ΕΠΙΚΑΙΡΑ
Δένδιας για 25η Μαρτίου | Τα γεγονότα του «χθες», έμπνευση για το «αύριο»

Ευκαιρία ιστορικής και εθνικής ενδοσκόπησης συνιστά ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου, όπως τόνισε στον χαιρετισμό του ο Νίκος Δένδιας στην εκδήλωση που διοργάνωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την Εθνική Επέτειο.
Εξηγώντας, τόνισε πως «για να παίξει το ρόλο που πρέπει, πρέπει να συνιστά ευκαιρία ιστορικής αλλά και εθνικής ενδοσκόπησης. Για το παρελθόν μας, για το παρελθόν του Ελληνισμού, για το παρόν μας, αλλά και για το μέλλον μας. Γιατί η αναδίφηση στα γεγονότα του χθες μας βοηθά να αντλήσουμε έμπνευση για το αύριο. Να αντιγράψουμε, να δανειστούμε αν θέλουμε αξιολογικούς κώδικες, να μιμηθούμε αν απαιτηθεί συμπεριφορές, ώστε να διασφαλιστεί η εθνική ύπαρξη».
Ιστορική αναδρομή στις κερκυραϊκές φιλαρμονικές
Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών συμμετείχαν η Φιλαρμονική Εταιρεία «Μάντζαρος» της Κέρκυρας, με έργα σχετικά με την Ελληνική Επανάσταση.
Μάλιστα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε γνωστό πως η Φιλαρμονική Εταιρεία «Μάντζαρος» της Κέρκυρας θα ανοίξει τη σημερινή στρατιωτική παρέλαση ενώπιον της προέδρου της Δημοκρατίας στην Αθήνα.
Στον χαιρετισμό του ο κ. Δένδιας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις κερκυραϊκές φιλαρμονικές οι οποίες «δεν απετέλεσαν απλώς φορείς πολιτισμού και κουλτούρας. Συνέβαλαν με τη δική τους δραστηριότητα στην καλλιέργεια πατριωτικής συνείδησης», όπως είπε.
Κάνοντας αναδρομή στο παρελθόν των κερκυραϊκών φιλαρμονικών ο κ. Δένδιας ανέφερε τα εξής:
«Η πρώτη, κερκυραϊκή μπάντα δημιουργήθηκε, η Παλαιά Φιλαρμονική, το 1840. Της απαγορεύτηκε όμως να φέρει μπλε και άσπρη στολή. Έτσι φέρει μέχρι και σήμερα μπλε και κόκκινη στολή. Όμως, η ιστορία πήρε την εκδίκησή της. Η Επτάνησος ενώθηκε με την Ελλάδα. Μια τεράστια επιτυχία στο πλαίσιο της Μεγάλης Ιδέας, ίσως της πιο ωραίας ιστορίας της περιόδου του Ρομαντισμού.
Και έτσι, το 1890, στα ελληνικά πια Επτάνησα, δημιουργείται μια δεύτερη Φιλαρμονική, η Φιλαρμονική Εταιρία “Μάντζαρος“, η οποία πια με αυτοπεποίθηση φορά την μπλε και άσπρη στολή και πρωτοεμφανίζεται στη λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνα, ακριβώς ένα χρόνο μετά, το 1891 και παίζει τον εθνικό ύμνο στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων το 1896».
Πηγή: cnn.gr
ΕΠΙΚΑΙΡΑ
Δημόσιο: Τέλος στα Πιστοποιητικά Γέννησης

Κατάργηση Πιστοποιητικών Γέννησης και Οικογενειακής Κατάστασης στις Συναλλαγές με το Δημόσιο
Τα Υπουργεία Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης εργάζονται εντατικά για την κατάργηση κι άλλων δημοτολογικών και ληξιαρχικών πιστοποιητικών, απλοποιώντας σημαντικά τις συναλλαγές των πολιτών με το Δημόσιο.
Από σήμερα, οι πολίτες δε χρειάζεται να προσκομίζουν τα πιστοποιητικά γέννησης και οικογενειακής κατάστασης στις δημόσιες υπηρεσίες. Τα στοιχεία αντλούνται ηλεκτρονικά και αυτεπάγγελτα από τις αρμόδιες υπηρεσίες μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας (ΚΕ.Δ.) και της πλατφόρμας gov.gr. Πρόκειται για μια σημαντική διοικητική μεταρρύθμιση που υλοποιείται με τη συνεργασία των Υπουργών Θοδωρή Λιβάνιου και Δημήτρη Παπαστεργίου, και των Υφυπουργών Βιβής Χαραλαμπογιάννη και Βασίλη Σπανάκη.
Η νέα διαδικασία προσφέρει:
-
Άμεση και πλήρως αυτοματοποιημένη ηλεκτρονική αναζήτηση των πιστοποιητικών σε πραγματικό χρόνο.
-
Εξοικονόμηση πολύτιμου χρόνου και πόρων για πολίτες και υπαλλήλους.
-
Ειδοποιήσεις (push notifications) στο Gov.gr Wallet και μηνύματα στη θυρίδα πολίτη με λεπτομέρειες για κάθε αναζήτηση.
Σε περιπτώσεις που τα πιστοποιητικά απαιτούνται για χρήση στο εξωτερικό, στον ιδιωτικό τομέα ή σε δικαστικές διαδικασίες, οι πολίτες μπορούν να τα εκδίδουν ψηφιακά μέσω του gov.gr.
Η εφαρμογή του νέου συστήματος περιλαμβάνει πιλοτική περίοδο τριών μηνών, όπου οι πολίτες θα μπορούν ακόμα να προσκομίζουν έγγραφα. Μετά το διάστημα αυτό, η προσκόμιση των συγκεκριμένων δικαιολογητικών στους δημόσιους φορείς θα απαγορεύεται πλήρως.
Παράλληλα, τα Υπουργεία συνεχίζουν τις προσπάθειες για την κατάργηση κι άλλων δημοτολογικών και ληξιαρχικών πιστοποιητικών μέσω του Ειδικού Μητρώου Δικαιολογητικών (ΜΗΔΙΚ) και του Εθνικού Μητρώου Διοικητικών Διαδικασιών Δημόσιας Διοίκησης (ΜΙΤΟΣ).
Η υλοποίηση αυτού του έργου έγινε σε συνεργασία της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικών Διαδικασιών Δημόσιας Διοίκησης, της Διεύθυνσης Αστικής και Δημοτικής Κατάστασης του Υπουργείου Εσωτερικών, της Υπηρεσίας Συντονισμού gov.gr, του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και του ΕΔΥΤΕ ΑΕ (GRNET), υπό την καθοδήγηση του Γενικού Γραμματέα Δημοσθένη Αναγνωστόπουλου.
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
Κατασχέθηκαν από την ΑΑΔΕ σχεδόν 1,2 εκατ. ευρώ στον Έβρο

Χρηματικό ποσό ύψους 1.192.000 ευρώ, εντόπισαν και δέσμευσαν οι τελωνειακοί ελεγκτές της ΑΑΔΕ, στον συνοριακό σταθμό των Καστανέων Έβρου.
Κατά τον έλεγχο επιβατικού Ι.Χ. οχήματος που εισήλθε στο ελληνικό έδαφος από τη γείτονα χώρα, οι ελεγκτές εντόπισαν το ποσό σε τρεις επιβάτιδες ελληνικής υπηκοότητας. Τα μετρητά ήταν επιμελώς κρυμμένα σε ειδικές ζώνες με θήκες, δεμένες γύρω από το σώμα τους, μια μέθοδος γνωστή ως «μέθοδος του μυρμηγκιού»
Μετά την κατάσχεση των μετρητών, ακολουθεί έρευνα από την Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες, προκειμένου να διαπιστωθεί η προέλευσή τους. Αν δεν προκύψει σύνδεση με παράνομη δραστηριότητα, η ΑΑΔΕ δεσμεύει το 25% του ποσού και επιστρέφει το υπόλοιπο 75% στους κατόχους.
Η υπόθεση αυτή αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη κατάσχεση ρευστών διαθεσίμων από την ΑΑΔΕ, μετά την κατάσχεση 2.281.000 ευρώ στις 14/8/2016 στο Τελωνείο του Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».
ΕΠΙΚΑΙΡΑ
Προσφεύγει δικαστικά ο Δικηγορικός Σύλλογος Καβάλας για την κακή κατάσταση του Παλιού Πρωτοδικείου

Ακολουθούν δηλώσεις του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας Γιώργου Γραμμένου:
“Το κτίριο αυτό αποτελεί μια ανοιχτή πληγή για την πόλη μας. Η ΕΤΑΔ επιδεικνύει αδιαφορία όσον αφορά τη σύναψη συμφωνίας είτε με τον Δήμο Καβάλας είτε με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Η επικινδυνότητα του κτιρίου είναι εμφανής: κορδέλες, παραβιασμένες πόρτες, ανοιχτά παράθυρα. Είναι ντροπή για το κέντρο της πόλης. Κάποιοι πρέπει να πιέσουν το συμβούλιο της ΕΤΑΔ να αναλάβει τις ευθύνες του.
Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν προτάσεις αξιοποίησης του κτιρίου και να μην εξετάζονται. Η ΕΤΑΔ θα μπορούσε να εισπράττει μισθώματα για το Δημόσιο, αλλά δεν το κάνει. Ο κύριος σκοπός της ΕΤΑΔ είναι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας που της έχει παραχωρηθεί, κάτι που δεν συμβαίνει στην περίπτωση αυτή. Αντιθέτως, όσο το κτίριο παραμένει εγκαταλελειμμένο, οι φθορές αυξάνονται, απαιτώντας περισσότερα χρήματα για την αποκατάστασή του. Αυτά τα έξοδα δεν τα αναλαμβάνει ποτέ η ΕΤΑΔ. Πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα μειωμένου μισθώματος για κάποια χρόνια ή άλλος τρόπος συμψηφισμού. Είναι σαφές ότι υπάρχει βλάβη των συμφερόντων του Δημοσίου, καθώς θα μπορούσαν εδώ και χρόνια να εισπράττουν μισθώματα.”