυρίως των αμάχων.

Η ανθρωπιστική βοήθεια είναι αυτό το οποίο προσπαθούμε να δώσουμε. Θα πρέπει να βρεθεί μία λύση, το ταχύτερο κατά το δυνατόν – χθες αν θα μπορούσε – κατάπαυσης του πυρός, Και από εκεί και πέρα να μπορέσουμε να δούμε πώς μπορεί να διασφαλιστεί στο πλαίσιο της λύσης των δύο κρατών. ένα καλύτερο αύριο για της κοινωνίες της περιοχής.

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε τεντωμένο σχοινί η Μέση Ανατολή – Εν αναμονή απόφασης των ΗΠΑ για επέμβαση στο Ιράν

Ακραία τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να βρίσκονται στα πρόθυρα στρατιωτικής εμπλοκής εναντίον του Ιράν. Σύμφωνα με διεθνή μέσα, εντείνονται οι ενδείξεις ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο εξαπόλυσης βομβαρδισμών στο ιρανικό έδαφος μέσα στις επόμενες ημέρες.

Παρά τις προετοιμασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε αινιγματικός, δηλώνοντας πως δεν έχει ακόμη λάβει την τελική του απόφαση, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Ενισχυμένοι δεσμοί ΗΠΑ-Ισραήλ

Οι εξελίξεις λαμβάνουν χώρα στον απόηχο της μεγάλης αεροπορικής επίθεσης του Ισραήλ κατά ιρανικών στόχων. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εξαίρεσε δημοσίως τη στήριξη των ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας τον πρόεδρο Τραμπ «σπουδαίο φίλο του Ισραήλ» και σημειώνοντας ότι οι δύο ηγέτες διατηρούν συνεχή επικοινωνία.

Το Τελ Αβίβ υποστηρίζει ότι ελέγχει πλέον τον εναέριο χώρο πάνω από την Τεχεράνη και επιβεβαιώνει την καταστροφή στρατηγικών στόχων, όπως πυρηνικά εργοστάσια, στρατιωτικά επιτελεία και κρατικές υποδομές.

Διπλωματικά ανοίγματα και απειλές

Παρά την κλιμάκωση, το Ιράν δηλώνει πρόθυμο για απευθείας συνομιλίες με τις ΗΠΑ, υπό προϋποθέσεις, όπως μετέδωσε η εφημερίδα New York Times. Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί τόνισε ότι η χώρα παραμένει προσηλωμένη στη διπλωματία, διατηρώντας ωστόσο το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας.

Ο ανώτατος ηγέτης Αλί Χαμενεΐ προειδοποίησε τις ΗΠΑ για «ανεπανόρθωτες ζημιές» σε περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής, ενώ ξεκαθάρισε ότι το ιρανικό έθνος δεν πρόκειται να υποκύψει σε πιέσεις.

Μπαράζ επιθέσεων και διεθνείς αντιδράσεις

Η Ισλαμική Δημοκρατία προχώρησε σε μαζική εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων και drones κατά του Ισραήλ, με σημαντικές απώλειες και στις δύο πλευρές. Εκατοντάδες πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ χιλιάδες είναι οι τραυματίες. Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαιώνει την καταστροφή ιρανικών εγκαταστάσεων, μεταξύ αυτών και κτηρίων σχετικών με το πυρηνικό πρόγραμμα.

Ταυτόχρονα, ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες, καθώς και οι ΗΠΑ, έχουν αρχίσει μαζικές επιχειρήσεις επαναπατρισμού πολιτών τους από την ευρύτερη περιοχή. Η Κίνα, η Ρωσία και αρκετά κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν ήδη απομακρύνει εκατοντάδες υπηκόους.

Ο ΟΗΕ και άλλοι διεθνείς οργανισμοί προειδοποιούν για τον κίνδυνο ευρύτερης ανάφλεξης, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια.

Ψηφιακός αποκλεισμός και ψυχολογικός πόλεμος

Το Ιράν προχώρησε σε περιορισμούς πρόσβασης στο διαδίκτυο, με σκοπό την αποτροπή διαρροής πληροφοριών και τη χρήση των δικτύων από εχθρικές δυνάμεις. Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία, ισραηλινοί κυβερνοπόλεμοι επιχείρησαν να παρεμβληθούν ακόμη και στο κρατικό τηλεοπτικό σήμα του Ιράν.

Η σύγκρουση, πέρα από το στρατιωτικό και διπλωματικό της σκέλος, εκτείνεται πλέον και στο ψηφιακό πεδίο, επιβεβαιώνοντας ότι ο σύγχρονος πόλεμος δεν περιορίζεται πλέον στα παραδοσιακά μέσα.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καύσωνας και Καταιγίδες: Ο Καιρός με Δύο Πρόσωπα αυτή την Εβδομάδα

Ο Ιούνιος συνεχίζει με έντονα καιρικά σκαμπανεβάσματα, σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου Κλέαρχου Μαρουσάκη, καθώς η εβδομάδα 17–23 Ιουνίου θα συνδυάσει θερμοκρασίες καύσωνα έως 38°C με έντονα άστατο καιρό στο φινάλε της.

Θερμό κύμα έως και την Παρασκευή

Ο υδράργυρος αναμένεται να φτάσει τους 36° με 38°C από την Τετάρτη έως και την Παρασκευή, κυρίως στα ηπειρωτικά και τη νότια Κρήτη, ενώ οι βοριάδες στο Αιγαίο (6–7 μποφόρ) θα επιμείνουν. Μέχρι και την Τρίτη, οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν πιο ήπιες, 32°–34°C, εντός των φυσιολογικών για την εποχή επιπέδων.

Ψυχρή λίμνη φέρνει καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας

Από το Σαββατοκύριακο, μια ψυχρή λίμνη από την κεντρική Ευρώπη, όπως ονομάζεται η αποκομμένη ψυχρή αέρια μάζα στην τροπόσφαιρα, θα επηρεάσει τη χώρα, φέρνοντας αστάθεια, βροχές και καταιγίδες, καθώς και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Ο υδράργυρος θα υποχωρήσει σε πιο φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα ή και λίγο χαμηλότερα.

Αναλυτική πρόγνωση εβδομάδας

Δευτέρα 16/6

  • Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις το απόγευμα στα ηπειρωτικά.

  • Τοπικοί όμβροι στα ορεινά της δυτικής Ελλάδας.

  • Θερμοκρασίες έως 33°C, ασθενείς άνεμοι στα δυτικά, 6–7 μποφόρ στο Αιγαίο.

Τρίτη 17/6

  • Ήλιος με παροδικά σύννεφα στα ηπειρωτικά και πιθανές απογευματινές καταιγίδες στα ορεινά.

  • Θερμοκρασία σε μικρή άνοδο: 34°C στα ηπειρωτικά, 31°C στη νότια νησιωτική χώρα.

  • Βόρειοι άνεμοι 6–7 μποφόρ στο Αιγαίο.

Τετάρτη 18/6

  • Ζέστη και ηλιοφάνεια με πρόσκαιρες νεφώσεις στα δυτικά και βόρεια.

  • Σποραδικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες στα βορειοδυτικά ορεινά.

  • Θερμοκρασία έως 36°C στα ηπειρωτικά.

Πέμπτη 19/6

  • Αίθριος καιρός, αλλά με νεφώσεις από το μεσημέρι και τοπικούς όμβρους κυρίως στα βόρεια.

  • Πιθανές απογευματινές καταιγίδες σε ορεινές περιοχές.

  • Θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω άνοδο.

Παρασκευή 20/6

  • Άστατος καιρός, με απογευματινές καταιγίδες στα ηπειρωτικά και την Εύβοια.

  • Σταδιακή βελτίωση από το βράδυ.

  • Θερμοκρασίες σταθερές ή ελαφρώς πτωτικές.

Το Σαββατοκύριακο: Μεταβολή με δροσιά και βροχές

Η έλευση της ψυχρής λίμνης προς τη χώρα μας θα αλλάξει πλήρως το σκηνικό του καιρού, με τη θερμοκρασία να πέφτει, τον καιρό να γίνεται πιο άστατος, και τις καταιγίδες να κάνουν αισθητή την παρουσία τους σε πολλές περιοχές, ειδικά στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα.

Συμβουλές προστασίας

  • Μέχρι την Παρασκευή: Αποφύγετε έκθεση στον ήλιο τις μεσημβρινές ώρες, ενυδατωθείτε επαρκώς και προτιμήστε δροσερούς εσωτερικούς χώρους.

  • Από το Σαββατοκύριακο: Να έχετε μαζί σας ομπρέλα και προσοχή σε πιθανές τοπικές καταιγίδες, ειδικά σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης με τον Άλεξ Χαντιτάγκι στο ENA Channel

Μια αποκαλυπτική συνέντευξη παραχώρησε στο ENA Channel ο επιχειρηματίας και επενδυτής Άλεξ Χαντιτάγκι , καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν τόσο την Καβάλα όσο και το μέλλον του ποδοσφαίρου στην περιοχή.

Η συζήτηση ξεκίνησε με τις προοπτικές ανάπτυξης της Καβάλας ως τουριστικού και επιχειρηματικού προορισμού. Ο κ. Χαντιτάγκι υπογράμμισε τη στρατηγική θέση της πόλης, τις φυσικές της ομορφιές, αλλά και την ανάγκη για στοχευμένες επενδύσεις που θα αναδείξουν το δυναμικό της.

Στη συνέχεια, η συζήτηση στράφηκε στο ποδόσφαιρο και ειδικότερα στην παραμονή του ΑΟΚ στη Super League 2, γεγονός που χαρακτήρισε σημαντικό για την πόλη. Μίλησε επίσης για την εμπειρία του ως μέλος μιας ποδοσφαιρικής ομάδας στην Πολωνία, τονίζοντας τις διαφορές στη διαχείριση και τη φιλοσοφία, αλλά και τα μαθήματα που μπορούν να μεταφερθούν και στην Ελλάδα.

Όσον αφορά το μέλλον του ΑΟΚ, τόνισε ότι χρειάζεται σωστή οργάνωση, στρατηγικός σχεδιασμός και μια επαγγελματική προσέγγιση, ώστε η ομάδα να μπορέσει να εξελιχθεί και να πρωταγωνιστήσει ξανά.

Δείτε το ρεπορτάζ:

Στη συνέχεια, εξέφρασε το όραμά του για την Καβάλα, λέγοντας πως θα ήθελε να δει την πόλη να μεταμορφώνεται σε ένα πρότυπο ανάπτυξης, τεχνολογικής καινοτομίας και πολιτισμού, προσφέροντας ευκαιρίες στους νέους.

Κλείνοντας, σχολίασε το φαινόμενο της φυγής των νέων από την πόλη, σημειώνοντας πως για να αντιστραφεί αυτή η τάση, η Καβάλα πρέπει να στραφεί σε νέες τεχνολογίες και να επενδύσει σε καινοτόμες βιομηχανίες, που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και προοπτικές για τη νέα γενιά.

Δείτε το ρεπορτάζ :

Η συνέντευξη του Άλεξ Χαντιτάγκι δεν ήταν απλώς μια ανασκόπηση της τρέχουσας κατάστασης, αλλά κυρίως ένα κάλεσμα για αλλαγή. Με ρεαλισμό, εμπειρία και όραμα, έθεσε στο προσκήνιο τις δυνατότητες που έχει η Καβάλα – τόσο στον αθλητισμό όσο και στην οικονομία και την τεχνολογία. Το ζητούμενο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, είναι η σύμπραξη όλων των τοπικών δυνάμεων, με στόχο να διαμορφώσουμε μια πόλη που θα κρατά τους νέους της και θα προσελκύει επενδύσεις, καινοτομία και προοπτική. Διότι η Καβάλα μπορεί – και αξίζει – να πρωταγωνιστήσει.

Δείτε την συνέντευξη εδώ:

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
blue circle with steel construction
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en