ΠΟΛΙΤΙΚΑ
Δένδιας: Αλλαγές στη στρατιωτική θητεία
Στα βήματα αναδιάρθρωσης του στρατεύματος αλλά και σε πτυχές της εξωτερικής πολιτικής στο πλαίσιο των γεωπολιτικών ανακατατάξεων αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.
Μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε αλλαγές στη στρατιωτική θητεία, καθώς και μια δημιουργική προσέγγιση στα εξοπλιστικά, ενώ ανέδειξετις προκλήσεις που θέτει η τουρκική ατζέντα και την ανάγκη πολυδιάστατων στρατηγικών συνεργασιών.
Συγκεκριμένα, μιλώντας κατά τη διάρκεια του συνεδρίου «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 Χρόνια Ελληνική Εξωτερική Πολιτική» που οργανώνεται από το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων, το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, ο κ. Δένδιας παρουσίασε μια συνολική αποτίμηση του παρελθόντος, αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας.
«Η συμμετοχή μας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν ήταν πάντα δεδομένη», ανέφερε, υπενθυμίζοντας τις παλαιότερες διαφωνίες των ελληνικών πολιτικών κομμάτων επί του θέματος. Αναφέρθηκε επίσης στην «Ατζέντα της Θεσσαλονίκης του 2003» για τα Βαλκάνια και στην επιτυχία της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, χαρακτηρίζοντας τις εξελίξεις αυτές «στρατηγικές συναινέσεις που διαμόρφωσαν την πορεία μας».
Στρατιωτική θητεία και εξοπλιστικά
Όσον αφορά στις Ένοπλες Δυνάμεις, ο κ. Δένδιας τόνισε πως «πρέπει να αποκτήσουμε δυνατότητες anti-drone και να αναπτύξουμε έναν θόλο άμυνας». Χαρακτήρισε τη δημιουργία ενός πυραυλικού τείχους στο Αιγαίο ως «οικονομικότερη λύση σε σχέση με τις συμβατικές προσεγγίσεις» και ζήτησε μια «δημιουργική προσέγγιση στα εξοπλιστικά». Για το Αιγαίο, «είναι παράλογο ότι θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα πυραυλικό τείχος;» διερωτήθηκε επιπλέον ο κ. Δένδιας, για να μην «πάθουμε ό,τι οι Πέρσες στην Σαλαμίνα», όπως είπε, όταν κάθε φρεγάτα κοστίζει 1 δις ευρώ, ενώ εξήγγειλε συγχωνεύσεις και οικονομίες κλίμακος, καθώς «αν δεν σκεφτείς δημιουργικά δεν πρόκειται να κάνεις κάτι».
Επιπλέον, προανήγγειλε αλλαγές στη στρατιωτική θητεία το πρώτο εξάμηνο του 2025, τονίζοντας πως θα περιλαμβάνουν «διαφορετική εκπαίδευση, ενδυμασία και νέες διαδικασίες».
«Εδώ, ο ρόλος του σκληρού παρόχου ασφάλειας που είναι οι Ένοπλες δυνάμεις αποκτά έναν τεράστιο ρόλο» επισήμανε ο Νίκος Δένδιας, για να προσθέσει πως «είναι ο χώρος για τον οποίο ήδη είχε αργήσει μια πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση». Όπως είπε, «οι ένοπλες δυνάμεις του 21ου αιώνα δεν μπορεί να είναι φύλακες αχρήστων, κατακερματισμένων σε όλη την επικράτεια στρατοπέδων», αλλά πως πρέπει να μπουν στο πεδίο της κυβερνοασφάλειας και να αναπτύξουν και δυνατότητες βοήθειας στις φυσικές καταστροφές. «Είναι το ύστατο καταφύγιο και το είδαμε αυτό στη Θεσσαλία, το κυριότερο όμως είναι να αλλάξουμε τελείως την κουλτούρα» σημείωσε ο Υπουργός. Στο πλαίσιο αυτό, «η δομή δυνάμεων που βασίζονται στην Ναπολεόντεια προσέγγιση, έδειξε η Ουκρανία ότι είναι πράγματα του προχθές, όχι του χθες» προαναγγέλλοντας πως «θα περάσει από το ΚΥΣΕΑ μια νέα δομή» προσεχώς.
Για το πεδίο της αμυντικής καινοτομίας, «η ελληνική προσπάθεια λέγεται ΕΛΚΑΚ. Τίποτα πρωτότυπο, το αντιγράφουμε» σχολίασε ο κ. Δένδιας, αναφέροντας ότι στον πρώτο του διαγωνισμό με αντικείμενο την αναχαίτιση σμήνους από drones, «το ελληνικό οικοσύστημα προσέφερε 141 απαντήσεις και από αυτές 41 κρίθηκαν ως εξαιρετικά σοβαρές», όπως είπε.
Θα πρέπει ο hard core πάροχος ασφάλειας, θα πρέπει οι Ένοπλες Δυνάμεις να ακολουθήσουν την «Ατζέντα 2030», ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στο ρόλο τους, παρατήρησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, υποστηρίζοντας ακόμη πως «θα ακολουθήσουμε την ίδια πολυδιάστατη προσέγγιση στην εξωτερική μας πολιτική», παρακολουθώντας τις διεθνείς εξελίξεις, τόνισε. Για παράδειγμα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας θα επηρεάσει τα δικαιώματα του ελληνισμού στο μέλλον, ενώ «έχουμε κάθε λόγο να ασχολούμαστε με το τι συμβαίνει στην Υποσαχάρια Αφρική, εκτός αν αποφασίσουμε ότι το μεταναστευτικό δεν είναι ζήτημα» αντέτεινε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Ο ίδιος ανέφερε πως «κατανοώ τη φοβία που το μεταναστευτικό που προκαλεί στις ευρωπαϊκές κοινωνίες», αλλά από τους πληθυσμούς που υιοθετούν από την αρχή ένα τμήμα της δικής μας κουλτούρας, πρέπει να υπάρχει ανοιχτή αγκαλιά, όπως σημείωσε.
Για την Τουρκία
Αναφορικά με την Τουρκία, τόνισε πως «η απόκλιση της Άγκυρας από την ευρωπαϊκή της προοπτική έγινε εμφανής στις αρχές της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα». Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι «αν η Τουρκία είχε αποδεχθεί το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, τα περισσότερα προβλήματα θα είχαν λυθεί». Παράλληλα, σημείωσε ότι «η Τουρκία σιγά σιγά διευρύνει την ατζέντα των αξιώσεων απέναντι στην πατρίδα μας», για να προσθέσει ότι «πρέπει να συζητάμε με την Τουρκία, όμως αυτό σημαίνει ότι θέτουμε πάντοτε τα απαράδεκτα των τουρκικών θέσεων, όπως είναι το casus belli».
Η ομιλία επεκτάθηκε και στην απόπειρα του θαλάσσιου εγκλωβισμού της Ελλάδας, όπως αυτή αποτυπώθηκε μέσα από τις σχέσεις της Τουρκίας με την Αίγυπτο επί κυβέρνησης Μόρσι και το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε την κατοπινή συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο «εξαιρετικά ωφέλιμο συμβιβασμό», ο οποίος «ακύρωσε επιχειρήματα της Άγκυρας περί έλλειψης σοβαρότητας εκ μέρους μας».
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στην πολυδιάστατη στρατηγική της πρώτης κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως είπε, η οποία επικεντρώθηκε σε διμερείς συμφωνίες με χώρες όπως η Γαλλία, οι ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ εμβάθυνε τις σχέσεις με το Ισραήλ και το Μπαχρέιν. Όπως επεσήμανε, «διαμορφώσαμε ένα πολύπλοκο πλαίσιο στρατηγικής, το οποίο ξεπερνά το τουρκοκεντρικό μοντέλο του παρελθόντος».
«Υπήρξαν καρποί. Η εκλογή μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας ήταν ένας από αυτούς» παρατήρησε ο Υπουργός Άμυνας, ενώ εξήγησε ότι στη δεύτερη θητεία της η κυβέρνηση βρίσκεται σε ένα τοπίο με «δύο δυσχερέστατους πολέμους», έναν στην Ουκρανία και έναν στην Μέση Ανατολή, δηλαδή σε ένα «χαοτικό περιβάλλον».
Για το δημογραφικό και τα δυτικά Βαλκάνια
Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε επίσης στο δημογραφικό πρόβλημα, εκφράζοντας ανησυχία για την προοπτική η Ελλάδα να μετατραπεί σε «χώρα γερόντων». Παράλληλα, σημείωσε ότι «η Ελλάδα πρέπει να έχει μια ανοιχτή αγκαλιά για πληθυσμούς που υιοθετούν την ελληνική παράδοση και κουλτούρα».
Την στιγμή που η Ελλάδα στον 21ο αιώνα κινδυνεύει να γίνει μια χώρα γερόντων 7 εκατομμυρίων, ενώ «υπάρχει ένα κατώτατο όριο για τις ένοπλες δυνάμεις. Αν ο ελληνικός πληθυσμός δεν μπορεί να το συμπληρώσει», τότε η Ελλάδα καθίσταται εκ των πραγμάτων ανοχύρωτη χώρα. Επιπρόσθετα, «ο στρατός είναι στρατός πολιτών αυτή είναι η παράδοσή μας» υπενθύμισε ο Νίκος Δένδιας, μαζί με την ιδιότητα του ένοπλου πολίτη από τους αρχαίους χρόνους ως αυτού που υπερασπίζεται την πατρίδα του. «Και για αυτό θα μεταβάλλουμε πλήρως το πρώτο εξάμηνο του 2025» την στρατιωτική θητεία, όπως γνωστοποίησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κάνοντας λόγο για διαφορετική στελέχωση, δομή και ένδυση.
Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις δυνατότητες της χώρας στα δυτικά Βαλκάνια, αλλά και στην ανάγκη προστασίας των ελληνικών μνημείων που βρίσκονται σε γειτονικές χώρες.
Ταυτόχρονα, «Η χώρα πρέπει να έχει μια σαφή πολιτική προστασίας των μνημείων μας ιδίως των ορθόδοξων μνημείων» σχολίασε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, αλλά και να παραμείνει προσηλωμένη στα δυτικά Βαλκάνια. «Πρέπει να συντηρήσουμε την παρουσία μας στα δυτικά Βαλκάνια και τα μνημεία που υπάρχουν» αντέτεινε ο Υπουργός, εκτιμώντας πως «η χώρα δεν πρέπει να επιτρέψει ακόμα και σε φίλιες με αυτή χώρες να έχουν μονοπώλιο». Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Δένδιας δήλωσε πως «φιλοδοξώ σύντομα ένας Υπουργός Εξωτερικών να υπογράψει την συμφωνία παραπομπής στη Χάγη με την Αλβανία», καθώς αυτή συνιστά «υπόδειγμααυτού που προτείνουμε στην Τουρκία και το αρνείται συνεχώς. Αυτή η συμφωνία κάποια στιγμή πρέπει να υπογραφεί» συνέχισε ο κ. Δένδιας, για να καταλήξει την ομιλία του ανακαλώντας τον Πελοποννησιακό Πόλεμο. «Το δίκαιο έχει σημασία όταν υπάρχει ισχύς, για την επιβολή του» τόνισε ο κ. Δένδιας, ενώ έκλεισε την ομιλία του λέγοντας πως «δεν φιλοδοξώ η πατρίδα μου να ξυγχωρήσει».
protothema.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΑ
Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα, νησίδα σταθερότητας και αισιοδοξίας στην Ευρώπη»
Το μήνυμα ότι «η Ελλάδα είναι χώρα σταθερότητας σε ασταθή κόσμο με μια οικονομία που αποτελεί αισιόδοξη εξαίρεση στην Ευρώπη» έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκηςστο πρώτο υπουργικό συμβούλιο για το 2025, χαρακτηρίζοντας την φετινή χρονιά «απολύτως κρίσιμη χρονιά στον κρίκο της αλυσίδας που τελικά θα μας οδηγήσει στις εκλογές του 2027».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στις αλλαγές που προωθούνται από το υπουργείο Εσωτερικών στα Πειθαρχικά Συμβούλιατου Δημοσίου λέγοντας ότι δεν είναι αποδεκτό να «λιμνάζουν» 2.500 υποθέσεις με χρόνο έκδοσης οριστικής απόφασης τα 5 έτη. Παράλληλα προανήγγειλε τη θεσμοθέτηση κινήτρων για την εισαγωγή και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριοκαθώς και πλαίσιο ρύθμισης και προστασίας των καταναλωτών απέναντι στα κρυπτονομίσματα.
Ο κ. Μητσοτάκη αναφέρθηκε εμμέσως και στις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για τη Γροιλανδία, τη Διώρυγα του Παναμά, τον Καναδά και το Μεξικό, και τις παρεμβάσεις του Έλον Μασκ κάνοντας λόγο για «πρωτοφανείς εξαγγελίες για αλλαγές στη ζώνη επιρροής και πρωτοφανές σκηνικό όπου οικονομικοί παράγοντες προσπαθούν να επηρεάσουν τις πολιτικές εξελίξεις», ζητώντας να υπάρξουν απαντήσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Δύσκολη χρονιά το 2025»
«Μπροστά μας διαγράφεται μια δύσκολη χρονιά με πολεμικά μέτωπα, την κλιματική κρίση αλλά και τεκτονικές αλλαγές σε αυτό που γνωρίζουμε ως πολιτική αν αναλογιστούμε όσα συμβαίνουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού» ξεκίνησε ο κ. Μητσοτάκης κάνοντας λόγο για για «ένα τοπίο που δεν το σκιάζουν μόνο διακηρύξεις και πρωτοφανείς εξαγγελίες προαναγγέλλοντας γεωστρατηγικές μεταβολές και αλλαγές στις ζώνες επιρροής αλλά και ένα πρωτόγνωρο σκηνικό όπου παγκόσμιοι οικονομικοί παράγοντες διεκδικούν ρόλο διαμορφωτή κοινής γνώμης σε πολλές χώρες, ένα φαινόμενο και με συνδρομή ακόρεστης κατανάλωσης fake news που πολιορκεί τον δυτικό πολιτισμό του ορθού λόγου και της Δημοκρατίας
«Οι απαντήσεις δεν μπορούν να δοθούν μόνο από την πατρίδα μας αλλά απασχολούν και την ΕΕ σε ανώτατο επίπεδο και προφανώς πρέπει να λάβουν κεντρική θέση και στους δικούς μας προβληματισμούς» συνέχισε ο πρωθυπουργός υπενθυμίζοντας ότι «είμαστε μια χώρα που έχει δοκιμαστεί από τον λαϊκισμό πληρώνοντας ακριβά τις εύκολες λύσεις που αποδείχθηκαν ανέφικτες».
Όπως τόνισε στη συνέχεια «η Ελλάδα είναι χώρα σταθερότητας σε ασταθή κόσμο με μια κυβερνητική πλειοψηφία που εμπνέει σιγουριά εν μέσω όσων συμβαίνουν σε Γαλλία, Γερμανία και Καναδά. Με μια οικονομία που αποτελεί αισιόδοξη εξαίρεση στην Ευρώπη» κάνοντας αναφορά στην περαιτέρω αποκλιμάκωση στον πληθωρισμό και χαρακτηρίζοντας θετική ένδειξη την καλή κίνηση της εορταστικής αγοράς.
Τα νέα πειθαρχικά συμβούλια
Σημειώνοντας, δε, ότι «τα προβλήματα δεν λείπουν» αναφέρθηκε στην «πρωτοβουλία για εύρυθμη λειτουργια του κράτους ώστε οι επίορκοι να μην μένουν ατιμώρητοι και οι αστοχίες προς αποφυγή να διορθώνονται».
Αφού υπενθύμισε στη συνέχεια ότι οι αλλαγές στα Πειθαρχικά Συμβούλια «με είχαν απασχολήσει πριν 10 χρόνια όταν ήμουν υπουργός» έκανε λόγο για «2.500 υποθέσεις που λιμνάζουν στα πειθαρχικά συμβούλια και ο χρόνος απόφασης μπορεί να φτάσει τα 5 χρόνια. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Η νέα πρόταση θα εμπλέκει περισσότερους λειτουργούς του νομικού συμβουλίου του κράτους και θέτουμε καταληκτικά όρια για την τελεσίδικη έκδοση των αποφάσεων. Πρόκειται για μια βαθιά πολιτική επιλογή για ταχύτητα, διαφάνεια και πλήρη λογοδοσία στο Δημόσιο»
«Θα συζητήσουμε και το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την χρηματαγορά. Θα δώσουμε περισσότερα κίνητρα για εισαγωγή ειδικά μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριο ώστε με τη σειρά τους να βοηθήσουν την αναπτυξιακή προοπτική της οικονομίας» είπε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης. Στο πλαίσιο αυτό προανήγγειλε ότι «θα βάλουμε μια τάξη στα κρυπτονομίσματα σε ένα τοπίο που σήμερα είναι θολό. Θα θεσπίσουμε προστασία του κοινού κυρίως μέσω της ενημέρωσης. Ευθυγραμμίζουμε το εθνικό πλαίσιο με το ευρωπαϊκό. Είναι εύκολο να ακούγονται φήμες για εύκολο κέρδος αλλά μια σοβαρή πολιτεία έχει χρέος να προειδοποιεί τους πολίτες για κινδύνους από καινοτόμα εργαλεία που πολλές φορές οι άμεσα εμπλεκόμενοι δεν τα γνωρίζουν καν».
Η εισήγηση του πρωθυπουργού έκλεισε με «μια ελαφρώς προσωπική αναφορά καθώς τέτοια μέρα πριν από 9 χρόνια μέλη και φίλοι της ΝΔ με τίμησαν με την εκλογή μου στη θέση του προέδρου. Ήταν η αρχή ενός συναρπαστικού ταξιδιού που έφερε την ΝΔ στην κυβέρνηση. Είμαστε μια πολιτική δύναμη ηρεμίας και ανάπτυξης. Καμία ηγετική θέση νομοτελειακά δεν είναι προδιαγεγραμμένη και εξαρτάται από την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου και την εργατικότητα. Το 2025 είναι απολύτως κρίσιμη χρονιά στον κρίκο της αλυσίδας που τελικά θα μας οδηγήσει στις εκλογές του 2027. Καλή χρονιά και καλή δουλειά σε όλους μας».
Τα θέματα της συνεδρίασης του υπουργικού Συμβουλίου είναι:
Παρουσίαση από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη του νομοσχεδίου για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς,
Παρουσίαση από τον Υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο και την Υφυπουργό Βιβή Χαραλαμπογιάννη του νομοσχεδίου για την αποτελεσματικότερη απονομή της πειθαρχικής δικαιοσύνης και την ενίσχυση της εξωστρέφειας του Δημοσίου,
Παρουσίαση από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταïκούρα, ερανιστικού νομοσχεδίου του Υπουργείου,
Εισήγηση από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταïκούρα σχετικά με τη δημοπράτηση έργου σύνδεσης Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Αιγάλεω με την Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου, ανισόπεδων κόμβων Σκαραμαγκά, Σχιστού και Ναυπηγείων,
Ενημέρωση από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη για το Πρόγραμμα Δανεισμού και Διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους,
Εισήγηση από τον αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση σχετικά με τη συμμετοχή της Ελληνικής Δημοκρατίας στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.
Ολόκληρη η εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου
Καλημέρα σας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και χρόνια πολλά, καλή χρονιά. H πρώτη μας συνεδρίαση για το 2025 είναι μία ευκαιρία να πιάσουμε το νήμα των καθηκόντων μας ακόμα πιο δυναμικά. Μπροστά μας, εξάλλου, διαγράφεται μία χρονιά δύσκολη, εκτός συνόρων με πολέμους, με οικονομική αβεβαιότητα, αστάθεια σε πολλές κοινωνίες, με την κλιματική κρίση να γίνεται ολοένα και πιο απειλητική, αν σκεφτούμε τις πρωτοφανείς ως προς την καταστροφικότητά τους φωτιές στην Καλιφόρνια, αλλά και με τεκτονικές, θα έλεγα, ανατροπές σε αυτό που κατανοούμε, ξέρουμε ως πολιτική, αν αναλογιστούμε και όσα διαδραματίζονται πέραν του Ατλαντικού.
Γιατί, πράγματι, βρισκόμαστε σε ένα τοπίο το οποίο δεν το σκιάζουν μόνο διακηρύξεις και, θα έλεγα, σχετικά πρωτοφανείς εξαγγελίες προαναγγέλλοντας και γεωστρατηγικές μεταβολές, αλλαγές στις ζώνες επιρροής. Μπροστά μας διαμορφώνεται και ένα πρωτόγνωρο σκηνικό όπου παγκόσμιοι οικονομικοί παράγοντες διεκδικούν τον ρόλο διαμορφωτή της κοινής γνώμης σε πολλές χώρες, ένα φαινόμενο το οποίο και με τη συνδρομή της ακόρεστης κατανάλωσης fake news πολιορκεί, θα έλεγα, τον δυτικό πολιτισμό του ορθού λόγου και της δημοκρατίας. Και προφανώς οι απαντήσεις σε αυτές τις προκλήσεις δεν μπορούν να δοθούν μόνο στο επίπεδο της πατρίδας μας. Ήδη αντιλαμβάνεστε ότι απασχολούν τα ζητήματα αυτά και την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ανώτατο επίπεδο, αλλά προφανώς πρέπει να λάβουν κεντρική θέση και στους δικούς μας προβληματισμούς, μάλιστα σε μία χώρα η οποία έχει δοκιμαστεί από τον λαϊκισμό, πληρώνοντας ακριβά τόσο τις εύκολες λύσεις οι οποίες αποδείχθηκαν, τελικά, παντελώς ανέφικτες, όσο και τα μεγάλα λόγια που ενίοτε έγιναν και οδυνηρές πράξεις. Και αυτά ως μία πρώτη σκέψη, σε μία διεθνή συγκυρία που δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να αρνηθεί ότι, παρά τις δυσκολίες που πάντα υπάρχουν, η Ελλάδα απαντάει θετικά ως μία χώρα σταθερότητας σε έναν ασταθή κόσμο και ως μία, νομίζω, πολιτική και κυβερνητική πλειοψηφία η οποία σήμερα εμπνέει μία σιγουριά εν μέσω απανωτών κυβερνητικών κρίσεων, από τη Γερμανία μέχρι πρόσφατα αυτά που είδαμε που συνέβησαν και στον Καναδά, άλλη μία G7 χώρα η οποία έχει εισέλθει σε τροχιά πολιτικής δοκιμασίας. Αλλά, βέβαια, και μία οικονομία η οποία εξακολουθεί να αποτελεί μία αισιόδοξη εξαίρεση στην Ευρώπη και είναι ένα δεδομένο το οποίο κατέγραψε και η περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, να έχουμε πια, για πρώτη φορά μετά από πάρα πολύ καιρό, έστω και λίγο αρνητικό πληθωρισμό τροφίμων, αλλά πιστεύω ότι είχαμε συνολικά και μία πολύ καλή κίνηση της εορταστικής αγοράς.
Αυτές είναι θετικές ενδείξεις. Ωστόσο, προφανώς τα προβλήματα δεν λείπουν και γι΄ αυτό και ξεκινάμε σήμερα τη χρονιά με μία πρωτοβουλία η οποία ουσιαστικά αφορά την εύρυθμη λειτουργία του κράτους, μία μεταρρύθμιση η οποία έχει ως σκοπό η πειθαρχική δικαιοσύνη στο Δημόσιο να απονέμεται πολύ πιο γρήγορα και προφανώς οι επίορκοι πάλι να μην μένουν ατιμώρητοι και ταυτόχρονα οι αστοχίες να γίνονται σημεία προς αποφυγή και ταυτόχρονα αντικίνητρα προκειμένου ο πολίτης να μπορεί να εξυπηρετείται καλύτερα. Θέλω να θυμίσω ότι το θέμα αυτό με είχε απασχολήσει και πριν από μία δεκαετία και κάτι.
Όταν ήμουν Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τότε για πρώτη φορά είχαμε καταγράψει όλα τα εκκρεμή πειθαρχικά περιστατικά. Όμως η αλήθεια είναι ότι παρά την πρόοδο η οποία έχει συντελεστεί, σήμερα έχουμε παραπάνω από 2.500 υποθέσεις οι οποίες εξακολουθούν να λιμνάζουν σε 92 πειθαρχικά συμβούλια. Στις μισές, μάλιστα, ακόμα δεν έχει εκκινήσει η διαδικασία, η ανακριτική διαδικασία, δεν έχει οριστεί εισηγητής και πολλές φορές ο χρόνος ολοκλήρωσης των διαδικασιών μπορεί να ξεπερνάει και τα πέντε χρόνια.
Προφανώς, αυτή η κατάσταση δεν είναι αποδεκτή, γι’ αυτό και θα ακούσουμε τον Υπουργό Εσωτερικών να εισηγείται ένα καινούργιο σχήμα, το οποίο θα εμπλέκει πολύ περισσότερο λειτουργούς του Νομικού Συμβουλίου που θα έχουν αυτό ως αποκλειστικό καθήκον και όχι πια συμβούλια των ιδίων των υπαλλήλων, διάσπαρτοι δικαστές, εισαγγελείς με παράλληλη απασχόληση, ενώ θέτουμε και καταληκτικά όρια για την έκδοση των τελεσίδικων αποφάσεων. Πιστεύω ότι αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία συνιστά μια βαθιά πολιτική επιλογή που δηλώνει την άποψή μας για ταχύτητα, διαφάνεια, για πλήρη λογοδοσία στο Δημόσιο. Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο ενισχύει την κεφαλαιαγορά.
Η κεφαλαιαγορά είναι βασικό εργαλείο ανάπτυξης της ιδιωτικής οικονομίας. Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα ο τρόπος με τον οποίο θα καθιερώσουμε πρόσθετα κίνητρα ειδικά για την εισαγωγή εταιριών στο χρηματιστήριο, και δίνουμε μια έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Είναι σημαντικό οι δυναμικές ελληνικές επιχειρήσεις να μπορούν να αποκτήσουν καινούργια κανάλια χρηματοδότησης ώστε με τη σειρά τους να στηρίξουν τη συνολική αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας. Αλλά, βέβαια, ο Υπουργός μας θα μας μιλήσει και για έναν τομέα ο οποίος συζητείται ευρέως τελευταίως, και αυτό δεν είναι άλλο από το πεδίο των κρυπτονομισμάτων.
Θα επιχειρήσουμε να βάλουμε μια τάξη σε ένα πεδίο το οποίο παραμένει, εν πολλοίς, θολό και αρρύθμιστο. Δεν δαιμονοποιούμε μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά, ωστόσο επιχειρούμε να θεσπίσουμε κάποιους κανόνες προστασίας του κοινού και κυρίως δικλείδες ασφαλούς ενημέρωσης, προειδοποιήσεις για τα πολύ υψηλά ρίσκα που ενέχουν τέτοιου είδους επενδυτικές δραστηριότητες. Ευθυγραμμίζουμε ουσιαστικά το εθνικό πλαίσιο με το ευρωπαϊκό σχετικά με καταχρηστικές πρακτικές οι οποίες καταγράφονται σε αυτό το περιβάλλον. Είναι εύκολο να ακούγονται φήμες για «εύκολο και γρήγορο κέρδος», αλλά μια σοβαρή πολιτεία έχει χρέος να προειδοποιεί τους πολίτες, τους επενδυτές, ειδικά τους μικροεπενδυτές, για τους κινδύνους που καραδοκούν από διάφορα νέα και τελείως καινοτόμα εργαλεία που αναπτύσσονται από καιρού εις καιρόν και τα οποία πολλές φορές οι άμεσα εμπλεκόμενοι δεν τα καταλαβαίνουν καν. Επιτρέψτε μου, τέλος, και μια ελαφρώς προσωπική αναφορά, καθώς τέτοια μέρα πριν από εννέα χρόνια η παράταξή μας, χιλιάδες μέλη και οι φίλοι της με τιμούσαν με την εκλογή μου στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Ήταν νομίζω η αρχή μιας συναρπαστικής διαδρομής, πιστεύω για όλους μας, η οποία ανανέωσε τη Νέα Δημοκρατία, την έφερε στην κυβέρνηση για δύο συνεχόμενες θητείες, με πολύ υψηλά ποσοστά. Είμαστε μία ηγέτιδα δύναμη σήμερα σιγουριάς και ανάπτυξης. Μαζί οδηγούμε την Ελλάδα στην πρόοδο, αλλά πιστεύω ότι παίζουμε και έναν σημαντικό ρόλο στις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Αλλά, βέβαια, καμία ηγετική θέση δεν είναι νομοτελειακά προδιαγεγραμμένη.
Εξαρτάται από τη συνέχιση της δουλειάς μας, από την εντατικοποίηση των ρυθμών μας και κυρίως από την υλοποίηση του προεκλογικού μας προγράμματος. Γι’ αυτό μας εμπιστεύτηκαν οι Έλληνες πολίτες πριν από 18 μήνες και αυτό έχουμε χρέος να υλοποιήσουμε και προφανώς το 2025 είναι μια απολύτως κρίσιμη χρονιά στον κρίκο της αλυσίδας η οποία τελικά θα μας οδηγήσει στις εθνικές εκλογές του 2027. Σταματώ εδώ, εύχομαι και πάλι καλή χρονιά και καλή δουλειά σε όλους μας.
protothema.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΑ
Θεοδωρικάκος: Δεν θα γίνουν αποδεκτές υπέρογκες αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας
Αυστηρό πλαίσιο ελέγχου των εταιρειών ασφαλιστικών συμβολαίων υγείας προανήγγειλε ο κ. Τάκης Θεοδωρικάκος στην Βουλή επισημαίνοντας πως οι υπέρογκες αυξήσεις των ασφαλίστρων δεν είναι αποδεκτές από την κυβέρνηση.
«Για το 2025 στέλνω ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν είναι αποδεκτές από την κυβέρνηση αυξήσεις της τάξης του 14% και 15% που προβλέπει ο δείκτης του ΙΟΒΕ. Καλούμε τις εταιρείες να προσαρμοστούν σε αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Ανάπτυξης προειδοποιώντας πως αν οι εταιρείες δεν προσαρμοστούν η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα όπως έπραξε και στην περίπτωση με τις τραπεζικές προμήθειες.
Νέο θεσμικό πλαίσιο που θα λειτουργήσει από 1.1.2026 για τον προσδιορισμό του επιτρεπόμενου ύψους των αυξήσεων στα ιδιωτικά συμβόλαια με τον σχετικό δείκτη να ορίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ και όχι από τον ΙΟΒΕ όπως ισχύει
Μέτρα κατά όσων εταιρειών προχωρήσουν σε υπέρογκες αυξήσεις της τάξης του 14%-15% εντός του 2025 των συμβολαίων
«Η δική μας νομοθετική παρέμβαση που θα εκδηλωθεί το επόμενο διάστημα θα προβλέπει: Θέσπιση νέου δείκτη – αντικειμενικού κι επιστημονικά τεκμηριωμένου – που θα ισχύει από την 1.1.2026 και επαναξιολόγηση του υπάρχοντος. Ο νέος δείκτης που θα νομοθετήσει η κυβέρνηση και θα καλύπτει το επιτρεπτό ποσοστό αύξησης θα γίνει από την ΕΛΣΤΑΤ και θα παίρνει υπόψη το σύνολο των δεδομένων.
Παράλληλα, η κυβερνητική παρέμβαση θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την διαφάνεια στην τιμολόγηση των υπηρεσιών, σταθερή και διαρκή ενημέρωση των πολιτών – καταναλωτών για να κάνουν τις συγκρίσεις και να παίρνουν τις αποφάσεις τους».
Παράλληλα, ο Υπουργός ενημέρωσε πως θα ζητήσει από την Επιτροπή Ανταγωνισμού «την άμεση ολοκλήρωση των ελέγχων αναφορικά με τα καρτέλ στον χώρο της ιδιωτικής υγείας. Ταχύτατα να ολοκληρωθεί ο έλεγχος και να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις. Η κυβέρνηση μένει σταθερή και με ευαισθησία προς τους πολίτες σε μέτρα και πολιτικές που συμβάλουν στην μείωση του κόστους διαβίωσης και την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος».
Πέραν αυτών ο κ. Θεοδωρικάκος περιγράφοντας την περίμετρο του προβλήματος είπε: «υπάρχουν περί τα 900 χιλ ιδιωτικά συμβόλαια υγείας και από αυτά τα 255 χιλ είναι συμβόλαια δια βίου για υπηρεσίες υγείας τα οποία πράγματι έχουν σημαντικές αυξήσεις τα τελευταία χρόνια για αυτό και οι άνθρωποι με τέτοια συμβόλαια έχουν μειωθεί. Το 2011 ήταν 711 χιλ. Το 2018 έμειναν 370 χιλ. Προφανώς η μεγάλη μείωση οφείλεται κυρίως στο ότι τα χρόνια της κρίσης, της χρεοκοπίας και μνημονίων οδήγησαν σε δραματικές μειώσεις εισοδημάτων και δεν μπόρεσαν οι άνθρωποι αυτοί να ανταποκριθούν. Οι συμπολίτες πήγαν στα δικαστήρια για τις αυξήσεις και τα δικαστήρια χωρίς να κρίνουν το ποσοστό αύξησης θεώρησαν καταχρηστική την συμπεριφορά των ασφαλιστικών εταιρειών και εκεί κρίθηκε αναγκαία η δημιουργία ενός δείκτη που θα συγκροτεί με συγκεκριμένο τρόπο ποια θα πρέπει να είναι η αύξηση. Οι αυξήσεις αυτές όμως είναι προφανές ότι είναι πολύ μεγάλες και τίθεται σοβαρό ζήτημα επαναξιολόγησης του δείκτη του ΙΟΒΕ».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Μητσοτάκης: Το “Εξοικονομώ” βελτιώνει ζωές και προωθεί την πράσινη ανάπτυξη»
Τη συμβολή στο στόχο τηςΠράσινης Ανάπτυξης επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αφορμή την έναρξη του προγράμματος «Εξοικονομώ 2025».
«Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα exoikonomo2025.gov.gr. Δίνουμε δυνατότητα σε χιλιάδες νοικοκυριά να αναβαθμίσουν ενεργειακά τα σπίτια τους, μειώνοντας τους λογαριασμούς ενέργειας, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής και συμβάλλοντας στον στόχο για την πράσινη μετάβαση» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αναλυτικά η ανάρτησή του:
«Μία από τις πιο δημοφιλείς δράσεις μας, σύμφωνα με τα στοιχεία των αιτήσεων των προηγούμενων χρόνων, ξεκινά και φέτος. Ο λόγος για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2025»! Δίνουμε τη δυνατότητα σε χιλιάδες νοικοκυριά να αναβαθμίσουν ενεργειακά τα σπίτια τους, μειώνοντας τους λογαριασμούς ενέργειας, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής τους αλλά και συμβάλλοντας στον στόχο για την πράσινη μετάβαση της χώρας μας. Παράλληλα, στηρίζουμε την οικονομία μας και ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα.