ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Deal Κινέζων με Κοπελούζο- ΔΕΗ για εξαγορές-επενδύσεις στην ενέργεια

Με εξαγορές αιολικών πάρκων και απόκτηση συμμετοχών σε άλλες ελληνικές εταιρείας πράσινης ενέργειας ξεκινά τις επενδύσεις του στην Ελλάδα ο κινεζικός όμιλος Shenhua Group, ο οποίος συνεργάζεται με τον  όμιλο Κοπελούζου και τη ΔΕΗ.

Στο πλαίσιο συμφωνίας που είχε υπογραφεί το Μάιο στο Πεκίνο, το κινεζικό γκρουπ εξαγόρασε από τον όμιλο Κοπελούζου το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών τεσσάρων εταιρειών με αιολικά πάρκα και μπαίνει ως εταίρος-στρατηγικός επενδυτής σε νέο επιχειρηματικό σχήμα όπου συμμετέχουν η ΔΕΗ και ο όμιλος Κοπελούζου.

Θα ακολουθήσουν και άλλες επιχειρηματικές-επενδυτικές κινήσεις, με εξαγορές και αναβάθμιση-εκσυγχρονισμό ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κινεζικό γκρουπ ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σε project εξαγοράς και εκσυγχρονισμού λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Η συμφωνία με τον όμιλο Κοπελούζου προβλέπει σειρά επενδύσεων στους τομείς της πράσινης ενέργειας και της περιβαλλοντικής αναβάθμισης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής,  με συνολική επενδυτική δαπάνη.

Η υλοποίηση των επενδύσεων αυτών θα συμβάλει στην ενίσχυση της ελληνικής ενεργειακής βιομηχανίας και στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.

Επισημαίνεται ότι η υπό κρατικό έλεγχο Shenhua είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός άνθρακα στον κόσμο και ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας στην Κίνα

Είναι πρωτοπόρος στις τεχνολογίες για την καθαρή εξόρυξη άνθρακα και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλή εκπομπή ρύπων – χαμηλότερη και από αυτή των μονάδων φυσικού αερίου.

Σήμερα υπεγράφησαν οι πρώτες επιμέρους συμφωνίες με τον όμιλο Κοπελούζου και την ΔΕΗ, για τις εξαγορές και τις περαιτέρω επενδύσεις στην αιολική ενέργεια.

Οπως ανακοινώθηκε:

1. Η Shenhua, μέσω της θυγατρικής  Shenhua Renewable  απέκτησε το 75% των μετοχών τεσσάρων αιολικών πάρκων που αναπτύσσει ο ΟΜΙΛΟΣ ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΥ, τα οποία βρίσκονται σε λειτουργία ή υπό κατασκευή. Η επένδυση αυτή είναι η πρώτη κινέζικης εταιρείας στην Ελλάδα στον τομέα της Αιολικής Ενέργειας. Η συνεργασία των δυο Ομίλων θα επεκταθεί και στα άλλα αιολικά πάρκα που αναπτύσσει ο ΟΜΙΛΟΣ ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΥ.

2. Επίσης υπεγράφη τριμερής συμφωνία (MoU) μεταξύ της SHENHUA, της ΔΕΗ και του ομίλου Κοπελούζου για την είσοδο του κινεζικού γκρουπ ως εταίρου στην ΔΕΗ SOLAR SOLUTIONS, όπου μετέχει και ο όμιλος Κοπελούζου.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version