ΚΑΒΑΛΑ

Δ. Καιρίδης | «Η μετανάστευση για να έχει αναπτυξιακό πρόσημο πρέπει να γίνεται με όρους και κανόνες»

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών και Επικοινωνιών για θέματα Μετανάστευσης της Γερμανίας Bernd Krösser είπε ότι υπάρχει φιλία και συνεργασία με την Ελλάδα για το μεταναστευτικό και αναφέρθηκε στις μεταναστευτικές πιέσεις που δέχεται η χώρα του από την Ουκρανία.

«Το 2022, δεχθήκαμε πάνω από ένα εκατομμύριο Ουκρανούς πολίτες στη Γερμανία λόγω του πολέμου, και υπάρχει συνεχόμενη ροή από την Ουκρανία. Έχουμε 1,5 εκατομμύριο Ουκρανούς πολίτες στη Γερμανία και υπάρχουν πολλές προκλήσεις σε σχέση με την εκπαίδευση και άλλα ζητήματα».

Ο κ. Krösser είπε ότι πρέπει να μειωθούν οι αιτήσεις για άσυλο στη Γερμανία, για να είναι η χώρα σε θέση να ανταποκριθεί, αλλά προσέθεσε ότι και η χώρα του, όπως και πολλές ευρωπαϊκές χώρες, χρειάζεται τη μετανάστευση αλλά και ότι είναι απαραίτητοι οι εργαζόμενοι που είναι ανειδίκευτοι. Τόνισε ακόμα ότι πρέπει από τη μια να μειωθεί η παράτυπη μετανάστευση και από την άλλη να ενταχθούν οι ήδη υπάρχοντες στην αγορά εργασίας.

Μίλησε ακόμα για τις πιέσεις που δέχεται το Βερολίνο από το μεταναστευτικό, όχι από την πολιτική άποψη αλλά και από τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη στέγαση, την ιατρική περίθαλψη και την εκπαίδευση. «Έχουμε επομένως πίεση από δύο πλευρές και για να την αντιμετωπίσουμε πρέπει να πάρουμε διάφορα μέτρα. Το κάνουμε αυτό, επικοινωνούμε με τον κόσμο και εξηγούμε ότι οι εύκολες λύσεις που τους προσφέρονται δεν λειτουργούν.

Το μεταναστευτικό σύστημα είναι ένα μεγάλο βήμα, αλλά πρέπει να κάνουμε πολλή δουλειά για να δημιουργήσουμε την εμπιστοσύνη στους πολίτες ότι μπορούμε να διαχειριστούμε το ζήτημα» τόνισε ο Γερμανός υπουργός και συμπλήρωσε: «Χρειαζόμαστε την μετανάστευση γιατί δεν υπάρχει επαρκές εργατικό δυναμικό αλλά πρέπει να μειώσουμε τις ροές για να μπορούμε να προσφέρουμε σε όσους έρχονται αυτά που έχουν ανάγκη. Πρέπει να παλέψουμε με την ενσωμάτωση, είναι δύσκολο, χρειάζεται προσπάθεια από την κυβέρνηση και την κοινωνία, για να ενταχθούν αυτοί οι άνθρωποι».

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version