Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Δ. Καβάλας | Εορτασμός των 20 χρόνων αδελφοποίησης Καβάλας – Νυρεμβέργης

Στα πολλαπλά οφέλη που είχε για τους πολίτες των δυο ευρωπαϊκών πόλεων αλλά και στις ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες συνεργασίες που ανοίγονται στο μέλλον, αναφέρθηκαν οι δήμαρχοι Καβάλας και Νυρεμβέργης στη διάρκεια της ειδικής εκδήλωσης για να τιμηθεί η επέτειος συμπλήρωσης των 20 χρόνων αδελφοποίησης των δυο πόλεων.

Στο αίθριο του αρχαιολογικού μουσείου Καβάλας, στη διάρκεια μιας λιτής αλλά συμβολικής τελετής, η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα και ο δήμαρχος Νυρεμβέργης Δρ. Ούλριχ Μάλι, παρουσία δημοτικών συμβουλών και αντιπροσωπείας του δημοτικού συμβουλίου Νυρεμβέργης έκαναν ένα απολογισμό των δράσεων της 20ετούς συνεργασίας που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 1999 και έκτοτε πρόσφερε πολλά τόσο στην ελληνική όσο και στη γερμανική πόλη.

Στη Νυρεμβέργης ζουν σήμερα περισσότεροι από 12.000 Έλληνες σε μια πόλη με συνολικό πληθυσμός 528.000 πολίτες η οποία τα τελευταία 15 χρόνια εκλέγει στο δημοτικό συμβούλιο από έναν έως δυο Έλληνες δημοτικούς συμβούλους. 

Ο δήμαρχος Νυρεμβέργης υπογράμμισε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του «ότι έκανε ξεχωριστή αυτή την αδελφοποίηση, ότι την έκανε σημαντική και να διαφέρει από όλες τις άλλες που έκανε η Νυρεμβέργη, είναι ότι αυτή ξεκίνησε από τους πολίτες, από τη βάση του Δήμου. Οι Έλληνες όπου κι αν βρίσκονται αγαπούν την πατρίδα τους, έτσι λοιπόν οι ίδιοι ζήτησαν να ξεκινήσει η αδελφοποίηση με μια ελληνική πόλη που επιλέχθηκε να είναι η Καβάλα καθώς αρκετοί κατάγονταν από την Καβάλα».

«Εμείς υποστηρίζαμε τους Έλληνες»

Ο Δρ. Ούλριχ Μάλι τα τελευταία 17 χρόνια από τη θέση του δημάρχου Νυρεμβέργης συνεργάστηκε με όλους τους δημάρχους της ελληνικής πόλης και αναφερόμενος στη δύσκολη περίοδο της ελληνικής οικονομικής κρίσης τόνισε με έμφαση «μετά τα δέκα πρώτα χρόνια όταν ξεκίνησε η κρίση στην Ελλά και κάποιες γερμανικές εφημερίδες «μάλωναν» του Έλληνες και ήταν εναντίον τους εμείς  αντιδράσαμε. Όταν όλοι ήταν εναντίων τους εμείς τους υποστηρίζαμε γιατί γνωρίζαμε τους ανθρώπους και ξέραμε την πραγματικότητα. Εξάλλου, οι φίλοι στην ανάγκη φαίνονται». 

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο δήμαρχος της Νυρεμβέργης υποστήριξε με ειλικρίνεια «πρέπει να παραδεχθούμε ότι αν στη Γερμανία γίνονται τόσες πολλές περικοπές πόρων και υπαλλήλων στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα όπως έγινε στην Ελλάδα, οι υπηρεσίες μας δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν. Στην Ελλάδα όμως συνέβη ακριβώς το αντίθετο». 

Ο Δρ. Μάλι αναφέρθηκε στα σημαντικά οφέλη που αποκομίζουν οι κοινωνίες μέσα από τις αδελφοποιήσεις, οφέλη όπως «ισχυρές φιλίες, μείωση των προκαταλήψεων, προσφορά αλληλεγγύης, κάτι που επιτεύχθηκε ανάμεσα στις δυο ευρωπαϊκές πόλεις σε αυτά τα 20 χρόνια».

«Η αδελφοποίηση αυτή είναι δυνατή και ειλικρινής»

Η δήμαρχος Καβάλας στο χαιρετισμό της τόνισε μεταξύ άλλων «η αδελφοποίηση της Καβάλας με την Νυρεμβέργη, εδώ και 20 χρόνια ενισχύει τις σχέσεις των πολιτών μας, δημιουργώντας ισχυρούς πολιτιστικούς, ιστορικούς και κοινωνικούς δεσμούς. Η αδελφοποίηση αυτή είναι δυνατή και ειλικρινής, προάγοντας τις αξίες της φιλίας και της αλληλεγγύης μεταξύ των δύο τόπων. Πως μπορούμε να ξεχάσουμε τη βοήθεια της αδελφής πόλης στο θέμα των φιλοξενίας των προσφύγων στην Καβάλα. Πως μπορούμε να ξεχάσουμε τη βοήθεια της αδελφής πόλης στο Χαμόγελο του Παιδιού παράρτημα του οποίου λειτουργεί και στην Καβάλα. Πως μπορούμε να ξεχάσουμε τη συνεχή αποστολή εξοπλισμού και τις συναντήσεις εργασίες που βοήθησαν στην καλύτερη οργάνωση των δημοτικών υπηρεσιών».

«Είναι γεγονός», σημείωσε η κ. Τσανάκα, «ότι απ’ όλες τις πόλεις με τις οποίες η Καβάλα είναι αδελφοποιημένη, η Νυρεμβέργη είναι η πόλη με την οποία έχουμε τις πιο στενές και ουσιαστικές σχέσεις και νομίζω πως αυτό δεν είναι τυχαίο. Φανερώνει πως υπάρχει η διάθεση, η όρεξη και η θέληση από τους πολίτες των δυο πόλεων. Θέλοντας να αποτιμήσω τη σχέση των δύο πόλεων και τους συσχετισμούς από το ξεκίνημα της φιλίας μέχρι και σήμερα, θα έλεγα ξεκάθαρα ότι ως πόλης έχουμε αποκομίσει πολλαπλά οφέλη από τη Νυρεμβέργη, κυρίως στη μεταφορά τεχνογνωσίας και διοικητικής οργάνωσης των υπηρεσιών του Δήμου μας  αλλά και στην τόνωση της τουριστικής και εμπορευματικής οικονομίας».

Ευχαριστίες στον Σωτήρη Ξώγνο

Η δήμαρχος αναφέρθηκε και στους ανθρώπους που εργάστηκαν για την αδελφοποίηση επισημαίνοντας «τρείς δήμαρχοι στο παρελθόν πριν από μένα, ο αείμνηστος Λευτέρης Αθανασιάδης, ο Στάθης Εριφυλλίδης και ο Κωστής Σιμιτσής με το έργο τους και τις πρωτοβουλίες τους βοήθησαν ώστε η αδελφοποίηση αυτή να δώσει στους πολίτες και ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους των δυο πόλεων την ευκαιρία να γνωριστούν καλύτερα. Μια τέτοια μέρα και αυτό το βήμα της επετειακής εκδήλωσης δεν μπορώ να μην αναφερθώ και στη συμβολή του αγαπητού Σωτήρη Ξώγνου, η οποία ήταν καθοριστική σε αυτή την κοινή προσπάθεια των δυο πόλεων. Τον ευχαριστούμε πολύ από καρδιάς».

Να δώσουμε μια νέα αναπτυξιακή διάσταση στην αδελφοποίηση

Χαιρετισμό στην επετειακή εκδήλωση απηύθυνε και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης, ο οποίος επισήμανε ότι ο εορτασμός της επετείου των 20 χρόνων «είναι η καλύτερη απόδειξη για την ουσιαστική σχέση των δυο πόλεων. Σχέση που έρχεται από πολύ παλιά και θέλω να πιστεύω ότι έχει λαμπρό μέλλον». 

«Φιλοδοξούμε», συνέχισε ο κ. Μουριάδης, «να διευρύνουμε και να εμβαθύνουμε αυτές τις σχέσεις και να δώσουμε και μια νέα αναπτυξιακή διάσταση. Περιμένουμε μια μεγάλη παραγωγή του Staatshteater της Νυρεμβέργης στο Φεστιβάλ Φιλίππων και στο Φεστιβάλ Παπαϊωάννου. Θέλουμε να δούμε το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. στη Νυρεμβέργη, να στήσουμε καλοκαιρινά σεμινάρια και εντονότερες ανταλλαγές στα σχολεία μας. Να δούμε εκθέσεις στο μουσείο μας από τη Νυρεμβέργη, να στείλουμε σε συνεργασία με το αρχαιολογικό μουσείο εκθέσεις από την Καβάλα και τους Φιλίππους. Να αναβαθμίσουμε την ανταλλαγή τεχνογνωσίας».

Η βραδιά ολοκληρώθηκε μουσικά μ’ ένα ρεσιτάλ κλασσικής κιθάρας από τον καθηγητή του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας και εκτελών χρέη καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΩΚ  Φώτη Κουτσοθόδωρο, ο οποίος παρουσίασε δυο έργα Γερμανών συνθετών. 

 

 

 

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Θετικός ο απολογισμός του Καρναβαλίου της Ξάνθης

Θετικός ήταν ο απολογισμός του μεγάλου καρναβαλίου για την πόλη της Ξάνθης, όπου φέτος μετα απο αρκετά χρόνια οι καρναβαλιστές που συμμετείχαν αλλά και οι πολίτες που παρακολουθούσαν ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Με την μεγάλη αυτή επισκεψημότητα να συνέβαλε θετικά στην οικονομική ανάπτυξη των επιχειρήσεων της περιοχής. Ενώ αξίζει να σημειωθεί οτι οι φορείς της περιοχής, χωρίς να πάρουν ανάσα ξεκίνησαν και όλας τις προετοιμασίες για τις απόκριες του 2025.

 

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Ελευθερούπολη | Λαμπαδηδρομία Παγγαίου 2024

 Οι τέσσερις λαμπαδηδρόμοι που θα έχουν την τιμή να μεταφέρουν την Ολυμπιακή Φλόγα εντός των ορίων του Δήμου Παγγαίου είναι:

1)Κατερίνα Μαμούτη: Πανελληνιονίκης, συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα το 1996 με την Εθνική Ομάδα στο Σύνθετο Ομαδικό αλλά και στα ατομικά
αγωνίσματα στην Ενόργανη Γυμναστική. Προπονήτρια Ενόργανης Γυμναστική στο σύλλογο Γυμναστική Αθλητική  Ακαδημία Παγγαίου .

2) Βασιλική Σταυρίδου: Πανελληνιονίκης, Πρωταθλήτρια Ευρώπης και Βαλκανίων στην Πυγμαχία. μέλος της Εθνικής Ομάδας,   Αθλήτρια των Μαχητών Ελευθερούπολης.

3) Χρήστος  Καραϊτης:  Πανελληνιονίκης, Παγκόσμιος  Πρωταθλητής, Πρωταθλητής  Ευρώπης και Βαλκανίων στην Πυγμαχία, μέλος της Εθνικής Ομάδας. Αθλητής των
Μαχητών Νέας Περάμου.

4) Γρηγόρης Μοσχοβίδης Πανελληνιονίκης και μέλος της Εθνικής Ομάδας Άρσης Βαρών σε πάγκο που συμμετείχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Ντουμπάι.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Τέμπη – Ασλανίδης για Ευρωβουλή | «Λύθηκαν τα χέρια» της Ευρωπαίας Εισαγγελέως

«Στο Ευρωκοινοβούλιο βρήκαμε αυτό που δεν βρήκαμε στην Ελλάδα», ανέφερε μεταξύ άλλων στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ο Παύλος Ασλανίδης, πατέρας του 26χρονου Δημήτρη, θύματος της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη, αναφορικά με όσα έγιναν την Δευτέρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με το αίτημα των συγγενών θυμάτων να μείνει ανοιχτή η υπόθεση και η έρευνα.

«Όλο το Ευρωκοινοβούλιο βρισκόταν στο πλευρό μας. Είναι το πιο ξεκάθαρο έγκλημα που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία της Ελλάδας», είπε ο κ. Ασλανίδης, προσθέτοντας ότι «η Κυβέρνηση επί έναν χρόνο τώρα προσπαθεί να συγκαλύπτει. Οι Ευρωπαίοι Εισαγγελείς είναι ανώτεροι από τους Έλληνες Εισαγγελείς. Έχουν λυθεί τα χέρια της Ευρωπαίας Εισαγγελέως τώρα. Ακόμη και η Κομισιόν ήταν μαζί μας και δήλωσε υπέρ μας. Αυτό που έγινε στην Ευρωβουλή, έπρεπε να έχει γίνει πριν από έναν χρόνο στην χώρα μας».

Όπως είπε ο πατέρας του άτυχου 26χρονου, αντί να δευτερολογήσουμε με την κ. Καρυστιανού, επιλέξαμε να προβληθεί το βίντεο για το δυστύχημα και έκλαιγαν οι πάντες, ακόμη και η Πρόεδρος της Επιτροπής της Ευρωβουλής.

Σημείωσε ακόμη ότι «Αν οι υπουργοί νομίζουν ότι είναι αθώοι, να παραιτηθούν της ασυλίας τους και να δικαστούν».

Όσον αφορά τις 1,35 εκατομμύρια υπογραφές πολιτών που έχουν συγκεντρωθεί, ο κ. Ασλανίδης είπε «σε νομικό επίπεδο δεν ξέρω πως μπορεί να χρησιμοποιηθούν οι υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί: είναι 1,35 εκατομμύρια και νομίζω ότι θα φτάσουν τα 2 με 2,5 εκατομμύρια οι υπογραφές».

Τέλος ο κ. Ασλανίδης είπε ότι «από εδώ και πέρα, θα μας κατευθύνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

newsbomb.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en