ΚΑΒΑΛΑ

«Δεν μπορούμε να υπαγόμαστε σε καθεστώς προχειρότητας»

Ο Σωτήρης Παπαδόπουλος εξηγεί γιατί δεν ψήφισε το πρόγραμμα για τη συνοικία της Παναγίας.

«Βγαίνει προς τα έξω ότι κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, επειδή έχουμε κάποια «προνόμια» λόγω του «Κλεισθένη», όπως αντίστοιχα έχει και ο δήμαρχος βέβαια με τον νέο νόμο. Όταν αντιδρούμε ή όταν καταψηφίζουμε κάτι, δεν σημαίνει ότι κάνουμε στείρα αντιπολίτευση».

Τα παραπάνω τόνισε με δηλώσεις του στον «Ενήμερο» ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ανάσα για τον Δήμο» της Δήμητρας Τσανάκα, Σωτήρης Παπαδόπουλος, ο οποίος σχολίασε επί της ουσίας τον ντόρο που έγινε σχετικά με το πρόγραμμα για τη συνοικία της Παναγίας που η αντιπολίτευση δεν ψήφισε, στον απόηχο φυσικά και της απάντησης που έδωσε με συνέντευξη Τύπου για το θέμα στην αρχή της εβδομάδας, ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης.

«Δεν μπορούμε να υπαγόμαστε σε κάποιο καθεστώς προχειρότητας. Όταν έρχεται ένα θέμα και οι εισηγήσεις είναι πρόχειρες και μη καλά τεκμηριωμένες νομικά, το Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορεί να τις επικυρώσει…»

«Η νέα διοίκηση σίγουρα πρέπει να πάρει έναν χρόνο ανοχής, στη διάρκεια της οποίας μπορεί να πληροφορηθεί ό,τι χρειάζεται και να βρει το βηματισμό της. Πέραν όμως αυτού δεν μπορούμε να υπαγόμαστε σε κάποιο καθεστώς προχειρότητας. Εννοώ ότι όταν έρχεται ένα θέμα και οι εισηγήσεις είναι πρόχειρες και μη καλά τεκμηριωμένες νομικά, το Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορεί να τις επικυρώσει, όσο σημαντικές και αν θέλει να της παρουσιάσει η διοίκηση. Δηλαδή ο Δήμος και το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι η Κολυμπήθρα του Σιλωάμ, μέσα στην οποία μπορούμε να περάσουμε οτιδήποτε θέλουμε και προπαντός με τον νέο νόμο του «Κλεισθένη» που δίνει αυξημένες ικανότητες στο Δημοτικό Συμβούλιο να απορρίπτει ή να ενισχύει τις αποφάσεις της διοίκησης», υπογράμμισε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Παπαδόπουλος.

 « Ένα τέτοιο θέμα δεν είναι έκτακτο! Όλοι ξέρουμε τι σημαίνει έκτακτο. Αυτό προετοιμάζεται, προπάντων όταν λήγει σε 3 ημέρες η προθεσμία…»

«Έτσι έγινε και με αυτό το θέμα της Παναγίας, όπου εκ των υστέρων φάνηκε ότι είναι πολύ σημαντική πρόταση για τον ίδιο τον Δήμαρχο, που δεν εισήχθη στο δημοτικό συμβούλιο με την σπουδαιότητα που άρμοζε, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του Δημάρχου. Δηλαδή, όταν προετοιμάζεις ένα έργο δύο μήνες και προετοιμάζεσαι μέσα από τους συμβούλους τους δικού σου, δεν θα έπρεπε να έρθει τακτικό θέμα με πλήρη εισήγηση, η οποία ενδεχομένως να χρειαζόταν να γίνει και σε powerpoint ή κάποια ανάλυση μέσα από την οποία να φανεί η σπουδαιότητα του έργου αυτού; Ένα τέτοιο θέμα δεν είναι έκτακτο! Όλοι ξέρουμε τι σημαίνει έκτακτο. Αυτό προετοιμάζεται, προπάντων όταν λήγει σε 3 ημέρες η προθεσμία. Έπρεπε να έρθει σ’ ένα προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Αλλά και σε αυτό που ήρθε, υπήρχε μια προχειρότητα και τέτοια ανοργάνωτη διαδικασία, η οποία κινεί τις υποψίες. Δεν μπορεί αυτό το όργανο που θα αποφασίσει να μην έχει πλήρως ενημερωθεί γι’ αυτό που θα υπογράψει. Αυτό είναι το σημαντικό και απορρέει από όλη αυτή την κατάσταση», συμπλήρωσε στη συνέχεια των δηλώσεών του στον «Ε» ο κ. Παπαδόπουλος.

 «Αν ήθελε ο Δήμαρχος ο ίδιος να το περάσει, θα έπρεπε να το διαχειριστεί διαφορετικά. Την Τρίτη δεν θα έπρεπε να ξαναπάρει ένα τηλέφωνο τους επικεφαλής, τουλάχιστον, των παρατάξεων; Εγώ αυτό θα έκανα!»

«Τέτοια προγράμματα υπάρχουν πολλά. Δεν θα ενταχθεί σε ένα, θα ενταχθεί σε κάποιο άλλο. Το θέμα είναι η προχειρότητα που διακρίνει τις εισηγήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι ένα θέμα σοβαρό, το οποίο θα πρέπει να το δει ο Δήμαρχος, αλλά θα πρέπει να το καταλάβουν και οι ίδιοι οι δημότες. Αν ήθελε ο Δήμαρχος ο ίδιος να το περάσει, θα έπρεπε να το διαχειριστεί διαφορετικά. Ίσως να μην περίμενε και την αντίδραση όλων αυτών των έμπειρων δημοτικών συμβούλων και ακυρώθηκε το πρόγραμμα τη Δευτέρα. Την Τρίτη δεν θα έπρεπε να ξαναπάρει ένα τηλέφωνο τους επικεφαλής, τουλάχιστον, των παρατάξεων; Εγώ αυτό θα έκανα! Να τους πει σας παρακαλώ πολύ ελάτε να ξαναδούμε ξανά την πρόταση, έκανα λάθος το αναγνωρίζω, δεν σας ενημέρωσα σωστά, θέλω να το περάσω. Νομίζω κανένας να μην δεχόταν αυτήν την πρόσκληση. Τουλάχιστον οι δύο τρεις μεγάλες παρατάξεις θα συμφωνούσαν στο τέλος μαζί, νομίζω ότι δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα», επισήμανε ακόμη για το θέμα ο δημοτικός σύμβουλος Καβάλας.

kavalawebnews

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version