Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δεκαπενταύγουστος: Κατάνυξη και έθιμα από γωνιές της Ελλάδας

Δεκαπενταύγουστος: Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, η κοίμηση της Θεοτόκου εορτάζεται με ευλάβεια.

Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, η κοίμηση της Θεοτόκου εορτάζεται με ευλάβεια, στην Τήνο όμως έχει επικρατήσει να γίνεται το μεγαλύτερο θρησκευτικό προσκύνημα για τον εορτασμό του «Μικρού Πάσχα» του καλοκαιριού. Το κλίμα -και φέτος- είναι άκρως κατανυκτικό, αφού πιστοί συρρέουν στους Ναούς της χώρας για να γιορτάσουν και να προσκυνήσουν στην χάρη της Παναγίας.

Παναγία Σουμελά – Καστανιά Ημαθίας

Στα υψώματα της Καστανιάς στην Ημαθία, το πρόγραμμα των εορτασμών για την Παναγία, ξεκινά από το πρωί με το προσκύνημα της Ιερής Εικόνας της Παναγίας Σουμελά από τους πιστούς. Το απόγευμα τελείται αρχιερατικός εσπερινός με την υποδοχή δύο άλλων ιερών εικόνων από τον Άγιο Ιωάννη Βαζελώνα και τον Άγιο Γεώργιο Περιστερεώτα, καταλήγοντας στη λιτάνευση της Ιερής Εικόνας της Παναγίας Σουμελά στους δρόμους της Καστανιάς, από τους προσκυνητές, σε κλίμα συγκίνησης.

Παναγία Γλυκοφιλούσα – Μεγάλο Ελευθεροχώρι Ελασσόνας

Κάθε χρόνο δεκάδες προσκυνητές και πιστοί από την ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας συνοδεύουν την ιστορική εικόνα της Παναγίας Γλυκοφιλούσας από το Μεγάλο Ελευθεροχώρι στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας της Τσούκας, το οποίο χτίστηκε το 1830. Το 1930, το μοναστήρι σταμάτησε να κατοικείται και από τότε οι πιστοί, παραμονή της εορτής, μεταφέρουν την εικόνα εκεί, διανύοντας απόσταση 12 χιλιομέτρων με τα πόδια. Ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, μετά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία, οι πιστοί διανύουν και πάλι την ίδια απόσταση, επιστρέφοντας την Ιερή Εικόνα της Παναγίας Γλυκοφιλούσας στον ναό του Αγίου Νικολάου, στο κέντρο του χωριού του Μεγάλου Ελευθεροχωρίου.

Παναγία Πέτρας – Λέσβος

Τριήμεροι είναι οι εορτασμοί της Κοίμησης της Θεοτόκου στη Λέσβο, με τους πιστούς να ανεβαίνουν 114 σκαλιά για να βρεθούν στην κορυφή του Ιερού Ναού της Παναγίας Πέτρας. Χτισμένος σε ηφαιστειογενή βράχο 40 μέτρων, ο ναός αποτελεί θρησκευτικό μνημείο, με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και γραφικότητα.

Κάθε χρόνο, παραμονή της εορτής, η εικόνα της Παναγίας περιφέρεται με άλογα στο χωριό από καβαλάρηδες, καταλήγοντας στην πλατεία της Πέτρας στο λιμάνι. Εκεί οι εορτασμοί συνεχίζονται με παραδοσιακούς χορούς και βραβεύσεις των καβαλάρηδων.

Ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου γίνεται το σημαντικότερο προσκύνημα του νησιού με πλήθος πιστών να ανεβαίνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας στον Ναό Αγίας Πέτρας.

Παναγιά στο Κολυμπάρι Χανίων

Κάθε χρόνο δεκάδες πιστοί συρρέουν στο Κολυμπάρι, ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα διατηρημένα μοναστήρια της Κρήτης, 25 χιλιόμετρα μακριά από τα Χανιά, για να ανάψουν ένα κεράκι στη χάρη της Παναγίας. Το απόγευμα τελείται Εσπερινός στο αίθριο του Ναού που διαρκεί μέχρι τις 2 τα ξημερώματα, με ιδιαίτερα έντονο το κλίμα κατάνυξης.

Παναγία στη Σιάτιστα Κοζάνης

Στη Σιάτιστα οι εορτασμοί του Δεκαπενταύγουστου γίνονται με έθιμα που κρατάνε από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Σε κάθε γειτονιά γίνονται προετοιμασίες για την ανάβαση στο μοναστήρι Κοιμήσεως της Θεοτόκου με άλογα, για την προσκύνηση της ασημένιας εικόνας της Παναγίας, ανήμερα της εορτής. Η πόλη γιορτάζει όλες τις μέρες πριν και μετά τον Δεκαπενταύγουστο, ενώ όλη τη μέρα ακούγονται τα πέταλα των αλόγων. Μικροί και μεγάλοι, ιππεύουν τα στολισμένα άλογά τους και διανύουν απόσταση 12 χιλιομέτρων, για να κάνουν την λιτανεία της εικόνας.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

“Κομοτηνή Δυνατά”: Τραγική η κατάσταση με τα αδέσποτα ζώα στο Δήμο Κομοτηνής

Η διαχείριση  των αδέσποτων είναι  ένα από τα σοβαρότερα  ζητήματα της τοπικής κοινωνίας, καίριο θέμα της  καθημερινότητας  και  πλέον πεδίο έκφρασης ακραίων αντιδράσεων καθώς  η  Δημοτική Αρχή Γκαράνη απέτυχε πλήρως στην επίλυση του ζητήματος, και είναι η αποκλειστικά αρμόδια και υπεύθυνη για αυτό

Η αντιμετώπιση και διαχείριση του προβλήματος δεν επαφίεται σε καλές προθέσεις ή σε μονοδιάστατες Τραγική η κατάσταση με τα αδέσποτα ζώα στο Δήμο Κομοτηνής

Εδώ και τέσσερα χρόνια ο κ. Γκαράνης δείχνει να μην αντιλαμβάνεται την ευθύνη του για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τα αδέσποτα στο Δήμο μας.

δράσεις. Απαιτεί πολιτική βούληση, στρατηγική, συνοχή και σύνθεση, ορατό και ρεαλιστικό στόχο από όλους, όσους θέλουν και μπορούν να υποστηρίξουν αυτή την προσπάθεια. Επιπλέον η συνεχόμενη αύξηση του πληθυσμού των ζώων έχει δημιουργήσει προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών αλλά κυρίως των ίδιων των ζώων.

Αντί να φροντίσουν να βελτιώσουν και να αυξήσουν τις δομές φιλοξενίας και να εντατικοποιήσουν τα προγράμματα υιοθεσίας, αντί να ξεκινήσουν εντατικούς ελέγχους για στειρώσεις και ηλεκτρονικές σημάνσεις, όπως υπόσχονταν στην αρχή της θητείας τους, ο κ. Γκαράνης και οι συνεργάτες του αδιαφόρησαν πλήρως και εμφανώς άφησαν ζώα και ανθρώπους στην τύχη τους. Και μαζί και την κατάσταση στην πόλη και τα χωριά.

Ταυτόχρονα παρακολουθούμε τον δήμαρχο να επαίρεται για τα ποσά που δαπανώνται στον Δήμο Κομοτηνής για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων – που αγγίζουν το μισό εκατομμύριο ευρώ το χρόνο! – ενώ η κατάσταση χειροτερεύει καθημερινά.

Την ίδια στιγμή καταγγέλλει του γειτονικούς δήμους για το χάλι που επικρατεί μέσα στην πόλη μας, ενώ δεν έχει πάρει καμία πρωτοβουλία για κοινές δράσεις και συνεργασίες, ούτε καν για να θέσει το πρόβλημα επί τάπητος. Και παρά τις προσπάθειες των υπευθύνων του κυνοκομείου, το πρόβλημα διογκώνεται λόγω της αναποτελεσματικότητας του Δημάρχου.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πόσο πάνω έχει ακόμα το πετρέλαιο; Εκτιμήσεις που τρομάζουν

Τι αναφέρουν οι προβλέψεις για τις τιμές του πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους.

Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο ενός έτους κατά τις πρώτες ώρες συναλλαγών στην Ασία, αφού τα αποθέματα αργού σε βασικό αποθηκευτικό κόμβο έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Ιούλιο.
Τα αποθέματα αργού στο Cushing της Οκλαχόμα μειώθηκαν στα 22 εκατομμύρια βαρέλια την τέταρτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA). Πρόκειται για πτώση 943.000 βαρελιών σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού West Texas Intermediate άγγιξαν τα 95,03 δολάρια το βαρέλι κατά τις ώρες συναλλαγών στην Ασία, σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2022. Τελευταία διαπραγματεύονταν στα 94,61 δολάρια το βαρέλι. Ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς Brent σημείωσε άνοδο 1,05% στα 97,56 δολάρια το βαρέλι.

«Η σημερινή δράση των τιμών φαίνεται να βασίζεται στο Cushing, καθώς φτάνει σε χαμηλό 22 εκατομμύρια βαρέλια, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2022», δήλωσε στο CNBC ο Bart Melek, διευθύνων σύμβουλος της TD Securities.

Εάν τα αποθέματα συνεχίσουν να πέφτουν κάτω από αυτά τα επίπεδα, θα είναι «σκληρό» να βγαίνει αργό στην αγορά, δήλωσε η Melek στο «Street Signs Asia» του CNBC.

Προβλέπει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν σε «υψηλά επίπεδα» για το υπόλοιπο του έτους και δεν αποκλείεται να συνεχιστεί το ράλι αν το παγκόσμιο καρτέλ πετρελαίου OPEC+ διατηρήσει περιορισμένες τις προμήθειες.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελαιόλαδο από… χρυσάφι – Εκτιμήσεις για 10.000€ ανά τόνο

Σε τιμή-ρεκόρ φέτος το ελαιόλαδο. Πώς θα κινηθεί η παραγωγή.

Οι φόβοι ότι η Ισπανία μπορεί να ξεμείνει από ελαιόλαδο πριν ξεκινήσει η επόμενη συγκομιδή τον Οκτώβριο έχουν ωθήσει τις τιμές σε επίπεδα ρεκόρ.

Η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου από την Ανδαλουσία αυξήθηκε κατά 120% από 3,83 €/κιλό σε 8,50 €/κιλό. Η Ισπανία, ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας ελαιολάδου στον κόσμο, παρήγαγε μόλις το ήμισυ της κανονικής της ποσότητας λαδιού κατά την τελευταία συγκομιδή, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου.

Πολλοί παίκτες στην αγορά «αρχίζουν να ανησυχούν ότι η Ισπανία θα ξεμείνει από προσφορά πριν από τη νέα συγκομιδή», έχει δηλώσει ο αναλυτής τιμών της Mintec, Kyle Holland.

Υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι και σε άλλες προμηθεύτριες χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Πορτογαλία η παραγωγή θα είναι πολύ μικρότερες, γεγονός που θα δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα στην αγορά ελαιολάδου.

Το ελαιόλαδο βρίσκεται υπό πίεση εδώ και μήνες, με τους παραγωγούς να προειδοποιούν για ελλείψεις από τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.

Μάλιστα κάποιοι αναλυτές εκτιμούν πως δεν θα είναι έκπληξη αν μέσα στο επόμενο δίμηνο, η τιμή στο ελαιόλαδο «σπάσει» το φράγμα των 10.000 ευρώ ανά τόνο.

Σημειώνεται ότι οι παγκόσμιες τιμές του ελαιολάδου ξεπέρασαν τα 8.900 δολάρια/τόνο αυτόν τον μήνα, λόγω της ξηρασίας σε μεγάλο μέρος της Μεσογείου και της μείωσης στην παραγωγή. Η μέση τιμή τον Αύγουστο ήταν 130% υψηλότερη από ό,τι πέρυσι, με τις τιμές να ξεπερνούν γρήγορα το προηγούμενο ρεκόρ των 6.242 δολαρίων/τόνο που σημειώθηκε το 1996 χωρίς να φαίνεται πως οι τιμές μπορεί να μειωθούν.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: